Een scoutingsnetwerk opzetten in FM23

HomeMU's HulpgidsenEen scoutingsnetwerk opzetten in FM23

Auteur

Datum

Categorie

Één van de mooiste dingen om te doen in Football Manager is het vinden van dat ene supertalent dat zich ontwikkelt tot wereldspeler. Het vinden van talenten kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo zijn er zat lijstjes met spelers die doorbreken tot topspelers en je kan zelf in de editor neuzen om te zien wie de mooiste toekomst toebedeeld krijgt. Uiteraard zijn er ook nog verschillende artikelen hier te vinden die gaan over zogenaamde wonderkids. Via deze gids gaan we ons echter richten op onze scouting. Het is geen garantie dat je ieder jaar de nieuwe Messi of Ronaldo gaat vinden, maar het zal wel enkele handvatten bieden om je goed op weg te helpen.

Alles begint met je scouts

Het eerste dat je dient te doen is zorgen voor een goed, groot en gebalanceerd scoutingsteam. De hoeveelheid scouts die je mag aannemen verschilt per club, maar doorgaans mag je meer scouts aannemen naar mate je club groter wordt.

De eerste belangrijke stap is het aannemen van een goede hoofd scouting. Deze hoofd scouting heeft twee taken. Als eerste zorgt hij ervoor dat de andere scouts goede opdrachten meekrijgen om mee te werken (hiervoor zijn de attributen people management en motiveren belangrijk). Daarnaast kan hij uiteindelijk ook de bepalende klap geven op de vraag of je een speler wel of juist niet moet aantrekken.

Wanneer je die perfecte hoofd scouting aan je team hebt toegevoegd is het tijd om de rest van het team samen te stellen. Idealiter vul je elke mogelijke scoutingspositie in met een scout, om zo het maximale uit je scouting te halen. Via een bestuursverzoek kun je extra scouts aanvragen, in het geval dat al je plekjes al bezet zijn. Let wel op dat je pas een verzoek doet als je daadwerkelijk alle plekken bezet hebt, want anders wordt je verzoek hoe dan ook afgewezen.

Bij het aantrekken van een scout is het belangrijk om te letten op de volgende eigenschappen:

 • Beoordelen spelerskwaliteiten
 • Beoordelen potentieel
 • Aanpassingsvermogen
 • Vastberadenheid

Verschillende type scouts

Houd bij het samenstellen van je scoutingsteam in gedachten dat je verschillende type scouts aantrekt. Zorg voor een goede mix van scouts die over de kwaliteiten beschikken om de toekomstige toppers te herkennen en te ontdekken, maar ook voor voldoende scouts die spelers herkennen die er meteen voor je team zullen staan.

De master scout

Zorg voor één zogenaamde ‘master scout’. Dit is de beste scout die je in je hele scoutingteam hebt en zou bijvoorbeeld ook de hoofd scouting kunnen zijn. Deze scout gebruik je niet om in te zetten in bepaalde regio’s, maar puur en alleen om die laatste mening te geven over het wel of niet aantrekken van een speler. De master scout fungeert als een controlepunt, hij checkt de verslagen van je andere scouts en geeft op deze manier de beste aanbeveling voor een speler.

Zorg voor scouts uit verschillende landen

Om het meeste uit je scouts te halen, heb je scoutingskennis nodig. Deze vergaar je door je scouts in te zetten in een bepaald land en hem daar langere tijd te houden. Makkelijk is het om scouts aan te trekken die al over de nodige kennis beschikken, waar het bij jouw club aan ontbeert. Heb je geen of weinig kennis in Zweden? Trek dan een scout aan met de Zweedse nationaliteit om dit gat op te vullen.
Uiteraard is het niet mogelijk om op elk land 100% kennis te scoren, dus wij adviseren om je te focussen op de landen waarvan bekend is dat er regelmatig goede newgens vandaan komen.

Je checkt je wereldkennis via het tabblad scouting > scoutingbereik > scoutingopdrachten > wereldwijde kennis.

image.thumb.png.6107937e994dcf57519b3c4c6177900e.png

Scoutingspakket

Zorg voor het best mogelijke scoutingspakket. Hoe groter het scoutingspakket is, hoe meer spelers er in je database komen om te scouten. In het laagst mogelijke pakket zul je alleen spelers vinden die bekend zijn bij je stafleden. Ga je voor het grootste pakket, dan vind je spelers in de database over de gehele wereld. Je kunt je scoutingspakket controleren via het overzicht in het tabblad scouting.

Scout verschillende regio’s

Nu wordt het tijd om je scouts naar verschillende regio’s te sturen om een beeld te krijgen van de spelers daar. Laat je scout eerst naar een bepaalde regio gaan, zodat hij van elk land in die regio kennis kan opdoen. Nadat je scout wat kennis heeft opgedaan van elk land (gemiddeld of beter) laat je de scout niet meer op regio scouten, maar laat je hem voor een bepaalde tijd één land in die regio scouten.
Een voorbeeld: je scout is al geruime tijd in Scandinavië aan het scouten en heeft nu genoeg kennis over die regio op gedaan. Nu is het ideale moment om zijn opdracht aan te passen van het scouten van regio Scandinavië, naar het scouten van een land in die regio (bijvoorbeeld Zweden). Op die manier kun je de beste landen uit de regio er uit pikken en laat je de mindere landen voor wat het is. Doordat je daar gemiddelde kennis van hebt, zul je hier ook nog steeds wel spelers van in beeld krijgen, maar het echte topwerk wordt in Zweden verricht.

Creëer een loop

Probeer een vaste periode aan te houden dat de scout ergens op pad is. In principe is één maand voldoende, dat is genoeg om de kennis hoog te houden en de echte toppers te vinden. Vervolgens gaat de scout één van de andere landen in de regio aanpakken, net zo lang tot je alle interessante landen in die regio hebt gehad en daarna begint het riedeltje weer van voren af aan.
Een voorbeeld: nadat de kennis in Scandinavië op voldoende niveau is, gaat de scout aan de slag in Zweden. Na één maand gaat de scout naar Noorwegen en een maand later volgt Denemarken. Na een maand Denemarken volgt Finland en dan keert de scout terug naar Zweden voor een maand.
Op deze manier vind je de beste spelers uit deze landen, maar doordat de Scandinavische kennis op peil blijft, zal ook de incidentele IJslander voorbij komen.

Moederclub en satellietclub

Het hebben van een moederclub of satellietclub zorgt ook voor extra kennis van een land. Zorg er dus voor dat wanneer je een moeder- of satellietclub mag uitkiezen, je een club kiest uit een land waarvan je kennis beperkt is. Op deze manier kun je op een gemakkelijke manier kennis opdoen van een nieuw land.

Tweede nationaliteit

Ook al speel je met jezelf als manager en heb je geen tweede nationaliteit, raden we je toch aan om je manager een tweede nationalteit mee te geven. Door dit te doen zorg je er automatisch voor dat je club kennis krijgt uit het land dat jij als tweede nationaliteit hebt gekozen.

Kort samengevat

 • Zorg voor een zo groot mogelijk scoutingsteam
 • Zorg voor een gebalanceerd scoutingsteam met genoeg kennis van potentie, maar ook met genoeg kennis van huidige vaardigheden
 • Neem scouts aan uit verschillende landen
 • Start met het opzetten van opdrachten voor het scouten in regio’s
 • Maak je netwerk daarna groter door je te focussen op belangrijkere landen uit die regio
 • Creëer een loop van landen en laat deze loop telkens terugkomen
 • Kies een moederclub of satellietclub uit een gebied waar je kennis nog beperkt is
 • Geef je manager een tweede nationaliteit voor gratis kennis van een bepaald land

Willen jullie de beste newgens laten zien die jullie hebben gevonden of eens kijken welke pareltjes er bij onze medemanagers zijn doorgebroken? Neem dan eens hier een kijkje op ons forum!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen