De vijf grootste talenten uit Scandinavië

HomeFootball Manager 2022De vijf grootste talenten uit Scandinavië

Auteur

Datum

Categorie

Het noorden van Europa is een geliefde regio voor Nederlandse clubs om te zoeken naar aanvullingen op de selectie. We kennen een duidelijk Scandinavische periode van Ajax, bij Feyenoord werd begin dit jaar Wålemark  gepresenteerd en bij Groningen lijkt Strand Larsen nog amper voor de club te behouden. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met de link tussen de Eredivisie en landen als Noorwegen en Denemarken. Vandaag kijken we in dit artikel naar de vijf grootste talenten van Scandinavië met een maximum leeftijd van 21 jaar, die allemaal nog in één van de Scandinavische landen voetballen.

Roony Bardghji (FC Kopenhagen)

De eerste speler die we tegenkomen is nog maar vijftien jaar oud bij aanvang van een game, maar mocht dit jaar in real life al zijn minuten maken voor het eerste elftal. Bardghji werd geboren in Koeweit en heeft eveneens een Syrisch paspoort, maar woont al sinds zijn jonge jaren in Europa. Via kleinere clubs als Kallinge SK en Rödeby AIF uit Zweden, kwam hij bij Malmö FF terecht. Daar wist hij zich in de jeugdteams in de kijker te spelen bij andere clubs, waaronder dus Kopenhagen. In de hoofdstad van Denemarken verdient de aanvallende middenvelder al meer dan een ton per jaar; een aanzienlijk bedrag voor een speler van zijn leeftijd. Kijken we naar zijn kwaliteiten, dan begrijpen we dat wel. De linkspoot is technisch zeer vaardig, heeft een goed schot in de benen en kent een mentaliteit waar menig volwassen voetballer jaloers op zal zijn.

image.thumb.png.3096aef7a8a15f7ab0752defd7505126.png

Ísak Jóhannesson (FC Kopenhagen)

We blijven nog even hangen op Parken, want bij Kopenhagen vinden we ook het tweede talent dat nog actief is in Scandinavië. Opnieuw hebben we het over een middenvelder. Althans, dat is een van de rollen waarin Jóhannesson gepositioneerd kan worden. De IJslands international kan daarnaast de gehele linkerflank bestrijken en zou zelfs op rechtsbuiten geen modderfiguur slaan. Zijn jeugdjaren als voetballer doorliep hij bij ÍA in zijn geboorteland, waarna hij de overstap maakte naar Norrköping in Zweden, alwaar hij uitgroeide tot een revelatie. Opnieuw ging FC Kopenhagen shoppen bij de noorderburen en voor 2,9 miljoen euro werd deze 18-jarige speler aangetrokken. Net als Bardghji is Jóhannesson zeer vastberaden en kan hij uitgroeien tot een van de betere middenvelders die nu nog in Scandinavië actief zijn.

image.thumb.png.005c1ddb7e88eecf3d7e6e84da7f2ca8.png

Tobias Gulliksen (Strømsgodset IF)

In Noorwegen komen we ons volgende talent tegen, opnieuw een middenvelder. Strømsgodset leidde Tobias Gulliksen zelf op en is zeer content met diens ontwikkeling, gezien het feit dat de jongeling nog tot medio 2024 onder contract ligt. Ondank zijn jonge leeftijd maakt deze achttienjarige voetballer al anderhalf jaar deel uit van de A-selectie. Afgelopen seizoen kwam hij zelfs tot vijf treffers. Ook dit jaar lijkt hij weer voldoende minuten te gaan maken en is het vooral wachten op het moment dat een Europese topclub op de deur komt kloppen om deze bevlogen jongen over te nemen. Gulliksen beschikt over alle kwaliteiten die nodig zijn om te top te halen en met zijn vastberadenheid moet dat gaan lukken.

image.thumb.png.9451351ededf9b57cb51cdd2fcb4279c.png

Williot Swedberg (Hammarby)

Wat er in Scandinavië in het water zit, weten we niet, maar één ding valt op: de grootste talenten zijn vrijwel allemaal middenvelders. We zijn uitgekomen bij een toekomstige concurrent (of medespeler) van Roony Bardghji wat betreft een positie in het nationale elftal van Zweden. Williot Swedberg is geboren en getogen in Stockholm. Als talentvolle voetballer heb je dan verschillende club uit te kiezen. Swedberg koos voor Hammarby en doorliep daar zijn opleiding. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut voor de hoofdmacht en schopte hij het tot negentien competitieoptredens. Niet gek voor een speler die destijds zestien jaar oud was. Wanneer gaat hij de stap naar een grote club maken?

image.thumb.png.125a91ae6a9063c6a902ab81b464847b.png

 Thiago Odin Holm (Vålerenga IF)

Ja hoor, ook de laatste speler in dit lijstje is een middenvelder. Hoewel zijn naam een dubbele nationaliteit doet vermoeden, beschikt Thiago Odin Holm over enkel de Noorse nationaliteit. Het heeft er alle schijn van dat Holm eerst voor zichzelf moest uitvogelen wat hij met zijn carrière wilde, gezien zijn tocht langs Kattem, Trygg/Lade, Heimdal en Ranheim, maar na deze jeugdige omzwervingen is Vålerenga ondertussen zijn vaste stek geworden. Sinds 2019 speelt het achttienjarige talent voor de Osloërs. In die jaren heeft hij al de nodige wedstrijden op het hoogste niveau gespeeld. Holm is niet bang om met de bal door het centrum te dribbelen en is altijd op zoek naar een mogelijkheid om de spitsen in stelling te zetten met een splijtende pass. Kortom, een aanvallende spelmaker in wording!

image.thumb.png.26dc7b5d8b176d6b8d6750259b7ee16f.png

Andere talenten om naar te kijken

Jacob Christensen – 20 jaar – verdedigende middenvelder – Nordsjælland
Max Normann Williamsen – 17 jaar  – verdediger – Kristiansund
Valgeir Valgeirsson – 18 jaar – rechtsbuiten – HK (IJsland)
Elías Rafn Ólafsson – 21 jaar – doelman – FC Midtjylland
Peder Hoel Lervik – 16 jaar – doelman – Molde

Koop FM23

Ontvang tot wel 30% korting via MU en start direct met spelen!

Koop FM23

Ontvang tot 30% korting en steun Managers United

Laatste Artikelen