Jump to content

Nations League [Europa]


Karlo
 Share

Recommended Posts

De UEFA heeft de regelgeving en de opzet van de nieuwe Nations League bevestigd. Deze landencompetitie, die gezien het ingenieuze format ontworpen is door hoogleraren wiskunde, begint in september 2018 en komt in de plaats van de meeste huidige oefeninterlands. Via de Nations League kunnen ook tickets voor het EK 2020 worden verdiend.

 

Alle 55 bij de UEFA aangesloten landen doen mee aan het nieuwe toernooi en de deelnemers worden verdeeld over vier divisies. Dit gaat via de UEFA-ranking. Oranje heeft tot 11 oktober 2017 om iets te doen aan de klassering, anders wordt Nederland ingedeeld in de tweede groep. Pijnlijk, aangezien het Nederlands elftal in 2014 - toen de UEFA groen licht gaf voor dit plan - virtueel in de hoogste divisie stond.

 

De virtuele indeling:

 

Divisie A

Duitsland, Portugal, België, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Italië, Polen, Kroatië, IJsland en Wales.

 

Divisie B

Rusland, Noord-Ierland, Slowakije, Zweden, Nederland, Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, Oostenrijk, Turkije, Ierland, Denemarken en Hongarije.

 

Divisie C

Slovenië, Albanië, Montenegro, Servië, Schotland, Tsjechië, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Israel, Noorwegen, Cyprus, Finland, Estland en Azerbeidzjan

 

Divisie D

Litouwen, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Macedonië, Faeröer, Luxemburg, Letland, Moldavië, Kazachstan, Liechtenstein, Andorra, Malta, Kosovo, San Marino en Gibraltar

-

[h=2]FORMAT EN VERLOOP VAN DE NATIONS LEAGUE[/h]

De vier divisies worden in de Nations League herverdeeld in vier groepen. Op 24 januari 2018 wordt hiervoor geloot. In de twee sterkste divisies wordt er gespeeld in vier groepen van drie landen. Tussen september en november 2018 werken de landen een thuis- en uitwedstrijd af tegen elkaar, de eerste speelronde staat 6 september 2018 op de agenda.

 

Alleen de hoogstgeplaatste teams van de vier groepen in Divisie A belanden in de eindronde. Deze wordt in de zomer van 2019 afgewerkt en bestaat uit twee halve finales, een troostfinale en de finale, precies het format van de eerste EK's, die tussen 1960 en 1980.

 

In de lagere divisies wordt gestreden om promotie en degradatie. De vier groepswinnaars van Divisie B, C en D promoveren, terwijl de vier hekkensluiters in de groepen van Divisie A, B en C degraderen.

 

 

DKPK_CzXkAANvmO.jpg:large

 

[h=2]HET EK 2020[/h]

Begint het al te duizelen? Dat is heel normaal, want de UEFA hanteert een belastingdienst-achtige slogan, maar dan net anders. Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.

 

Met de komst van de Nations League gaat ook de kwalificatieperiode voor het volgende EK op de schop. Het Europese eindtoernooi - een speciale editie, afgewerkt in dertien landen - bestaat net als in 2016 uit 24 deelnemers. Twintig landen plaatsen zich via de reguliere kwalificatie, die pas in maart 2019 begint en dus niet vlak na het WK. Er worden tien kwalificatiepoules geformeerd, waarvan de toptwee zich plaatst voor het EK.

 

Resteren er vier tickets. En hier komt de Nations League om de hoek kijken. Elke divisie heeft zijn eigen route, waarin de vier groepswinnaars strijden om een EK-ticket. Dat gebeurt in halve finales en een enkele finale. Voor de toplanden is de Nations League dus een ideaal vangnet om na een mislukte kwalificatie alsnog de eindronde te halen. En wat te denken van de zwakke broeders? Divisie D, waarin de Andorra's en Gibraltars de degens kruisen, is verzekerd van één ticket.

 

Voor het Nederlands elftal is deze opzet ook goed nieuws. Mocht de EK-kwalificatie (net als in 2016) mislukken, dan heeft Oranje in elk geval de Nations League nog achter de hand, zeker als je ervan uitgaat dat weinig landen in de B-divisie (de kans is levensgroot dat Nederland daarin belandt) in de fout zullen gaan in de reguliere kwalificatie.

 

Als een groepswinnaar zich al via de echte kwalificatie heeft geplaatst voor het eindtoernooi, mag het land dat daarna het best geklasseerd is deelnemen aan de strijd om een EK-ticket. In het uiterste geval (als er minder dan vier teams overblijven) wordt gekeken naar de UEFA-ranking om eventueel landen uit andere leagues uit te nodigen.

 

Resteert nog één vraag: houdt na bijna 120 jaar het fenomeen oefeninterland op te bestaan? Natuurlijk niet, landen hebben van de UEFA nog steeds alle vrijheid om sparringpartners uit te nodigen.

Edited by Rogier.
Link to comment
Share on other sites

Dan moet je als NL zijnde gewoon zorgen in die laatste pot te komen dan heb je de grootste kans op het EK.

 

Moet je niet willen denk ik WK-Kwalificatie telt waarschijnlijk mee, dus dan haal je het WK niet... Maar goed als je pakweg Litouwen of zo bent kan ik me het voorstellen.

Edited by himan
Link to comment
Share on other sites

Geen idee wie het stuk in die openingspost heeft geschreven, maar het is echt typisch iets van deze tijd om alles wat nieuw is meteen als supercomplex af te beelden. Gewoon een erg logisch en interessant systeem.

 

Iemand van VI.

 

 

Vond ik dus ook, alles rustig en overzichtelijk uitgelegd.

 

 

Maar wat Erik zegt ben ik ook wel benieuwd naar, deze wedstrijden zijn dus de nieuwe oefenwedstrijden. De 'waarde' van die duels wordt dus opgekrikt wat opzich een nobel streven is, maar dan moet je dus wel als bondscoach juist in dit soort wedstrijden ook spelers en tactieken uitproberen ..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Divisie A:

 

Groep 1: NEDERLAND, Duitsland en Frankrijk

Groep 2: IJsland, Zwitserland, België

Groep 3: Portugal, Italië, Polen

Groep 4: Spanje, Engeland, Krotië

 

Héérlijke loting. Degradatie zit er wel in, in de groep des doods. België heeft denk ik de makkelijkst mogelijke loting, al zijn alle tegenstanders wel lastig denk ik. Wel mooi dat Nederland hier in zit, want dat zorgt wel voor minstens play off's verwacht ik.(Ik denk eigenlijk dat Nederland zich gewoon gaat plaatsen...)

 

Divisie B:

 

Groep 1: Slowakije, Oekraïne, Tsjechië

Groep 2: Rusland, Zweden, Turkije

Groep 3: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland

Groep 4: Wales, Ierland, Denemarken

 

Ook hier weer de drie 'minste' teams bij elkaar geloot in groep 3. Slowakije-Tsjechië is wel mooi net als Groep 4 in zijn geheel. Groep 2 is ook wel nasty. Denk dat er misschien wel wat meer landen gaan falen in de kwalificatie uit deze divisie.

 

Divisie C:

 

Groep 1: Schotland, Albanië, Israël

Groep 2: Hongarije, Griekenland, Finland, Estland

Groep 3: Slovenië, Noorwegen, Bulgarije, Cyprus

Groep 4: Roemenië, Servië, Montenegro, Litouwen

 

Schotland heeft natuurlijk poeptegenstanders. Finland-Estland en vooral Servië-Montenegro zijn wel mooie derby's voor de rest niet zo boeiend :P Snel proberen te promoveren, zodat je mooiere tegenstanders kan treffen.

 

Divisie D:

 

Groep 1: Georgië, Letland, Kazachstan, Andorra

Groep 2: Wit-Rusland, Luxemburg, Moldavië, San Marino

Groep 3: Azerbeidzjan, Faeröer, Malta, Kosovo

Groep 4: Macedonië, Armenië, Liechtenstein, Gibraltar

 

Kosovo hoort natuurlijk niet echt qua niveau in het rijtje met San Marino en Gibraltar thuis mijn inziens. Maar dan loten ze er Malta en Faeröer Eilanden er bij. Minstens Één van deze landen gaat naar het EK. Macedonië is denk ik de grote favoriet hiervoor, maar waarschijnlijk heeft Azerbeidzjan de boel al lang omgekocht :P

 

 

Link to comment
Share on other sites

Biedt gewoon perspectieven voor Nederland, als deze opzet er voor het EK 2016 was zou Nederland de nations league finales spelen tegen Bosnie en 2 landen uit divisie C.

 

Desondanks is de loting nog steeds zwaar, omdat de kans groot is dat je degradeert en de volgende keer dus in groep B zit.

 

Dat Nederland play-offs tegen die landen zou spelen is verder onafhankelijk van deze loting.

Link to comment
Share on other sites

Ben het nu met een vriend even aan het uit pluisen, iemand die ons kan helpen? Stel je gebruikt dit systeem voor het EK van 2016. Alle landen in divisie A en B waren voor het EK geplaatst behalve Nederland en Bosnie. Toch moet er voor elke divisie een finale gespeeld worden. Als je nu kijkt zou divisie A dan Nederland, Bosnie en twee landen uit divisie C worden. Maar wie spelen dan de finales van divisie B en C? Alle landen van divisie C? Dat zou genaaid zijn voor Bosnie en de twee landen uit divisie C omdat zij bij Nederland zitten en niet de finales spelen in hun eigen divisie tegen mindere teams. Dit omdat ze kijken naar de Uefa ranking.

 

Dat betekent dus dat je voor de toekomst beter naar divisie C kan afvallen om je alsnog te plaatsen? Of zit ik nou helemaal verkeerd. :cab:

Edited by Chris.tiaan
Link to comment
Share on other sites

Ben het nu met een vriend even aan het uit pluisen, iemand die ons kan helpen? Stel je gebruikt dit systeem voor het EK van 2016. Alle landen in divisie A en B waren voor het EK geplaatst behalve Nederland en Bosnie. Toch moet er voor elke divisie een finale gespeeld worden. Als je nu kijkt zou divisie A dan Nederland, Bosnie en twee landen uit divisie C worden. Maar wie spelen dan de finales van divisie B en C? Alle landen van divisie C? Dat zou genaaid zijn voor Bosnie en de twee landen uit divisie C omdat zij bij Nederland zitten en niet de finales spelen in hun eigen divisie tegen mindere teams. Dit omdat ze kijken naar de Uefa ranking.

 

Dat betekent dus dat je voor de toekomst beter naar divisie C kan afvallen om je alsnog te plaatsen? Of zit ik nou helemaal verkeerd. :cab:

 

Ik ga het proberen uit te leggen.

2406556_w1.jpg

 

Uit elke league komen 4 groepswinnaars. De groepswinnaar uit league A zullen direct na de groepsfase tegen elkaar spelen (1/2 en finale) om te bepalen wie de Nations League gaat winnen. Vervolgens is de 'normale' kwalificatie. Terugkijkend naar situatie 2016, dan is NL de enige uit league A die daarna overblijft zonder ticket. Voor de play-offs voor dit ticket wordt er aangevuld volgens de Nations League Ranking. Echter als een team uit league B of C groepswinnaar was, dan mag hij in de play-offs niet geloot worden tegen een hoger geplaatst team(uit een hogere league). Dus dan zou je bijv. zoiets kunnen krijgen:

A: NL- C-land - C-land - C-land

B: Bosnië - C-land - C-land - D-land

Link to comment
Share on other sites

Had liever met sterkere landen in de poule gezeten.

 

Daarom snap ik ook niet waarom er binnen de divisies nog gebruikt wordt gemaakt van potten. Je hebt elk land al ingedeeld qua sterkte in die divisies. Nu was het meer een invuloefening en geen loting ('het random selecteren van ploegen').

Link to comment
Share on other sites

 

Daarom snap ik ook niet waarom er binnen de divisies nog gebruikt wordt gemaakt van potten. Je hebt elk land al ingedeeld qua sterkte in die divisies. Nu was het meer een invuloefening en geen loting ('het random selecteren van ploegen').

 

Niet echt waar. Met België en Zwitserland in een poule is toch héél wat anders dan met Duitsland en Frankrijk mijn inziens.

Link to comment
Share on other sites

Loting was alleen weer redelijk debiel. Rusland was eigenlijk ''gewoon'' geloot bij de Oekraïne, maar dat was een verboden confrontatie (net als het niet uitgekomen Armenië-Azerbeidzjan), waardoor Slowakije hun plaats innam. Noorwegen zat eigenlijk bij buurland Finland (en Estland), maar moest naar een andere poule wegens de ''winterland''regel.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • Rogier. changed the title to Nations League [Europa]

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...