Football Manager 2018: tactieken

We stevenen inmiddels hard af op de release van Football Manager 2018 en dat is ook te merken aan het tempo waarmee de video’s over de nieuwe features van deze game elkaar opvolgen. Na de video’s over Dynamics en het nieuwe scouten, is het nu de beurt aan de veranderingen die zijn doorgevoerd aan de tactieken. In de eerste video die de nieuwe features op hoofdlijnen aankondigde, werd een screen getoond waarin gewezen werd op spannende veranderingen in tactieken. Maar worden deze verwachtingen ook waar gemaakt? Is er echt groot nieuws te melden op gebied van tactieken? Laten we het gaan ontdekken.

Ik zou hier nu een heel kort antwoord kunnen geven op de vragen hierboven, maar laten we dat maar tot het einde van het artikel bewaren. Want er zijn toch wel een aantal dingen te melden. We zullen beginnen met de twee zaken die het meest opvielen in de screen die we een tijd geleden al gezien hadden: de gekleurde blokken in je opstelling en de lijnen die twee spelers verbonden. Beiden blijken onderdeel van het fors uitgebreide analysegedeelte van tactieken. De gekleurde blokken geven aan hoe sterk verschillende delen van het veld met je huidige formatie bezet zijn en met het verbinden van twee spelers wordt inzichtelijk gemaakt welke spelers elkaar in een wedstrijd veel opzoeken of vinden, op basis van hun positie op het veld, hun spelersrollen en hun recente prestaties. Wat mij betreft een teleurstelling, aangezien ik had gehoopt op meer dan alleen analyse.

Zijn er dan helemaal geen nieuwe inhoudelijke zaken? Jawel, die zijn er wel. Zo zijn er weer een viertal spelersrollen toegevoegd voor middenvelders (sommige trouwens met onbegrijpelijke namen) en is er aan een aantal huidige rollen gesleuteld. Ook is het aantal team- en spelersinstructies dat je kan geven uitgebreid en kun je nu ook voor de wedstrijd al in bespreking gaan met spelers om ze nog eens extra op een aantal zaken te wijzen voor de aankomende wedstrijd.

De belangrijkste ingreep, die je echt meer mogelijkheden zal geven op een bepaald gebied, is de vernieuwing van de instelling van vrije trappen. Afhankelijk van de positie van waaruit de vrije trap wordt genomen, kun je nu verschillende instructies geven over de variant die jij wilt dat je team zal spelen. Dat is een heel stuk realistischer dan een enkele instelling, ongeacht de positie van de bal bij een vrije trap.

Samenvattend zijn er zeker een aantal veranderingen rondom tactieken te melden. Maar zijn deze wereldschokkend? Allerminst, als je het mij vraagt. Er zijn voornamelijk meer mogelijkheden gekomen om zwakke plekken in je tactiek te identificeren en meer keuzes binnen de lijnen die ook dit jaar op het gebied van tactieken al stonden. Alleen de toevoeging bij de vrije trappen lijkt een flinke toegevoegde waarde te hebben. Heb jij nog wel wat vragen over tactieken in deze versie of wil je al wat kwijt over deze aankondiging voor FM18, kijk dan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here