Engeland

Opnieuw een Wereldkampioenschap waarbij Engeland aanwezig zal zijn en opnieuw zijn de meningen verdeeld over de Engelse ploeg. Vele grote namen zijn weer geselecteerd, maar voor de Engelsen blijkt dat zeker geen garantie tot succes. In het verleden wonnen zij één WK-titel maar verder presteren zij zeer wisselvallig op de grote eindrondes. Weet jij wel te presteren met het nationale team en kun jij die beker naar Engeland brengen?

Sterkte van het land
De selectie van het Engelse nationale team bestaat zoals gewoonlijk weer uit grote namen van grote clubs. Toch is de prijzenkast ontzettend leeg als je kijkt naar het beschikbare materiaal. De Engelsen wonnen in 1966 het WK, maar verder is het team niet echt succesvol. Kijkend naar de selectie die actief zal zijn in Brazilië, kun je niets anders dan concluderen dat er ook deze keer weer een sterk team zal staan. Of dit gaat leiden tot eremetaal is een ander verhaal.

Historie
The Three Lions zijn samen met het nationale elftal van Schotland de oudste nationale ploegen ter wereld. In 1872 werd ’s werelds eerste interland al gespeeld. Sinds 1906 zijn de Engelsen aangesloten bij de FIFA. Tussen 1928 en 1946 verliet de FA de Wereldbond en daardoor konden zij dus niet deelnemen aan de eerste drie edities van het Wereldkampioenschap. Bij hun eerste deelname in 1950 verloor het team in de eerste ronde van de Verenigde Staten. Op 21 september 1949 verloor het team met 0-2 van Ierland, het was de eerste nederlaag tegen een buitenlands team. De eerste thuisnederlaag tegen een team buiten de Britse eilanden volgde in 1953 met een 6-3-verlies tegen Hongarije. Ook in Boedapest kreeg Engeland een pak slaag van de Hongaren en de 7-1 die ze om de oren kregen is nog steeds de zwaarste nederlaag uit hun geschiedenis.

Op het WK van 1954 scoorde Ivor Broadis het eerste Engelse doelpunt op een WK. Hij en Nat Lofthouse scoorden beiden twee keer in een bloedstollende wedstrijd tegen België, die in 4-4 eindigde.

Stadion
Engeland speelt haar thuiswedstrijden in het indrukwekkende Wembley Stadium. Het stadion in Londen werd geopend in 1923 en heette toen Empire Stadium. Van 2000 tot 2007 werd het stadion verbouwd. Met een kostprijs van ongeveer 1 miljard euro was dit de duurste verbouwing ooit van een voetbalstadion. Sindsdien heeft het een capaciteit van 90.000, ongeveer 5000 meer dan het oude Wembley. Het is daarmee het grootste stadion van Europa dat overdekt kan worden.


Het prachtige Wembley, foto by MickBaker

Naast de interlands van het Engelse team worden er meerdere wedstrijden op Wembley gespeeld. Traditiegetrouw vinden hier ook de finales van de FA Cup en de League Cup plaats en worden ook de finales van de promotiewedstrijden afgewerkt in dit indrukwekkende stadion.

Verwachtingen
De verwachtingen van de Engelse bond zijn duidelijk. Plaatsing voor het WK in Brazilië is een must. Deze doelstelling is zeker realistisch te noemen als we kijken naar de concurrentie in de groep. Polen en Oekraïne zijn de grootste concurrenten maar Engeland is eigenlijk gewoon verplicht om zich te plaatsen voor Brazilië. Eenmaal op het WK zul je vervolgens de kwartfinale moeten halen.

Elftal/Selectie-analyse
Met Joe Hart, Ben Foster en Fraser Forster beschik je over drie prima doelmannen. Hart en Forster keepen bij topclubs, Foster heeft dat in het verleden ook gedaan. Joe Hart, keeper van Manchester City, wordt gezien als logische eerste doelman en daarachter mogen Forster en Foster uitmaken wie de tweede keus is.

Achterin is er gekozen voor ervaring met daarachter flink wat dosis talent. Als rechtsback zal Glen Johnson voornamelijk zijn minuten maken. Johnson is zowel eerste keus bij het nationale elftal als bij Liverpool. Centraal zullen Phil Jagielka en Gary Cahill naar alle waarschijnlijkheid hun opwachting maken. Beiden beschikken over veel ervaring en dat is wel nodig nu John Terry niet meegaat naar het WK. Op links is er gekozen voor een teamgenoot van Jagielka, Leighton Baines. De linksback speelt nu nog bij Everton, maar wordt jaar in jaar uit in verband gebracht met clubs als Manchester United en Arsenal. Naast dit ervaren blok is er gekozen voor jeugdig talent. Chris Smalling, Phil Jones (beiden Manchester United) en Luke Shaw (Southampton) maken de defensie compleet.

Op het middenveld is er geen gebrek aan kwaliteit voor de Engelsen. Er is een mooie mix van ervaring en talent, waardoor het middenveld prima in elkaar zit. De ervaring komt van Steven Gerrard, Frank Lampard en James Milner. Alle drie spelen ze bij topclubs, respectievelijke Liverpool, Chelsea en Manchester City, en hebben al veel meegemaakt in hun carrière. Hierdoor weten zij precies wat er nodig is om te presteren tijdens zo’n belangrijk toernooi. Verder heb je de beschikking over Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain (allebei Arsenal), Jordan Henderson, Raheem Sterling (beide Liverpool), Adam Lallana (Southampton) en Ross Barkley (Everton).

Voorin zul je moeten kiezen uit Wayne Rooney, Danny Welbeck (allebei actief voor Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool) en Rickie Lambert (Southampton). Rooney is de meest ervaren man en zal waarschijnlijk samen met Sturridge de aanval vormen. Welbeck en Lambert zullen moeten wachten op hun kansen.

Beste Opstelling
DM: Joe Hart
VR: Glen Johnson
VC: Gary Cahill
VC: Phil Jagielka
VL: Leighton Baines
MC: Steven Gerrard
MC: Frank Lampard
AMR: Raheem Sterling
AML: Adam Lallana
AMC: Wayne Rooney
SP: Daniel Sturridge


Engeland in actie, foto by TomWhitehead

Spelplezier
Wanneer je ervoor kiest om een game te starten met Engeland zul je zeker geen spijt krijgen. De verwachtingen zijn realistisch en haalbaar dus dat is geen probleem. Verder beschik je over een prima selectie waaraan je veel plezier kunt beleven. Er is een mooie mix van jong talent en meer ervaren spelers die over veel kwaliteit beschikken. Zou het verder niet fantastisch zijn om eindelijk weer eens eremetaal naar Engeland te brengen?

CATEGORIEËN