Doelpunten scoren in Football Manager (deel 2)

HomeFootball Manager 2022Doelpunten scoren in Football Manager (deel 2)

Auteur

Datum

Categorie

Zoals Alan Shearer het ooit verwoorde: “You never get fed up scoring goals”, Je krijgt nooit genoeg van doelpunten maken. En daar kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Daarom volgt hier deel 2 over het scoren van doelpunten in Football Manager. In deel 1 kon je al lezen hoe je via voorzetten en afstandsschoten de nodige goals kan meepikken. Hieronder gaan we verder in op het creëren en afwerken van mogelijkheden met een grotere kans op een doelpunt. Hoe zetten we spelers alleen voor de keeper?

Doorsteekpass

Om een speler alleen voor de keeper te zetten zijn er enkele belangrijke elementen die perfect samen moeten vallen. Denk hierbij aan ruimte, beweging en een goede pass. Dit kan uiteraard in verschillende scenario’s tot stand komen. Zo is er de doorsteekbal in de ruimte achter de verdediging, meestal vanuit een counter, waarna de doorgebroken speler alleen kan doorlopen tot bij de keeper. Om hiertoe te komen is het belangrijk om te zorgen dat er ruimte ontstaat achter de laatste lijn van de tegenstander. Dit kun je doen door de tegenstander ‘te lokken’ en dus niet al te hoog druk te zetten. We bespraken dit reeds in het artikel over ‘counteren’. De xG van dit type van kansen ligt over het algemeen hoger dan die van de scenario’s besproken in deel 1. De essentiële eigenschappen voor een speler om die hogere xG effectief om te zetten in een goal zijn uiteraard afwerken, maar ook eerste aanname, anticiperen, beslissingen en kalmte. Uiteraard is een hoge score op snelheid mooi meegenomen zodat de verdediging de speler niet kan achterhalen.

511928310_Schermafbeelding2022-01-28om09_20_11.png.22a4ec5cfec35caa682c9dc9268b3761.png

Toch hoef je niet noodzakelijk te kiezen voor een counter-tactiek om spelers alleen voor de keeper te krijgen. We kennen allemaal het combinatievoetbal van Manchester City of Barcelona, vooral van enkele jaren geleden. Korte combinaties tot er een speler vrij komt alleen voor de keeper. Ook hier zal de uiteindelijke kans een hoge xG toebedeeld krijgen. Toch is dit technisch en tactisch vaak moeilijker in te passen. Het belangrijkste is hierbij dat er voldoende beweging is. In FM kun je dit implementeren door te kiezen voor spelersrollen met ‘zwerven’ ingecodeerd en door ‘expressiever te spelen’. Vervolgens moeten er spelers zijn met een goed inzicht, goede beslissingen en een goede score voor passing om die beslissende pass te geven.

833061080_Schermafbeelding2022-01-28om09_21_30.thumb.png.36157eb5f5f87e265248490bc12f73bc.png

Lange bal

Je kunt ook kiezen voor het ouderwetse ‘lange halen, snel thuis’ principe. Dit kun je zelfs al starten vanaf de keeper. Bij de omschakeling kun je selecteren om met een snelle spelhervatting te werken. Vervolgens laat je de keeper uittrappen over de verdediging van de tegenstander. Zo kan je snelle spits erachteraan rennen en creëer je heel snel de één tegen één. Het kan ook via een tussenstation wanneer je de keeper richting een targetman laat trappen. Deze kan de bal dan doorkoppen naar zijn spitsbroeder of een doorgelopen middenvelder. Vergeet hierbij niet te kijken of je keeper wel over de benodigde traptechniek beschikt, anders ga je de ballen vooral heel snel teruggeven aan je tegenstander. Deze strategie wordt uiteraard ook makkelijker uit te voeren wanneer er voldoende ruimte is achter de verdediging van je opponent.

1284456304_Schermafbeelding2022-01-28om09_20_47.thumb.png.52217e57f249445b2c73b155eaf22489.png

Standaard situaties

Tenslotte mag je uiteraard de stilstaande situaties niet vergeten. Zij bieden een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Hierover verscheen eerder een gids.

Conclusie

Bij het maken van een nieuwe tactiek werkt het meestal goed om te vertrekken vanuit één werkwijze om tot doelpunten te komen. Vervolgens kun je verder werken richting een ideale situatie waarin je team binnen de tactiek kan variëren zodat het voor de tegenstander moeilijker is om ertegen te verdedigen. Als je je spelers zover krijgt dan kun je direct een grotere prijzenkast bestellen!

Andere tactische gidsen

Doelpunten scoren in Football Manager (Deel 1)
Combineren van goede spelersrollen in Football Manager
De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 2)
De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 1)

Koop FM23

Koop Football Manager 2023 via MU en start direct met spelen!

Pre-order FM23

Krijg BETA toegang, steun MU en betaal 30% minder dan via Steam

Laatste Artikelen