Een nieuwe carrière starten in Football Manager

HomeMU's HulpgidsenEen nieuwe carrière starten in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

In deze Football Manager gids zullen we uitleggen hoe je een nieuwe carrière kunt starten. We laten zien welke verschillende opties je allemaal hebt en welke instellingen nodig zijn om de perfecte database te creëren.

Startscherm

Zodra je Football Manager hebt opgestart kom je in het startscherm. De weergave van dit gedeelte kan verschillen, daar sommige mensen custom skins hebben geïnstalleerd. Wij gaan echter uit van de basis en gebruiken dus ook de standaard skin.

Als je op ‘nieuw spel starten’ drukt krijg je vier verschillende opties voor het starten van een nieuw spel:

 • Carrière
 • Fantasy Draft
 • Online carrière
 • Maak een club

Wij richten ons in deze gids op het starten van een nieuwe carrière.

Configuratie nieuw carrière spel

Het eerste scherm dat je zult zien nadat je op de Carrière knop hebt geklikt is het configuratiescherm. We lopen door de opties heen die je in deze stap hebt.

Start met baan

Hier bepaal je eigenlijk met welke club je het spel zal gaan beginnen. Je hebt hierbij vier opties:

 • Starten als club manager
 • Starten als manager van een land
 • Starten als manager van een club en land
 • Werkloos beginnen

Vlak daaronder kun je met twee drop-down menu’s een land of divisie kiezen en vervolgens een club kiezen. Aan het einde van elke reeks clubs zie je ‘Team later kiezen’. Dan kies je na het laden van je game je club of land.

Database

Hier kies je de database die vanuit Football Manager wordt meegeleverd. Door het jaar heen zal Sports Interactive (de producent van FM) diverse databases uitbrengen. Een bekende is bijvoorbeeld de winter database met daarin alle transfers uit januari en februari verwerkt.

Gegevensbestanden Editor

In de Database drop-down heb je ook een kopje ‘Gegevensbestanden Editor’ staan. Dit zijn bestanden die gemaakt zijn met de Pre-game Editor van Football Manager. Je kunt hierbij denken aan nieuwe competities (lagere divisies van Nederland) of een transfer update (zoals de MU/FMI Update).

Je selecteert de extra bestanden door vinkjes te plaatsen bij de bestanden die je wilt gebruiken. Je hebt ook de optie om met één druk op de knop alle bestanden te laden of uit te zetten.

Snel starten

Onderaan de pagina zie je de knop Quick Start staan. Druk je hierop zal het spel geladen worden met de meest standaard instellingen. Je hebt verder geen invloed op het aantal gekozen competities of andere opties. Deze optie werkt alleen wanneer je zonder gegevensbestanden vanuit de Editor werkt (zoals de MU/FMI Update).

Geavanceerde Configuratie

Dit is eigenlijk de meest logische stap als je meer dingen in wilt stellen, zoals het kiezen van het aantal geladen competities. We lopen door alle onderdelen heen.

Actieve competities

In dit deel bepaal je welke landen en competities je allemaal zal gaan gebruiken tijdens je spel. De hoeveelheid landen en competities dat je selecteert is volledig aan jezelf. Let wel dat het selecteren van meerdere competities je spel trager kunnen maken.

Je kunt hier ook per land het aantal competities dat je per land kunt spelen. Sommige landen hebben één competitie, andere landen hebben zes niveaus (Engeland). Ook hierbij geldt dat hoe meer competities je van een land kiest, hoe langzamer het spel zal zijn bij het laden en verwerken van de data.

Modus

Hier heb je twee opties: Speelbaar of Alleen kijken. Speelbaar is de standaard keuze en zorgt ervoor dat je in dit land een club kunt managen. Alleen kijken geeft aan dat je de competitie alleen kunt bekijken. Je kunt dus wel de standen en uitslagen bijhouden, maar je kunt geen club managen.

Goed om te weten: Als je Alleen kijken selecteert loopt je game wel een stuk sneller. Het is bovendien zo dat de ontwikkeling van het spel realistischer zal zijn als je een competitie op Alleen kijken zet in plaats van helemaal niet inlaadt. Goed dus voor spelers die een club-hop carrière willen spelen en sommige competities later in wil laden.

Reden voor aanbeveling

Soms worden landen automatisch voorgesteld om in te laden. Dit stukje is een aanduiding vanuit het spel en geeft je feedback waarom een land wordt voorgesteld. Je kunt hier verder niets instellen of aanpassen.

Competities toevoegen of verwijderen

Rechts onderin staat ook nog een button ‘Competities toevoegen/verwijderen’. Er verschijnt een pop-up waar je meer landen kunt selecteren om te gebruiken tijdens je save.

Geavanceerde opties

Onderaan het scherm vind je nog een aantal geavanceerde opties om je nieuwe save game nog beter in te stellen. We lopen even door de opties heen.

Fictieve spelers en staf gebruiken

Als je deze optie aanvinkt zullen alle echte spelers vervangen worden voor nep spelers. Dit zal de moeilijkheidsgraad van je save iets verhogen omdat je natuurlijk niet meer weet welke spelers je allemaal kan kopen. Maar, als je goed kijkt dan zie je dat eigenlijk alleen de namen veranderd zijn.

Geen echte speelkalenders gebruiken

Deze optie voorkomt dat het spel echte speelkalenders volgt als die aanwezig zijn in het spel. Er zijn een aantal competities in FM voorzien van een licentie en deze volgen een standaard speelschema. Als je meerdere saves start in dezelfde competitie kan dit wat repetitief voelen en daarom is deze optie er.

Geen stafleden toevoegen

Als je deze optie niet gebruikt zal het spel zelf bepaalde stafrollen invullen als een club deze niet in het bezit heeft. Denk hierbij aan een assistent-trainer of een scout. Deze optie is vooral bedoeld voor de lagere competities omdat hier niet altijd alle data klopt.

Spelers toevoegen aan speelbare ploegen

Deze optie zorgt ervoor dat FM zelf spelers toevoegt aan een club als deze niet voldoende spelers in de selectie heeft. Net als de optie hierboven is deze vooral bedoeld voor de lagere competities.

Zet transferactiviteiten in 1e periode uit

Met deze optie zorg je ervoor dat clubs in de eerste transfer zomer geen spelers kunnen kopen, huren of contracteren. Zo begin je het seizoen dus met de selectie zoals die ook in het echte clubvoetbal was. Let wel: sinds een aantal versies is het ook niet meer mogelijk om transfervrije spelers te contracteren.

Spelerseigenschappen niet verbergen

Als je deze optie niet gebruikt zullen eigenschappen van spelers verborgen worden. Je zult spelers dan actief moeten scouten om deze eigenschappen te zien. Als je deze optie aanvinkt zijn de eigenschappen niet verborgen en kun je dus gemakkelijker zien of een speler over de juiste kwaliteiten beschikt.

Voorkom controle over teams met manager

Als je gebruik maakt van deze optie is het niet mogelijk om trainer te worden bij een club die al een trainer heeft. Je kunt dus alleen kiezen uit clubs die bij de start van het spel geen trainer hebben.

Gebruik van in-game editor voorkomen

Om te voorkomen dat je tijdens het spelen gebruik maakt van de in-game editor. Beschouw dit als een stukje zelfbescherming als je normaliter wel gebruik ervan zou maken.

Aantal spelers

Een ander gedeelte in dit scherm is het stuk waarbij je de grootte van je database kunt selecteren en bewerken.

Je kunt kiezen uit vier soorten:

 1. Klein – Je laadt slechts een klein deel van de database. Deze optie is geschikt voor spelers met oudere systemen
 2. Middel groot – De meest standaard en gebruikte optie.
 3. Groot – Nu worden er stukken meer spelers geladen in de database.
 4. Geavanceerd – Je kunt nu meer opties selecteren om je database in te richten. We leggen hieronder de opties aan je uit.

Geavanceerd

Als je kiest voor deze optie krijg je een pop-up waar je nog meer opties krijgt om je database vorm te geven. Dit is vooral erg handig als je spelers uit bepaalde landen, regio’s of werelddelen wilt terugzien in je game.

Je hebt de volgende opties:

 • Database size: klein, middel groot, groot
 • Continenten: Je laadt extra spelers in uit bepaalde continenten
 • Regio’s: selecteer nu op bepaalde regio’s in de wereld. Denk aan Verenigd Koninkrijk en Ierland, Scandinavië of West-Europa.
 • Landen: Kies specifieke landen om meer spelers uit die landen in je database te laden.
 • Afdelingen: De meest specifieke optie waarbij je echt specifieke divisies kunt toevoegen aan je save.

Binnen deze opties heb je weer een fiks aantal andere opties:

 • Huidige internationals
 • Spelers actief in land
 • Spelers met nationaliteit
 • Spelers uit hoogste afdeling
 • Spelers van topclubs
 • Spelers met continentale reputatie
 • Spelers met nationale reputatie
 • Spelers van clubs in continentale competities

Met deze bovenstaande opties kun je nóg specifieker zijn bij het creëren van je eigen database. Het voordeel hierbij is dat je gerichter kunt zijn en je totale database grootte wat kleiner kunt houden zonder dat je die Braziliaanse wonderkids hoeft te missen.

Startdatum

Hier kun je bepalen wanneer je seizoen van start zal gaan. Je hebt de keuze om vroeg in het voorseizoen in te springen, maar als je daar geen zin in hebt kun je er ook voor kiezen om vlak voor de start van de competitie of zelfs de Europese wedstrijden te beginnen.

Door Covid_19 zijn de startdatums later dan gebruikelijk, waar je in voorgaande edities vaak al in juni kon starten bij een club, kan je nu pas eind juli of begin augustus starten bij een club.

Het starten van je save

Zodra je de landen, competities, database en geavanceerde opties hebt geselecteerd is het tijd om je spel te gaan starten. Klik op de button ‘Spel starten’ en het spel zal geladen worden. Veel plezier en veel succes tijdens je carrière als virtuele trainer!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen