De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 2)

HomeFootball Manager 2022De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 2)

Auteur

Datum

Categorie

De vooruitgeschoven spelmaker, de complete wingback of de meevoetballende keeper. Deze rollen hebben we allemaal weleens gebruikt. Maar bij het samenstellen van de tactieken zijn er ook rollen die vaak over het hoofd worden gezien. Niet altijd terecht, want ze kunnen minstens zo effectief zijn. Het zijn er zelfs zoveel dat dit al deel 2 is. In dit artikel bespraken we er al drie. Hieronder volgen nog drie rollen die je extra opties geven op weg naar die volgende succes-tactiek.

Hangende middenvelder 

De rol van hangende middenvelder wordt in Football Manager regelmatig over het hoofd gezien terwijl in het ‘echte leven’ de rol aan populariteit blijft winnen. Hij kan enkel toegekend worden aan spelers op een positie in het verdedigende middenveld. Een hangende middenvelder zakt in balbezit uit tussen de centrale verdedigers. Zo kan hij daar mee helpen de opbouw te verzorgen. Daarnaast is hij belangrijk in de restverdediging door achterin te blijven. Op die manier kunnen bijvoorbeeld de backs zonder zorgen aanvallen.

De belangrijkste eigenschappen voor een hangende middenvelder situeren zich vooral op het mentale vlak. Denk hierbij aan positie kiezen, anticiperen, teamgeest, beslissingen en concentratie. Op het technische vlak zijn een goede score op passing, tackelen en eerste balcontact mooi meegenomen. Fysiek is de rol minder veeleisend maar zal eigenlijk alles een meerwaarde zijn.

In de onderstaande tactiek is de hangende middenvelder gepositioneerd voor een viermansdefensie. Zonder bal fungeert hij als een stofzuiger voor die verdediging en in balbezit zal hij zich laten uitzaken tussen de twee centrale verdedigers. Van daaruit kan hij de spelmaker voor hem opzoeken of het spel verplaatsen naar de flanken. Daarnaast is hij belangrijk in de balrecuperatie als de tegenstander een verloren voorzet of onderschepte steekpass naar voren wegschiet.

325367146_Schermafbeelding2021-12-03om09_25_49.png.d678de74af4f0e6c1075ba10e0bc7a4c.png

Vroegstorende vleugelspeler

De vroegstorende vleugelspeler is niet enkel een vergeten rol, maar ook een rol die vaak verkeerd begrepen is. Vergis je niet in de relatief lage positionering van de vroegstorende vleugelspeler. Door de veelvuldige pressing die ze uitoefenen zullen ze zich voornamelijk op een hogere positie in het veld bevinden. De rol is beschikbaar met een verdedigende en ondersteunende mentaliteit. Het verschil zit vooral in de beweging die ze maken in balbezit. De verdedigende rol zal meer op zijn positie blijven terwijl de ondersteunende rol meer dribbels zal maken.

Voor een vroegstorende vleugelspeler is het belangrijk om te beschikken over een extra paar longen. Op het mentale vlak zijn vooral een hoge waarde voor teamgeest, felheid, lef en inzet wenselijk. Als je speler dat nog kan combineren met een redelijke dribbel, passing, voorzet en tackle, dan heb je een topper in huis.

In de tactiek hieronder zijn de vroegstorende vleugelspelers verantwoordelijk voor hun flank. Vanuit het middenveld zullen zij de backs van de tegenstander hoog onder druk gaan zetten. In combinatie met de drukzettende spits en de schaduwspits kun je op deze manier een agressieve pressing spelen. Om de balans op het middenveld te bewaren is er daar gekozen voor minder agressieve rollen. In balbezit is het aan de vroegstorende vleugelspelers om hun tegenstander uit te spelen en snel de spits op te zoeken. Ze zullen hierbij steeds het veld breed houden. Dit zorgt ervoor dat er centraal en in de halfspaces ruimte ontstaat voor de naar binnenkomende vleugelverdedigers.

1955981917_Schermafbeelding2021-12-03om09_22_49.png.fbc041230de9844f966ad9214f61eb0c.png

Afmaker 

De klassieke afmaker is in tegenstelling tot de vroegstorende vleugelspeler een rol die iedereen begrijpt. Toch wordt de rol vaak overgeslagen omdat men kiest voor een drukzettende spits, een diepe spits of een complete spits. Toch kan een afmaker zeer efficiënt zijn als hij op de correcte manier gebruikt wordt. We denken daarbij natuurlijk aan typische afmakers als Filippo Inzaghi, Ruud van Nistelrooij en Michael Owen. Alle drie waren ze, op hun top, een garantie voor doelpunten. Hou er rekening mee dat bij balverlies de afmaker weinig zal doen. Dat betekent dat je bij een agressieve gegenpress-tactiek mogelijk een mannetje te kort komt.

Uiteraard is een hoge score op ‘afwerken’ een cruciale eigenschap voor de afwerker. Op technisch vlak combineert hij dit het beste met een goed eerste balcontact. Kalmte, beslissingen, anticiperen en ‘zonder bal’ zijn de belangrijkste mentale eigenschappen. Wat betreft het fysieke is alles mooi meegenomen uiteraard. In FM blijkt vooral dat een goede versnelling, veel snelheid en de nodige bewegelijkheid een prima combinatie is voor een afwerker. De PPM ‘probeert de buitenspelval te omzeilen’ is hierop de perfecte aanvulling.

In de onderstaande tactiek is de afmaker gekoppeld aan een ondersteunende doelgerichte aanvaller. Het concept is vrij simpel. De doelgerichte aanvaller en de buitenste middenvelders werken hard, zetten aanvallen op en proberen de afmaker te bereiken. Deze laatste staat vooral voorin te wachten op die ene doorsteekbal, het doorkoppen of een strakke voorzet.

1368916169_Schermafbeelding2021-12-03om09_24_24.png.eeb6ba5a28918d0e8ad6ab27b4dddf5d.png

Andere tactische gidsen

De vergeten spelersrollen van Football Manager (Deel 1)

Koop FM23

Koop Football Manager 2023 via MU en start direct met spelen!

Pre-order FM23

Krijg BETA toegang, steun MU en betaal 30% minder dan via Steam

Laatste Artikelen