Jump to content

Curly

Leden
 • Posts

  5,466
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Curly

 1. Ik heb m niet helemaal gekeken, maar dit is een hele recente guide en daardoor misschien bruikbaarder. Hier legt de streamer de game uit aan iemand die nog niets gespeeld heeft. [YOUTUBE]OSMGrAjfy8k[/YOUTUBE]
 2. Ik geloof dat de mad king Aegon de 4e was
 3. Curly

  Festivals

  Ik ben er ook :p
 4. Ja de offense van Durant in het laatste kwart nekt de Thunder. Het leek wel alsof hij iedere bal wilde schieten en ook iedere inbound ging naar hem en dan mist hij ze vervolgens allemaal.
 5. 2. Die van arya leeft ook nog
 6. Ik vind republieken wel fijn omdat je dan de monarchpoints beter kunt sturen. Niets is vervelender dan net een ideegroep gekozen hebben en je koning/heir die 4+ daar heeft gaat de pijp uit. Ik weet nog niet of ik er tijd voor heb maar lijkt me wel lol. Persoonlijk lijkt het me meer humor om te switchen bij de dood van de koning en hier een korte summary van iedere koning te doen. Ook niet met een gecoördineerd plan, maar iedereen doet waar hij zin in heeft. Dan is het beetje realistisch. Dat lijkt me het leukste. Al is CK2 mb beter geschikt voor dit concept
 7. Bovendien: wat had het uitgemaakt als je onder PU van GB kwam? Dat wordt zo'n beetje de makkelijkste independance war ever. Je moet je eigen hoofdstad verdedigen en dan krijg je ticking warscore
 8. Ga er maar vanuit dat de Tyrell's zich er ook mee gaan bemoeien. Ze hebben niet voor niets Randell Tarly gecast...
 9. Dat laatste kan ik bevestigen. Het is alleen niet instant. Kan zijn dat t paar maanden later is of in t nieuwe jaar
 10. Bovendien werd er in die tijd al uitgebreid handel gedreven en daardoor was men redelijk snel op de hoogte van wat er aan de andere kant van Europa gebeurde. Zoals eerder genoemd zijn veel coalities in EU te voorkomen zodra je enigszins weet hoe ze ontstaan. Sterker nog: nu is het veel makkelijker dan vroeger aangezien je voor de vrede al kunt zijn met welke landen je veel AE gaat vangen. "Vroeger" zag je alleen de basis AE en niet welke schade de modifiers daadwerkelijk aanrichten tot de vrede getekend was en je er niets meer aan kunt doen. Paar ground rules: - Coalities worden niet gevormd boven de 50 AE. Ook is het zo dat een land met een opinie van +50 niet een coalitie tegen jou zal vormen dus je kunt vooraf al een hoop gezeik voorkomen door met veel landen de relaties goed te houden. - Buurlanden krijgen extra AE: is ook logisch, want die zijn bang dat ze de volgende zijn. - Zelfde culture (groepen) geven een extra penalty. - Zelfde religie ook. Met andere woorden als je de Ottomanen (Moslim) op de donder geeft zal een katholiek land als Polen of Oostenrijk dat helemaal niets kunnen interesseren. - Binnen de HRE krijg je ook veel extra AE dus dan moet je rustig aan doen. Na de reformation is het minder erg. - Als je sterke allies hebt zal er ook veel minder snel een coalitie tegen je gevormd worden geloof ik (niet zeker, maar is wel mijn eigen ervaring).
 11. Ik weet niet welke mare nostrum en 1.16 zijn, maar deze zaken schieten me meteen binnen: Corruption: als je overextension, geen religious unity of ongebalanceerde research hebt stijgt je corruptie. Dit is een soort inflatie maar dan voor monarch points. Sailors: een soort manpower, maar dan voor schepen. Nog nooit een tekort aangehad, maar als je als landlocked land kustprovincies koopt kost het wel enige tijd voordat je een goede vloot kunt bouwen hierdoor. States: de kaart is onderverdeeld in regio's van meerdere provincies (hoeveelheid verschilt sterk). Als je gebieden verovert en cored zijn ze eerst territory (core is wel goedkoper dan vroeger) en dan hebben ze een minimum autonomy van 75%. Vervolgens kun je er voor kiezen om een groepje gebieden te promoveren te state. Dan moet je ze allemaal nog eens coren (dit is deze keer wel instant) en kan de autonomy verder dalen tot 0%. Espionage: als je nu een diplomaat in een land plaatst bouwt hij een spy netwerk op (van 0-100). Deze kun je vervolgens verbruiken voor spy acties (fabricate claim kost bv 10% en support rebels 60%).
 12. Je kunt met 20 prestige 10% LD naar beneden brengen. Dit kun je geloof ik wel onbeperkt doen zolang je positieve prestige hebt (in ieder geval meer dan eenmaal).
 13. Zo Mare Nostrum achievement binnen in 177X. Dus nog bijna 50 jaar speling. Na die laatste admin upgrade (27?) gaat het heel snel met provincies kunnen eisen en coren. Nu eens gaan denken over een nieuwe uitdaging
 14. Ik ben nu 100 jaar verder (nog 100 te gaan) en denk dat het redelijk goed te doen moet zijn, dit is mijn rijk nu: Ik moet nog Frankrijk, Portugal en Castile opruimen: ik denk dat ik voor alle 3 2-3 oorlogen nodig heb. Van Great Britain moet ik Londen en Yorkshire snipen, van Nederland Zeeland en van Bohemia Wenen. Daarna verwacht ik nog 1 of 2 oorlogen nodig te hebben om de laatste gebieden van Commonwealth en Theodoro over te nemen. Toen ik Milan geannexeerd had en Oostenrijk het keizerschap verloor (en ik dus Italië kon vormen zonder die alliantie te verliezen) ging het snel. Gelukkig ook geen coalities en regencys gehad.
 15. Het duurde wat langer, maar goed hier zijn de screens. Als je meer nodig hebt moet je het maar laten weten. Btw Frankrijk en Oostenrijk hebben nu geen alliance omdat we net een war hebben gehad. Zo lang dit zo blijft ziet het er overigens heel anders uit dan als ze de alliance weer terug krijgen.
 16. Gisteren de Kuban Sigars achievement gehaald: was toch minder uitdagend dan gehoopt. Nu maar eens proberen de nieuwe Korea achievement te halen: gisteravond een begin gemaakt, maar ik weet niet in hoeverre het beter is om opnieuw te starten (Ming blijft toch een probleem). De Mare Nostrum achievement ff op hold gezet: ik zit rond 1620 En heb op dit moment Italië regio volledig, Servië/Ragusa en Tunesië. De Ottomanen zijn uit Europa geschopt (Byzantium is vrij) en ook de eerste oorlog tegen Frankrijk gewonnen, maar alleen de Italiaanse provincies kunnen eisen (ze waren niet cobelligerent zodat ik Oostenrijk mee had ipv tegen). Voor de achievement moet ik echter de Europese gebieden van Frankrijk, Spanje en Portugal volledig annexeren, oa Londen en Wenen van Great Brittain en Oostenrijk toe-eigenen, een aantal provincies van Polen (Litouwen is geïntegreerd door Polen), de Ottomanen volledig annexeren en Irak veroveren alsmede de kust van de Zwarte zee. Ik denk dat dit heel lastig is in maar 200 jaar (helemaal als je het spel minstens een jaar niet gespeeld hebt en dus niet echt bekend met de opties tegenwoordig) of hoe schatten de wat meer ervarenere spelers het hier in?
 17. Wil je de Afrikaanse noordkust veroveren? Zo niet dan gewoon opgeven.
 18. Ik heb m, maar kan t niet vergelijken met vorige versies omdat ik de game al een jaar niet gespeeld had.
 19. Dan blijf ik Naples tot ik het gevaar van een Frans/Oostenrijkse alliantie kan stoppen. En het idee om Ottomanen als expansieroute te kiezen nadat ik Milaan heb?
 20. Milaan is nodig om eventueel Italië te vormen. Frankrijk (ze zijn hostile naar mij overigens) heeft overigens een geloof ik een lange treaty met Milaan dus ik kan het een paar jaar uitstellen om in de tussentijd wat AE te burnen. Naar het noorden is er idd Oostenrijk, naar het westen Frankrijk, naar het Oosten Ragusa (gegarandeerd door Ottomanen), Bosnië en Hongarije (alliantie met Oostenrijk) en naar het zuiden Tunesië (geallieerd met de Ottomanen). Misschien dat ik Oostenrijk en Polen wel mee krijg tegen de Ottomanen en dan kan ik ze misschien breken. Even een vraagje: ik ben met Napels in het begin de HRE gejoined, stel ik vorm Italië: leave ik dan automatisch de HRE of krijg ik een relatie hit met Oostenrijk? Ik wil mijn alliantie met Oostenrijk niet kwijt, want dan gaat Frankrijk moeilijk doen en als ik door een alliantie van Frankrijk en Oostenrijk word aangevallen is het game over
 21. Zo met Napels langzaam bij een belangrijk punt in de campagne gekomen. Ik heb bijna 100 jaar gespeeld en heb het merendeel van Italië in handen. Frankrijk is echter net Noord Italië binnen gedrongen en hebben de provincie aangrenzend aan Milaan. Zelf heb ik de provincies Mantua, Genoa en Venetië en alles ten zuiden van deze lijn (m.u.v. Pisa, Firenze en Sienna). Ik kan waarschijnlijk Milaan wel opvegen zodat Frankrijk geen provincies kan innemen die van belang zijn voor het vormen van Italië, het probleem is alleen dat ik met een aantal landen (waaronder Frankrijk) op het randje van een coalitie zit (rond de 50-100 AE). Mijn allies zijn Castile, Oostenrijk en Polen. Frankrijk is daarentegen ook geallieerd met Oostenrijk (al sinds dag 1). Mijn doel is om de Mare Nostrum achievement (of het realistisch is, is een tweede) te halen en hiervoor moet ik in de komende 300 jaar oa Castile, Frankrijk, Oostenrijk en de Ottomanen annexeren. Op dit moment heb ik het 5e leger in de game (45k), Moskou, Ottomanen, Oostenrijk en Frankrijk hebben echter een groter leger (rond de 70k). Wat zouden jullie doen in deze situatie?
 22. Nee idd estates zijn nieuw. Ik ben begonnen met Naples. 1e stap is oorlog geweest met Aragon voor independence. Geen verdere provincies gepakt omdat ik de HRE wilde joinen (wel Sardinië gereleased). Nu aan het wachten tot ik de kans krijg om Sardinie, Aragon (voor Sicilië) of de Papal state aan te vallen. Maar mijn allies willen (nog) niet helpen tegen de Papal state en met Aragon en Sardinië nog een truce dus het is nog ff wachten. Als eerste idea group Martime gepakt. Geen idee of dit de beste keuze is, maar als ik de Middellandse Zee wil domineren lijkt me die vrij handig. Mijn lange termijn doel is de Mare Nostrum achievement, Ik weet niet of dit een beetje ambitieus is als ik de game al zo lang niet gespeeld hebt maar goed
 23. Thanks. Ja het is weer eens wat anders. Heb de game al mb een jaar niet echt meer gespeeld en wil weer eens beginnen.
×
×
 • Create New...