De nul houden in Football Manager

HomeFootball Manager gidsenDe nul houden in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

Italië tegen Engeland, de finale van het afgelopen Europees Kampioenschap. En niet toevallig twee teams die weinig tegendoelpunten kregen. Natuurlijk zien de supporters het liefst spectaculaire aanvallen en veel goals, maar als je de nul kunt houden ben je al verzekerd van minstens één punt. Dat is een mooie uitgangspositie, dus hoe brengen we dat in de Football Manager-praktijk?

Park the bus

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. De bekendste is misschien wel het ‘Park the bus’ principe. Eigenlijk zorg je er hier voor dat je zoveel mogelijk mensen achter de bal zet zodat er voor de tegenstander geen doorkomen aan is. De term kwam de voetbalwereld binnen via José Mourinho in 2004. Hij gebruikte het om het spel van de tegenstander te beschrijven, maar de jaren erna zou het ook vaak gebruikt worden om Mourinho’s tactische stijl te benoemen.

‘Park the bus’ kun je met verschillende formaties spelen. Er zijn twee belangrijke aandachtspunten. Als je de formatie goed neerzet kan de tegenstander enkel nog gevaarlijk worden via afstandsschoten en voorzetten. Zorg dus voor grote sterke verdedigers die goed zijn in de lucht. Doordat de ruimte in de rug van je verdedigers klein is moeten ze niet snel of bewegelijk zijn. Daarnaast kun je proberen om de voorzetten eruit te halen met de nodige druk van je vleugelverdedigers. Om de afstandsschoten te beperken zou ik aanraden om met minstens één verdedigende middenvelder te speler. Zij bewegen zich in de ruimte waar de schoten vandaan zullen komen en kunnen de tegenstander daar dus opjagen.

768735576_Schermafbeelding2021-07-21om20_11_12.png.c4a76c695382658386e4da8d49496c03.png

In je teaminstructies kies je zonder bal voor een lagere of standaard laatste lijn. Ook de interventielijn haal je achteruit om de formatie compact te houden. Vergeet niet om bij de omschakeling ‘hergroeperen’ te selecteren. De rest van de verdedigende instellingen kun je vrij agressief zetten omdat een gemiste tackle minder riskant is. Er staan tenslotte nog vele andere spelers om de rugdekking te verzorgen.

1532252123_Schermafbeelding2021-07-21om20_10_32.thumb.png.034dd8ab94219ff8d3053f9eb8dfa64f.png

Balbezit

Een tweede optie sluit dichter aan bij onze Nederlandse kijk op het voetbal. Het was niet toevallig Johan Cruijff die zei: “Als wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren.” En deze voetbalwijsheid kun je ook toepassen in Football Manager. Dit is opnieuw mogelijk binnen verschillende formaties. Breedte is van belang, dus als je zou kiezen voor een smalle formatie pas je dit het beste aan in de teaminstructies. Verder kiezen we voor een korte passing aan een lager tempo. Dit combineren we met ‘voetballend uitverdedigen’ en ‘geduld opbrengen’. Hier kun je eventueel ‘gedisciplineerd spelen’ of ‘minder dribbelen’ aan toevoegen om nog minder risico’s te nemen. Op deze manier ga je de nodige tikjes breed zien, maar dat is van ondergeschikt belang als je de nul wilt houden.

1933879283_Schermafbeelding2021-07-21om20_12_43.thumb.png.a991ba1fc669ecb051d3605616ecf3ec.png

Aanvallen

Voor de derde mogelijkheid gaan we even terug in de tijd. Mao Zedong, voormalig leider van de Volksrepubliek China, zei ooit dat je jezelf het best kon verdedigen door militaire actie te ondernemen. Tegenwoordig wordt deze uitspraak meestal vertaald naar “de aanval is de beste verdediging.” Deze methode staat haaks op ‘Park the bus’, maar is evenzeer toe te passen in Football Manager. Het doel is hier vooral om de tegenstander zo ver mogelijk van het doel af te houden. In de omschakeling kiezen we daarom voor ‘gegenpressing’. Bij de teaminstellingen zonder bal schuiven we de achterste linie ver naar voren. Dit combineren we met de buitenspelval en een hoge interventielijn. Op deze manier gaat er ruimte ontstaan in de rug van je verdediging. Het is daarom belangrijk om snelle verdedigers op te stellen en te kiezen voor een meevoetballende doelman. De rest van de instellingen zijn eerder behoudend, want een gemiste tackle of doordekken op een slecht moment zal ervoor zorgen dat alles open ligt voor de tegenstander.

478791422_Schermafbeelding2021-07-21om20_13_33.thumb.png.9643a6776f05d160310ba0a6893c2436.png

Drie zeer verschillende methodes om de nul te houden. Nu is het aan jou om te bekijken wat het beste bij je team en spelers past. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf een minder extreme variant te creëren. Het is ook mogelijk om deze technieken slechts voor een gedeelte van de wedstrijd in te zetten om bijvoorbeeld een voorsprong te verdedigen. De eerste twee opties zijn dan perfect combineerbaar met ‘vaker tijd winnen’ en ‘spelen voor dode spelmomenten’ in balbezit. Genoeg opties om net dat beetje meer uit je team te halen. Het spel zal er niet altijd mooier op worden, maar daar hoor je niemand over als het trofeeën oplevert!

Andere tactische gidsen

Wat te doen als je tactiek niet meer werkt
De naar binnen komende vleugelverdediger
De driemansverdediging in FM
Tiki-taka voetbal in FM
Een countertactiek maken

Of bekijk het gehele overzicht aan hulpgidsen en tactische gidsen door hier te klikken.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen