FM19 Clubgids: Feyenoord

HomeFootball Manager 2019ClubsFM19 Clubgids: Feyenoord

Auteur

Datum

Categorie

De fanatieke supporters snakken naar prijzen, maar het gat met Ajax en PSV lijkt met het seizoen groter te worden. De supporters beginnen te mekkeren over de tactiek, het wisselbeleid en het transferbeleid van Feyenoord en de bordjes met ‘wanbeleid’ komen weer tevoorschijn. Maak jij als opvolger van Van Bronckhorst het legioen weer trots? Weet jij het gat te dichten met Ajax en PSV? Of kun jij ervoor zorgen dat de Europese gloriejaren van Feyenoord herhaald worden en ze weer een grote naam in Europa worden?

Koop Football Manager 2019 via Managers United

Clubhistorie Feyenoord

Feyenoord Rotterdam werd opgericht in 1908. De club staat bekend om de de fanatieke aanhang, de goede jeugdopleiding en haar rijke historie. De Rotterdammers zijn 15 keer landskampioen geworden en wonnen 13 keer de beker. Ook won het in de gloriejaren van net Nederlandse voetbal (eind jaren ’60, begin jaren ’70) de Europa Cup 1 en de wereldbeker voor clubs. Daarna volgden nog twee UEFA Cups.

De supporters konden hun geluk niet op toen in 2002 de UEFA Cup werd gewonnen na het verslaan van PSV, Internazionale en Borussia Dortmund. Feyenoord speelde eindelijk weer mee in Europa. Enkele jaren daarna deed Feyenoord nog mee in de UEFA Cup, tot de club in de financiële problemen kwam. De Rotterdammers werden zelfs 10e in 2011 en het was crisis.

Toen Ronald Koeman bij Feyenoord kwam begon de wederopstanding, vanaf dat moment wist Feyenoord met jeugdspelers als Tonny Vilhena, Jordy Clasie, Jean-Paul Boëtius en Stefan de Vrij steeds meer concurrentie te bieden aan Ajax en PSV. Toen Koeman zijn contract niet verlengde, trad Fred Rutten toe met een minder succesvolle periode. Martin van Geel en Giovanni van Bronckhorst kregen het vertrouwen en moesten het weer op de rit krijgen. Intussen heeft de hoofdtrainer vijf prijzen gewonnen bij Feyenoord, maar alsnog krijgt hij de nodige kritiek van de 12e man.

Club-History-Feyenoord

Filosofieën

Feyenoord heeft geen filosofieën met betrekking tot de tactiek. De enige filosofie die je als manager krijgt toegewezen is ‘Spelers ontwikkelen via de jeugdopleiding’. Met een van de beste jeugdopleidingen in FM19 en een goede lichting in de jeugd is dit zeker niet moeilijk. Het nadeel is alleen wel dat Jong Feyenoord ten opzichte van enkele andere Eredivisie-teams geen jeugdteam heeft in de KeukenKampioenDivisie of divisies eronder. Daar tegenover staat wel dat je de jeugdspelers kunt stallen bij satellietclub FC Dordrecht.

Verwachtingen en budgetten

Een realistische doelstelling is op zijn minst plaatsing voor de Champions League in het volgende seizoen. Kampioen worden is in principe realistisch, maar daar denkt een deel van de spelersgroep anders over. De minimale verwachtingen zijn ook dat via de kwalificatierondes de groepsronde van de Europa League wordt gehaald en het bestuur hecht geen waarde aan de Johan Cruijff Schaal die aan het begin van het seizoen plaatsvindt tegen PSV.

Financiën

Aan de financiën is het verschil tussen Feyenoord en de andere twee titelkandidaten goed merkbaar. De financiële status van Feyenoord is met een totaal saldo van €14 miljoen redelijk, maar niet heel goed. Je zult het grotendeels moeten doen met het team dat er nu staat, want de opties zijn zeer beperkt met een transferbudget van €1,7 miljoen en een salarisbudget van €1,5 miljoen. Daarentegen liggen er met verkopen wel financiële opties open voor Feyenoord.

Feyenoord-Financien

Selectie Feyenoord

Doelmannen

De keepers van Feyenoord zijn dik in orde. Kenneth Vermeer, Justin Bijlow en Joris Delle zijn de drie keepers die het meest geschikt zijn voor Feyenoord 1. Bijlow is een groot talent, die al bijna op het niveau van de oudere keepers is. Hij kan een hele goede doelman worden, mits hij niet te maken krijgt met blessures en schorsingen. Vermeer is op het moment de beste van de drie, terwijl Delle geen kans hoeft te maken op de basis. Met Koorevaar en Ten Hove heb je zeer getalenteerde keepers in de jeugd. Zij kunnen minstens het niveau van de huidige doelverdedigers behalen.

Verdediging

De centrale verdediging van Feyenoord is een mix tussen ervaren rotten en talenten. Hierin kun je de verdediging naar je hand zetten. Je hebt in het centrum de keuze tussen Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Sven van Beek, Jerry St. Juste en Renato Tapia. Vijf prima verdedigers, maar er is maar plek voor twee.

Op de backs zit je minder gebakken. Aan de linkerkant heb je de ervaren Ridgeciano Haps en de jonge Tyrell Malacia of Calvin Verdonk. Buiten de eerste twee is er geen linksback die Feyenoord-waardig is. Dan komt daar nog bij dat Haps geblesseerd start in je game. Hetzelfde geld eigenlijk voor de rechtsback-positie. Bart Nieuwkoop is de enige speler die van origine een rechtsback is. St. Juste en Van Beek kunnen ook op deze positie uit de voeten, maar dat is niet ideaal.

Middenveld

Het middenveld is ontzettend breed en heb je veel mogelijkheden. Zeker nu Clasie van Southampton is gehuurd, Vilhena nog steeds bij Feyenoord speelt en zowel Jens Toornstra, Yassine Ayoub, Van der Heijden en Tapia ook op deze positie uit de voeten kunnen. De 23-jarige Vilhena is duidelijk de beste centrale middenvelder, maar let op: het wordt moeilijk om hem te behouden. Aanvallend is Toornstra de betere. Met zijn strijd, techniek en afstandsschot heb je een prima middenvelder in huis.

Aanval

Op de flanken ga je het ook redden. Met Sam Larsson op links en Steven Berghuis op rechts heb je uitstekende flankspelers. Berghuis is links, terwijl ‘Samba Sam’ rechts is, wat ervoor zorgt dat je buitenspelers naar binnen zullen trekken. Hier hebben ze allebei ook goede stats voor en ze zullen veel kunnen scoren. Berghuis kan ook op links uit de voeten, evenals spits Nicolai Jorgensen. Rechts heb je de talenten Crysencio Summerville en Luis Sinisterra achter de hand.

In de spits heb je een hoop opties. Hoewel Jorgensen de beste spits is en dat je in zijn rol als complete spits een absolute doelpuntenmaker in huis hebt, zijn er ook nog mogelijkheden. Aanvoerder Robin van Persie is een goede hangende spits. Ook de jonge Dylan Vente kun je bij het eerste elftal halen, maar je kunt hem ook laten wennen aan het wekelijkse voetbal bij FC Dordrecht. Helaas is Jorgensen de voorbereiding en de seizoensstart geblesseerd. Dit kan tot drie maanden duren.

Je hebt een fantastische jeugdopleiding met spelers die het ver kunnen schoppen. Summerville, Lutsharel Geertruida, Wouter Burger, Cheick Touré en Orkun Kökcu zouden na enkele seizoenen het niveau van Feyenoord behoorlijk kunnen opkrikken. Zorg ervoor dat deze spelers genoeg aan het voetballen komen dat ze hun potentieel kunnen waarmaken.

Feyenoord-Squad-FM19

Beste spelers en grootste talenten

Nicolai Jorgensen

Nicolai Jorgensen

Tonny Vilhena

Tonny Vilhena

Steven Berghuis

Steven Berghuis

Tyrell Malacia

Tyrell Malacia

Wouter Burger

Wouter Burger

Jeremiah St. Juste

Jerry St. Juste

[td_smart_list_end]

Aankopen

De backposities zijn de eerste die versterking kunnen gebruiken, maar met deze budgetten blijven de mogelijkheden zeer beperkt. Als je spelers verkoopt komt er wel geld vrij om een nieuwe rechtsback (hoogste prioriteit) aan te trekken. Goede Nederlandse opties zijn bijvoorbeeld Giovanni Troupée, Sean Klaiber of Hidde Ter Avest. Natuurlijk zijn er ook opties om een back te huren of je kunt de transfervrije 54-voudig international Glenn Johnson polsen.

Verkopen

De oudere spelers zou ik proberen te vervangen nu je er nog wat voor kunt krijgen. Het vertrek van Botteghin of Van der Heijden kun je op dit moment permitteren en nu ze allebei de 31 naderen zou ik dit goed in je achterhoofd houden. Ook een keeper als Vermeer of Delle kun je nu nog geld voor krijgen, maar hoe langer gewacht hoe minder het zal opleveren.

Ook Van Persie is een aanslag op het salarisbudget en neemt maar liefst 11% van het totale budget in, dus als je hem kan missen dan is het zeker een oplossing. Daarnaast zijn er in ieder geval veel spelers die een uitleenbeurt kunnen gebruiken.

Let ook op met de contractverlenging, want als je deze aan de assistent of technisch directeur overlaat zullen ze afkoopsommen inzetten die veel te laag zijn bij bijvoorbeeld Tyrell Malacia en Tony Vilhena. Hierdoor zal hun positie onhoudbaar worden.

Tactiek

Je kunt met de tactiek verschillende kanten op. Aangezien je twee kwaliteit-spitsen in huis hebt is het voor de hand liggend om 4-4-2 te spelen, maar in mijn ogen maak je dan niet gebruik van de aanvallende kwaliteiten van je middenvelders en vleugelspelers. Hierdoor zal ik eerder gaan voor de 4-2-3-1 Breed variant. Een gebalanceerde tactiek, waarin je veel kanten op kunt en Feyenoord helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Daarnaast kun je ook veel rouleren met deze tactiek aangezien de toptalenten hierin ook passen.

Feyenoord-tactiek-FM19

Toch liever met een andere club FM19 spelen? Bekijk het overzicht met al onze clubgidsen!

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Laatste Artikelen