Wat is vanavond de hoofdstad van Turkije? Berlijn! Of eigenlijk de wijk Kreuzberg. Als de bekendste multiculturele wijk van het land zullen daar hoogstwaarschijnlijk weinig vlaggen wapperen en weinig auto’s toeteren als Duitsland vanavond mocht winnen. Als Duitsland en Turkije tegen elkaar spelen is het natuurlijk onmogelijk om niet over migratie te spreken. Er wonen in totaal zo’n 2,7 miljoen Turken in Duitsland, waarvan iets meer dan de helft ook echt een Turks paspoort heeft. Het verhaal van hoe Turken naar Duitsland zijn gekomen is wel bekend, maar inmiddels gaat het ook weer de andere kant op. Er zijn een aantal Turkse internationals die op Duitse bodem geboren zijn, waarvan Hamit Altintop de bekendste is die in de huidige EK-selectie zit. Duitsland–Turkije is daarmee niet gewoon een halve finale, maar werkelijk een strijd tussen twee volken die sterk met elkaar vervlochten en verbonden zijn.
Voorgeschiedenis
Duitsland en Turkije speelden voor het laatst tegen elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd in oktober 2005. Turkije won toen dankzij doelpunten van twee in Duitsland geboren Turken: Halil Altintop en Nuri Sahin. Het laatste woord is dus van Turkije, maar over de zeventien duels die ooit tussen de twee landen gespeeld werden, komen de Duitsers overtuigend als winnaar uit de bus. Elf keer won die Mannschaft, drie keer werd er gelijk gespeeld. Ook het doelsaldo is in voordeel van onze Oosterburen, met 40 doelpunten voor en slechts 10 tegen.
Duitsland kwam wat langzaam op gang dit EK, maar bleek toch als echte toernooiploeg elke wedstrijd te groeien. Tegen Kroatië was het niet om aan te zien, tegen Oostenrijk iets beter en tegen Portugal speelde Duitsland gewoon goed. Dankzij medische innovaties zou het goed kunnen dat een geharnaste Frings aan de start verschijnt, en de Duitsers lijken helemaal voorbereid op het duel. Bij de Turken is het anders. Mentaal zullen ze weinig problemen hebben, maar de fysieke en disciplinaire problemen zijn gigantisch. Turkije liet twee wonderbaarlijke wederopstandingen achter elkaar zien tegen Tsjechië en Kroatië, maar moest daarvoor wel de prijs betalen. Volkan Demirel, Tuncay Sanli, Arda Turan en Emre Asik zijn geschorst, sterspeler Nihat Kahveci en Emre Güngör zijn geblesseerd. Verdediger Servet Çetin en Emre Belözoglu lijken het ook niet te gaan halen. Alleen Tümer Metin zou best eens op tijd hersteld kunnen zijn. Potentieel zijn er dus negen spelers afwezig en dat komt hard aan. Zelfs in het beste geval zouden het er nog zes zijn, nauwelijks genoeg om een wedstrijdformulier in te vullen.
Verwachting
In deze discussie op het forum zijn de Turkse fans wat dominanter aanwezig, maar als het om duidelijke uitspraken en verwachtingen voor één van de twee landen gaat, gaat het behoorlijk gelijk op. MU's EK simulatie spreekt een overduidelijk voordeel voor de Duitsers uit. Waar Turkije in slechts 2% van de simulatie überhaupt in de halve finale kwam, wisten de Duitsers in 34% van de simulaties door te dringen tot de finale. Op basis van deze poll zal Duitsland als winnaar uit de bus komen. Onze Oosterburen kregen bijna 18% van de stemmen als uiteindelijke winnaar, terwijl Turkije alleen in samenspraak met Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Roemenie, Griekenland en Zweden bijna 9% van de stemmen heeft ontvangen.
Tactiek
De wedstrijd biedt natuurlijk verschillende interessante focuspunten. Het wonder van een aanvallend Duitsland, het wonder van Turkse wederopstanding verklaard vanuit het middenveld, de rol van Turkse Duitsers als Altintop… Maar de waslijst aan schorsingen en blessures bij de Turken brengt juist iets veel leukers aan het licht. Het is maar de vraag hoe serieus het genomen moet worden, maar in diverse media opperde bondscoach Fatih Terim voor het gebruik van derde keeper Tolga Zengin als aanvaller.
Wat zijn Zengin’s aanvallende kwaliteiten? Kan hij het maken als spits? Laten we eens kijken welke kwaliteiten de Trabzonspor-speler heeft. In onderstaande afbeelding zijn de eigenschappen van de keeper volgens Football Manager 2008 te zien. Deze zijn natuurlijk toegespitst op zijn status als keeper, dus heel veel kunnen we hier niet uit afleiden. Op één-tegen-één heeft hij 12 punten. Niet erg veel, maar ook niet slecht. Natuurlijk heb je als keeper een heel ander soort techniek nodig voor één-tegen-één dan als spits, maar in FM zijn die twee op één hoop gespeeld. In FM–termen heeft de derde doelman dus best kansen als hij alleen voor Lehmann komt te staan. Bovendien is zijn positiespel helemaal niet slecht, waardoor hij dus best op het juiste moment op de goede plek kan staan, en is hij ook een goede teamspeler. Mentaal gezien is hij dus niet eens slecht als veldspeler. Fysiek zal hij het ook wel aan kunnen, en vooral zijn grote sprongkracht kan voordelen opleveren als hij ook een beetje weet te koppen. Springen voor een keeper is anders dan voor een spits, maar wederom heeft FM daar geen verschil in gemaakt. Met zijn 192 centimeter kan hij best gevaarlijk worden.
Om meer te weten te komen, moeten we buiten FM om gaan. We moeten cheaten. Daarom dus even snel de FMM downloaden, installeren en doorgaan met de analyse. Hier kunnen we namelijk wél zijn veldspeler kwaliteiten beoordelen.. en dat stemt ons niet erg positief voor de spitspositie. Voor afmaken krijgt Zengin slechts één punt, vertaald naar FM termen, en ook in koppen is hij niet beter. Zijn afstandsschoten zijn al iets beter, maar zullen alsnog vooral ver over én naast het doel verdwijnen. Wat kan hij wel goed? Standaardsituaties, behalve de corners die extra genoemd zijn. Deze man moet dus vrije trappen gaan nemen.
Wat kunnen we concluderen? We hebben een 1.92m lange keeper die wél de mentale capaciteiten heeft om zijn rol als veldspeler in te vullen, maar technisch gewoon niets in de melk te brokkelen heeft. Met zijn 80 kilo is hij bovendien niet echt een zwaargewicht die de Duitse defensie omver kan kegelen en in zijn lengte wordt hij overtroffen door Per Mertesacker. Een leuke vrije trap is niet genoeg. Tolga Zengin opstellen is beter dan met tien man spelen, maar als het even kan is het toch handiger een andere speler neer te zetten. Het enige voordeel dat Zangin in de spits op zou kunnen leveren, is grote verwarring stichten door irrationeel te lopen en over ballen heen te maaien. Dát zou zijn kracht zijn.
Conclusie
Duitsland heeft de betere spelers, de betere ploeg, meer ervaring en veel minder problemen met uitgevallen spelers. Alles wijst op een overwinning van Duitsland, waarschijnlijk met 2-0. Maar wie had gedacht dat Turkije zo ver zou kunnen komen? Wie weet kan Turkije die 2-0 achterstand in de laatste tien minuten toch ombuigen naar een voorsprong, en de Duitsers een koekje van eigen deeg geven. Toch lijkt het geluk van Turkije een beetje op te zijn. Veel spelers zijn niet inzetbaar en zonder de grote man Nihat wordt het behoorlijk lastig. Wordt het vanavond een normale wedstrijd, dan staat Duitsland gewoon na 1972, 1976, 1980, 1992 en 1996 voor de zesde keer in de finale van het Europees Kampioenschap.