FM19 Clubgids: FC Sochaux

HomeFootball Manager 2019ClubsFM19 Clubgids: FC Sochaux

Auteur

Datum

Categorie

Een van de betere jeugdopleidingen van het spel, een selectie vol met jonge spelers en toch een leuke uitdaging om aan te gaan. Ja, zulke clubs bestaan echt! FC Sochaux-Montbéliard (kortweg Sochaux of FCSM) speelt op het tweede Franse niveau en heeft een talentenfabriek waar menig topclub nog een puntje aan kan zuigen. Het lijkt de perfecte setting voor jouw volgende challenge waarbij jeugdspelers de hoofdrol spelen.

Clubhistorie

FCSM uit de Noord-Franse plaats Montbéliard werd opgericht in 1928 door Jean-Pierre Peugeot met als doel de fabrieksarbeiders van het automerk een mogelijkheid tot ontspanning te bieden. De club was een grote voorvechter van het professionaliseren van het voetbal en werd uiteindelijk ook een van de eerste profclubs van Frankrijk.

De grootste triomfen in de Franse competitie volgenden niet lang na de oprichting, want in de jaren ’30 werden de twee enige nationale titels gewonnen door Sochaux. In deze periode werd bovendien ook eenmaal beslag gelegd op de Franse beker, wat van dit decennium de meest succesvolle periode van de clubgeschiedenis maken.

De oorlog deed FC Sochaux geen goed. De club pakte geen grote prijzen meer in de daarop volgende tientallen jaren en moest een aantal keren zelfs genoegen nemen met het spelen van een of twee seizoenen op het tweede Franse niveau. Nog wel van belang is de oprichting van de befaamde jeugdacademie van de club in 1974.

Het succesverhaal van FCSM gaat pas weer verder in deze eeuw. In 2004 werd de Coupe de la Ligue gewonnen en in 2007 werd de Coupe de France voor de twee keer gewonnen. Toch kon de club dit niet vasthouden en sinds 2014 is Sochaux terug te vinden op het tweede niveau van Frankrijk. Ook is de club sinds een paar jaar niet meer in handen van Peugeot, die het eigenaarschap over hebben gedragen aan een Aziatische partij.

Filosofieën

De club zal je geen filosofieën opleggen. Dat is natuurlijk mooi, want het betekent dat je zelf kan beslissen hoe je de club wilt runnen. Zet je vol in op de jeugdafdeling of ga je telkens de transfermarkt op? Speel je vol op de aanval of ga je counteren? Jij bepaalt en het bestuur zal je alleen afrekenen op behaalde resultaten, niet op de manier waarop je tot die resultaten bent gekomen.

Verwachtingen en budgetten

Het bestuur van FC Sochaux heeft niet hele hoge verwachtingen van je. Het vraagt je minimaal niet te degraderen en ook in de twee Franse bekers hoef je niet per definitie heel ver te komen. Echter, de bijbehorende budgetten geven je ook niet veel ruimte om je stempel op de selectie te drukken. Er is een half miljoen beschikbaar voor transfers, maar je zit direct al lichtjes over je loonbudget heen.

Ook het verhogen van de doelstellingen zal je nauwelijks helpen met het vrijmaken van extra budget. Het loonbudget staat al compleet vast en je kan hooguit een extra twee ton vrij krijgen om transfers van te doen. Het is dus misschien ook wel een goed idee om een gedeelte van je transferbudget op te offeren om zo een beetje ruimte te creëren in je loonbudget.

FC Sochaux Finances

Financiën

De club heeft een gezond potje geld achter de hand. Een balans van een goede 6,6 miljoen betekent dat de club niet bij het lichtste stootje al omvalt. Echter, als we kijken naar de vooruitzichten, dan zien deze er minder rooskleurig uit. Het grootste gedeelte van de reserves wordt reeds in het eerste seizoen verbrast. Het verhuren of verkopen van een aantal spelers en misschien het binnen hengelen van wat prijzengeld zou de club op de lange termijn dus misschien niet slecht uitkomen.

Selectie

De selectie van FC Sochaux is eigenlijk wel redelijk compleet en best veelzijdig. Op elke positie zijn volwaardige basisspelers aanwezig en ook een aantal goede reserves. De enige positie die nauwelijks bezet is binnen de selectie, is die van aanvallende middenvelder. Mocht je dus graag willen spelen met een formatie waarin een aanvallende middenvelder wordt gebruikt, dan moet je de transfermarkt op.

Opvallend aan de selectie is wel het hoge aantal huurspelers. Veel hiervan komen uit Spanje en zullen de club na één seizoen weer verlaten. Je alvast voorbereiden, is dus ook geen overbodige luxe. Zorg dat het grootste deel van je eigen spelers binnenboord blijft en ga alvast op zoek naar spelers die binnen een jaar transfervrij op te pikken zijn en vergeet niet dat je ook beschikt over een sterke jeugdopleiding. Zo bewaak je de lange termijn van de club.

FC Sochaux Squad

Beste spelers en talenten

Abdoulaye Sané

Abdoulaye Sane

Anderson Emanuel

Anderson Emanuel

Rafa Navarro

Rafa Navarro

Maxence Prévot

Maxence Prevot

Jeandu Fuchs

Jeando Fuchs

Jean Ruiz

Jean Ruiz

[td_smart_list_end]

Aankopen

Misschien is het een goed idee nog een centrale middenvelder aan te trekken die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan. Zo wordt je selectie optimaal multifunctioneel. Die zul je waarschijnlijk wel voor een prikkie op moeten pikken, transfervrij zou misschien zelfs optimaal zijn. De enige andere positie in het team die momenteel kwalitatief minder bezet is, is het centrum van de verdediging. Hier zou je dus eventueel nog een nieuwe eerste keus kunnen halen en een talent kunnen verhuren.

Verkopen

Het is waarschijnlijk niet handig spelers te verkopen, aangezien je eerste selectie eigenlijk de exact juiste breedte heeft. Wel kun je overwegen een aantal van je talenten te verhuren. Zo bespaar je wel op je lonen, blijft de selectie intact, en kunnen je talenten rijpen door wedstrijdritme op te doen.

Tactiek

Gezien de beschikbare spelers zou ik spelen in een 4-1-4-1 VM breed of een 4-2-4 breed formatie bij FC Sochaux. Zo maak je optimaal gebruik van de aanwezige kwaliteiten op het middenveld en in de aanval. Ik houd het voor nu even op een 4-2-4 breed en zou deze invullen met onderstaande basis.

FC Sochaux Tactics

Bekijk onze andere Football Manager 2019 artikelen

WonderkinderenBeste coaches – Beste Scouts – Beste fysio’sMU Data Update

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Pre-order FM22

Bestel Football Manager 2022 en krijg toegang tot de BETA!

Laatste Artikelen