De vergeten spelersrollen van Football Manager

HomeFootball Manager gidsenDe vergeten spelersrollen van Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

De vooruitgeschoven spelmaker, de complete wingback of de meevoetballende keeper. Deze rollen hebben we allemaal weleens gebruikt. Maar bij het samenstellen van de tactieken zijn er ook rollen die vaak over het hoofd worden gezien. Niet altijd terecht, want ze kunnen minstens zo effectief zijn. Daarom gaan we in dit artikel die vergeten rollen bespreken. Het zal je extra opties geven op weg naar die volgende succes-tactiek.

Carrilero

De Carrilero is enkel beschikbaar met een ondersteunende mentaliteit en dat vertelt direct veel over de rol. Een Carrilero beweegt binnen het middenveld in balbezit vanuit een meer centrale positie naar de zijkant. Vanuit die bredere positie kan hij een buitenspeler ondersteunen of de ruimte in de rug van een opgekomen back dekken. Door die beweging richting de flank creëert de Carrilero ook ruimte voor centrale spelmakers.

Bij een Carrilero zijn de mentale en fysieke attributen over het algemeen belangrijker dan de technische. Inzet en teamgeest zijn essentieel, net als het positie kiezen, zonder bal, uithoudingsvermogen, anticipatie en beslissingen. Technisch spelen zowel passing als tackelen een rol.

In de onderstaande tactiek is de rol gebruikt rechts-centraal op het middenveld. De rechterkant is opgelaten en de back speelt met een aanvallende rol. Het is aan de Carrilero om de ruimtes die daarbij gelaten worden te dekken. Indien de tegenstander ervoor kiest om vanuit het middenveld de Carrilero te volgen, dan zorgt dat er voor dat de spelmaker meer ruimte krijgt in de belangrijke centrale positie. In de omschakeling naar balverlies kan de Carrilero indien nodig tijdelijk de plaats van de rechtsback invullen als deze opgestoomd is langs zijn flank.

1200725876_Schermafbeelding2021-11-17om19_34_08.png.b1530470acbc09aea3b87d2947f8c4f9.png

Enganche

De Enganche is een spelmakende rol die de link zal zijn tussen het middenveld en de aanval. Het is een vrij statische rol die opereert vanuit de klassieke ’10-positie’. Aangezien de Enganche zelf niet veel beweegt zal de beweging rondom hem van groot belang zijn.

Passing en inzicht zijn essentieel voor een goede Enganche. Deze attributen worden in het beste geval ondersteund door een hoge score op beslissingen, flair, kalmte, techniek en eerste balcontact. De fysieke kwaliteiten zijn voor deze rol minder belangrijk.

In de onderstaande tactiek moet de Engache vanuit zijn centrale positie de passing verzorgen richting de lopende mensen rond om hem. De spits, vleugelspelers, dynamische middenvelder en de naar binnen komende vleugelverdediger zullen profiteren van zijn inzicht. Bij balverlies zal de spits extra moeten werken om voldoende druk te zetten op de verdediging van de tegenstander. Van de Enganche moet je op dat vlak niet teveel verwachten, hoewel hij dankzij zijn centrale positie wel regelmatig in de weg zal staan bij de opbouw van de tegenstander.

1728119256_Schermafbeelding2021-11-17om19_33_12.png.ee1c5c79dda54e97b70c4038eecd4e5d.png

Wide Target Forward  

De Wide target forward is het aanspeelpunt voorin bij het uitverdedigen. Zoals de naam al doet vermoeden zal hij, in tegenstelling tot de traditionele Target Forward, op de vleugel gepositioneerd staan. Aan de buitenkanten is er vaak meer ruimte en dus meer tijd om de juiste voortzetting te bepalen. Daarbij zal hij regelmatig naar binnen trekken als hij de bal heeft ontvangen. De rol is beschikbaar met een ondersteunende en een aanvallende mentaliteit.

Er zijn weinig spelers die van nature geschikt zijn om als Wide Target Forward te spelen. Het gevraagde profiel is namelijk vrij specifiek. Eigenlijk heb je de klassieke sterke targetman nodig met hoge scores op kracht, sprongkracht en evenwicht, maar combineer je dit met mentale skills als beslissingen, inzicht en ‘zonder bal’. Daarnaast is het mooi meegenomen als hij een goede eerste balaanname heeft, een redelijke voorzet en passing en, zeker met een aanvallende mentaliteit, ook nog kan koppen en scoren.

In de onderstaande tactiek is de Wide Target Forward aan de rechterkant geposteerd. Hij heeft centraal de nodige lopende mensen die hij de diepte kan insturen of waarmee hij de combinatie kan aangaan. Achter zich heeft hij de hulp van een opkomende back. De linksback heeft als specifieke spelerinstructie ‘voorzetten naar de tweede paal’ meegekregen in de hoop dat hij daar de Wide Target Forward kan bereiken op een moment dat hij gedekt wordt door een veel kleinere back.

913902380_Schermafbeelding2021-11-17om19_35_38.png.94e39e7abdd70d229a1825f19199e103.png

Onbekend is onbemind zegt men en dat is mogelijk ook voor deze spelersrollen van toepassing. Stuk voor stuk kunnen ze zeer effectief zijn als ze op de correcte manier gebruikt worden. Mogelijk is dat net die ontbrekende schakel in je succestactiek op weg naar de Champions League!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen