EK Special: tactiek van Italië

HomeFootball Manager 2021EK Special: tactiek van Italië

Auteur

Datum

Categorie

Fratelli d’Italia, l’Italia s’è desta, dell’elmo di Scipio, s’è cinta la testa. Elk toernooi opnieuw zijn we onder de indruk van de passie waarmee de Italianen hun nationale volkslied meezingen. Daarnaast staan ze bekend om hun passie in het veld en de kunst van het verdedigen. Dit jaar maakt de Squadra Azzurra vooral indruk met hun tactische plan en mooie aanvalsspel. En die succesvolle tactiek willen we natuurlijk graag omzetten naar Football Manager.

37968617_Schermafbeelding2021-06-21om18_06_38.png.e553658aedfd088f0ebb5b6e83876d38.png

Speelstijl

Italië speelt vanuit een 4-3-3 met veel beweging zonder bal. In balbezit blijven er steeds 3 verdedigers en minstens 1 middenvelder achterin. Voorin hebben de aanvaller de vrijheid om op zoek te gaan naar de vrije ruimtes waar ze gevaarlijk kunnen zijn en hun acties kunnen maken. Bij balverlies willen ze de bal zo snel mogelijk terug veroveren met hoge druk en slimme dekking van de ervaren verdedigers.

Keeper

En als het eens misgaat staat er een goede doelman. Gianluigi Donnarumma mag dan pas 22 jaar oud zijn, hij heeft al heel wat ervaring op het hoogste niveau. Naast een fantastische lijnkeeper valt hij dit EK op met zijn rust aan de bal. Hij durft mee uit te verdedigen en probeert vooral de verdedigers en middenvelders dicht bij hem aan te spelen. We kiezen daarom voor een rol als meevoetballende keeper met een verdedigende mentaliteit en zullen zijn voorkeur voor de korte passing straks verwerken in de teaminstructies.

1135122110_Schermafbeelding2021-06-21om18_07_22.png.271ece052b6e1c1ee5339da8a0a5f5d5.png

Verdediging

De enorme schat aan ervaring van Bonucci en Chiellini kunnen we niet omzetten in tactische instellingen. Aangezien ze in balbezit de bal meestal inleveren bij de dichtstbijzijnde middenvelders krijgen ze een rol als centrale verdediger. Dankzij hun ervaring weten ze precies wanneer ze rugdekking moeten geven of juist doordekken, maar die afwisseling kun je niet instellen. We gaan daarom voor de gulden middenweg met een verdedigende mentaliteit.

Zoals eerder aangehaald blijven er bij balbezit meestal 3 verdedigers achterin. De derde man is de rechtsachter. Hij beweegt zich iets meer naar het centrum om een driemans-verdediging te vormen. Vandaar dat we kiezen voor de ‘naar binnenkomende vleugelverdediger’ met een verdedigende mentaliteit. De linksachter, Leonardo Spinazzola, is op dat moment meestal al ver over de middenlijn om aanvallend gevaar te stichten. Dit doet hij in eerste instantie door het veld breed te houden en voorzetten af te leveren. Als de kans zich voor doet komt hij zelfs het strafschopgebied binnen om een doelpuntje mee te pikken. Een duidelijke ‘aanvallende vleugelverdediger’ op ‘aanvallen’.

1263902903_Schermafbeelding2021-06-21om18_06_58.png.8ce21883919b81eabe3723477e59c531.png

Middenveld

De driehoek op het middenveld bij de Italianen combineert tactisch en technisch vermogen met fysieke kracht en mentaliteit. Het dichtst voor de verdediging speelt Jorginho als een spelmaker. Hij ontvangt de ballen van de achterste linie en brengt deze naar voren. Hij blijft hierbij zelf hangen in de ruimte tussen de verdediging en het middenveld. Jorginho is de spelmaker voor de defensie op ‘ondersteunen’. Nicolò Barella maakte vooral in de eerste wedstrijd tegen Turkije indruk met zijn slimme loopbewegingen in de zogenaamde ‘half spaces’ en sloot regelmatig aan bij de spitsen. Een typische mezzala die je, afhankelijk van de tegenstander ondersteunend of aanvallend kunt instellen.

1210837298_Schermafbeelding2021-06-21om18_07_08.png.b1788ffb35be27264f550b13c79acc73.png

De derde man in de middenlinie bij de Italianen was de eerste twee wedstrijden Manuel Locatelli. Hij was in die wedstrijden meer gedoseerd in zijn bewegingen vooruit. Hij stemt zijn runs af op die van Barella en verschijnt daarom minder vaak voorin. Dit betekent niet dat hij minder efficiënt is, zo bewees hij tegen Zwitserland. Een rol als centrale middenvelder op ‘ondersteunen’ reflecteert zijn spel het best in Football Manager. Die kun je eventueel aanpassen op basis van de tegenstander en je instellingen voor Barella naar een dynamische middenvelder zodat hij frequenter op en neer zal gaan. In de laatste poulewedstrijd werd de plaats van Locatelli overgenomen door Marco Verratti. De kleine middenvelder van PSG vult deze rol meer in als een spelmaker voor defensie of zelfs als een zwervende spelmaker. Dat hij de bal veelvuldig kwam opeisen bewijzen zijn 136 ‘touches’, het meeste van alle spelers op het veld.

Aanval

Voorin beginnen we aan de rechterkant. Daar staat in principe Domenico Berardi. Zijn taak is in balbezit in eerste instantie om het veld breed te houden. Hoewel hij linksbenig is maakt hij regelmatig de actie buitenom, zeker bij een snelle tegenaanval. Bij een langer uitgesponnen aanval of wanneer Spinazzola doorkomt op links trekt hij naar binnen om gevaar te stichten voor het doel. Dit kun je in Football Manager repliceren door hem in te stellen als een aanvallende vleugelspits. Een alternatief kan zijn om van hem een hangende vleugelspits te maken en een extra spelersinstructie om het veld breed te houden te geven.

De linksbuiten is Lorenzo Insigne. Hij zal voornamelijk richting het centrum bewegen. Soms in de ruimte tussen het middenveld en de spits en soms dicht rond die spits. Een hangende vleugelspits dus, waarbij je opnieuw kunt spelen met de mentaliteit afhankelijk van de tegenstand. De voorste man is de hardwerkende Ciro Immobile. Hij gaat achter ballen aan, zoekt naar ruimtes en probeert gevaarlijk te zijn waar hij maar kan. Bij balverlies is hij de eerste die druk gaat zetten. Typisch een ‘drukzettende spits’ op ‘aanvallen’.

1837343646_Schermafbeelding2021-06-21om18_07_33.png.30c01c9c8040e321991240b03893d160.png

Teaminstructies

Bij de teaminstructies vertrekken we vanuit een aanvallende mentaliteit. Hoewel het tempo daarmee al vrij hoog ligt zetten we het nog iets hoger. Kort passen-spel wordt afgewisseld met een goede lange bal of crosspass. De spelers krijgen nog wat extra vrijheid om te bewegen en verder laten we alles op de standaard instellingen staan. In de omschakeling kiezen we zowel voor ‘gegenpressing’ als voor de ‘counter’. Dit vullen we aan met het korte afspelen voor Donnarumma zoals eerder besproken.

Zonder bal zetten we de interventielijn zeer hoog. In combinatie met de urgente pressing en de ‘gegenpressing’ zal de tegenstander direct worden vastgezet. De laatste linie schuift niet altijd mee met de rest van de ploeg bij het drukzetten. De ouderdom van het centrale duo zal hier zeker mee te maken hebben. Toch is het ook hun ervaring, samen met het intelligente positie kiezen van Jorginho en Locatelli die moet zorgen dat er geen te groot gat ontstaat tussen de verdediging en de rest van het team.

996377030_Schermafbeelding2021-06-21om18_06_48.png.24a1f32122c1ca85dd85a8f54871caea.png

Liefhebbers kunnen nog een stapje verder gaan in het repliceren van de tactiek. Zo gebruiken de Italianen voornamelijk snelle inworpen en wisselen ze korte corners af met langere varianten richting Chiellini die meestal de eerste paal aanvalt. In het ‘echte leven’ is de Squadra met deze tactiek een genot om te volgen. Zet jij dit succesvol om naar de virtuele wereld?!

Andere EK-specials

Nederland

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen