Eerste features FM18: analyse

Afgelopen vrijdag kregen we eindelijk een eerste indruk van wat ons staat te wachten in Football Manager 2018. Middels een video werden de grote veranderingen van de nieuwe versie in hoofdlijnen aangekondigd. De video zelf kunnen jullie hier terugkijken. Hieronder zullen we een betere blik werpen op de inhoud van de video en eens kijken wat we al kunnen vertellen over de nieuwe features aan de hand van wat we hebben gezien en gehoord.

Scouting
De manier van scouten in Football Manager 2018 zou volgens de video flink overhoop zijn gehaald. Als we de gedane uitspraken mogen geloven, is de nieuwe manier van scouten een stuk meer waarheidsgetrouw dan momenteel het geval is. In de twee screens uit de video die met scouting te maken hebben, vallen in ieder geval een viertal zaken op:
1. Er moet een soort ‘scoutingspakket’ worden gekozen, regulier en voor junioren. Dit lijkt te bepalen waar er door jouw scouts gezocht wordt naar nieuwe spelers.
2. Er bestaat nu ook een scoutingsbudget. Of dit met de bovengenoemde pakketten of met andere zaken samenhangt, is echter niet duidelijk.
3. De berichten over gescoute spelers lijken nu niet meer in je reguliere inbox binnen te komen, maar in het scouting gedeelte van het menu.
4. Data-analisten lijken nu ook een rol te krijgen in de scouting, gezien de knop ‘Get Analyst Report’ in het scoutbericht. Bovendien werd ook aangekondigd dat de rol van de data-analist verder was uitgewerkt.


‘Dynamiek’
Het woord ‘dynamiek’ wordt gebruikt om de grootste vernieuwing van FM18 te omschrijven. Waar er in de video niet specifiek op de inhoud in wordt gegaan, kunnen we van de screens afleiden dat het hier gaat om de groepsdynamiek binnen je selectie. Hierbij zijn er verschillende weergaven die je een inzicht geven over deze groepsdynamiek, hiërarchisch en in sociale groepen. Welke invloed het echter exact op het spel gaat hebben, is nog in zijn geheel onduidelijk en dus zullen we af moeten wachten wat er de komende weken verder bekend wordt over deze nieuwe feature.Verbeterd design wedstrijden
Er is ook weer flink gewerkt aan de grafische kant van wedstrijden in de 3D-weergave. Een flinke update van de grafische engine zou te zien moeten zijn, al laat zich dit nog niet echt zien in het hele kleine stukje match engine dat in de video werd getoond. Verder zou ook gewerkt zijn aan verbeterde weergaven van de stadions en de wedstrijdpresentatie in zijn algemeenheid. Ik ben dan ook benieuwd in hoeverre de verbeteringen daadwerkelijk zichtbaar zullen zijn in de komende video’s en straks in de complete game.

Tactiek
Ook zou er weer een verdiepingsslag zijn gemaakt op het gebied van tactieken. Dat klinkt vele spelers weer goed in de oren, maar wat die exact in gaat houden, is nog compleet onduidelijk. In de ene screen die vrij is gegeven, vallen vooral twee zaken op. Ten eerste is het veld ingedeeld in blokken die verschillende tinten groen en rood hebben. Het tweede dat opvalt, zijn de dikke gele lijnen die zijn getrokken tussen een drietal koppeltjes van spelers. Het zal nog even speculeren blijven wat deze dingen in zullen houden. Ook werd er in de video tussen neus en lippen door nog een hint naar nieuwe spelersrollen gegeven, maar daarvan is in de screen niets terug te zien.


Fantasy Draft vernieuwd
Een onderdeel dat op zichzelf nog vrij nieuw is, is Fantasy Draft. Deze spelmodus heeft in de nieuwe FM een flinke upgrade gehad, minimaal op grafisch gebied. Ook hierover is verder weinig te zeggen, dus laat de onderstaande screens maar voor zich spreken.Medisch centrum
Vorig jaar werden sportwetenschappers toegevoegd aan het spel, maar de uitwerking van deze rol in de staf was nog wel erg summier en bovendien voor veel spelers onduidelijk. Daar lijkt in Football Manager 2018 een verandering in te komen. Er is een compleet nieuw medisch centrum aan het menu toegevoegd, dat jou als manager flink meer inzicht moet gaan geven in de fysieke gesteldheid van je selectie. Met welke spelers moet je uitkijken, wat is de blessuregeschiedenis en hoe verhoudt jouw ziekenboeg zich tot die van de rest van de competitie? Allemaal vragen die met een set nieuwe schermen beantwoord zullen worden.


Overig
Verder is natuurlijk aan vele kleine zaken weer verder gesleuteld. Een belangrijk onderdeel dat in de video werd genoemd, is dat er weer flinke stappen vooruit zijn gemaakt met de AI, zowel tijdens wedstrijden als buiten wedstrijden om. Laten we daarbij hopen dat ook de Nederlandse transfermarkt hierdoor weer verbeterd is en meer waarheidsgetrouw is geworden. Over transfers gesproken, ook het scherm met al jouw onderhanden transfers heeft een visuele update gekregen. Kijk maar eens naar de screen hieronder.


Er is dus weer meer dan genoeg om naar uit te kijken. In de komende weken zullen er meer video’s komen om verder in te gaan op een aantal nieuwe features en zullen we dus meer informatie krijgen over alle nieuwe mogelijkheden en moeilijkheden in FM18. Wij zullen jullie in ieder geval na het uitbrengen van een nieuwe video zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Voor nu kun je op ons forum alvast verder kletsen over wat jij denkt van dit eerste FM18 nieuws.

Wel nog even een belangrijke mededeling: wil je Football Manager 2018 nog met extra korting vooruit bestellen via Steam of SEGA? Dan heb je hiervoor nog een krappe week. Op 9 oktober loopt de aanbieding af waarbij je 25% korting krijgt op FM18 als je de huidige versie ook al in je Steam-bibliotheek hebt staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here