Jump to content

MisterX

Leden
 • Posts

  31,989
 • Joined

 • Days Won

  4

Everything posted by MisterX

 1. Geen idee welk land, maar ik kan het me wel nog herinneren. Toen heeft de FIFA toch maar snel besloten dat de 3 doelmannen alleen ingezet mogen worden als doelman.
 2. Klopt, het hele onderzoek lijkt geen link te hebben de wielerploeg.
 3. https://nos.nl/artikel/2444425-witwasonderzoek-inval-bij-woning-jumbo-topman-van-eerd-9-aanhoudingen Verder mag je zelf wat Googlen voor het nieuws rondom deze zaak.
 4. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 26 We zijn weer up and running. En daarom gaan we naar het jaar 1725. Dat is namelijk het jaar waarin onze truce met de Ottomans afloopt. En dat betekent dat we eigenlijk de Ottomans aan moeten vallen, omdat ze anders de coalitie gaan joinen en daar hebben we natuurlijk geen zin. Nog 1 dag en we kunnen de oorlog aan ze verklaren. De grote vraag is alleen: Welke CB gaan we gebruiken? We hebben twee opties. Imperialism, zoals we op dit moment tegen ieder land doen. Voordeel van deze CB is dat province war score cost maar 75% is. Dat betekent dat we in 1 war toch meteen 33% meer land kunnen veroveren. Ideaal voor een groot land. Het nadeel is alleen wel dat het doel wordt om de capital te siegen. En dat is nog wel een dingetje. Over land gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Commonwealth gaat ons nooit toestemming daarvoor geven. Dat geeft de Ottomans dus een enorm voordeel in de war. Het gaat dus lastig worden om richting een 100% war deal te gaan. Horde CB, zoals we vroeger gebruikten. In dat geval is de province war score cost 100%. In de peace deal kunnen we dus maar minder land veroveren. Het voordeel is echter wel dat we veel sneller war score kunnen genereren en dus ook sneller een peace deal kunnen sluiten van 100% war score. Het winnen van battles genereert veel meer war score met deze CB. En het zorgt ook nog eens voor de 'ticking warscore'. Alleen al door battles hebben we dan 65% warscore. Siege een paar forts en je zit al snel boven de 80-90%. En dat betekent dat we veel sneller vrede kunnen sluiten. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Wat ik wel weet, is dat we in de Mamluks wel een ideale vassal hebben. Ze hebben veel cores. Daarmee kunnen we hun land weer in ere herstellen. Vervolgens zouden we de Ottomans meteen weer kunnen truce breaken, om nog eens dezelfde truc uit te halen. We hebben trouwens wel geluk: De Ottomans zijn op dit moment al verwikkeld in een zeer grote war. Commonwealth heeft ze de oorlog verklaard. En Scandinavia en Venice zijn allies van Commonwealth. De Ottomans worden op dit moment al ingemaakt. De Ottomans hebben op dit moment nog maar 1 ally en dat is Adal. Waarschijnlijk kunnen we Adal via een blitzkrieg snel op hun knieën krijgen, om vervolgens de volle aandacht aan de Ottomans te geven.
 5. Was dit je laatste wedstrijd in FM22?
 6. Hey, het is je gelukt om IDS te worden Waarschijnlijk ben ik wel een beetje laat to the party, maar alsnog gefeliciteerd
 7. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 25 Zoals jullie gemerkt hebben, is het updatetempo na mijn vakantie niet heel hoog. Dat komt omdat ik er simpelweg geen tijd voor gehad hebt. Al voor mijn vakantie was ik al een stuk verder in de game. Ik heb alleen nog niet de tijd gehad om updates te schrijven. Het spel heb ik na mijn vakantie niet aangeraakt. Dat komt gewoon door tijdgebrek. Andere zaken die belangrijker zijn. Daarbij komt ondertussen nog een ander 'probleem'. De game heeft een update. 1.33 is een oude versie, 1.34 is de nieuwe versie. Over het algemeen zijn save games uit oude versies niet meer in te lezen in de nieuwste versie. Of als het wel lukt, dan treden er allemaal bugs op. Dit betekent dat ik een versie moet terugrollen, zodat ik alsnog in 1.33 kan spelen. In het verleden heb ik dit wel eens gedaan. Dat is echter al lang geleden en volgens mij was de methodiek daarvoor gewijzigd. Ik weet dat het mogelijk is, maar ik moet nog wel even opzoeken hoe dat nu moet. Om toch maar even de vragen die er gesteld zijn te beantwoorden: Hoe zie ik mijn eigen voortgang op dit moment? Ik vind het erg tricky. Ik weet niet of ik een one tag WC ga halen. Op papier zou het denk ik nog wel mogelijk moeten zijn. Ik hoor verhalen dat een horde in de laatste 100 jaar de gehele wereld zou kunnen veroveren, zelfs als one province minor. Of ik daartoe nog steeds in staat zal zijn, durf ik niet te zeggen. Er zijn inderdaad nog een aantal grote landen. De grote vraag is vooral hoe ik daar mee om moet gaan. Ondertussen ben ik al wel zo ver dat ik regelmatig boven de 100 overextension uit kom en daar geen eens echt probleem mee heb. Wat dat betreft is dat dus een voordeel. De grote landen zijn echter wel dusdanig groot dat ik niet steeds kan wachten totdat de truce voorbij is. Dus daar moet ik nog wat op vinden. Op dit moment zie ik twee opties voor me: Ik gebruik de truce reset truc die ik eerder al eens uitgelegd heb. Daarmee kan ik de truce resetten naar 5 jaar i.p.v. 15 jaar. Ik negeer de truce en val ze meteen weer aan. Dat resulteert wel in een aantal penalties, maar daar kan ik waarschijnlijk wel mee leven. In de praktijk zal het waarschijnlijk wel een kwestie van een combinatie van beiden worden.
 8. Gaat hier lekker met wedstrijden... Volgens mij heb ik straks mijn 3e competitiewedstrijd al gespeeld voordat de 2e speelronde van start gaat Wel benieuwd hoe het gaat. Teams zijn flink op de schop gegaan. Dat zal zeker even wennen zijn.
 9. MisterX

  FM Café

  Ik lees dat er een release datum is voor de nieuwe FM. Is er ook al wat bekend over de grote nieuwe features?
 10. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 24 Na mijn vakantie gaan we vrolijk verder met deze novelle. Ik spring naar het jaar 1720. We hebben net een grote war achter de rug tegen Yemen en Adal. Op het eerste gezicht lijken dit niet de sterkste landen, maar gezamenlijk hadden ze een zeer grote troepenmacht. Ik denk dat dit de grootste oorlog was die we tot nu toe achter de rug hebben. Gelukkig hadden we wel de ondersteuning van de Ottomans. Nog wel, want de Ottomans vinden het niet zo leuk dat we heel veel Sunni land aan het veroveren zijn. Ze hebben de samenwerking daardoor verbroken. Als gevolg daarvan staan we er dus voortaan alleen voor. In Amerika gebeurt de laatste tijd eigenlijk weinig meer. Alleen Portugal en Scotland hebben nog land in Amerika. Maar het duurt nog even voordat we in staat zijn om deze landen aan te vallen. Afrika wordt wel steeds interessanter. Het duurt niet land voordat het land in West-Afrika verbonden is met het land in Azië. Langzaam maar zeker worden alle landen in Afrika veroverd. Met Kongo, Kilwa en Adal zijn er echter nog wel drie grote tegenstanders die we moeten verslaan. En met Spain en England zijn er ook nog twee Europese grootmachten met land in Afrika. Azië is echter zo goed als veroverd. Het zijn echt de laatste landen. Vaak hebben we een truce met deze landen. Zodra het weer kan, dan starten we een war tegen ze. Op die manier ruimen we al deze laatste landen op. En ook hier hebben we te maken met Spain en England, maar ook Portugal. Die pakken we op het laatste moment wel een keer. Tot slot hebben we ook nog Europa. We hebben daar nog niet echt bij stil gestaan tot nu toe, omdat we hier nog niet gevochten hebben. Iets wat er voor mij uitspringt, is het bestaan van Iceland. Scandinavië en Commonwealth zijn beide sterke allies van elkaar in het oosten. England heeft nooit de kans gehad om Scotland te veroveren. Daarom is Great Britian nooit gevormd. Tot slot is ook Venice ondertussen een great power.
 11. Goed nieuws: ik ben weer in het land, dus we gaan binnenkort verder met deze novelle!
 12. Is hij weer eens van zn fiets gekelderd?
 13. Thanks, ik ben op vakantie, dus ik houd het nieuws niet goed bij.
 14. Best leuk voor de afwisseling. Geen idee hoe vaak ik het alleen ga doen, want ik ga er geen fiets voor aanschaffen. Toevallig deze week wel op vakantie een mountainbike gehuurd. De slechte paden op de Veluwe waren zo'n beetje de beste paden tijdens deze route. Was ook een leuke ervaring. Ik ben niet bij dat kasteel gestopt, maar volgens mij wel langs gefietst ja. Veluwe is best ver (vanaf regio Rotterdam). Ik kon deze keer toevallig een lift krijgen naar de Veluwe. Zeker een mooie omgeving. Ik verwacht dat ik er zeker nog een keer terug gaat komen voor een fietstocht.
 15. Dan heb ik nog even ok mijn game af te maken. Hoop ik.
 16. Ik heb een poging ondernomen om dit rondje te fietsen. Dit rondje van 85 km heb ik niet helemaal gered. Op het einde was ik bekaf, waardoor het rondje over de Tongerense heide is overgeslagen. Uiteindelijk ben ik op 75 km uitgekomen. Nog steeds een top 3 langste rondjes ooit voor me. En dat terwijl ik een maand geleden nog moeite had met 30 km... Ik heb wel gemerkt dat gravel en mijn fiets niet bepaald een goede combi is. Af en toe had ik gewoon het idee dat mijn wielen wegslipten. Zeker als het omlaag ging, durfde ik soms geen eens te trappen, zo glibberig was het. Maar ja, een 23 mm band is ook niet gebouwd voor dit soort ondergronden... Oh, en zoals altijd ben ik al bekaf van het klimmen bij een verkeersdrempel. Op deze route lagen een paar heuveltjes. Dat is echt niet mijn ding. De omgeving zelf is echter wel mooi. Dus ik kom graag nog een keer terug. Volgend jaar ofzo...
 17. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 23 Om het gebrek aan updates in de komende periode alvast een beetje te compenseren, ontvangen jullie vandaag een tweede update van mij! Deze keer vanuit het jaar 1713. We beginnen deze keer eens met Amerika. Ik heb goed nieuws: Alle tribes zijn veroverd. Alleen Schotland en Portugal hebben ook nog land in Amerika. Deze provinces zullen we inlijven zodra we Europa gaan aanvallen. Tot die tijd hebben we eigenlijk geen troepen in Amerika nodig. Alle troepen in Amerika zijn verscheept naar Afrika. Zelfs wat extra mercenaries die we gehuurd hebben. Doordat we in Afrika wat meer troepen hebben, konden we in Afrika ook weer wat oorlogen starten. We hebben daardoor in West-Afrika weer een paar oorlogen gevoerd. Katsina en Jolof bestaat niet meer. Beiden hadden ook een allience met Timbuktu, dus ook van hen hebben we twee keer land veroverd. Air heeft op dit moment ook een allience met Timbuktu. Die oorlog staat gepland voor de nabije toekomst - op het moment dat Air de coalitie verlaat. In die oorlog kunnen we beide landen. En in die oorlog kunnen we ook beiden landen volledig gaan annexeren. Ook in Azië hebben we een hoop gedaan. Japan is volledig van ons. Bengal heeft een aantal provinces aan ons overgedragen. Bahmanis is volledig veroverd. Punjab bestaat niet meer. Afghanistan is volledig ingelijfd. Transoxiana is verslagen. En dan ben ik misschien nog wel een paar andere wars vergeten te vermelden. Daarnaast wil ik een nieuwe feature bij jullie introduceren: Hegemons. In de game zijn er drie types: Economic Naval Military Het zijn van een Hegemon geeft je bepaalde voordelen, afhankelijk van wel type. Op dit moment ben ik in staat om de Economic Hegemon te worden. Je kunt er echter maar 1 tegelijk zijn. Na lang wikken en wegen ben ik voor Economic gegaan. Naval resulteert niet in voordelen voor ons en voor Military zou ik een veel groter leger moeten hebben. Daarom ben ik voor Economic gegaan. Dit geeft me diverse voordelen waar ik veel aan heb. Oorlog voeren leidt tot War Exhaustion. Langzaam aan stijgt dat. War Exhaustion geeft o.a. unrest. Dus je wilt niet dat deze modifier te hoog wordt. Met Economic heb ik nu een "Monthly War Exhaustion: -0.10". Oftewel: Iedere maand daalt de waarde met -0,1. Over het algemeen is dat voldoende om de stijging van het voeren van oorlog tegen te gaan. Hierdoor hebben we in de toekomst geen last meer van hoge War Exhaustion meer. Een andere handige modifier is de "Mercenaries manpower: +100%". Manpower is vaak een issue. Ik heb veel mercenaries. Ik heb al vaak genoeg gehad dat de mercenaries geen manpower meer hadden. Met deze modifiers hebben ze opeens 2x zoveel manpower. Ideaal! Daarnaast zijn er ook nog een paar modifiers die sterker worden zodra je meer power hebt als hegemon. In dit geval gaat het om Goods produced modifier (a.k.a. meer geld en meer trade en dus nog meer geld), mercenary discipline (ideaal als je veel vecht met mercenaries) en Minimum autonomy in territories (-20%). En die laatste is een belangrijke voor ons. Op dit moment is het minimum 90%. Dat betekent dat we van territories maar maximum de overige 10% aan inkomsten kunnen krijgen. De -20% verlaagt het minimum echter naar 70%. In dat geval gaan we 30% van de inkomsten krijgen. Dat is dus 3x zoveel. Dat gaat niet alleen om ducats, maar ook trade (wat nog eens extra ducats betekent) en manpower. Aangezien zo'n beetje ons hele land bestaat uit territories betekent dit dat ons inkomen enorm kan gaan exploderen in de komende jaren. Op dit moment ben ik blij als we 1000 ducats per maand binnen krijgen. Het zou mij niets verbazen als we door de keuze van economic hegemon over de 2000 ducats per maand gaan zitten. Zo hard zou het opeens kunnen gaan door deze keuze.
 18. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 22 Ik begin maar met het slechte nieuws. Dit is zeer waarschijnlijk de laatste update. Niet van de novelle, maar voor mijn vakantie. Heel misschien volgt er morgen toch nog een allerlaatste update voor de vakantie. We hebben echter ook nog goed nieuws: Na mijn vakantie ga ik gewoon vrolijk verder met de novelle! De komende weken ligt de novelle dus even stil, maar dat is tijdelijk. Begin september gaan we gewoon vrolijk verder. Dat gezegd hebbende ga ik naar de echte update. We gaan naar het jaar 1702. Voor het eerst in jaren hebben we opeens problemen met rebels. De Hawaiian tribes zijn boos. Geen idee waarom eigenlijk. Ik lette even niet op en opeens waren er meerdere stacks met rebels in Amerika. Bij elkaar was het wel zo'n 75k rebels in 1x! Dat schud onze plannen door elkaar. We waren juist van plan om de laatste native tribes aan te vallen, maar nu moeten we eerst de rebels verslaan. Op zich geen groot issue, maar wel vervelend en tijdrovend. In Azië zijn we nog steeds druk bezig met het opschonen van onze borders. Ik merk namelijk dat de resterende landen steeds een coalitie tegen ons willen gaan starten en dat is natuurlijk ongewenst. Dat moeten we steeds voor zijn door hen aan te vallen voordat ze de coalitie joinen. Daardoor zijn we nog steeds enorm druk bezig in Azië en hebben we ons minder op Afrika kunnen richten. Het probleem in Afrika is ook dat Adal net als ons een alience heeft met de Ottomans. Als we Adal daardoor aanvallen, joinen de Ottoamans aan hun kant. En eigenlijk heb ik nog geen zin in een war tegen onze enige ally. Ik ben alleen wel bang dat het op korte termijn onvermijdelijk gaat worden. Grote delen van Azië en Afrika zijn Sunni en ook de Ottomans zijn Sunni. Dit betekent dat de Ottomans ook boos worden op onze expansie. De aggressive expansion waarde met hun was altijd bijna 0, maar is ondertussen al opgelopen tot -24. Met wars tegen Persia, Transoxiana en Afghanistan op de planning zie ik deze waarde enorm hard oplopen. Vanaf --50 zouden de Ottomans zelfs de coalitie kunnen joinen. In dat geval is het echt noodzakelijk om eerst de Ottomans te gaan killen, voordat we Europa gaan aanvallen... Ik hoop voor dit tijd een ally in Europa te vinden, maar daar heb ik een hard hoofd in. Spain, Commonwealth en Sweden zijn mijn rivals. Dus dat is sowieso hopelijk. Dan heb je eigenlijk alleen France nog over. Maar France haat mij op dit moment ook. Andere landen zijn eigenlijk geen optie in Europa...
 19. Vandaag en morgen wordt het hem niet, maar ik hoop zondag mijn fiets te kunnen pakken om ergens langs de route te kunnen stoppen om te kijken. Ik vraag me alleen af of mijn lichaam daar zondag nog zin in heeft. Afgelopen lopen maanden eigenlijk niets gedaan op het gebied van sporten. En zondag zou dan opeens de 4x keer intensief sporten in 1 week tijd worden. Van niets doen naar 4x in de week intensief sporten lijkt me echter niet heel verstandig met het oog op blessures etc... Dus misschien dat ik toch maar van achter de TV ga kijken ofzo. Ik ben nog nooit eerder bij een wielerwedstrijd wezen kijken. Dus eigenlijk wil ik wel de kans grijpen nu het kan.
 20. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 21 Om het verschil tussen mijn game zelf en de novelle beperkt te houden, maak ik een sprong van 17 jaar in deze update. In de afgelopen jaren is er in ieder geval een hoop gebeurt. Maar allereerst een teleurstelling: In Amerika is eigenlijk helemaal niets gebeurt. Daarom laat ik Amerika deze keer niet zien. Allereerst Afrika. In de afgelopen jaren hebben we een aantal oorlogen gehad om een nog groter grondgebied te krijgen in Afrika. Nog steeds niet spannends. Gewoon slow but steady. De grote progressie is geboekt in Azië. We hebben nogmaals een war gehad in Japan. Ik dacht daar klaar te zijn, door de Shogun volledig te annexeren. Uesugi was zijn vassal, dus ik verwachtte daardoor Uesugi meteen als vassal te krijgen. Maar blijkbaar werkte die mechanic toch niet zo. Dat betekent dat we in de nabije toekomst nog een keer richting Japan moeten om daar onze taak af te maken. Daarnaast zijn we druk bezig geweest in India. Meerdere oorlogen hebben geleidt tot veel meer grondgebied dat in ons bezit is in India. We hebben ook onze eerste echte Europese war gehad. Muscovy is volledig verslagen en ingelijfd als vassal. Het idee was om Muscovy te feeden met provinces van de Commonwealth, maar in de komende updates zullen jullie merken dat ik Muscovy uiteindelijk gewoon geannexeerd heb. Daarnaast heb ik sinds kort een nieuwe Casus belli die ik kan gebruiken. Imperialism CB. Ieder land krijgt deze toegang bij diplomatic tech level 23. Dit betekent dat ik vanaf nu een Casuss belli heb tegen ieder land. En die casus belli is zelfs nog beter dan de Horde CB. Het doel is niet meer het winnen van battles, waardoor we via die weg minder warscore genegeren met deze nieuwe CB. Het doel is het siegen van de capital. Het voordeel van deze CB is dat de warscore cost voor provinces daalt van 100% naar 75%. Met deze Casus belli kan ik daardoor 33% meer provinces in 1x veroveren. Waar ik er eerst 3 kon veroveren, zijn dat er nu 4. Waren het er 6? Dan worden het er nu 8. Met deze nieuwe Casus belli kunnen we dus sneller de wereld gaan veroveren! Zowel in de war tegen Yamana (Japan) als Muscovy hebben we al gebruik gemaakt van deze nieuwe CB. In bijna alle gevallen zal deze CB de nieuwe standaard worden.
 21. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 20 Ondertussen zijn we in 1674 beland. De eerste wars in India hebben plaats gevonden. We hebben zowel van Bahmanis en Bengal heel wat land veroverd. Het land van Bahmanis is vooral naar onze vassal in Zuid-India gegaan. Het land van Bengal hebben we rechtstreeks aan ons eigen bezit toegevoegd. We staan in Azië op het punt een nieuwe war te starten, zodat we de truce met Bengal kunnen resetten, waardoor we ze sneller opnieuw aan kunnen vallen. In Afrika is afgelopen jaren niet heel veel gebeurt. Recent zijn we gestart met een aanval tegen Air en Yao. Die oorlog is net gestart en deze strijd is dus nog niet gestreden. Amerika laat ik deze keer even buiten beschouwing. Er is afgelopen jaren niets veranderd.
 22. Nee, nog niet. Het staat voor eind deze week of begin volgende week op het programma. Ik ben trouwens niet perse op zoek naar gravelpaden, maar wel naar de mooiste plekjes. De mooiste plekjes zijn het doel, gravelpaden alleen het middel om daar te komen. Over dat stuk tussen Nunspeet en Epe was ik zelf ook al niet helemaal tevreden, dus op basis van je tips heb ik hem nog wel iets aangepast. Ik denk ik Nunspeet helemaal links laat liggen, zodat ik het stuk Elspeet / Vaarssen toe kon voegen en het rondje qua kilometers nog behapbaar voor mij blijft. Onderstaande is 85 km, wat een evenaring zal zijn van mijn langste rondje ooit. Dus dat zijn meer dan genoeg kilometers. Met 6,75 km overhard, 3,91 km gravel en 3,88 km kasseien een veel diverse ondergrond dan ik normaal gewend ben (eigenlijk zo goed als alleen maar asfalt). Ik weet trouwens nog niet of ik het rondje met de klop mee, of tegen de klok in ga fietsen.
 23. Bedankt voor de tip, maar ik denk dat Elburg net te veel van de route afligt. Het wordt dan al snel een rondje boven de 100 km en dat vind ik eigenlijk te veel. Of ik moet een stuk aan de zuid-kant - langs Kootwijk - skippen. De afgelopen jaren heb ik nooit meer dan +/- 60 km op een dag gefietst. Een jaar of 5 terug heb ik wel eens de 85 km gehaald, maar meer niet. En ik heb niet het idee dat mijn conditie nu beter is dan toen. Integendeel zelfs. Ik durf wel te zeggen dat het toen beter was. Een visje is wel lekker.
 24. Hoofdstuk 1: Surfing USA, surfing the world! Deel 19 We zitten in het jaar 1661 en vandaag beginnen we eens met Amerika. Ik geef het jullie mee als zoekplaatje. Zijn er eigenlijk wel verschillen t.o.v. de vorige keer? We hebben namelijk geen enkele actie ondernomen in Amerika in de afgelopen jaren. Daarna gaan we naar Afrika. In Afrika hebben we afgelopen jaren wel stappen gemaakt. In West-Afrika is ons grondgebied uitgebreid. In Azië hebben we weer een rondje Manchu gedaan. Nog 1 oorlog en heel Manche, inclusief vassals is dan geannexeerd. Ook hebben we onze eerste oorlog tegen Japan overleeft. We staan op dit moment op het punt om India aan te gevallen. India zal de komende jaren de hoofdprioriteit krijgen.
 25. Ik vergeet trouwens bijna het belangrijkste: We hebben onze capital verplaatst naar Sakimauchheening. Dat betekent dat de hoofdstad nu op de juiste locatie is om uiteindelijk de USA te vormen.
×
×
 • Create New...