In het hedendaagse voetbal zijn dode spelsituaties zeer belangrijk. Men kan er wedstrijden mee winnen of door verliezen en dus zal elke hoofdtrainer hier altijd samen met zijn selectie aandacht aan moeten besteden. Elke dode spelsituatie kan namelijk in jouw voor- of nadeel uitpakken. Het is dan ook niets minder dan slim om er keer op keer jouw voordeel uit te kunnen halen. Als je dit naar FM gaat vertalen dan is dit ook in ons geliefde spelletje zeer goed toe te passen. Het goed verdedigen van een hoekschop is en blijft namelijk een kunst. In dit stuk zal ik laten zien dat alles feitelijk draait om het elimineren van de scoringskansen van de tegenstander. Daarnaast kun je van een hoekschop die jouw ploeg moet verdedigen zelfs een situatie maken waarin jijzelf een scoringskans zal gaan krijgen.
Hoe elimineer je de scoringskansen van je tegenstander?
Om de scoringskansen van je tegenstander tijdens hoekschoppen te elimineren, is het verstandig om van te voren goed je tegenstander te analyseren. Hebben ze goede koppers? Hebben ze iemand die goede hoekschoppen kan nemen? En weten ze vaak te scoren uit hoekschoppen of juist niet? Het scoutingsverslag van één van je scouts kan ook nog waardevolle informatie opleveren. Zodra je deze informatie hebt, kun je je tijdens hoekschoppen extra wapenen ten opzichte van je tegenstander. Hier zijn diverse manieren voor maar via de spelersinstructies zijn dit de meest logische opties:
2. Zorg ervoor dat hun meest scorende spelers gedwongen worden om te schieten/handelen met hun zwakkere been
Voor iedereen die geen zin heeft om de tegenstander te anaylseren, is er een simpelere oplossing. Elimineer gewoon de meest voor de hand liggende scoringskansen van je tegenstander en dat is eigenlijk heel simpel. De scoringskansen van je tegenstander elimineren doe je als volgt:
1. Korte corners – Om ervoor te zorgen dat er niet vanuit een korte corner kan worden gescoord elimineer je die scoringskans. Dit doe je heel simpel door voor één speler in te stellen dat hij de hoek af moet dekken. Indien de tegenstander toch een korte corner neemt, kan jouw speler meteen druk zetten en ervoor zorgen dat ze niet gevaarlijk kunnen worden.
2. Bescherm het doelgebied – Om ervoor te zorgen dat de tegenstander niet van dichtbij kan scoren, bescherm je het doelgebied. Dit doe je door je drie langste spelers in te stellen op zonedekking doelgebied, met een voor, een middenin en een speler achterin het doelgebied. Op deze manier wordt vrijwel elke bal die in de buurt van het doelgebied komt weggewerkt door één van je verdedigers en neutraliseer je daar het gevaar. Tevens wordt elke bal die te laag is weggewerkt waardoor het gevaar vrijwel meteen is geweken.
3. Lange/korte spelers dekken – Zorg er altijd voor dat je minimaal twee of drie van jouw spelers de tegenstander laat dekken. Hiermee voorkom je scoringskansen rondom de penaltystip. Gebruik hiervoor de beste koppers die je nog over hebt.
4. Rand strafschopgebied – De rand van het strafschopgebied is een cruciale plek tijdens hoekschoppen. Veel ballen die worden weggewerkt door de verdedigers komen daar terecht. Het is dan ook wijselijk om daar zelf een speler neer te zetten. Hiermee kun je voorkomen dat je veel doelpunten vanaf die plek tegen krijgt tijdens hoekschoppen.
5. Houd minimaal één speler voorin – Door zelf minimaal één speler voorin te houden zorg je ervoor dat de tegenstander altijd twee of drie verdedigers achterin dient te houden. Hierdoor kunnen zij minder mensen naar voren sturen waardoor je de situatie makkelijker kunt controleren en verdedigen.
Met deze opstelling elimineer je alle scoringskansen van de tegenstander
Tip: Zet op de rand van het strafschopgebied een snelle en technisch vaardige speler neer. Zo kun je indien hij in balbezit komt zelf, samen met de speler die je voorin hebt gehouden, gevaarlijk worden op de counter. Eén simpele dieptepass in de loop van jouw spits en hij kan alleen af op de doelman van de tegenstander. Zo kun je een hoekschop van de tegenstander dus vrij eenvoudig omdraaien in een scoringskans van jouw eigen ploeg.
Tip 2: Door de tweede paal ongedekt te laten heb je een extra speler over die je dus in kunt zetten waar jij maar wilt. Dit kan handig zijn om er zelf snel uit te kunnen komen op de counter. Wel maak je daarmee de tweede paal wat kwetsbaarder, maar als je in het doelgebied genoeg lange spelers hebt staan, is dat risico te verwaarlozen