Een club maken in Football Manager

HomeMU's HulpgidsenEen club maken in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

Wie een nieuwe game wil starten in Football Manager, heeft de keuze uit meerdere spelmogelijkheden. Naast een klassieke carrière en een fantasy draft bestaat er ook de optie maak een club (in het Engels: create a team). Zeker voor wie het lastig vindt om met de FM Editor te werken, maar wel graag met zijn eigengemaakte club het spel wil spelen, is dit een zeer gebruiksvriendelijke feature. Hoe werkt het en waar moet je op letten? We leggen het hier voor je uit.

Wat is Maak een club?

Maak een club is een speloptie waarin je een bestaand team vervangt door een team dat je zelf creëert. In tegenstelling tot de FM Editor kun je hierin niet alles aanpassen, maar wel het noodzakelijke. Zo is het mogelijk om de clubnaam, -locatie en -bijnaam te veranderen. Ook kun je ervoor kiezen met een zelfgemaakt logo en zelfontworpen wedstrijdshirts te gaan spelen in een stadion dat misschien wel jouw naam draagt. Het grote voordeel aan dit speltype is dat je geen extra bestanden hoeft te downloaden of te creëren, dit in tegenstelling tot het gebruik van de FM Editor. Voordat we verder uitleggen hoe Maak een club werkt, is het goed om eerst te bekijken wat juist niet mogelijk is met deze functie.

De clubfinanciën, de trainings- en jeugdfaciliteiten, de reputatie en de plekken voor continentaal voetbal zijn niet aan te passen. Hiervoor heb je de FM Editor nodig. Wanneer je dus met je nieuwe team direct aan de Champions League wil deelnemen, zal je een club moeten vervangen die dat recht al heeft verworven. Wat eveneens niet mogelijk is in Maak een club, is om elke gewenste speler toe te voegen aan de selectie. Er is namelijk een budget verbonden aan de toe te voegen spelers. Hoe rijker of groter de club, hoe hoger het budget. Ook pas je slechts één team aan; de rest van de clubs behoudt zijn originele naam. Tot slot is het niet mogelijk om de competitieregels te veranderen.

We nemen je in een aantal stappen mee door de werkwijze van Maak een club en eindigen deze gids met enkele suggesties om in het spel uit te proberen. We kiezen er in dit stappenplan voor om een club genaamd FC Zeeland aan te maken; de enige provincie zonder professioneel voetbal.

Stap 1: start een game

Kies bij de spelmogelijkheden voor Maak een club.

25603478_Stap1.PNG.accef7c5df6fd3fba31f0e9293ac95b3.PNG

Stap 2: competities en databasegrootte selecteren

Je gaat dus een al bestaande club simpelweg vervangen. Bedenk vooraf welke club dit moet zijn, of in welk land je wil starten. Bij het selecteren van de competities is het eveneens raadzaam om in de gaten te houden waar je de nieuwe spelers voor je club vandaan wil halen. Start je in de 2. Bundesliga en wil je onbekende, talentvolle Zuid-Amerikanen aan de selectie toevoegen, dan moeten die wel in de game geladen worden. Selecteer daarom competities of landen waar je doelwitten op dit moment voetballen. Ook kun je de databasegrootte op ‘groot’ zetten of alle spelers uit specifieke landen toevoegen; dit vergroot het aantal beschikbare spelers. Overigens kun je, zodra je game gestart is, geselecteerde competities weer verwijderen.

Met FC Zeeland gaan we klein beginnen in de Keuken Kampioen Divisie. We willen er een regionale club van maken, wat inhoudt dat we op zoek gaan naar spelers die hun roots in de provincie hebben liggen. Om die reden kiezen we voor de competities van Nederland, België en Duitsland en zetten we de database op groot. Met een grote database worden namelijk ook meer clubloze spelers geladen.

336148986_Stap2.thumb.PNG.db7646bf6c86d00bc9d39dd4ea27579f.PNG

 Stap 3: kies je club

Je kunt uit bijna alle clubs kiezen die spelen in de competities die je geselecteerd hebt. Alleen B-Teams als Jong PSV of FC Barcelona B kunnen niet gekozen worden, omdat die onderdeel uitmaken van een andere club (respectievelijk PSV en Barcelona). Belangrijk bij deze stap is om te bepalen welke richting je op wil gaan met Maak een club. Zoals al eerder werd aangegeven, bepalen de financiën en grootte van de club je mogelijkheden voor het kiezen van spelers. In feite is het hierdoor onmogelijk om Kevin de Bruijne naar bijvoorbeeld de Keuken Kampioen Divisie te halen. Daarentegen zijn jeugdspeler en voetballers uit lagere niveaus vaak goedkoper. Verdiep je tevens eerst in de competitiereglementen. In Nederland zijn de regels omtrent buitenlandse spelers zeer soepel, maar in landen als Rusland en Engeland wordt met strikte selectieregels gewerkt. Kortom, voorkom dat veel spelers die je hebt gekozen niet mogen voetballen.

Als je eenmaal de club hebt geselecteerd, klik je op ‘maak een club.’

Omdat we klein gaan beginnen met FC Zeeland en niet veel financiële stootkracht nodig denken te hebben bij het samenstellen van de selectie, nemen we een volgens FM kleine club over: Top Oss. Brabant heeft toch genoeg teams, laten we maar zeggen.

Stap 4: bewerk de clubinformatie

Je krijgt een scherm met informatie te zien. Dit is het moment om de contouren van je club te creëren. Wat wordt de nieuwe naam, is er al een bijnaam, in welk stadion en in welke stad zal er gespeeld gaan worden? Wanneer je een logo hebt gemaakt of op internet hebt gevonden, kun je die importeren vanuit je eigen bestanden. Misschien heb je andere clubkeuren en dus ook tenues in gedachten en wil je eens kijken naar de samenwerkingsverbanden. Ondertussen ben je ook op het punt beland waar je ziet wat het selectiebudget is voor tijdens de volgende stap. Dat budget kan niet worden aangepast. Wanneer je tevreden bent ga je door naar ‘droomselectie kiezen.’

1132883904_Stap4.PNG.7c0425582428565a1c465c8e39a002b2.PNG

Voor onze nieuwe club FC Zeeland zetten we het logo van de provincie in en kiezen we ervoor een stadion neer te zetten in Vlissingen, vernoemd naar zeevaarder Michiel de Ruyter. De tenues worden aangepast naar een maritiem thema. Over het uittenue zijn we nog minder tevreden. Daarvoor zouden we op het forum een oproep kunnen doen. Met Hoek en Zeelandia Middelburg hebben we twee redelijk bekende Zeeuwse verenigingen gekozen om mee samen te werken. Voor het gemak behouden we de huidige stafleden.

Stap 5: droomselectie kiezen

Het is tijd om de selectie samen te stellen. Je ziet direct dat de spelers van de club die je over hebt genomen nog aanwezig zijn. Je kunt ervoor kiezen hen te houden, maar als je vanaf het begin het team op wil bouwen, dan kun je ze verwijderen. Het selectiebudget wordt rechtsboven voor je bijgehouden, net als het bedrag dat je al besteed hebt. Met de knop ‘vul selectie automatisch’ stelt Football Manager een selectie voor je samen. Wil je zelf aan de slag, dan zijn er twee opties.

Optie A: Speler toevoegen. Je kunt nu zoeken in de database die je bij het starten van deze game hebt aangemaakt. Achter de naam van een speler staat zijn budgetwaarde. Je kunt hier op spelersnamen zoeken, maar ook selecteren op bijvoorbeeld leeftijd, positie, nationaliteit, etc. Daarvoor heb je de optie ‘geavanceerd zoeken’ nodig. Zorg er bij het samenstellen in ieder geval voor dat je geen positie vergeet.

Optie B: Speler maken. Zit je favoriete speler niet in het spel of wil je zelf ook als voetballer meedoen, dan is het via deze optie mogelijk je eigen speler aan te maken. Alle belangrijke informatie valt hier per tabblad in te voeren.

Om FC Zeeland van spelers te voorzien hebben we gezocht op geboorteplaatsen, omdat we zo veel mogelijk Zeeuwen willen aantrekken. Terneuzenaar Rick van Drongelen viel af vanwege zijn hoge waarde, waarop werd gezocht naar voetballers uit steden als Vlissingen, Middelburg, Goes en Hulst. Ook de kleine plaatsen zijn afgegaan. Aangezien dit geen volwaardige selectie opleverde, hebben we gekeken naar spelers uit West-Vlaanderen en Antwerpen. Uiteindelijk gaan we het seizoen starten met 22 van de maximaal 30 spelers.

1420053777_Stap5.PNG.cb31815ecc290eaef495186aac70c1e5.PNG

Stap 6: spelen maar

Veel spelplezier gewenst met je zojuist aangemaakte team!

Suggesties voor Maak een club

Vanuit MU hebben we nog een aantal suggesties voor je als je twijfelt over de opzet van game als deze. In het gegeven voorbeeld waren we zeer provinciaal gericht. Je kunt het ook over een andere boeg gooien. Stel bijvoorbeeld een selectie samen met één speler uit elk EU-land: Europa United. Of wat te denken van een team met louter spelers van negentien jaar of jonger: Young Heroes FC. Het is trouwens ook mogelijk om je eigen vriendenteam in de competitie te zetten door al je teamgenoten via speler maken in te voegen. Heb je zelf nog meer of nog leukere suggesties? Laat het ons weten!

Op zoek naar hulp bij een van de onderdelen van Maak een club? Vraag het in onze helpdesk.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen