De vijf grootste talenten van Red Bull Salzburg

HomeFootball Manager 2021De vijf grootste talenten van Red Bull Salzburg

Auteur

Datum

Categorie

Wanneer de club Europese wedstrijden speelt, gebeurt dat onder de naam FC Salzburg. Dit heeft alles te maken met het verbod dat de UEFA kent op het gebruik van sponsornamen. In Oostenrijk mag de naam van de energiedrankjesfabrikant wel gebruikt worden, en met het gebruik van die naam worden direct een aantal verwachtingen gecreëerd. De club moet hip, enigszins tegendraads en opvallend zijn. Nog belangrijker: het moet een bron vol talentvolle spelers worden. Wat zijn op dit moment de grootste talenten bij RB Salzburg en FC Liefering, het belofte-elftal van Die Roten Bullen?

Patson Daka

Het scoutingsapparaat van de Oostenrijkers moet overuren hebben gedraaid, want Patson Daka werd niet uit de meest voor de hand liggende competitie weggeplukt. De jonge spits maakte zijn minuten in de Super Division van Zambia, waar hij in drie jaar tijd voor drie clubs uitkwam: Nchanga Rangers, Green Buffaloes en Power Dynamos. Via Kafue Celtic kwam Daka uiteindelijk op huurbasis terecht bij FC Liefering, het tweede elftal van RB Salzburg. Langzamerhand raakte men overtuigt van de kwaliteiten van de Zambiaanse aanvaller en werd hij er contractspeler. In het seizoen 2019-2020 beleefde Daka zijn doorbraak. Met 24 goals in 31 wedstrijden had hij een groot aandeel in het zevende landskampioenschap op rij.

Zijn grootste wapen is zijn snelheid. Met een indrukwekkende versnelling laat hij menig tegenstander zijn hielen zien, zeker aangezien Daka weet hoe hij over het veld moet bewegen om gevaarlijk te kunnen worden. Op 21-jarige leeftijd is hij bovendien al behoorlijk doelgericht én heeft hij de nodige internationale ervaring op mogen doen. 23 interlands staan er reeds achter zijn naam en dat zullen er alleen maar meer worden. Patson Daka is Salzburgs grootste talent en met een vierjarig contract zal hij moeilijk los te weken zijn.

image.thumb.png.a9a550708b32d5e7560fb3fb7626bfea.png

Jérôme Onguéné

We blijven nog even bij een speler die geboren is op het Afrikaanse continent. Jérôme Onguéné werd geboren in Kameroen, maar groeide op in Frankrijk, het land waar hij zijn tweede nationaliteit aan ontleent. De verdediger speelde in de jeugd van Sochaux-Montbéliard en mocht daar zijn eerste minuten in het profvoetbal maken. Tweeëneenhalf seizoen later was hij uitgegroeid tot een van de beste verdedigers in de Ligue 2, waarop Stuttgart hem voor 2,5 miljoen euro overnam. In Duitsland kon hij echter niet aarden, waarop hij voor een seizoen werd uitgeleend aan RB Salzburg. Hier wist hij gelukkig wel weer indruk te maken. Zelfs zo veel dat Salzburg besloot hem definitief aan te trekken. Voor Stuttgart betekende deze transfer een verlies van een half miljoen euro.

Met zijn 22 jaar is Onguéné een zeer fitte speler die er niet voor schuwt zijn imposante lichaam in de strijd te gooien. De Kameroener kan zich figuurlijk vastbijten in zijn directe tegenstander, wat hem een waardevolle verdediger maakt die gerust de stap kan maken naar een hoger aangeschreven competitie. Dankzij zijn EU-paspoort is het een interessante optie voor veel Europese clubs, al zal Salzburg ongetwijfeld de hoofdprijs vragen voor dit verdedigende talent. Genoa zal waarschijnlijk op de voorste rij staan; sinds kort is Onguéné namelijk uitgeleend aan de Italiaanse club.

image.thumb.png.eb4f6aa310e7155169968f34d08dc8be.png

Maximilian Wöber

Van alle talenten in Salzburg is dit wellicht de bekendste. Dat komt ongetwijfeld door zijn tijd bij Ajax, dat hem in 2017 voor ongeveer 7,5 miljoen euro overnam van Rapid Wien – een stevig bedrag voor de destijds negentienjarige centrale verdediger. Hoewel hij zich in Amsterdam steeds beter ging ontwikkelen, verbaasden zowel Wöber als de club met een nieuwe transfer. Voor zo’n 11 miljoen euro trok het Weense talent naar Sevilla. Ook daar werd het geen lang verblijf, want voor het identieke bedrag wist RB Salzburg hem terug te halen naar Oostenrijk. Zo lijkt het alsof Wöber al een heel voetballeven achter zich heeft. Toch is hij bij het starten van een game nog altijd maar 22 jaar oud.

De zesvoudig international van Oostenrijk staat in Salzburg tot medio 2024 onder contract. Dit weerhoudt clubs er niet van om aan zijn mouw te trekken. Onder andere het Chinese Dalian en Borussia Dortmund volgen hem in FM nauwlettend. Dat is niet verwonderlijk, want wie hem aantrekt, heeft een complete verdediger in dienst die bovendien nog vele jaren meekan op het hoogste niveau. Aangezien Wöber een vaste waarde is in het elftal van Jesse Marsch zullen ze hem niet zonder slag of stoot laten vertrekken.

image.thumb.png.23bad32ac3771fd03c5c1b90b5023d9f.png

Karim Adeyemi

Deze Duitse aanvaller met Nigeriaanse roots begon zijn voetbalcarrière bij Unterhaching, dat rond 2017 in de 3. Bundesliga speelde. Zijn transfer naar Oostenrijk is exemplarisch voor het sterke scoutingssysteem van Salzburg. Zonder een officieel competitieduel te hebben gespeeld voor Unterhaching maakten de Oostenrijkers drie miljoen euro over naar de vereniging uit Beieren. Daarentegen had hij op zestienjarige leeftijd al wel naam gemaakt bij de Duitse jeugdelftallen, dus dat er talent in Adeyemi zit, was meerderen opgevallen. Na anderhalf jaar te hebben gerijpt bij FC Liefering werd hij naar het eerste elftal overgeheveld. Daar maakte hij afgelopen seizoen zijn debuut en kwam hij tot tien competitiewedstrijden. Van een echte doorbraak is nog geen sprake, maar die zal er ongetwijfeld komen.

Karim Adeyemi is een moderne rechtsbuiten die ook in de spits uit de voeten kan. Met zijn sterke linkerbeen kan de Duitser vanaf rechts naar binnen te trekken om vervolgens te kiezen voor een schot, steekpass of scherpe voorzet. Met name zijn snelheid valt op. Samen met de eerder genoemde Daka is hij op die manier in staat om trage verdedigers het leven zuur te maken. Het contract van Adeyemi loopt nog door tot medio 2024. Clubs die hem aan willen trekken, zullen daarom met een flinke zak geld moeten aanbellen bij de Red Bull Arena.

image.thumb.png.7b33ae3079090427e0bb82407c00b302.png

Luka Sucic

Als vijfde en laatste talent uit dit rijtje kiezen we voor Luka Sucic. Deze 17-jarige Kroaat werd geboren in Oostenrijk en doorliep de RB Salzburg Akademie. Zijn ontwikkeling werd halverwege het seizoen 2019-2020 beloond met een plek bij de selectie van FC Liefering. In de 2. Liga liet hij zien wat hij in zijn mars heeft, al is dat tot op heden nog niet genoeg geweest om de overstap te maken naar het eerste elftal. De concurrentie is daar echter moordend en vanuit het opleidingsperspectief van de club is het logisch dat zij hem op deze leeftijd nog even willen laten rijpen.

Sucic is op zijn leeftijd al een begaafde middenvelder die op het tweede niveau wekelijks kan uitblinken. Vooral op fysiek gebied doet hij niet onder voor spelers die tien jaar ouder zijn. Dankzij een redelijk goed spelinzicht en een aardige dosis techniek zal deze linkspoot goed kunnen renderen als aanvallende middenvelder.

image.thumb.png.c0af0f07738223908ac0c72236abcefe.png

Overige talenten

Het barst van de talentvolle spelers in Salzburg. Of ze allemaal vleugels krijgen in hun loopbaan, moeten we nog afwachten. Duidelijk is wel dat het moeilijk was om de vijf grootste talenten eruit te pikken. Ook Jasper van der Werff (centrale verdediger, verhuurd aan Basel), Samon Tijani (verdedigende middenvelder, verhuurd aan Hartberg) en Peter Pokorny (centrale verdediger, verhuurd aan St. Pölten) hadden niet misstaan in de lijst met grootste talenten van RB Salzburg en FC Liefering.

Andere artikelen in de serie ‘de vijf grootste talenten van’

Afrika
FC Groningen
SL Benfica
Stade Rennes

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen