Het is misschien niet de meest geliefde club van de Nederlandse Eredivisie: VVV-Venlo. De club speelt op een kunstgrasmat die door verschillende volgers als de slechtse van de Eredivisie wordt betiteld en het zeer robuuste voetbal dat wordt gespeeld, valt ook niet bij iedereen in de smaak. Toch werkt de club, door een vaste werkwijze en realistisch voetbal, zich terug omhoog uit een paar mindere jaren. Aan trainer Steijn wordt inmiddels van vele kanten getrokken. Bewijs jij alvast de juiste opvolger te zijn als de Hagenees werkelijk vertrekt?
Clubhistorie
VVV is een van de oudste betaald voetbalclubs uit Nederland. Het ontstond in 1903 na een naamswijziging van een club, opgericht door een stel Venlose vrienden in de negentiende eeuw. Vervolgens speelt VVV echter niet veel klaar en blijft het vooral veel spelen op het tweede niveau in het zuiden van Nederland tot aan de Tweede Wereldoorlog.
Bij de invoering van het betaalde voetbal in Nederland, stond men in Venlo met de neus vooraan. VVV werd al snel onderdeel van de betaald voetbalcompetitie en behoorde in het begin zelfs tot de subtoppers van Nederland. Het is dan ook in deze periode dat VVV de hoogste klassering ooit behaalde (een derde plaats in 1961) en de enige grote prijs van het bestaan pakte: de KNVB-beker in 1959.
Vlak na deze succesperiode degradeert VVV en sinds die tijd wordt in Venlo het spelen op het hoogste niveau en op het tweede plan afgewisseld, waarbij de periodes waarin aansluitend op het tweede niveau wordt geacteerd meestal langer duren dan de periodes in de Eredivisie. De hoogtepunten blijven beperkt tot twee keer een vijfde plaats in de Eredivisie eind jaren tachtig en drie keer promotie naar de Eredivisie middels een kampioenschap.
Verwachtingen en budgetten
Het bestuur in Venlo wil dit jaar liever niet over degradatie na hoeven denken. Ze vragen je dan ook te eindigen in de middenmoot van de Eredivisie, een positie die de club momenteel in het echt ook bekleed. Geen onhaalbare kaart, als je niet met te veel blessures te kampen krijgt. In de beker wil men graag dat twee rondes worden overleefd. Ook dat is te doen, als de loting niet tegen zit. Geen onrealistische doelstellingen dus.
Voor transfers en lonen is niet direct een groot budget nog over bij VVV. Op de transfermarkt mag je nog 500K uitgeven, terwijl in het loonbudget nog ongeveer 8K per maand aan ruimte zit. Als we dit vertalen, betekent dit dat met wat herverdelen nog het geld hebt voor hooguit twee (bijna) transfervrije spelers die je vooral in de breedte meer mogelijkheden moeten geven. De huidige selectie bevat al een redelijk aantal gehuurde spelers, dus ik zou de voorkeur geven aan het vastleggen van spelers middels een contract.
Financiën
Financieel heeft VVV het niet al te breed, maar in gevaar is de club ook niet. Met een balans van ruim over de twee miljoen euro is er een gezonde buffer aanwezig. En omdat de club spaarzaam omgaat met de centen, geen schulden heeft en ook de salarishuishouding op orde heeft, zal deze buffer ook niet zomaar verdwijnen. Een solide basis dus om op te bouwen.
Selectie
Beste spelers en grootste talenten
Lars Unnerstall
Nils Röseler
Tino Susic
Tristan Dekker
Evert Linthorst
Jessy Hendrikx
[td_smart_list_end]
Tactiek
VVV heeft een vrij ervaren selectie, met vooral veel krachtpatsers die ook redelijk wat lengte mee brengen. Heel erg breed is de selectie echter niet. In de verdediging zit het nog wel snor, maar op het middenveld en in de aanval is geen sprake van een dubbele bezetting voor alle posities. Gelukkig lopen er ook nog een paar leuke talenten in het tweede en in de jeugd die je bij hoge nood erin kan gooien. Daarbij zouden we kiezen voor een (variant op) een klassieke 4-3-3. In de opstelling hieronder zijn we even uitgegaan van een middenveld met de punt naar voren, maar met drie op rij of de punt naar achteren kan ook worden gespeeld.
DM: Lars Unnerstall
VR: Moreno Rutten
VC: Nils Röseler
VC: Christian Kum
VL: Roel Janssen
CM: Peter van Ooijen
CM: Danny Post
AMR: Patrick Joosten
AMC: Tino Susic
AML: Jay-Roy Grot
SP: Peniel Mlapa