De keuzes van MU: vijf competities met bijzondere regels

HomeFootball Manager 2024De keuzes van MUDe keuzes van MU: vijf competities met bijzondere regels

Auteur

Datum

Categorie

Omdat we snappen dat de inspiratie naar het einde van het seizoen toe wel een beetje aan het verdwijnen is, willen we jullie graag helpen om een beetje uit de comfortzone te stappen. Geen spatiebalkrammen in de grote Europese competities, maar eens de horizon verbreden en op zoek naar competities met bijzondere regeltjes of speelschema’s. En omdat we zo vrijgevig zijn, koppelen we ze ook nog eens aan een leuke uitdaging.

Isuzu UTE A-League, Australië

De Australische A-League wordt soms ook wel eens neergezet als een MLS-light. Er zijn vage regeltjes, zoals een salarisplafond, verschillende contractsoorten en regels met jeugdspelers op de bank. Onderstaande afbeelding zegt al genoeg:

image.png.dd9a143a4a78c2608d83665d25a20865.png

Daarnaast is de competitie zelf ook fraai. Er spelen twaalf teams in de A-League, de top-6 gaat de play-offs in om de landstitel. De nummers één en twee hebben het voordeel dat ze daar een rondje in overslaan en gelijk in de halve finales terechtkomen. Al met al tref je in Australië een leuke, gesloten competitie met bijzondere regeltjes. Om er nog maar één te noemen: clubs kunnen geen spelers van elkaar overkopen met een transfersom. Er mag nationaal gezien alleen geruild worden. Qua regels doet de A-League dus wel wat onder voor de MLS en qua reputatie ook, dus heel makkelijk veel goede buitenlanders halen zit er niet snel in.

image.png.530c8ed1525661e3c23e2c9e0da6a786.png

Om het meeste uit deze carrière te halen willen we deze koppelen aan de nationalist challenge. Kan jij met louter Aussies de Aziatische Champions League winnen tegen de technisch sterke Japanners en de financieel sterke woestijnclubs? Of ga je een stap verder en durf je de uitdaging aan met de Nieuw-Zeelandse Wellington Phoenix?

Major League Soccer, Verenigde Staten

We noemden hem al, we kunnen er niet omheen. Als je het over rare regels hebt kom je in de VS aardig aan je trekken. Volgers van andere grote Amerikaanse sporten zullen wellicht iets sneller hun weg er in vinden, als we het beginnen te hebben over waiver claims, draft picks en wildcard play-offs Daar stopt het niet, want naast dat er ook een salary cap is in de MLS, beschikt de competitie ook nog eens over een hele berg contractregels. Kijk maar alleen hier naar:

image.png.224205ba9165eb191bcf97e90da8731e.png

Daarnaast spelen ze in de VS in Conferences, een Oost- en een West-competitie, spelen de nummers 1 tot en met 9 play-offs (eerst de nummers 8 en 9 tegenover elkaar in een wildcard duel).

Nee, het spelen in de VS is bepaald geen makkie. Als je echter wel de moeite neemt om je er doorheen te slaan, om fouten te maken en om te leren, tref je een hele leuke, brede competitie met veel mogelijkheden. Zo is het uiteindelijk best makkelijk om veel buitenlandse spelers te halen, om spelers snel van de hand te doen en om leuke ruildeals te sluiten met de andere MLS-teams. En een slecht seizoen is altijd nog te redden via de play-offs, waar je ‘gewoon’ de landstitel kan grijpen vanaf een negende plek.

Omdat het relatief makkelijk is om je team op te bouwen en af te breken en er vrij veel Amerikanen een tweede nationaliteit hebben, koppelen we de MLS aan de poképlayerchallenge. 

