De keuzes van MU: Vijf clubs voor een save in Scandinavië

Met FM25 in aantocht is het tijd om inspiratie op te doen voor een mooie save in de nieuwste editie van Football Manager. Ga je met Football Manager 2025 aan de slag met een van onze aanbevelingen? Of start je misschien nog een laatste nieuwe save in Football Manager 2024? We hebben vijf tips voor je om in Scandinavië aan de slag te gaan.

Brøndby IF

Wie aan Denemarken denkt, denkt waarschijnlijk aan het luchtledige. Denemarken is niet noemenswaardig, Denemarken valt niet op. Misschien is het ook wel hierom dat je zo verraderlijk onverwachts op een rondslingerend legoblokje kunt stappen. Hoe dan ook, dit ietwat gekscherende adagium zou zonder al te veel problemen doorgetrokken kunnen worden naar het Deense voetbal. Wanneer gekeken wordt naar Deense successen in Europa blijft het immers lang stil. Te lang. De reden hiervoor is simpel: dichterbij Europees eremetaal dan de halve finale in de UEFA Cup in 1990-1991 is het Deense voetbal nooit gekomen. De club die destijds strandde met de haven in zicht laat zich raden: Brøndby IF.

Wanneer je een game start met Brøndby IF tref je een topclub die – ondanks het uitblijven van constante successen in recente jaren – alles in huis heeft om de Deense top snel te bestormen. In 2020-2021 werd de geel-blauwe equipe uit een voorstad van Kopenhagen nog kampioen, maar op deze enkele titel na maken FC Midtjylland en FC Kopenhagen deze eeuw de dienst uit. Om daar verandering in te brengen krijg je een fijne selectie voorgeschoteld. Met Filip Bundgaard, Matthias Kvistgaarden en de piepjonge Oscar Schwartau heeft Brondby op enkele van de meest getalenteerde aanvallers van Denemarken onder contract staan. Tegelijkertijd zorgt de ervaren Daniel Wass (ex-Valencia en Atletico Madrid) voor de balans op het middenveld. Door het ontbreken van Europees voetbal in je eerste seizoen zul je de volle focus op de nationale competities kunnen richten. Weet je FC Kopenhagen en FC Midtjylland in verlegenheid te brengen? En, op de langere termijn, komt er ooit nog Europees succes naar Denemarken? Het is aan jou.

STUq1ES.pngFilip Bundgaard is één van de aanjagers van het nieuwe Brøndby

Bryne FK

Vanuit Denemarken steken we per boot het Skagerrak over om in Noorwegen te belanden. Het Noorse voetbal heeft de laatste jaren door grootheden als Martin Ødegaard en Erling Haaland weer wat glans gekregen, maar de realiteit is ook dat deze spelers misschien juist zo goed geworden zijn doordat ze zo jong al uit hun thuisland vertrokken. Inmiddels spelen beide heren in de Premier League en worden ze goed gevolgd door hun landgenoten: de Premier League is in Noorwegen namelijk populairder dan haar eigen Eliteserien. Toch maakt dat de Noorse competitie niet minder aantrekkelijk om aan de slag te gaan in Football Manager. Het gegeven dat de landstitels in de voorbije 20 jaar over liefst zeven verschillende clubs werden uitgespreid toont aan hoe dicht het tegenwoordig bij elkaar ligt in de Noorse top.

De eerste Noorse uitdaging in deze gids is Bryne FK. De ware voetbalkenner zal deze club wel kennen als de ploeg waar Erling Haaland zijn jeugd doorbracht. Hij debuteerde met vijftien jaar en negen maanden in het eerste elftal van de dorpsclub en kwam tot zestien wedstrijden. Doordat hij hierin niet wist te scoren kan Bryne FK weleens de eerste en laatste club in Haalands loopbaan zijn waar hij niet tot scoren kwam. Toch is Haaland in de clubannalen opgenomen als legende wanneer je in FM24 een game start met Bryne. Het is tekenend voor de periode waar Bryne sinds een twintigtal jaren in bevindt. Sinds de degradatie uit de Eliteserien in 2003 is het hoogste niveau buiten bereik gebleken. De taak is dus simpel: breng jij deze sputterende middenmoter van het tweede Noorse niveau terug naar het hoogste podium?

JrxOk6b.png

De neergang van Bryne FK in deze eeuw

Lillestrøm BK

Kanarifugla – de kanarievogels. Zo luidt de bijnaam van Lillestrøm BK. Gezien de knalgele tricots is dat uitermate verklaarbaar, maar op basis van de voetbalprestaties zou iets als ‘de Muurbloempjes’ beter passen. Lillestrøm is er immers altijd. Herstel, bijna altijd. Sinds halverwege de jaren zeventig is de club enkel in 2020 een jaartje niet op het hoogste niveau van Noorwegen actief geweest. Toch is de club na haar vier landstitels tussen 1976 en 1989 inmiddels verworden tot het stoffige meubilair van de Noorse competitie. Niet sprankelend, niet verheffend, wel present. De twee vierde plaatsen sinds de kortstondige afwezigheid van het hoogste niveau laten voorzichtig zien dat er meer in het vat zit.

Tijd voor een zijweg. Iedereen heeft wel die ene Football Manager of FIFA editie die hij of zij tot vervelens toe heeft gespeeld. Voor ondergetekende was dit in het geval van FIFA de editie van 2015. Het was het jaar waarin de snelheid van een speler je succes bepaalde. Het veranderde broodvoetballers als Seydou Doumbia en Víctor Ibarbo tot ware gamechangers. Toch waren dit niet de snelste spelers uit het spel. Deze eer was voorbehouden aan de in Oslo geboren Ivoriaan Mathis Bolly. Na enkele avonturen in binnen- en buitenland is Bolly bij aanvang van het seizoen 2023 weer teruggekeerd bij de club waar hij tussen 2006 en 2012 al actief was: Lillestrøm. Zijn snelheid is hij nog altijd niet verloren, al zal het voor de rest behoorlijk behelpen worden. Gelukkig zit er ook naast Bolly nog genoeg kwaliteit in de selectie om direct een goed seizoen te draaien in de Noorse subtop. Of sprint je met Bolly direct naar de top van de ranglijst? De uitdaging staat.

X4d7cCw.png

Mathis Bolly: de nachtmerrie van elke FIFA 15 speler

Kalmar FF

Het is 27 september 2007 wanneer het mythische IFK Göteborg en het in vergelijking tamelijk nietige Kalmar FF het tegen elkaar opnemen in de finale van de Zweedse Beker. Eerstgenoemde zou een maand later ten koste van Kalmar kampioen van Zweden worden en, op basis van de geschiedenis, was Kalmar de underdog. Dat verwachtingen hoofdzakelijk in het leven geroepen zijn om gelogenstraft te worden bleek echter ook op deze avond in het zuidoosten van Zweden. Kalmar FF liep uit naar een comfortabele 3-0 overwinning en de eerste hoofdprijs in de 21ste eeuw was een feit voor FF. Een jaar later werd er nog een flinke schep bovenop gedaan: Kalmar FF werd voor het eerst én laatst in de geschiedenis kampioen van Zweden. Het is reden genoeg voor de club om aan de toekomst te bouwen: in 2011 wordt een splinternieuw stadion opgeleverd en de club kan er weer tegenaan.

Toch blijkt op sportief vlak niets minder waar. In het afgelopen decennium is meer dan eens geflirt met degradatie en het podium van de Allsvenskan is nimmer meer betreden. De recente opmars onder trainer en tevens clublegende Henrik Ryndström heeft het plezier echter weer teruggebracht in Kalmar. Nu laatstgenoemde naar Malmö FF is vertrokken zoekt de club naar een nieuwe inspirator om een goed seizoen in de Zweedse middenmoot neer te zetten. Pak de scepter op en deel je voortgang in het United subboard hier op het forum!

YlcC5lZ.png

Kalmar FF en haar gloriejaren aan het eind van de jaren nul

IK Sirius

Wanneer de prijzenkast van het Zweedse voetbal geopend wordt, wordt al snel duidelijk dat het eremetaal in hoofdlijnen over de grote drie steden uitgesmeerd is: Malmö, Göteborg en Stockholm. Provinciesteden als Norrköping, Borås en Växjo hebben door de jaren heen ook successen mogen vieren, maar desalniettemin is dit tot veredelde voetnoten in de geschiedenis beperkt gebleven. Toch schittert één Zweedse stad van afwezigheid: Uppsala. Met bijna een kwart miljoen inwoners in haar gemeente is Uppsala de vierde stad van het land. Op voetbalvlak heeft het echter nooit zo willen vlotten. Nog nooit werd er een Zweedse landstitel of beker naar Uppsala verscheept. In de jaren zeventig was lokale trots IK Sirius actief of het hoogste niveau, maar daarna volgden decennia waarin Sirius meer weg had van een pendeldienst tussen het tweede, derde en vierde niveau van Zweden. Dit alles veranderde in 2016. Na een wonderlijk jaar in de Superettan werd Sirius kampioen en promoveerde het voor het eerst sinds 1974 naar de Allsvenskan.

Wanneer je op FM24 een game start met Sirius zul je zien dat de club sinds haar historische promotie geen pas op de plaats meer heeft gemaakt. Sirius is een redelijk stabiele middenmoter geworden, al blijft degradatie door de kleine verschillen onderin altijd een gevaar. In 2020 werd het totaal vernieuwde stadion in gebruik genomen en sindsdien weten de vele studenten in de stad Studenternas wel te vinden. De basis voor duurzame successen is hiermee reeds gelegd en de taak is dus om hierop voort te bouwen. De stad snakt naar enig eremetaal. Kun jij dat regelen? Lycka till!

4MjpKqS.jpeg

Het moderne Studenternas IP van IK Sirius

Dit is een artikel in de reeks ‘De keuzes van MU’. Binnenkort volgen er nog meer artikelen in deze reeks.

De keuzes van MU: tips voor een save in Nederland
De keuzes van MU: tips voor een save in België
De keuzes van MU: tips voor een save in Frankrijk
De keuzes van MU: tips voor een save in Duitsland
De keuzes van MU: tips voor een save in Spanje
De keuzes van MU: tips voor een save in Italië
De keuzes van MU: tips voor een save in Zuid-Europa
De keuzes van MU: tips voor een save in Oost-Europa
De keuzes van MU: tips voor een save in Scandinavië
De keuzes van MU: tips voor een save in Zuid-Amerika (Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia, Peru, Uruguay)

CATEGORIEËN