Sinds mensenheugenis wordt op Managers United maandelijks een novelle In De Schijnwerpers verkozen. Het is de voorlaatste stap in een hiƫrarchische procedure met aan de top de Novelle van het Jaar. Zoals ieder systeem dat uitgaat van klasseverschillen zitten de verschillende lagen gegoten in een pyramidevorm, met als grondlaag de MU-novelle. Wekelijks worden hier nieuwe elementen geboren, gaande van schuchtere eerste pogingen om de individuele pleziersbeleving aan een FM-game te delen met een groep medestanders, tot ambitieus opgezette projecten die willen opvallen, schitteren, projecties van een virtuele egotrip. De eerste soort is doorgaans een kort leven beschoren, en laat ons een kat een kat durven noemen: in het meeste van de gevallen is dat maar goed ook.
Wie er echter in slaagt de aandacht te trekken, zal zich snel een trapje hoger bevinden op de ladder. Met het toekennen van de Novelle van de Week wordt de getrokken aandacht versterkt: meerdere mensen moeten bewust worden gemaaktĀ van de meerwaarde die de novelle biedt. Wat dan volgt is een verbeten strijd waarin de actoren zelf weinig inbreng hebben, maar die wordt beslecht door wie zich rondom hen bevindt. Op dat moment treedt het mechanisme in werking dat de menselijke intelligentie van de artificiĆ«le onderscheidt: de mogelijkheid tot het vormen van een eigen mening. En die is normaliter erg divers, wat automatisch leidt tot een spannende strijd tussen de genomineerden.
Deze maand liep het evenwel anders, de ongewilde aanstichter hiervan Stinuz91. Zijn novelle ‘Everton FC; āThe Only Way Is Upā’ maakte iedere vorm van strijd totaal overbodig en ging met ei zo na unanimiteit van stemmen met de prijs lopen. Ik maakte het Ć©Ć©n keer eerder mee, nog voor ik als submod Novellen aan de slag ging. Ik was er toen, ik gok zo’n twee en een half jaar geleden, niet alleen getuige maar zelfs deel van, toen mijn 12 Werken op dezelfde manier uit de poll kwam. Maar toen stond ik daar verder niet bij stil, het was mijn beurt voor die virtuele egotrip.
Dit keer echter kon ik vanop afstand en zonder emotioneel attachement het gebeuren beschouwen, en ben ik me gaan afvragen waaraan dit succes lag. Wat maakt deze novelle zoveel specialer dan de anderen? Welke factoren bepaalden zijn hegemonie? In de narratologie worden teksten en verhalen bestudeerd vanuit twee invalshoeken. Enerzijds heb je er de verhaalanalyse, en hierover kunnen we kort zijn: het gaat over Everton FC en die winnen veel, punt.
Het tweede luik dat wordt uitgespit is de vertelanalyse, de manier waarop het verhaal wordt overgebracht. Je zou je kunnen afvragen of Stinuz91 eigenlijk wel een verhaal kan schrijven, want laat nou net datgene wat men het eerst associeert met het woord ‘novelle’, met name de tekst, zijn wat nauwelijks of niet voorkomt in zijn werk. Strikt genomen is het om deze reden zelfs niet eens een novelle! En dat bedoel ik geenszins denigrerend, integendeel, want ‘what’s in a name?’
‘The Only Way Is Up’ verheft tekstarme presentaties tot een kunstvorm. Het is een verzameling aan pamfletten die je doorheen het verhaal brengen met als enige wapen het beeld. Een wandeling doorheen een galerij getooid met steeds weer hoogstaande, verfijnde en gedetailleerd uitgewerkte Kunstwerken (die hoofdletter staat hier niet per abuis) die garant staan voor een visueel orgasme. Het is een product van onze hedendaagse beeldcultuur: fragmentarische en schreeuwerige, opvallende beelden die onze perceptie naar zich toe zuigen, en zo sprekend zijn dat ze begeleidende tekst overbodig maken. De ideale oplossing om in een maatschappij waarin het not done is de tijd te nemen voor dingen want er moet worden gepresteerd, toch onze waarneming te kunnen voeden met (instant) schoonheid.
Een tweede factor van het succes is een al even herkenbaar element binnen onze samenleving: de hype. Niet voor niets worden jaarlijks miljarden geĆÆnvesteerd in reclame en brand awareness, De mens wil als kuddedier ook mee zijn met die kudde, ertussen horen, deel zijn van wat er leeft en beweegt. Stinuz91 bewees zich in het verleden al als begenadigd beeldkunstenaar, en dat wordt meteen na het posten van de eerste update in de verf gezet door de reacties. Iemand noemde hem ‘grootste held van de Novellenbundel’, een ander sprak van ‘pareltjes’: de hype wortelde zich en kon gaan groeien. Het enthousiasme van enige fervente aanhangers cultiveerde en voedde, het schreeuwde de mensheid toe: āKijk hier naar!ā
Nu, ze hebben gelijk: dit is grafisch quasi het hoogste niveau dat valt te bereiken en een verdomd terechte IDS die nu al vooraan in de rij staat om straks, als het era van Football Manager 2015 op het punt staat plaats te maken voor zijn opvolger, naar het topje van de pyramide doorĀ te klimmen. Tenslotte is dit Kunst, en latenĀ we vooral niet vergeten: āThe Only Way Is Up!ā