Een scoutingsnetwerk opzetten in FM

HomeFootball Manager 2021Een scoutingsnetwerk opzetten in FM

Auteur

Datum

Categorie

Eén van de mooiste dingen van Football Manager is het vinden van dat ene supertalent dat zich kan ontwikkelen tot een wereldspeler. Het vinden van newgens kan je doen via verschillende wegen. Deze gids geeft handvaten om er voor te zorgen dat je de beste newgens vindt. We kunnen echter niet garanderen dat je elk jaar de nieuwe Messi of Cristiano Ronaldo gaat ontdekken.

Disclaimer: deze gids is een vertaling van onze partner FMI. Om het originele Engelstalige artikel te lezen klik je hier.

Het scoutingsteam samenstellen

Het eerste dat je moet doen is zorgen voor een goed en gebalanceerd scoutingsteam. Hoe groter de club is waarmee je speelt, hoe groter de kans dat je ook meer scouts mag aannemen. Zorg ervoor dat je eerst een goede hoofd scouting aanneemt.

De hoofd scouting heeft twee belangrijke taken. Hij zorgt ervoor dat de andere scouts goede opdrachten meekrijgen om mee te werken (waarvoor hij een goede waardering voor people-management en motiveren nodig heeft) en hij is tevens je belangrijkste adviseur. De hoofd scouting kan uiteindelijk ook de bepalende klap geven voor het feit of je een speler wel of niet moet aantrekken.

Wanneer je die perfecte hoofd scouting aan je team hebt toegevoegd is het tijd om de rest van het team samen te stellen. Probeer elke mogelijke scoutingspositie in te vullen met een scout om zo het maximale uit je scoutingsteam te halen. Via een bestuursverzoek kun je zelfs extra scouts aanvragen als je denkt dat je er nog meer nodig hebt. Wanneer je niet al je posities voor scouts bezet hebt gaat het bestuur sowieso niet akkoord met dit verzoek, dus zorg er eerst voor dat je al je posities bezet hebt voordat je een aanvraag doet voor meer scouts.

Zorg er voor dat je scouts in ieder geval een goede waardering hebben voor de volgende onderdelen:

 • Spelerskwaliteiten beoordelen
 • Spelerspotentieel beoordelen
 • Aanpassingsvermogen
 • Vastberadenheid

Verschillende type scouts

Hou in gedachten bij het samenstellen van je scoutingsteam dat je verschillende type scouts aan je team bindt. Zorg voor een goede mix van scouts die over de kwaliteiten beschikken om een toekomstige wereldtopper te ontdekken, maar ook voor voldoende scouts die spelers kunnen herkennen die er meteen voor je team kunnen staan. Op deze manier creëer je een goede mix.

De master scout

Zorg voor één master scout. Dit is de beste scout die je in je hele scoutingteam hebt (kan ook de hoofd scouting zijn). Deze scout gebruik je niet om in te zetten in bepaalde regio’s of om opzoek te gaan naar bepaalde spelers, maar puur en alleen om die laatste mening te geven over het wel of niet aantrekken van die ene speler. De master scout controleert in dat opzicht dus de verslagen van je andere scouts en kan op deze manier de beste aanbeveling geven voor een speler.

Zorg voor scouts uit verschillende landen

Het hebben van een goede wereldkennis is een pré voor een goed scoutingsnetwerk. Scouts kunnen kennis over een land opdoen door langere tijd in een bepaald land te scouten. Het is echter makkelijker om scouts aan te nemen die al de kennis over een bepaald land hebben. Zorg dus voor een gevarieerd aanbod van goede scouts uit verschillende landen. Op deze manier heb je meer kans om dat ene supertalent te ontdekken.

Het is natuurlijk niet mogelijk om van elk land de volledige 100% kennis te hebben, dus ons advies is om je te focussen op de landen waarvan bekend zijn dat ze regelmatig goede newgens produceren.

Je kunt de wereldkennis controleren via het tabblad scouting > kennis.

Het opzetten en uitbreiden van je netwerk

Je hebt nu de best mogelijke scouts aangetrokken voor je team. In het tweede deel van deze gids gaan we kijken naar het uitbreiden van je scoutingsnetwerk over de wereld.

Scoutingspakket

Zorg voor het best mogelijke scoutingspakket. Hoe groter het scoutingspakket is, hoe meer spelers er in je database komen om te scouten. In het laagst mogelijke pakket zul je alleen spelers vinden die bekend zijn bij je stafleden. Ga je voor het grootste pakket, dan vind je spelers in de database over de gehele wereld. Je kunt je scoutingspakket controleren via scouting > spelers > zoeken.

Scout verschillende regio’s

Daarna wordt het tijd om je scouts naar verschillende regio’s te sturen om opzoek te gaan naar spelers. Laat je scouts eerst naar een bepaalde regio gaan, zodat hij van elk land in die regio kennis kan opdoen. Nadat je scout genoeg kennis heeft opgedaan van elk land in die regio (zo’n 60% kennis moet voldoende zijn) laat je je scout niet meer op regio scouten, maar laat je hem voor een bepaalde tijd één land in die regio scouten.

Een voorbeeld: je scout is al geruime tijd in Zuid-Amerika aan het scouten en heeft nu voldoende kennis over die regio op gedaan. Nu pas je zijn opdracht aan van het scouten van de regio naar het scouten van een land in die regio. Zo kun je de beste landen uit die regio er uit pikken (Brazilië, Argentinië, Colombia) en laat je de mindere landen voor wat het is.

Creëer een loop

Wanneer je je scout op een land laat focussen, zorg dan voor een terugkomende loop. Eén maand scouten in een bepaald land in die regio is voldoende om de beste spelers te vinden in die regio en om de kennis van het land hoog te houden. Stuur je scout dus in de eerste maand naar Brazilië, dan naar Argentinië, net zolang tot je alle interessante landen in die regio hebt gehad. Daarna laat je de scout weer opnieuw in Brazilië beginnen.

Let er echter wel op dat je de scout niet in te veel landen laat scouten of dat je de scout te lang in een land laat scouten. Dit kan er voor zorgen dat de kennis over een ander land verminderd en hierdoor kan het dus zijn dat je weer opnieuw moet beginnen.

Moederclub en satelliet club

Wist je dat het hebben van een moeder- of satelliet club ook zorgt voor extra kennis van een land? Zorg er dus voor dat als je een moeder- of satelliet club mag uitkiezen dat je een club kiest uit een land waarvan je nog niet veel kennis hebt. Zo kun je op een gemakkelijke manier kennis opdoen van een nieuw land, zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen.

Tweede nationaliteit

Ook al speel je met jezelf als manager en heb je geen tweede nationaliteit, we adviseren je toch om je manager een tweede nationaliteit mee te geven. Door jezelf een tweede nationaliteit mee te geven zorg je er automatisch voor dat je club kennis krijgt uit het land dat jij als tweede nationaliteit hebt gekozen!

In het kort

 • Zorg voor een groot scoutingsteam
 • Zorg voor een gebalanceerd scoutingsteam met genoeg kennis van potentie, maar ook met genoeg kennis van huidige kwaliteiten
 • Neem scouts uit verschillende landen aan
 • Start met het opzetten van opdrachten voor het scouten in verschillende regio’s
 • Maak je netwerk daarna groter door je te focussen op belangrijke landen uit die regio
 • Creëer een loop van landen en laat deze loop steeds weer terugkomen
 • Kies een moeder- of satelliet club uit een gebied waar je nog niet voldoende kennis van hebt indien mogelijk
 • Geef je manager een tweede nationaliteit mee om zo gratis kennis van een bepaald land op te doen.

Andere Football Manager hulpgidsen

Tips om een nieuw stadion te laten bouwen
Tips om blessures te voorkomen
Wonderkids vinden in FM
Lower League Management in FM
Instellen van een salarisplafond in FM

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen door hier te klikken.

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen