Arend Martijn Slot, beter gekend als Arne Slot, tekende bijna een jaar geleden zijn contract als trainer van Feyenoord. Als opvolger van Dick Advocaat moest hij betere prestaties neerzetten, maar vooral ook aantrekkelijker voetbal spelen. De start was moeizaam met een gelijkspel en een nipte overwinning tegen FC Drita. De volgende ronde tegen FC Luzern en het begin van de competitie waren al een stuk overtuigender.
Enkele maanden later wordt Slot op handen gedragen in Rotterdam. Met herkenbaar voetbal, veel druk en de nodige diepgang in balbezit zette hij de club snel naar zijn hand. Dit resulteerde in een derde plaats in de competitie en een prachtige finaleplaats in de Conference League. Goed voor veel coëfficiëntpunten en de nodige complimenten. Kunnen we dit ook omzetten naar Football Manager?
De tactiek van Feyenoord vertaalt zich het beste naar een 4-2-3-1 formatie in FM. Of eigenlijk moeten we 1-4-2-3-1 zeggen natuurlijk, want de keeper telt ook mee. En bij Feyenoord is dat direct een van de aanvoerders van het elftal. Justin Bijlow zijn eerste taak is het tegenhouden van alle ballen die richting zijn doel komen. Indien nodig kan hij betrokken worden in de opbouw. Dit is echter geen focus, dus stellen we hem in als een ‘gewone’ doelman.
Niet enkel keeper Bijlow is een echte Rotterdammer, maar ook de twee backs zijn geboren en getogen in de Maasstad. Op rechts speelt Geertruida als een naar binnen komende vleugelverdediger in een ondersteunende rol. Op die manier wil hij mee een overtal creëren op het middenveld terwijl de rechtsbuiten voor hem het veld breed houdt. Linksachter Malacia heeft een andere rol. Hij blijft meer aan de buitenkant en gaat mee naar voren als de kans zich voordoet. We stellen hem in als een aanvallende vleugelverdediger met een ondersteunende mentaliteit. Centraal achterin vormen Trauner en Senesi een sterk duo. De twee spelen op een lijn waarbij je kan overwegen om de Argentijn een meer voetballende rol te geven.
Hiervoor staat opnieuw een sterk duo met Aursnes en Kokcü. De eerstgenoemde is de balansbewaker binnen het team. Afhankelijk van de wedstrijd en de tegenstander speelt hij vooral als een balveroverende of centrale middenvelder met een verdedigende mentaliteit. Orkan Kokçü is de man die het spel vorm moet geven. Dit doet hij vaak vanuit een meer teruggetrokken rol als spelmaker voor de defensie. In sommige (delen van) wedstrijden trekt hij het spel nog meer naar zich toe en gaat hij meer zwerven. Dan zou je kunnen kiezen voor een rol als zwervende spelmaker.
Zoals eerder aangegeven is het aan de rechtsbuiten om het veld aan zijn kant breed te houden. Een rol als vleugelspeler met een ondersteunende of aanvallende mentaliteit zal daarvoor zorgen. Centraal was Guus Til de speler die voor diepgang zorgt vanuit het middenveld. Hij sluit regelmatig aan bij de spits. Vandaar de keuze voor een aanvallende mentaliteit. Aan de linkerkant is Luis Sinisterra een creatieve dribbelaar die vanaf de flank naar binnen trekt. Hij speelt als een naar binnenkomende vleugelspeler op ondersteunen.
De man die moet profiteren van deze creativiteit is veelal Cyriel Dessers. In balbezit is het aan hem om de doelpunten te maken, maar zonder bal heeft hij ook zijn taak. Het pressievoetbal van Slot begint voorin en daarom geven we hem een rol als drukzettende spits op aanvallen.
De teaminstructies zijn redelijk afhankelijk van de tegenstander, maar toch komen er een aantal instructies steeds terug. Het selecteren van ‘voetballend uitverdedigen’ zal ervoor zorgen dat Bijlow niet elke bal blind naar voren schiet. Dit wordt nog versterkt door de instellingen in de omschakeling. ‘Counterpressie’ is daar eveneens een constante. Zonder bal wil Slot dat zijn teams agressief pressen waardoor het belangrijk is om het team compact te houden. De hoogte waar ze beginnen te pressen is afhankelijk van de wedstrijd.
Met deze basis ga je dicht in de buurt komen van het voetbal dat Arne Slot dit jaar heeft ingeslepen bij Feyenoord. Nu is het aan jou om die laatste aanpassingen te doen om de echte prijzen binnen te halen.