Football Manager 2018: het nieuwe scouten

In navolging van de eerste video die de feature Dynamics verder aan ons uitlegde, is vanaf nu ook een tweede video op het kanaal van Football Manager beschikbaar gekomen. Deze video gaat in op de veranderingen in het scoutingssysteem dat FM18 ons zal gaan brengen. Moeten we nu onze gewende aanpak volledig gaan herzien? Of komen er gewoon een paar kleine zaken bij waar we rekening mee moeten gaan houden? Een korte beschouwing.

De manier waarop de scouting binnen Football Manager in elkaar stak, is al een aantal edities redelijk stabiel geweest, maar voor deze editie zou het compleet veranderd moeten zijn. Laten we dat even meteen voor een groot deel ontkrachten: er zijn nog steeds scouts bij je club, deze hebben nog altijd dezelfde kwaliteiten nodig om betere rapporten op te stellen en zij hebben nog altijd scoutingskennis die (mede) bepalend is voor de spelers die bij jouw club op de radar staan. En deze scouts kun je nog altijd met een opdracht weg sturen om naar bepaalde spelers te zoeken.

Tot zo ver wat er gelijk is gebleven. Nu dan maar eens kijken waar we de veranderingen tegen zullen komen, want die waren immers in grote mate beloofd. Zo wordt er een scoutingsbudget geïntroduceerd om al dit nieuwe scoutingsgeweld te gaan financieren. Daarmee zul je je budget niet meer over slechts twee dimensies moeten verdelen (transfers en lonen), maar ook het scoutingsbudget in je afwegingen mee moeten nemen.

En waar kun je dat budget dan onder andere voor gaan gebruiken? Voor het aanschaffen van scoutingspakketten. Deze pakketten, samen met de kennis van je scouts, bepalen welke spelers er terug zullen komen in je zoekscherm. Je hebt nu dus twee variabelen om mee te spelen om je zoekscherm te vullen met spelers, net als clubs dit tegenwoordig hebben met het aanschaffen van externe databases met spelers.

Wat ook een nieuwe dimensie toe gaat voegen, is de verder uitgewerkte rol van de data-analist. Waar scoutrapporten tot op heden altijd een focus hadden op wat een speler wel of niet kon, kun je nu ook een speler door een data-analist laten beoordelen en daarmee inzicht krijgen in zijn daadwerkelijke prestaties op het veld. Een extra dimensies dus om te valideren of een speler geschikt zal zijn voor jouw team en voor de rol die jij voor ogen hebt.

De makers van Football Manager claimen dat de veranderingen die zijn doorgevoerd van FM18 de meest waarheidsgetrouwe versie maken met betrekking tot scouting. Daar kan ik redelijk in komen. De data-analisten hebben gelukkig een flinke update gehad na hun summiere introductie in de huidige versie en je hebt meer mogelijkheden gekregen om te beïnvloeden welke spelers op jouw radar komen. Dat dit dan wel weer betekent dat er meer keuzes moeten worden gemaakt en dat je nog beter naar budgetten moet gaan kijken, is daar een natuurlijk gevolg van, maar zal niet bij alle spelers even lekker vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here