De vijf grootste talenten in Zuid-Afrika

HomeFootball Manager 2022De vijf grootste talenten in Zuid-Afrika

Auteur

Datum

Categorie

Om maar direct met de deur in huis te vallen: we vinden het al jaren jammer dat Football Manager slechts één speelbaar land heeft op het Afrikaanse continent. Maar wat graag zouden we eens – zonder downloads uit de Steam Workshop – ons geluk beproeven in competities als die van Marokko, Ivoorkust of Egypte. Wie met de originele database bijvoorbeeld een gooi wil doen naar de Afrikaanse Champions League, moet dit altijd doen in Zuid-Afrika. Dat geeft ons overigens wel een goede gelegenheid te kijken naar de vijf grootste talenten die nog in dit land spelen.

Oswin Appollis (SuperSport Utd)

De doorbraak van deze 20-jarige middenvelder kende een lange aanloop. Als kind kwam hij in de opleiding terecht van Ajax Cape Town, de club die we sinds een paar jaar kennen als Cape Town Spurs. In de hoofdstad van de wetgevende macht maakte hij geen minuten voor het eerste elftal. In plaats daarvan trok hij nog voor zijn achttiende verjaardag naar SuperSports Utd, afkomstig uit Pretoria, de hoofdstad van de uitvoerende macht in Zuid-Afrika. Daar werd het geduld van de dribbelaar beloond, want een klein jaar later maakte hij zijn debuut en achtte de club hem zo ver dat hij een halfjaar ervaring op mocht gaan doen in de First Division bij AmaTuks. Onderwijl maakte Appollis zijn debuut voor Zuid Afrika Onder-20 en lijkt de definitieve doorbraak bij SuperSport nabij.

image.thumb.png.3c63ce7541d95285134fbc1b67977943.png

Thando Buthelezi (Mamelodi Sundowns)

Bij een andere ploeg uit Pretoria vinden we Thando Buthelezi, een 18-jarige aanvallende middenvelder met een goede versnelling en een redelijke dribbel. Hoewel hij als linksbuiten ingezet kan worden, verwachten we hem in de toekomst toch eerder op de ‘tien’.  Zijn voorzet is simpelweg te zwak om de aanvallers goed in stelling te brengen. Buthelezi speelt sinds zijn jeugd bij de Sundowns, maar mocht zijn debuut nog niet maken. Momenteel is hij door zijn werkgever op de verhuurlijst geplaatst. In combinatie met een in de zomer aflopend contract is hij derhalve een interessante optie om je elftal te versterken.

image.thumb.png.f374cf5febd72ab2cb658441e245c071.png

Sibongakonke Mbatha

Opvallend genoeg speelt een van de grootste Zuid-Afrikaanse talenten niet op het hoogste niveau in zijn geboorteland. Mbatha is een meervoudig jeugdinternational die het best rendeert achter de spitsen. Met veel snelheid en flair kan hij regelmatig voor gevaar zorgen, iets wat hij tot dusver bij meerdere clubs heeft mogen laten zien. Zo maakte hij in de Premiership minuten voor Silverstars, werd hij kortstondig uitgeleend aan het Indiase Kolkata en speelde hij iets meer dan twee volledige seizoenen voor eerstedivisionist TS Sporting. Sinds dit jaar is hij actief voor AmaTuks uit Pretoria, een satellietclub van Mamelodi Sundowns. Zal Mbatha op 23-jarige leeftijd de stap vooruit nog kunnen zetten?

image.thumb.png.ed5df88b0714213d5f48bf290751340a.png

Phakamani Mahlambi

Vier jaar geleden legde Al-Ahly uit Egypte ruim 1,2 miljoen euro neer voor de nog zeer jonge Phakamani Mahlambi. De rechtsbuiten had al twee seizoen indruk gemaakt bij Premiershipclub Wits en de Egyptenaren dachten goud in handen te hebben. Het werd geen onverdeeld succes; een jaar later trok hij voor iets meer dan de helft van dat bedrag terug naar Zuid-Afrika, om zijn geluk te beproeven bij de Sundowns. Na een redelijk eerste seizoen kwam de klad erin, waarna hij twee keer op rij verhuurd werd. Eerst aan Amazulu en momenteel aan Chippa Utd. Op 23-jarige leeftijd is deze tweevoudig international bloedsnel en heeft hij een fenomenale dribbel in huis. Wat ons betreft een speler die voor extra punten kan zorgen.

image.thumb.png.67973ff3eada905c323f994cba26bda3.png

Mondli Mpoto

We sluiten af met een doelman. Mpoto speelde reeds twee interlands voor Bafana Bafana, wat op zijn minst opvallend mag worden genoemd, daar hij slechts vijf profwedstrijden achter zijn naam heeft staan. Over keepersproblemen gesproken… Toch lijkt Mpoto een degelijke sluitpost met een goede reflex en een redelijke verwerking van hoge ballen. Sinds dit jaar speelt hij voor Royal AM uit Durban, nadat hij daarvoor bij SuperSport en Bloem Celtic onder contract stond.

image.thumb.png.f4ca79a1f52c8e40b596899b895b357d.png

Koop FM23

Ontvang tot wel 30% korting via MU en start direct met spelen!

Koop FM23

Ontvang tot 30% korting en steun Managers United

Laatste Artikelen