Doelpunten scoren in Football Manager (deel 1)

HomeFootball Manager gidsenDoelpunten scoren in Football Manager (deel 1)

Auteur

Datum

Categorie

Eerder bespraken we in deze gids al hoe je het best de nul kunt houden. Hieronder gaan we dieper in op het scoren van doelpunten. Want dat blijft toch het mooiste onderdeel van het spel. Of zoals Ronaldo het ooit verwoordde: “Scoren geeft me het gelukkigste gevoel van de wereld. Het maakt niet uit of het een eenvoudige goal van dichtbij is, een long shot of door meerdere spelers voorbij te dribbelen. Ik hou ervan om te scoren.” Uiteindelijk win je voetbalwedstrijden door meer te scoren dan je tegenstander en dat is in Football Manager niet anders. Dus hoe kunnen we die doelpunten maken? 

Voorzetten

De eerste optie die we bespreken is het maken van doelpunten uit voorzetten. We kennen allemaal de prachtige bananen-voorzetten van David Beckham of meer recent Trent Alexander Arnold. De spits moet enkel maar knikken en het is een doelpunt. Het lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Als we naar de data gaan kijken zien we namelijk dat de xG van een kopbal veel lager ligt dan die van een schot. Dat betekent dat de kans op een doelpunt bij een kopbal kleiner is.

Hoe kunnen we dan toch succes bereiken met voorzetten? In Football Manager wordt er onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende types van voorzetten:

  • Lage voorzetten: Dit zijn voorzetten die dicht bij de grond worden gegeven. De kwaliteit van de speler die de voorzet geeft is hierbij minder belangrijk. Het gaat vooral over de afwerker. Deze moet beschikken over goede attributen voor anticiperen, beslissingen, versnelling, bewegelijkheid, balans, zonder bal, techniek en eerste aanname. Het is een optie die vooral interessant is als je kleine bewegelijke spelers voor het doel hebt.
  • Scherpe voorzetten: Hierbij moet je denken aan harde voorzetten waar een spits alleen maar tegenaan moet lopen. De kwaliteiten van de voorzet en dus ook de persoon die de bal voorgeeft zijn hierbij van groot belang. Kijk bij deze spelers vooral naar de volgende attributen: inzicht, voorzetten, techniek, beslissingen, anticiperen. De speler die de bal moet binnenwerken moet uiteraard ook beschikken over specifieke kwaliteiten zoals een goede score op: agressie, anticiperen, lef, inzet, beslissingen, versnelling, bewegelijkheid, balans, zonder bal, techniek en koppen.
  • Hoge voorzetten: Hier gaat het over voorzetten die hoog voor het doel worden gegeven voor de spits om in te koppen. De afwerkers zijn daarom het liefst lange sterke spelers die goed zijn in de lucht. Beweging is in dit geval minder belangrijk, het gaat om het winnen van de duels. Belangrijke attributen zijn daarom: agressie, lef, inzet, kracht, sprongkracht en koppen. De kwaliteit van de voorzetter is hier ook iets minder belangrijk, hoewel een goede voorzet uiteraard mooi meegenomen is.

De voorzetten worden meestal gegeven door de spelers op de flanken. Zorg er dus voor dat zij over de kwaliteiten en de ruimte beschikken die nodig zijn om de voorzet te geven. In de speler-instructies kun je hierin gaan specifiëren door bijvoorbeeld te vragen om de voorzet vanaf de achterlijn te geven. In dit geval moet de speler uiteraard in die positie kunnen komen via een goede dribbel of met een 1-2’tje, bijvoorbeeld in combinatie met een Mezzala die hulp komt bieden op de flank.

Naar wie?

Je kunt in de teaminstructies en de spelersinstructies eveneens preciseren naar welke speler de voorzet gericht moet zijn. Dit kun je gebruiken om de sterkte van je eigen spelers uit te buiten of om te profiteren van een zwakte bij de tegenstander. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tegenstander met een linksback van 1m50. Als jij daar een rechtsbuiten tegenover zet van 1m80 dan kan het interessant zijn om in te stellen dat je linkerflank zijn voorzetten hoog richting de tweede paal verstuurt waar je rechtsbuiten boven zijn tegenstander uit torent.

Het voordeel van het spelen met voorzetten is dat veel teams ruimte laten op de flanken. Dat zorgt ervoor dat het makkelijker is voor je verdedigers in de opbouw om de bal die richting uit te spelen. Wanneer het voetballende vermogen van je verdedigers beperkt is kun je een tactiek met focus op de flanken dus zeker eens overwegen.

In de onderstaande tactiek spelen voorzetten een belangrijke rol in het creëren van kansen. Deze tactiek gebruik ik momenteel vooral om iets te forceren bij een achterstand, maar heeft ook zijn dienst bewezen als opportunistische basistactiek. De voorzetten komen vooral van de linksback en de vleugelspelers. Met de 2 spitsen is er steeds voldoende bezetting voor het doel. Daardoor wordt het interessant om te spelen met ‘vroege voorzetten’. In veel gevallen is het dan 2 vs 2 in het strafschopgebied. Een interessante situatie, zeker als je over sterke spitsen beschikt. Als de vroege voorzet niet gegeven kan worden is er tijd voor de vleugelspitsen om, samen met de dynamische middenvelder, aan te sluiten en de bezetting te vergroten.

293826398_Schermafbeelding2022-01-05om20_48_52.thumb.png.37276fdc62a62dca4d1d960b588331d4.png

Uiteraard zal niet elke voorzet direct een kans opleveren. Vandaar dat het belangrijk is om ook te anticiperen op de afvallende bal. Het belang van de restverdediging bij het voorkomen van doelpunten werd eerder al besproken in deze gids, maar het kan ook doelpunten opleveren. De speler die de bal opvangt kan vaak direct op doel schieten of het spel opnieuw verplaatsen naar de vleugels voor een nieuwe poging. Zorg er dus voor dat de juiste spelers in de juiste posities staan. In de tactiek die hierboven werd besproken zal dat meestal de spelmaker (SVD) zijn of anders de DYM, de NBV of een van de vleugelspelers.

Afstandsschoten

Om Johan Cruijff nog maar eens te citeren in een tactische gids: “Je moet schieten anders kun je niet scoren.” En zo simpel kan het soms zijn. Jan Wouters verwoorde het eveneens mooi: “Zo af en toe raak ik een bal verkeerd, en dan vliegt ie er wel eens in.” En dat kan in Football Manager even goed gebeuren.

Natuurlijk zien veel managers het liefst dat hun team, zoals het Barcelona van enkele jaren geleden, de tegenstander helemaal kapot combineren om vervolgens de bal het doel in te lopen. Helaas is dit niet voor elke ploeg weggelegd en al zeker niet in elke wedstrijd. Als bij je spelers de creativiteit en het inzicht ontbreekt voor die combinaties kun je opteren voor een andere optie. Bij de teaminstructies kun je kiezen voor ‘elke schietkans benutten’. Dit zal ervoor zorgen dat je spelers opportunistischer worden en vaker op het doel zullen schieten.

Belangrijk hierbij is dat het de juiste spelers zijn die in de positie komen om te schieten. Denk hierbij vooral aan de spelers rond het strafschopgebied, dus meestal de centrale middenvelders en eventueel naar binnen komende vleugelspelers. De belangrijkste attributen voor deze spelers zijn uiteraard afstandsschoten, maar ook techniek en beslissingen spelen een grote rol. Vanuit de rebound krijg je soms nog een tweede kans op een doelpunt. Hierbij reken je het beste op snelle spitsen met goede score op anticiperen en inzet.

Data

De xG van afstandsschoten is eveneens relatief laag, maar dat betekent niet dat ze er niet in kunnen gaan. In de onderstaande statistieken is duidelijk te zien dat het loont om veel doelpogingen te doen. Uiteindelijk vliegt er altijd wel eentje in.

398714119_Schermafbeelding2022-01-05om20_56_55.thumb.png.644d15cb1e37c001b508788018a8529a.png

2093616446_Schermafbeelding2022-01-05om20_57_12.thumb.png.eec3f35ffdbcb473cd9b6678409b1f2c.png

Conclusie

Focussen op voorzetten of afstandsschoten zijn eerder opportunistische manieren om een doelpunt te scoren. Toch kan het zeer effectief zijn, zeker wanneer het aansluit bij de specifieke kwaliteiten van je team. Het kan ook ingezet worden als een plan B, wanneer het via combinaties niet lukt om de ban te breken of wanneer je een achterstand moet goedmaken.

Andere tactische gidsen

Combineren van goede spelersrollen in Football Manager
De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 2)
De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 1)

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen