De vijf keuzes van MU: interessante spelers zonder club

HomeFootball Manager 2021De vijf keuzes van MU: interessante spelers zonder club

Auteur

Datum

Categorie

Of je nou een nieuwe game aanmaakt met de MU Data Update of met de update van Sports Interactive (21.4.0): sinds de jaarwisseling is er nog een groot aantal spelers dat in FM niet onder contract staat en in april 2021 nog altijd geen nieuwe club gevonden heeft. Veel van hen zijn spelers met een lange, internationale carrière die in de herfst van hun voetballoopbaan nog op zoek zijn naar een club om hun kunsten te vertonen. Denk daarbij aan een Martin Skrtel, Juanfran of Vedad Ibišević, drie spelers van 35 jaar oud. Wat zijn eigenlijk de interessante spelers die nog wél meerdere jaren meekunnen én gratis op te pikken zijn? We maakten een selectie voor je.

Ahmed Musa

We starten met een naam die de nodige meters in de Eredivisie heeft gemaakt voor VVV-Venlo. Aan het begin van het vorige decennium speelde Ahmed Musa twee seizoenen bij de Limburgers, die hem over wisten te nemen van Kano Pillars uit Nigeria. Al snel werd duidelijk dat de Eredivisie, of een club als VVV, niet het eindstation zou zijn van deze explosieve aanvaller. Naar verluidt had CSKA Moskou vijf miljoen euro over voor de Nigeriaan. Vijf goede Russische jaren verder maakte hij de overstap naar Leicester City: een miljoenentransfer. Een succesverhaal werd het niet en na een terugverhuurtermijn bij CSKA ging Musa flink cashen bij Al Nassr uit Saudi-Arabië. Zijn contract aldaar werd in oktober 2020 ontbonden, waarna de speler nog altijd op zoek is naar een nieuwe club.

Waarschijnlijk zijn het de eisen van Musa en diens zaakwaarnemer die menig club afschrikt om de 91-voudig international in de lijven. Laten we eerlijk zijn; hij heeft niet voor een appel en een ei gevoetbald in Rusland, Engeland en het Midden-Oosten. Bij zijn nieuwe club verwacht hij een soortgelijk salaris, wat al snel in de enkele miljoenen op jaarbasis loopt. Heeft een club het er daarentegen voor over, dan beschikt men over een onvoorspelbare linksbuiten annex spits die de ene keer de handen van het publiek op elkaar krijgt en de andere keer van het veld zal worden gefloten door diezelfde fans. Musa is ondertussen 27 jaar oud, extreem snel en weet absoluut van geen opgeven.

Héctor Moreno

We blijven nog even bij spelers die we nog kennen uit de Eredivisie. Ook deze Mexicaanse verdediger wacht op een nieuwe club om zijn loopbaan bij voort te zetten sinds zijn laatste avontuur bij Al-Gharafa uit Qatar. In Nederland verwierf hij echter bekendheid door zijn vier seizoenen bij AZ en twee seizoenen bij PSV. De Alkmaarders namen de toen nog jonge centrale verdediger over van Pumas en verkochten hem vier jaar later aan Espanyol voor zo’n vier miljoen euro. Na vier succesvolle jaren in Spanje keerde hij voor twee jaar terug naar Eindhoven. Hier blonk hij vrijwel wekelijks uit, wat een miljoenentransfer naar AS Roma opleverde. Lang duurde het Italiaanse verblijf niet, want Moreno trok een halfjaar later naar Real Sociedad voor een bedrag dat ongeveer gelijkstond aan de aankoopsom die Roma betaalde. Uiteindelijk werd hij in 2019 de eerste Mexicaanse speler in de Qatar Stars League.

Nu zoekt de inmiddels 33-jarige (bij aanvang van een game is Moreno nog 32 jaar) stopper een nieuwe club. Spelers die centraal achterin spelen, gaan over het algemeen nog wel een aantal jaar mee op een hoog niveau, zeker wanneer de speler in kwestie over voldoende technische en mentale eigenschappen beschikt. Bij Moreno zijn deze eigenschappen nog dik in orde. Door zijn lange internationale ervaring en de meer dan honderd interlands die hij speelde, kan hij bovendien als leermeester dienen voor een aanstormend talent. Zijn salariseisen vallen overigens alleszins mee: voor om en nabij de 40.000 euro per maand is Moreno over te halen om voor je te komen spelen.

Jozo Simunovic

Dan de eerste naam die we nog niet in Nederland hebben zien voetballen. Dus, Nederlandse clubs, letten jullie op? Na vanuit de eigen jeugdopleiding het eerst elftal van Dinamo Zagreb te hebben gehaald werd deze Bosnische verdediger in 2015 voor €3,9 miljoen euro verkocht aan Celtic. Volgens ingewijden lag dit bedrag overigens nog een stuk hoger, wat hem tot een van de duurste Celtic-aanwinsten ooit maakte op dat moment. In Schotland speelde hij de nodige wedstrijden, maar toch kent hij al vanaf 1 juli 2020 een transfervrije status. Dit heeft alles te maken met een zware knieblessure die hij in september 2019 opliep. Simunovic was niet meer inzetbaar en zijn aflopende contract werd niet verlengd.

In FM heeft deze tweebenige centrale verdediger geen last meer van een knieblessure. Hierdoor is hij dus direct inzetbaar voor de club die hem aantrekt. Simunovic is in het spel een vrij complete verdediger die vooral zeer sterk is in de lucht: sterk, kopkrachtig en een goede sprongkracht. Los daarvan is de 26-jarige Bosniër een speler die voetballend zijn steentje bij kan dragen. Bij een middelgrote club vraagt hij een salaris dat onder de €50.000,- per maand ligt; zijn eisen in het spel zijn niet bijzonder hoog, wat hem aantrekkelijk maakt voor menig manager.

Diego Costa

We gaan door met de grootste naam uit dit lijstje. We kennen Diego Costa als onverschrokken aanvalsleider van Atlético Madrid en Chelsea. Los van meerdere seizoen te hebben gespeeld voor deze twee Europese grootmachten, was Costa in zijn carrière ook actief voor Braga, Penafiel, Celta de Vigo, Albacete, Real Valladolid en Rayo Vallecano. De spits kende een lange aanloop naar zijn definitieve doorbraak: in het seizoen 2013/2014 kon niemand meer om hem heen toen hij in één seizoen in Madrid 27 competitiegoals wist te maken. Het was voor Chelsea ruim genoeg om 38 miljoen euro over te maken richting Spanje. Ook in Londen liet Costa zien wat scoren is. 89 competitieduels en 52 goals later keerde hij terug naar Atlético, nadat hij bij Chelsea plotseling niet meer nodig was. De transfersom van 55 miljoen euro wekte hoge verwachtingen. Een onverdeeld succes werd zijn terugkeer echter niet en in december 2020 werd zijn contract in onderling overleg ontbonden.

Durven clubs het niet aan? Vraagt hij te veel geld? We weten het niet. Het is wel opvallend dat een spits met een grote staat van dienst – de 31-jarige aanvaller speelde zelfs 24 interlands – medio april 2021 nog altijd geen nieuwe werkgever heeft gevonden. Wie dus op zoek is naar een mentaal ijzersterke speler, die tweebenig is en een neusje voor de goal heeft, doet er goed aan Diego Costa te benaderen. Een goedkoop verhaal zal het niet worden; anderhalve ton per maand is een reële richtprijs als het gaat om zijn salaris.

Ali Ahamada

We sluiten het vijftal af met een 28-jarige doelman die zijn interlands voor de Comoren speelt. Als geboren Fransman speelde Ahamada in diverse Franse jeugdelftallen, maar de kans om het tot de nationale elf te schoppen, bleek niet reëel. De keeper kende een goede tijd bij Toulouse en stapte in 2015 transfervrij over naar Kayserispor. Na een aantal seizoen in Turkije vertrok hij in 2019 plotseling naar Scandinavië, waar hij de eerste doelman van Kongsvinger werd. Weer een jaar later stond Ahamada onder de lat bij het eveneens Noorse SK Brann. Daar werd eind 2020 zijn contract in onderling overleg ontbonden.

Ali Ahamada, inmiddels twintig interlands in de benen, is een bekwame doelman die op keepersattributen zelfs op André Onana lijkt. Mentaal is het allemaal net iets minder, maar dat neemt niet weg dat Ahamada een meer dan uitstekende lijnkeeper is met sterke, katachtige reflexen. Helaas is zijn concentratie niet altijd perfect in FM en wil hij het spel wel eens verkeerd lezen. Desalniettemin is deze doelman een directe aanwinst voor veel clubs. De salariskosten zullen bovendien meevallen; bij middelgrote clubs uit dito competities vraagt hij ongeveer €30.000,- per maand.

Andere artikelen in de serie de vijf keuzes van MU (spelers)

Nederlandse spelers met een amateurcontract
Spelers om naar te kijken na de winterpatch
Spelers met een afkoopsom onder 1 miljoen euro
Wonderkids onder 5 miljoen euro

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen