East Stirlingshire

East Stirlingshire is een oude voetbalclub uit Schotland welke al jaren onderaan de ranglijsten bungelt in eigen land. De club heeft een lange historie opgebouwd, waarin slechts twee prijzen werden gepakt. Veel ambitie straalt de club niet uit en door de hervormingen in het Schotse voetbal komen ze momenteel uit in de League Two. Ze worden ook wel het slechtste team van Schotland genoemd, wat mede wordt ingegeven door het feit dat ze maar liefst acht keer laatste zijn geworden in de League Two, het laagste profniveau in Schotland. Het voordeel voor het team was dat ze niet konden degraderen, maar deze regels gaan veranderen in het komende seizoen. Zal de club het overleven?

Stad en omgeving 
Het team komt uit Falkirk, een schotse stad met meer dan 35.000 inwoners. Hiermee behoort de stad tot de twintig grootste steden van Schotland. Falkirk ligt in de Forth Valley in centraal Schotland. De stad werd opgericht in de zevende eeuw en stond in het begin bekend als “An Eaglais Bhreac”, wat een Keltisch afgeleide is van Ecclesbrith. Deze naam refereert naar de kerk in Falkirk met de vele kleuren. De stad kent een aantal bekende trekpleisters, waarvan de Callendar House en het Falkirk Wheel de twee meest bekende zijn. Tevens staat de stad bekend om de Antonine Wall, een bekende grens van het voormalige Romeinse rijk in de hoogtijdagen van het rijk. Er zijn twee belangrijke veldslagen geweest bij de stad, waarvan de bekendste plaats vond in 1298. Op 22 juli van dat jaar versloeg Edward I van Engeland William Wallace in een bloederig gevecht waarin naar schatting 3.000 soldaten het leven lieten. Wat sport betreft staat de stad bekend om zijn rugby, basketbal en hockey team en uiteraard om zijn twee voetbal teams in het Schotse profvoetbal.


Foto van: Pablo de Medina

Clubhistorie
De club werd opgericht in 1880 onder de naam Bainsford Britannia, maar die werd een jaar later al verwisselt voor de huidige naam. Bijnaam van de club is The Shire, een afkorting van de volledige naam. Vanaf het jaar 1900 speelt de club in de Scottish Football League, welke op dat moment uit twee divisies bestond. Na de Eerste Wereldoorlog wordt het Championship weer opnieuw opgericht en zal de club hier aan deelnemen. De grootste successen worden door de club behaald in het seizoen 1931/1932 toen het Championship werd gewonnen.

In het seizoen 1962/1963 werden East Stirlingshire tweede, wat directe promotie naar de Premier League betekende. Een groot succes werd het niet, want het jaar erop keren ze terug naar het Championship om hierna alleen maar verder af te zakken in het Schotse voetbal. In het seizoen 1975/1976 wordt besloten het Schotse voetbal op te delen in drie competities, waarna East Stirlingshire in de Second Division wordt ingedeeld. Hier zullen ze éénmaal uit weten te promoveren en ook handhaaft de club zich één seizoen in het Championship, maar dan volgt de onvermijdelijke degradatie weer.

In 1995 wordt het Schotse voetbal wederom geherstructureerd en opgedeeld in vier divisies. De oprichting van de League Two, de laagste competitie, en de indeling van East Stirlingshire in deze competitie zal betekenen dat de club hier tot aan de dag van vandaag in zal blijven hangen. De beste notering is een derde plaats en achtmaal eindigen ze maar liefst als tiende en tevens laatste. Vanaf het seizoen 2014/2015 zal er wederom een verandering plaatsvinden, waardoor de nummer laatst zal degraderen naar de lagere divisies. Dit kan op termijn een probleem opleveren voor deze kleine club, welke al jaren wordt geteisterd door financiële problemen. De bekendste manager van de club is ongetwijfeld Sir Alex Ferguson. Hij heeft van juni 1974 tot aan oktober 1974 op de bank gezeten toen hij net begon. St. Mirren zag wat in deze jonge trainer en hij vertrok al snel naar deze grotere club na een erg kort dienstverband bij East Stirlingshire.

Verwachtingen
De verwachtingen van het bestuur bij de club zijn niet al te hoog gespannen. In de bekercompetities wordt verwacht dat het team zijn uiterste best doet om niet te verliezen. Uitzondering hierop is de Challenge Cup, waar wordt verwacht dat de eerste wedstrijd nog minimaal wordt gewonnen. In de League Two wordt verwacht dat je naar behoren zult presteren en niet laatste zal worden. Dit is ook volgens prognose, waar het team als zevende wordt geschat van de tien clubs. De doelstellingen lijken aan het begin van de game zeker haalbaar als de selectie op een aantal cruciale plaatsen wordt aangevuld met talentvolle spelers. Door het matige jeugdcomplex en de bescheiden jeugdopleiding hoeft er niet verwacht te worden dat er op korte termijn goede jeugdspelers zullen doorbreken bij de club.

Faciliteiten
Het team speelt sinds 2008 zijn thuiswedstrijden in het Ochilview Park stadion in Stenhousemir. Dit is het thuisstadion van de rivaliserende buurvereniging Stenhousemir, dat hier al jaren speelt. Het oude stadion dateert uit 1890 en na verschillende renovaties kunnen er nu ruim 3.700 toeschouwers naar de wedstrijden komen kijken. Het team speelde voor 2008 nog in het eigen Firs Park, wat na de afgeslagen fusies en de steeds strenger wordende regels van de Schotse voetbalbond werd gesloten. De renovatiekosten zouden niet meer opwegen tegen de baten en vandaar dat er gekozen is om het stadion in Stenhousemir te delen. Het stadion heeft één overdekte hoofdtribune waar de toeschouwers al zittend kunnen genieten van de wedstrijden. De andere zijden van het veld zijn overdekte statribunes. Het stadion is in vrij slechte toestand en dient in de toekomst gerenoveerd te worden. Het veld is voorzien van kunstgras en is wat aan de krappe kant. De club beschikt verder over matige kantoorfaciliteiten en adequate trainingsfaciliteiten. Het trainingscomplex en de jeugdopleiding bij de club zijn van een laag niveau, waardoor er maar weinig jeugdspelers zullen doorbreken bij de hoofdmacht.


Bron: Youtube

Samenwerkingsverbanden en rivalen
De club heeft momenteel geen enkel samenwerkingsverband met een andere club gesloten. De enige uitzondering hierop is het delen van het stadion met Stenhousemir, maar dit kun je niet echt een samenwerkingsverband noemen. De grootste rivalen van de club zijn de grotere broers Falkirk F.C. en Stenhousemir. Falkirk komt uit in het Championship en de rivaliteit dateert al vanaf de oprichting van de club in 1880. De eerste wedstrijd van East Stirlingshire was tevens tegen rivaal Falkirk. In een vriendschappelijk duel werd in december 1880 met 7-0 verloren. De rivaliteit komt voort uit het feit dat de clubs uit dezelfde stad komen en de vroegere stadions slechts een halve mijl bij elkaar vandaan lagen. Andere lokale rivalen van de club zijn Alloa en Stirling.

Financiën
Aan het begin van deze eeuw was de club bijna failliet en dit dreunt nog steeds na. Er is weinig financiële ruimte, wat terug te zien is in het transferbudget van 23.000 euro. Het loonbudget is niet veel ruimer, aangezien je aan de huidige selectie al je complete budget kwijt bent. Het zal dus in eerste instantie zeer belangrijk worden om deze kosten zo laag mogelijk te houden en middels vriendschappelijke duels te proberen om wat geld in de clubkas te krijgen. Er is een kleine schuld van 30.000 euro, wat ook ongeveer de inkomsten zijn van de diverse sponsorcontracten bij de club. Er is op het eerste oog weinig zicht op verbetering en het gebrek aan geld kan ook in de toekomst een probleem gaan worden aangezien er in de League Two weinig geld valt te verdienen. Als manager zul je zeer creatief om moeten gaan met je budgetten en waarschijnlijk jeugdige spelers de kans moeten geven en grootverdieners zien te vermijden.

Technische staf
De technische staf bij de club is erg smal en kent maar weinig echte toppers. Er is één trainer aanwezig, één conditietrainer en één keeperstrainer. Verder is er een assistent manager op de club en een aparte manager voor de jeugdploeg. De enige scout bij de club zal zijn handen vol hebben om de juiste spelers te vinden voor jou als manager. Het jeugdscouting netwerk is zeer beperkt, hier zullen maar weinig goede talenten door worden ontdekt. Door de slechte financiële situatie bij de club zal de technische staf ook niet snel uitgebreid kunnen worden. Ondanks dat het nodig zal zijn voor een betere ontwikkeling van de spelers zal het bestuur hier nooit toestemming voor verlenen.

Elftal/Selectie-analyse
De selectie bij de club is redelijk op niveau en er lopen een paar echt goede spelers voor de club rond. Het valt op dat het gat tussen de beoogde basisspelers en de bankzitters vrij groot is. Wat betreft de basisopstelling zou je een waardig team voor de League Two neer kunnen zetten, waarmee een plek in de middenmoot mogelijk zou moeten zijn. Op doel is de jeugdige Grant Hay de beste optie. Hij is met zijn negentien jaar nog jong, maar heeft de potentie om een sterke keeper te worden voor de club. Echte alternatieven voor hem zijn er niet voorhanden bij de reserves of het jeugdteam.