Super League, China

De Chinese Super League deed een klein decennium geleden een light-versie van wat de Arabische competitie nu doet. Voor veel geld werden relatief grote namen verleid om Europa in te wisselen voor China, wat leidde tot een aantal opmerkelijke transfers. Uiteindelijk was alleen de transfer van Óscar écht geslaagd, daar de Braziliaanse ex-Chelsea-speler nog steeds in China actief is. Inmiddels zijn de regels aan banden gelegd, zo zit er een maximum aan het aantal buitenlanders en is er een salarisplafond van zo’n drie miljoen euro per jaar voor buitenlandse voetballers en nog een stuk lager voor Chinese spelers. Maar de meest opvallende regel is er al jaren: Chinese clubs mogen géén buitenlandse doelman onder contract hebben.

image.thumb.png.30ee84c95a8d268951aa3aa04406137a.png

Nee, makkelijk zal het niet zijn om de wereldtop aan te vallen in China. Maar wie een lange carrière in het land in het vizier heeft, kan dit misschien wel koppelen aan de alliteratie-uitdaging. China is één van de landen waar nog wel eens een Qin Quan en een Xu Xin willen doorkomen. Als we dit combineren met het feit dat je het met louter Chinese doelmannen mag doen en de buitenlanderrestricties die zijn doorgevoerd, vermoeden we dat er best een leuke carrière in het verschiet ligt.

Serie A, Brazilië

De competitie van Brazilië staat bol van het talent, maar ook bol van de wedstrijden. Nergens vind je een heftiger wedstrijdschema dan in het land van ’s werelds recordkampioen. Niet alleen speel je namelijk 38 competitieduels en eventueel nog wat continentale toernooien en bekerduels, maar ook nog een staatskampioenschap, waar je afhankelijk van de staat óók nog eens minimaal tien duels speelt. De teller kan in Brazilië al gauw oplopen tot een wedstrijd of tachtig, zonder dat er echt een vakantie tegenover staat. Verder zijn er wel wat regels qua buitenlanders, maar niets geks. Behalve dan de verplichte minimale ontsnappingsclausule voor binnenlandse teams, die spelers moeten hebben als er een bod op hun geplaatst wordt:

image.png.fcacff91d75f13f9e6d48a598d8ec07d.png

Het voetballeven in Brazilië is verre van makkelijk, maar omdat je zoveel wedstrijden speelt en er zoveel talent loopt, zou je dit nog best wel eens leuk kunnen combineren met de Millennial Challenge, waarbij je probeert om met een enkele speler tot duizend duels (of duizend doelpunten) te komen voor jouw club. Pittig, maar wel leuk.

Primera Division, Uruguay

De Uruguayaanse competitie is opgebouwd uit twee delen, een Apertura en een Clausura, een openingscompetitie en een sluitingscompetitie, of een voor- en najaarscompetitie, wat je zelf fijn vindt. Het betekent dat er eigenlijk twee titels gewonnen worden, maar er wordt op het laatst toch ook voor één algemene landstitel gespeeld. Volg je het nu al niet meer? Dan is het zeker leuk om even naar de degradatieregels te kijken.

De Uruguayaanse competitie maakt namelijk gebruik van een gemiddelde ranglijst. Het houdt in dat je een slecht seizoen kunt redden met een goed seizoen, want het zijn de drie ploegen die over een periode van twee jaar het slechtste presteren, die uiteindelijk komen te degraderen.

image.png.b9903812fb4bbd14d058023ba1866977.png

Omdat degradatie ontlopen hier een compleet nieuwe ervaring is én omdat de jeugdrating van Uruguay in Football Manager 2024 best prima is, raden wij aan om de competitie hier te leren kennen met een heus geef de jeugd een kans scenario. Kan jij de Copa Libertadores winnen met alleen maar jeugdspelers? Dat zou een hele bijzondere prestatie zijn!

Ben je nog niet tevreden en zoek je een andere uitdaging? Of wil je graag jouw voortgang delen? Kom dan ook eens een kijkje nemen in ons uitdagingen & prestaties board op ons forum!

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen