Effectief trainen: Het tabblad training

Trainen is een van die onderdelen in FM die mij zoveel genoegdoening schenken. Voor mij gaat er niets boven het opleiden van talenten en het klaarstomen van mijn team voor de volgende wedstrijd. Aangezien niet iedereen hier evenveel tijd aan besteedt en er bijgevolg ook niet zoveel uithaalt, wil ik hier een eenvoudige methode uit de doeken doen. Ik geef toe dat het soms veel werk zal lijken, maar daar staat dan ook een grote beloning tegenover. Voor deze gids maak ik gebruik van het team waar ik momenteel het meeste mee bezig ben: Redditch United. Dit eerste deel spitst zich toe op de mogelijkheden die je hebt via het tabblad training. Voor ervaren spelers is dit misschien niet interessant, maar het bevat wel de belangrijkste informatie om het traininsaspect van FM te begrijpen. Om de complete screens te krijgen, klik je op de afbeeldingen.

Overzicht
Dit is een bijzonder nuttig screen voor diegenen die van training hun sterke punt willen maken. Bovenaan heb je een kalender met de komende wedstrijden en de onderdelen waarop je elke dag de nadruk zal leggen. Hier is dat bijvoorbeeld tactiek op de 26ste, geen training op de 27ste en conditie op de 28ste. Dat is voor mij echter niet het belangrijkste, dit zijn het aantal dagen tussen de volgende wedstrijden. Dit zal namelijk bepalen hoeveel dagen rust ik mijn spelers zal geven.


Pacman heeft een probleem met zijn tandvlees bovenaan.

Links hebben we de wedstrijdvoorbereiding. Als je met je muisaanwijzer boven de geoefendheid van je tactiek gaat hangen, krijg je meteen ook extra informatie. Daaronder kun je het trainingsaccent verleggen en krijg je eventuele feedback van je staff over de vorige wedstrijd. Dit is nuttig vanwege het feit dat het je waarschuwt als je tactiek volledig ingespeeld is, zodat je andere accenten kan gaan leggen.

Het centrale screen geeft aan hoeveel tijd je dit jaar besteedde aan het trainen van elk onderdeel. Deze grafiek zal er anders uitzien bij elke ploeg, maar de mijne is bijzonder ééndimensionaal. Dit komt omdat ik slechts een part time ploeg coach. Hierdoor moet ik focussen op een bepaald onderdeel (tactisch) en zijn er maar drie trainingsonderdelen opgenomen in de statistiek. Dit diagram is nuttig, omdat het je aangeeft welk aspect je verwaarloost en waar je juist extra aandacht aan geeft. Het is ook een handig middel om, in combinatie met het tabblad trainers, de ontwikkeling van je spelers te perfectioneren.

Onderaan zien we de tevredenheid van de spelers. Dit is van belang, omdat wat vergeten puntjes van jouw kant onder de aandacht kan brengen. Spelers kunnen om verschillende redenen ontevreden zijn over training en als een groot deel van de spelers niet tevreden is, is het toch misschien tijd hier iets aan te doen. In mijn geval zijn de meeste spelers tevreden. Ik ken ondertussen ook de oorzaak daarvan, maar daarover meer in een volgend hoofdstuk. 

Rechts staan de noemenswaardige prestaties, zowel positief als negatief. Het is aan te bevelen die eens goed te bekijken door op de namen van de spelers te klikken. Ik heb dat gedaan en kwam tot de vaststelling dat er geen grote problemen waren. Dit aangezien de slechte trainingsprestaties werden geleverd door spelers die hun maximale potentie al hadden bereikt. Hun attributen schuiven van de ene categorie naar de andere door deze slechte prestaties later te compenseren met goede prestaties op andere gebieden. Michael Connor is een ander verhaal, maar hem bespreek ik later nog uitgebreider.

Het laatste diagram is iets om in de gaten te houden als je over veel spelers beschikt. Idealiter zijn ze allemaal wedstrijdfit maar in de praktijk draait het vaak anders uit. Hou dit goed in de gaten, want een te groot aantal spelers zonder wedstrijdritme duidt op een te groot team waar spelers niet aan spelen toe komen. Als spelers niet spelen, ontwikkelen ze zich ook niet en kosten ze je enkel veel geld. Ook het aantal vermoeide spelers is van belang. Het hoeft niet meteen een probleem te zijn, maar het is aan te bevelen naar de redenen op zoek te gaan. Trainen ze te hard? Is hun fitheid van een hoog genoeg niveau? Komen ze net terug uit een zware periode of een korte blessure? Dit zijn allemaal vragen die je je daarbij kan stellen. 

Team
De teamtraining geeft je als manager een enorme invloed op hoe je spelers zich ontwikkelen, zich aanpassen aan elkaar en zich aanpassen aan de tactiek. Je kan door middel van de schuifbalk in het midden kiezen voor méér of minder voorbereidende training. Als semi professionele club kan ik die keuze niet maken, dus neem deze instelling niet over voor jouw professionele team! Hoe meer je de training toespitst op voorbereiding, hoe minder je zal werken aan de attributen van je spelers en omgekeerd. Links kan je instellen waar je algemene training zich op toespitst en met welke intensiteit. Rechts kan je dan weer kiezen voor het accent van de wedstrijdvoorbereiding. De twee hokjes kan je aanvinken om je spelers op bepaalde dagen rust te geven. Dit geeft je spelers de kans te herstellen na de wedstrijd. Je kan ook voor de wedstrijd rust geven als je team een zware periode door moet met veel wedstrijden of als de conditie van je team te laag ligt. Hierdoor trainen je spelers wel veel minder, dus is het vooral een lapmiddeltje om je spelers fit aan de aftrap te krijgen. 

De algemene training kan je op twee manieren gebruiken: als aanvulling op individuele training of als hoofdaccent voor het hele team. Hoe minder je je wil bezighouden met de training, hoe intenser je deze training zal moeten instellen. Ik hou ervan mijn spelers te modelleren naar mijn visie, waardoor deze intensiteit voor mij laag blijft. Ik geef wel even een overzicht van wat deze trainingen inhouden, zodat je voor jouw team de juiste keuze kan maken. 

  • Gebalanceerd: geeft geen speciale focus, je spelers leren attributen bij die bij hun natuurlijke positie passen
  • Conditie: inzet, eerste meters, beweeglijkheid, evenwicht, sprongkracht, natuurlijke conditie, snelheid, uithoudingsvermogen en kracht worden getraind.
  • Tactiek: anticiperen, zelfbeheersing, concentratie, beslissingen en teamwork zijn hiervan de focus.
  • Balcontrole: dribbelen, balaanname, koppen, techniek en flair zijn de voor de hand liggende eigenschappen hier.
  • Verdedigen: mandekken, positie kiezen en tackelen zijn de drie focuspunten.
  • Aanvallend: voorzetten, afwerken, afstandsschoten, passen, creativiteit en zonder bal zijn de eigenschappen die worden getraind.
  • Automatismen inslijpen: dit werkt aan de automatismen in je team en is vooral nuttig om nieuwe spelers in je team in te passen (zie assistent-> feedback toespraken->bovenaan voor je huidige staat van automatismen) en geeft geen speciale focus

De voorbereidende training kan je team een kleine boost geven op bepaalde onderdelen van het spel tijdens de volgende wedstrijd. ‘Alleen tactisch’ is hierop de uitzondering, want deze helpt je team om je tactieken volledig te leren beheersen: de geoefendheid dus. Eens de geoefendheid vol is voor al je ingestelde tactieken, heeft het geen zin meer en is het beter voor één van de andere opties te kiezen. Je kan als degradatiekandidaat bijvoorbeeld de defensie extra in de verf zetten of proberen het maximum te halen uit standaardsituaties. De enige optie die niet voor zichzelf spreekt, is ‘Teamwork’. Deze geeft een tijdelijke boost aan de automatismen binnen je team.

Het menu links biedt je de mogelijkheid om elke week een andere algemene focus te leggen. In het echte leven is gebeurt dit vaker dan in FM, maar het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om in de voorbereiding twee weken op conditie te trainen en dan enkele weken op automatismen. Hierna vervallen deze instructies dan weer zodat je uitkomt bij de algemene instelling die je bovenaan koos. 

Het hele centrale gedeelte is een kalender waar alles nog eens via kleuren duidelijk wordt gemaakt. Je kan ook voor elke individuele wedstrijd een bepaalde wedstrijdvoorbereiding kiezen als je dat wil. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld defensief sterker wil zijn tegen een goed team of als je tegen een team dat veel cornerdoelpunten tegen krijgt wil scoren met een standaardsituatie. Deze instructie vervangt dan ook weer je instructie die je bovenaan gaf. 

Individueel
Zoals je ziet, geeft ook dit scherm weer een enorme hoeveelheid informatie. Het vertelt jullie hoe ik mijn spelers train en hoe ze daar over het algemeen op reageren. Dat valt redelijk goed mee, al was ik blijkbaar bij twee spelers vergeten iets in te stellen. Het schrijven van een gids is dus ook voor mij nuttig. Je ziet dat af en toe een bezoekje aan je trainingsscherm zeker nuttig is. Het waarom ik mijn spelers op deze manier train, komt in een later onderdeel uitgebreid aan bod. Hier is het vooral belangrijk dat je ziet, wie er het meeste op vooruit gaat en waarop alle spelers trainen. 

Links bovenaan kan je ook nog voor andere tabbladen kiezen. Het tabblad positie geeft mij meteen een overzicht van wie extra moet trainen om zich een bepaalde positie eigen te maken. Erg handig als ik doorheb dat de training voor een bepaalde speler minder goed loopt of hij ongelukkig is. Dan weet ik meteen of dat aan zijn positietraining zou kunnen liggen. De tijd die de speler hieraan spendeert, kan hij immers niet bezig zijn met het ontwikkelen van zijn attributen. 

Het laatste onderdeel van het scherm waar ik aandacht aan wil geven, is dan weer handig voor diegenen die graag advies hebben van hun assistent. Deze geeft namelijk voor elke individuele speler zijn feedback over de training. Zo kan je redelijk eenvoudig kiezen om op de rol te trainen die je assistent voorstelt voor de spelers. Ikzelf gebruik dit echter niet zo vaak.

Dit was deel 1 van deze trainingsgids. Er volgen nog enkele hoofdstukken die dieper zullen graven in de volgende aspecten, namelijk de voorbereiding en het klaarstomen van jongeren voor voetbal in je eerste elftal.

Deze gids werd geschreven door onze submod strategieënboek SteveOdom en het topic is hier terug te vinden op het forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here