Een introductie in scouting

 De dochtersite van Managers United Catenaccio schreef een tijdje geleden het volgende: “Het voetbal is al tijden in de greep van kapitaalkrachtige investeerders, die hun hand niet omdraaien voor een miljoentje meer of minder. Deze zomer zal het ongetwijfeld weer een festijn worden met clubs als Real Madrid en Manchester City die het geld met bakken over de balk smijten. Vaak wordt er door criticasters gewezen op het belang van de eigen jeugd en een doordacht scoutingapparaat, zoals Arsenal dat al jaren beheerst onder manager Wenger. Nu ben ik van mening dat Wenger een tikkeltje doorschiet in zijn drang naar tienerliefde, hij wint er immers geen grote prijzen meer mee. Een andere Europese club doet dit wel.” De vragen die resteren zijn: welke club is dat? En: is zoiets ook te realiseren in Football Manager?

 

Die club is FC Porto. De Portugese landskampioen maakt jaar in, jaar uit miljoenen euro’s winst met het fantastische scoutingapparaat waar de club over beschikt. Porto koopt elk jaar talloze jonge spelers in die gescout zijn door dat scoutingapparaat. Zo werden dit jaar de twee Argentijnen Lucho González en Lisandro López verkocht voor bij elkaar zo’n 42 miljoen euro. Met de inkoopprijzen van deze twee spelers eraf getrokken houdt FC Porto een ruime 25 miljoen euro over aan twee(!) spelers. Dat is natuurlijk een fenomenaal bedrag, maar, hoe valt zoiets nou te realiseren in Football Manager?

In Football Manager is het onderdeel scouting te vinden door eerst naar het menu van je club te gaan, dan het kopje ‘Transfers’ en daar kan je kiezen uit ‘Scoutingsopdrachten’ en ‘Scoutingskennis’. Ook kan de sneltoets gebruikt worden (F7). Allereerst gaan we naar het onderdeel Scoutingskennis. Daar kom je allerlei balken tegen met de namen van scoutingsregio’s. Dan is de balk voor een deel gevuld, dat zegt hoeveel kennis je club van dat gebied heeft. Daaronder staan nog meer balken, maar dat is per land apart. Daar valt het het je wellicht op dat er namen tussen staan die je helemaal niet kent. Dat kunnen (assistent)managers of trainers van je satellietclubs zijn, soms staan de clubs er zelf zelfs bij. Als die clubs landen in hun scoutingapparaat hebben die jij niet hebt, komt dat land er tóch bij te staan, maar wel met de kennis van de andere club.
Nu gaan we naar het volgende scherm, ‘Scoutingsopdrachten’. Links is er een vak met je scouts, als je een scout selecteert komt zijn kennis er te staan en wat voor opdracht hij heeft. De kennis is duidelijk. De opdracht: allereerst heb je de naam van de opdracht, dat kan zijn: “Volgende tegenstander” of de naam van een land, regio of competitie, een andere optie is ‘Wereld’, dan speurt je scout over de hele wereld naar talent. Het volgende is de status. Hij zich aan het voorbereiden zijn, hij kan met de opdracht bezig zijn of hij kan reizen. Daarna komen de data, dat lijkt me duidelijk en tot slot nog het aantal spelers dat je scout gevonden heeft.

 


Een voorbeeld van scoutingskennis

In het begin heeft meestal nog niet iedere scout een opdracht, diegene die nog geen opdracht heeft, geef je er dan één. Dat doe je door naar de scout te gaan, en dan voor ‘Nieuwe opdracht toevoegen’ te kiezen. Hier kies je uit één van de categorieën. Dan kun je nog een bepaalde eis stellen en tot slot laat je de scout op pad gaan. Als je de scout een regio of de hele wereld laat scouten krijg je wekelijks een bericht. In dat bericht staat hoeveel spelers je scout heeft gevonden en welke hij je sterk kan aanbevelen. Bij ‘Verslagen bekijken’ komen alle spelers op een rijtje te staan en kan je ze ook sorteren op bijvoorbeeld het aantal sterren dat je scout ze in potentie geeft. Tot slot is er nog een scoutrapport dat je krijgt als een speler gescout is. Daarin staat een korte samenvatting van de kwaliteiten van de speler. Er staat hoe zijn karakter is in vergelijking met de rest van de groep, op welke posities hij kan spelen, wat zijn sterke en zwakke punten zijn, hoe goed hij nu is en vergelijking met de rest van de groep en hoe goed hij is in potentie, er staat of de speler geïnteresseerd is in een transfer en zoja, hoeveel hij kost, hoeveel salaris hij wil en tot slot staat er nog in welke mate je scout de speler aan je aanbeveelt.

 


Een scoutingverslag

Nu zijn we aanbeland bij het opzetten van het scoutingapparaat. Waar het mee begint is het zoeken van goede scouts, dat doe je via ‘Staffleden zoeken’. Daar stel je de filter in op ‘Stafrol: Scout’ en bij Eigenschappen Beoordelen Kwaliteiten en Beoordelen Potentieel naar jouw keuze. Dan krijg je een aantal mogelijkheden. Nu kun je beginnen met het benaderen van scouts. Tijdens het benaderen staat er onderin hoeveel scouts je hebt en hoeveel je er maximaal mag van het bestuur. Het is natuurlijk het best voor je scoutingapparaat als je zoveel mogelijk scouts hebt, en natuurlijk ook zo goed mogelijk. Mijn ervaring is dat als je bijvoorbeeld tien scouts hebt, je er sowieso één op ‘Volgende tegenstander’ zet. Deze scout moet ook genoeg tactische kennis hebben. In eigen land kun je er het best twee doen, eentje in jouw eigen competitie en een andere bij de jeugd. Dan blijven er zeven scouts over, die verdeel je over de regio’s waar jij verwacht dat je het meeste talent zult vinden. Dat is ook afhankelijk van welke landen je selecteert. Als je geen landen in Oceanië hebt geselecteert, dan kan je daar best gaan scouten, maar je zult misschien één speler vinden in een paar jaar tijd. Dan kan je beter je scouts naar regio’s sturen waar je competities en/of extra landen van geselecteerd hebt. Bij elke opdracht, behalve die van je eigen competitie en volgende tegenstander, stel je de leeftijd in op jonger dan 25 en eventueel ook nog een maximale waarde. Anders kunnen ze natuurlijk wel wat toevoegen aan je team, maar we keken hier naar Porto en die kopen om er later weer op te verdienen. Nu is je apparaat opgezet en is enkel wachten geblazen. Wekelijks krijg je een aantal berichten met spelers die gevonden zijn, deze bekijk je en als ze je bevallen, scout je ze nogmaals en kan je later tot aankoop overgaan.

CATEGORIEËN