Als rechtsback is Rhys Devlin een goede optie voor de League Two, die concurrentie heeft van Graeme MacGregor. Het hart van de verdediging zal gevormd worden door Michael Bolochoweckyi en Chris Townsley. Twee solide verdedigers, waar Ricky Miller en Iain Thomson als goede vervangers voor gebruikt kunnen worden. Scott Maxwell is de beste linksback in de selectie en kent geen enkele concurrentie voor deze positie.

Op het middenveld is Iain Thomson de beste verdedigend middenvelder in de selectie, een veelzijdige speler die iedere manager als eerste op zijn wedstrijdformulier zou moeten zetten. Centraal op het middenveld is de selectie echter niet zo goed bedeeld. De beste optie zou weer Iain Thomson zijn, maar aangezien hij al verdedigend zal spelen, zul je het met Ross O’Donoghue en David Greenhill moeten doen. Jordan Tapping en Chris Hendrie zijn goede jeugdspelers die op termijn de basis kunnen halen.

Josh Watt is een rechtsbuiten, welke gehuurd wordt van Stenhousemir en hij is zonder twijfel de beste speler binnen de selectie. Door zijn sprintsnelheid en natuurlijke conditie kan hij perfect als buitenspeler uit de voeten. Spitsen Kevin Turner en Paul Quinn zijn redelijke spelers maar geen echte toppers. Verwacht geen topscorerstitels van deze spelers, want dat hebben ze niet in zich. Voor de club zijn het redelijk spelers maar niet meer dan dat.

Om met deze club successen te kunnen behalen, zal de selectie op enkel posities moeten worden versterkt. Het is hierbij van belang in welke formatie er gespeeld gaat worden, maar zoals de selectie er nu voor staat, missen er op een aantal posities goede spelers. De belangrijkste positie die versterking kan gebruiken is die van doelman, maar ook een goede spits zou geen overbodige luxe zijn. Om te kunnen rouleren met formaties en deze tijdens wedstrijden te kunnen wijzigen zijn er meer flexibele spelers nodig die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Door het gebrek aan geld bij de club zal het echter niet eenvoudig zijn om goede spelers aan te trekken. Het omtrainen van jeugdspelers lijkt dan de beste optie.


Bron: Youtube

Beste opstelling
DM: Grant Hay
VR: Rhys Devlin
VC: Michael Bocholoweckyi
VC: Chris Townsley
VL: Scott Maxwell
VM: Iain Thomson
MC: Ross O’Donoghue
MC: David Greenhill
AMR: Josh Watt
SP: KevinTurner
SP: Paul Quinn

Scenario
Het zal al een grote uitdaging vormen om met deze club de prestatie “Schotse held” te behalen. De prestatie kan verdiend worden door van de League Two op te klimmen tot de Premier League, maar dit zal de slechte financiële situatie en de gemankeerde jeugdopleiding al moeilijk genoeg worden. Zoek je een nog grotere uitdaging, zorg dan dat het landskampioenschap wordt behaald en op termijn overwintering in de Champions League. De uitdaging kan ook nog eens vergroot worden door alleen talenten aan te trekken zodat ze na een paar jaar als jeugdspelers van de club te boek staan. Dit geeft in de Premier League en de Champions League een voordeel qua inschrijving van de selectie.
De Journeyman challenge is een bekende uitdaging op het forum. Hierin moet je zorgen dat je meer managerspunten behaald dan de grootste manager aller tijden: Sir Alex Ferguson. Als je deze uitdaging gaat spelen kun je bij geen betere club beginnen dan bij East Stirlingshire. Sir Alex Ferguson is hier namelijk zijn managerscarrière begonnen om zich via St. Mirren en Aberdeen op te werken naar manager van Manchester United.

Spelplezier
Het zal een hele uitdaging worden om met deze club successen te kunnen behalen. De selectie heeft een flinke kwaliteitsimpuls nodig om überhaupt bovenin mee te kunnen spelen, maar de clubkas is zo goed als leeg. Er zal dan ook op korte termijn op de één of andere manier geld verdiend moeten worden. Hou jij van een leuke uitdaging bij een kleine club en vind je het leuk om spelers op te leiden? Dan is East Stirlingshire een mooie club om te beginnen en deze te laten groeien en binnen een flink aantal jaren in de Premier League te laten schitteren. Bedenk hierbij wel dat er flink doorzettingsvermogen en geduld nodig is, want in de eerste seizoenen zal het erg langzaam gaan.

Officiële clubsite
http://www.eaststirlingshirefc.com/

Deze clubgids is geschreven met versie 14.3.1 zonder Managers United Data Update. Wil je meer uitdagingen of scenario’s bekijken ter inspiratie? Kijk dan gerust op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here