Jump to content
Daniell

[FM20] Nordic Dominance

Recommended Posts

Posted (edited)

e2Yk28j.png

 

Football Manager 2020 staat te wachten, daar ergens om de hoek. Hoewel de definitieve versie pas begin november gereleased zal worden, vind ik het tijd om alvast aan mijn ‘novelle’ te beginnen. Het zal mijn enige novelle zijn dit jaar aangezien ik het deze keer iets anders wil aanpakken. Ik heb mezelf opgezadeld met een langdurige challenge, waarmee ik me hopelijk kan vermaken totdat de jaarlijkse cyclus weer ten einde komt. Welkom bij Nordic Dominance!

 

Introductie

Ik was in augustus al bezig om lijstjes te maken, waarop clubs stonden die ik mogelijk zou willen managen in FM20. Een paar clubs uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië haalden het tot mijn uiteindelijke lijst van tien clubs. Opeens bedacht ik me dat ik al deze landen al eens bezocht had in de recente edities van het spel. Het werd toch echt tijd voor iets anders.

 

De laatste jaren ben ik vooral druk geweest met het ontwikkelen van jonge talenten en het creëren van tactieken. De rest van het spel verdween daarom vaak naar de achtergrond, terwijl ik ook daar best wel mee bezig wilde zijn. (details, ik vloog door de seizoenen heen waardoor ik sommige zaken volledig over het hoofd zag) Vaak resulteerde dit in dezelfde type saves, waardoor ik sneller mijn interesse in het spel verloor. Best logisch, als je eigenlijk keer op keer hetzelfde doet.

 

Ik wist dat ik mezelf een langdurige uitdaging moet geven om interesse in het spel te houden. Iets nieuws, iets anders en vooral iets interessants. Na een slapeloze nacht wist ik het ineens. Ik wil iets in Scandinavië gaan doen. In FM16 heb ik nog een zeer leuke game gehad met Malmö FF, alleen zal het dit keer iets anders werken. Toentertijd ben ik begonnen met het jagen op newgens en het maken van tactieken. Dat was de start van wat ik de laatste jaren heb gedaan en daarom keer ik terug naar het noorden om het spel opnieuw uit te vinden.

 

De Nordic Dominance Challenge

In principe zal de uitdaging heel simpel zijn. Het zal echter lang gaan duren voordat ik deze kan voltooien, als dat überhaupt al gaat lukken. Omdat ik mij slechts aan één save wil binden, ben ik vrij ambitieus geweest wat betreft het uiteindelijke doel. We kennen allemaal de ‘Building a Nation’-challenge. Mijn eigen save zal daarop gebaseerd zijn. Ik ben echter een persoon die van afwisseling houdt (daardoor wisselde ik gauw van saves) en wordt het dus meer een ‘Building a Region’-challenge.

 

Normaal gesproken zou ik bij één club blijven en deze volledig uitbouwen. Met deze challenge zal ik gedwongen worden om van clubs én competities te wisselen. Bij de ‘Building a Nation’-challenge probeer je een bepaald voetballand dominant te maken. Ik ga proberen van heel Scandinavië een dominante voetbalregio te maken! Het uiteindelijke doel:

 

3 Scandinavische competities in de top 10 competities krijgen (wereldwijd, op basis van reputatie)

 

8YrfQ1Y.png

 

De moeilijkheidsgraad kun je hierin natuurlijk zelf bepalen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om de competities van IJsland, de Faeröer Eilanden en Finland in die top 10 te krijgen. Aangezien ik geen idee heb over hoe lang deze challenge gaat duren, heb ik er in eerste instantie voor gekozen om het te bereiken met Denemarken, Noorwegen en Zweden. De moeilijkheidsgraad heb ik proberen te verhogen met een aantal simpele regels. Mocht dit uiteindelijk toch te gemakkelijk zijn, wat ik me haast niet kan voorstellen, dan pakken we gewoonweg Finland of IJsland erbij.

 • Begin in de laagst genoteerde competitie

 • Begin bij een team buiten de traditionele top van dat land

 • Wees nooit langer dan 10 jaar manager van één club

 • Gebruik/koop alleen Scandinavische spelers

Naast de bovenstaande regels, en het hoofddoel, heb ik nog een aantal subdoelen. Deze hoef ik niet persé te behalen maar zijn leuk meegenomen als we toch streven naar dominantie. We kunnen namelijk de Scandinavische competities tot de top 10 laten behoren maar dat wil nog niet zeggen dat het Scandinavische voetbal ineens dominant is.

 • Scandinavische Ballon D’or winnaar

 • Scandinavische European Golden Boy winnaar

 • Scandinavische winnaar Champions League

 • Scandinavische winnaar Europa League

 • Scandinavisch land winnaar EK

 • Scandinavisch land winnaar WK

 • 3x op rij Scandinavische winnaar Champions League

 • 3x op rij Ballon D’or winnaar uit Scandinavië

Genoeg om naar uit te kijken dus. Ik denk dat ik met deze opzet wel het hele jaar bezig kan zijn en dat is dan ook juist de bedoeling! We zullen beginnen in Zweden of Noorwegen. Dat is het mooie aan deze challenge. We weten pas waar we moeten beginnen wanneer FM20 er is omdat ik mijn keuze baseer op de reputatie van de competitie. Ik weet zeker dat Denemarken het hoogst genoteerd zal staan, ergens rond plek 15. Zweden en Noorwegen zullen dicht tegen elkaar aan zitten en ergens rond de 20 tot 25ste plek staan.

 

Hoe nu verder?

De komende weken zal ik eens in de week een update plaatsen. Vermoedelijk zal dit met name op de vrijdag gebeuren. Totdat FM20 gereleased is kunnen jullie updates over de recente geschiedenis van Denemarken, Noorwegen en Zweden verwachten. Evenals updates over clubs die ik mogelijk ga managen. Zoals het er nu voorstaat, zal ik op 29 november de club bekend maken en begin ik op 6 december daadwerkelijk aan het spel!

 

Deze novelle zal veelal tekstueel opgezet zijn. Toch zal ik proberen grafische elementen in te voegen. Echter zal het zeer aannemelijk zijn dat dit pas in een later stadium zal zijn. Ik hoop jullie een jaar lang met deze novelle te kunnen gaan vermaken.

Edited by Daniell

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heel veel succes met deze zeer ambitieuze en lastige challenge. Ik ga hem zeker proberen te volgen!  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je bent er in ieder geval vroeg bij. Klinkt ook als een leuke challenge. Veel succes alvast!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier ben je wel even zoet mee, hopelijk weet de game en novelle je ook lang genoeg te boeien. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeer interessante uitdaging! Ik heb zelf ook weleens met een zelfde soort challenge in mijn gedachten gelopen. Persoonlijk zie ik graag de Finse competitie voorbij komen, maar ik ben dan ook niet erg objectief. Ik ga je in ieder geval volgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4sOxgpu.png

 

STRATEGIE BEPALEN

Voordat ik de geschiedenis van de eerder genoemde voetballanden in duik, wil ik eerst mijn strategie bepalen. Deze challenge zal een vrij lastige worden. Het is er één van de lange adem, dat is wel duidelijk. Het zou zomaar kunnen zijn dat ik aan één jaar niet genoeg heb om deze te voltooien. Het is dan ook belangrijk om me goed voor te bereiden en te weten met welke zaken ik rekening moet houden. Een goede strategie zal het gemakkelijker maken om vol te houden en hopelijk zal het ook helpen om het proces te versnellen. Voor mij is dit ook nieuw en gaandeweg zal ik nieuwe dingen leren over het spel.

 

Ik sta hierin dan ook volledig open voor feedback. Heb jij ideeën over hoe jij dit aan zou pakken? Laat me dat dan weten door een reactie te plaatsen in dit topic! Ik zal alle suggesties serieus overwegen en misschien wel meenemen in mijn strategie om deze challenge daadwerkelijk te voltooien.

 

01 – SAMEN STERKER DAN ALLEEN

Wanneer ik een normale save speel, gebruik ik alle mogelijke middelen om de sterkste van de competitie te worden om daarna in continentale toernooien uit te groeien tot een dominante kracht. Dit houdt in dat ik regelmatig probeer om de concurrentie te verzwakken.

 

Soms toon ik interesse in hun spelers om zo de kleedkamer op de kop te zetten bij de tegenstander. Dit zorgt bij hen voor een verminderd moraal, waardoor hun spelers minder goed zullen presteren. Soms probeer ik dingen in een persconferentie te benoemen, waardoor we de tegenstanders mentaal kraken. Af en toe pluk ik de grootste talenten uit hun opleiding of vang ik bakken met geld voor een, bij mijn team, overbodige speler. Hierdoor kunnen ze dat geld al niet meer uitgeven aan een groot talent of nieuwe sterspeler.

 

Omdat ik gehele competities omhoog wil werken, en niet alleen één club, gaan deze zaken natuurlijk niet op. We zullen onze rivalen vriendschappelijk moeten benaderen en misschien zelfs wel een steuntje in de rug geven. We hebben ze namelijk hard nodig om de competitie sterker te maken. Dit betekend dat ik hun selecties niet zal lastig vallen. Ook zal ik hun toptalenten niet wegkapen.

 

Wanneer ik de grootste club in het land ben, kan ik misschien zelfs overbodige spelers gratis aan andere clubs in de competitie verhuren, goedkoop aan ze verkopen of de portemonnee trekken wanneer ik wel een speler van hen wil aantrekken. Ik zal er alles aan doen om de concurrentie niet te verzwakken en misschien juist wel sterker maken.

 • Verzwak de tegenstanders in de competitie niet en help ze waar mogelijk om door te groeien

02 – FOCUS OP EUROPA

Sterke Europese campagnes zijn de beste manier om je als team, en speler, aan de voetbalwereld te laten zien. We hebben dit in het echte leven allemaal van dichtbij gezien. Ajax had een geweldige run in de Champions League vorig jaar en staan er sindsdien weer goed op in heel Europa! De reputatie van Ajax is hiermee gegroeid en opeens hebben de mensen het ook weer over de Eredivisie. Het is dus niet alleen goed geweest voor Ajax maar ook voor haar competitie en het gehele nationale voetbal.

 

Tevens zijn deze runs erg belangrijk voor de coëfficiënten. In Nederland zijn we de laatste tijd erg bezig met deze ranglijst omdat die bepaald hoeveel clubs er mogen deelnemen aan die Europese toernooien. Hoe hoger op de lijst, hoe meer teams er mogen deelnemen. Hoe hoger op de lijst, des te verder in het toernooi je instroomt. Het gaat dus uitermate belangrijk zijn om punten in Europa te pakken zodat we gaan klimmen op de coëfficiënten-ladder. Hierdoor kunnen meerdere teams uit de competitie mee gaan doen en meehelpen om nog meer punten te pakken. De competities met de grootste reputaties staan veelal ook bovenin de coëfficiënten-ranglijst.

 • Pak zoveel mogelijk punten in Europa zodat andere teams zich ook kunnen kwalificeren en mee kunnen helpen aan de groei van de nationale competitie

03 – (GELD) NIET VOOR NIETS “MILJARDENBAL”

De Champions League wordt ook wel liefkozend het Miljardenbal genoemd. Dit is vanzelfsprekend en niet voor niets. Er gaat zoveel geld om in het toernooi dat je er als kleine club zijnde een aardig slaatje uit kunt slaan. Kwalificeren voor de groepsronde levert de club zomaar €15mln. op. Voor veel clubs is dit meer dan de jaarlijkse begroting! Ook voor clubs in Scandinavië zullen dat hele grote bedragen zijn. De Europese toernooien kunnen dus enorm meehelpen om meer financiële middelen in de competitie te krijgen. Niet alleen voor onszelf, ook voor de andere teams.

 

Geld speelt namelijk een prominente rol in het moderne voetbal. Natuurlijk is de Champions League niet het enige model waar geld mee te verdienen valt maar de prijzengelden die je in een jaar tijd kunt vangen vanuit dit toernooi zijn toch wel vaak de grootste en meest constante inkomstenbron bij de clubs die ik manage.

 

De transfermarkt zal ook een belangrijk aandachtspunt worden in deze save. Geld verdienen is hierbij opnieuw het doel. Hier zijn ook tal van voorbeelden bij te noemen. Benfica, Sporting, Sevilla, Ajax, etc. zijn allemaal clubs die in de laatste jaren enorme winsten hebben geboekt door spelers voor een lage prijs aan te trekken en later met veel winst door te verkopen. Met dit verdiende geld kunnen we de club verder uitbouwen. Hierbij kun je denken aan verbeterde faciliteiten, een groter stadion en betere spelers. Dit zal allemaal meehelpen aan het vergroten van de reputaties.

 • Kom zo ver mogelijk in Europa om prijzengelden in ontvangst te nemen

 • Buy low, sell high (tenzij we onderhandelen met een club uit dezelfde divisie)

04 – NATIONALE TROTS

Ik heb geen idee of het überhaupt effect heeft op elkander maar het zou mooi zijn als we uiteindelijk ook de nationale elftallen een handje kunnen helpen. Waarschijnlijk zal dit een natuurlijk gevolg zijn van het verbeteren van de competities maar toch wil ik hierop een oogje in het zeil houden.

 

Wanneer de reputatie van de competitie omhoog gaat en steeds meer teams mee zullen doen in Europa, komen er betere spelers en meer geld tot onze beschikking. Met dit geld en reputatie kunnen de clubs hun infrastructuur verbeteren. Alhoewel, het is nog maar afwachten hoe slim de AI om zal gaan met deze veranderingen. Wanneer dit wel gebeurt, zullen er op termijn dus steeds betere jeugdspelers doorstromen. Dit zou de kwaliteit van de nationale elftallen moeten verbeteren.

 

Ik wil hier echter nog een stapje verder in gaan. Ik weet alleen nog niet 100% zeker wat mijn ‘eisen’ zullen zijn wat betreft zelf opgeleide spelers. Ik had in de eerste update al aangegeven alleen Scandinavische spelers te willen gebruiken. Hoeveel daarvan uit eigen jeugd/land moeten komen heb ik nog niet vastgesteld. Echter wil ik zeker wel een bepaald percentage halen en zorgen dat de bondscoach op termijn genoeg te kiezen heeft.

 • Schenk aandacht aan de jeugdopleiding en zorg voor een constante stroom aan potentiële internationals (bij welke club dan ook)

SAMENVATTING

Er zijn vast nog meer factoren waar ik rekening mee moet gaan houden maar deze zal ik verder in het spel gaan benoemen. Voor nu is dit de ‘strategie’ waarmee ik wil gaan beginnen.

 • Verzwak de tegenstand in de competitie niet maar probeer andere teams juist te helpen wanneer mogelijk

  Dit kan door middel van spelers verhuren/verkopen, volle pond betalen als je speler uit eigen competitie haalt en de grootste talenten lekker laten zitten.

 • Pak zoveel mogelijk punten in Europa zodat andere teams zich ook kunnen kwalificeren en mee kunnen helpen aan de groei van de nationale competitie

  Zoveel mogelijk prijzengeld pakken, zoveel mogelijk coëfficiënten punten pakken om door te groeien.

 • Buy low, sell high (tenzij we onderhandelen met een club uit dezelfde divisie)

  Behoeft geen uitleg, gewoon zo veel mogelijk geld verdienen om te herinvesteren.

 • Schenk aandacht aan de jeugdopleiding en zorg voor een constante stroom aan potentiële internationals (bij welke club dan ook)

  Hierdoor zullen de nationale elftallen ook sterker worden op termijn, sowieso verbeteren we hierdoor de instroom aan jeugdspelers in de competitie omdat we meerdere clubs gaan managen.

Met behulp van deze strategie denk ik een aardige start te kunnen maken. Afgelopen week ben ik ook het internet rondgegaan om te kijken of dergelijke challenges al eerder zijn gedaan. Op de SI forums ben ik topics van het lid Dafuge tegengekomen. In twee van zijn saves speelt hij in Wales en Noord-Ierland. Daaruit kan ik opmaken dat we een zeer lange save tegemoet gaan, aangezien hij in beide saves minimaal 40 seizoenen nodig had om een enkele competitie omhoog te werken. Ik ben benieuwd!

 

--- @delichris @Mordurette @ElMarcos @komodo25 @ROEMM @Marius @Gert @Chimpa @tdogg16 @GerQuakewin ---

Hartelijk bedankt voor jullie likes en reacties! 

 

@ ROEMM : Ik heb inmiddels aardig wat uitdagingen en zekerheden ingebouwd om te voorkomen dat ik me ga vervelen, interesse in de save en novelle zullen daarom zeker blijven bestaan.

 

@ Chimpa : Ik zal beginnen met Denemarken, Zweden en Noorwegen om te kijken hoe snel dit gaat. Mocht ik Zweden en Noorwegen, want die zullen als eerst aan de beurt zijn, snel omhoog krijgen, dan laat ik Denemarken zitten en ga ik inderdaad voor Finland. Ik hoop dat je me desondanks wilt blijven volgen! 

 

@ Gert : Leuk om jouw ook eens in één van mijn novelles te zien, ik hoop je te kunnen vermaken!

Edited by Daniell

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat mij vooral opvalt is dat je snel een jojo-effect ziet bij concurrenten uit eigen land. Wanneer ze Europees eens top presteren worden ze weer leeggekocht en hebben ze tijd nodig om te recuperen. Verder vind ik ook dat Europese topprestaties bij concurrenten vaak gepaard gaan met mindere prestaties in eigen land. Andere clubs uit de eigen competitie dus op een constant hoog niveau krijgen is zeker een uitdaging.

 

Nationale elftallen vind ik trouwens een dubbeltje. Soms zitten de beste spelers gewoon niet in eigen land.

 

Maar mooi hoe je dit allemaal benadert. Zeer interessant om te lezen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interessant of je de 'regels' die je voor jezelf opstelt kunt nakomen en wat dit betekent voor de andere clubs uit je competitie. 

 

Wil je het eigen land naar voren helpen, dan denk ik dat het ontwikkelen van talent uit eigen land centraal moet staan. Iets wat het proces om de competitie omhoog te helpen wel enorm kan frustreren. De vraag is dus ook hoe belangrijk je dit vindt. Is wellicht in IJsland minder gemakkelijk ook dan Denemarken en Zweden. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie samenvatting. Een competitie omhoog krijgen is vaak het lastigst omdat je ook afhankelijk bent van de rest. Hopen dat het werkt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 seizoenen per land, dat is een behoorlijke kluif. Je hebt jezelf in ieder geval genoeg uitdagingen gegeven voor deze challenge. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...