De keuzes van MU: Vijf clubs op een interessante locatie

HomeFootball Manager 2024De keuzes van MUDe keuzes van MU: Vijf clubs op een interessante locatie

Auteur

Datum

Categorie

Het beeld dat we een beetje gewend zijn is een stadion in of rond de grote binnenstad, een lokale derby is doorgaans een leuk lokaal spektakel en een verre uitwedstrijd is hooguit een paar uurtjes reizen. Toch zijn er teams die een wat meer spectaculair reisje met zich meebrengen. Eilanden, reizen door veel tijdzones en voetballen op hoogte. Allemaal in De keuzes van MU.

UD Melilla

image.png.3496a14fdc1b7b8efe4f6d4ab8e85284.png

Melilla is een Spaanse enclave in het noorden van Afrika, grenzend aan Marokko. De stad, die zo’n 86.000 inwoners heeft, is door deze speciale ligging een belangrijke haven en een toeristische trekpleister. Daarnaast staat de stad garant voor wat mooie plaatjes, want wie op Google zoekt op Melilla krijgt als eerste een prachtige foto van een deel van de stad te zien.

Helaas zit er ook een duistere kant aan, want door de ligging is Melilla voor veel Afrikanen de kans van hun leven om op Spaans grondgebied (en dus in de EU) terecht te komen. De grens met Marokko wordt dan ook zwaar beveiligd met grote hekken, dubbele muren en wachttorens. In de historie van het stadje zijn dan ook tallozen doden en gewonden gevallen in pogingen naar Europa te vluchten.

Naast de bijzondere geografische situatie van de stad wordt er ook gevoetbald, wat natuurlijk bijzondere uitwedstrijden oplevert. Zo is Spanje natuurlijk al aardig voorzien met onder meer Tenerife, dat op de Canarische Eilanden speelt, maar met Melilla wordt het helemaal een bont gezelschap.

In Football Manager 24 is spelen met Melilla ook wel een echte uitdaging. De club komt uit op het derde niveau in Spanje en door een degradatie zullen ze in Football Manager 25 zelfs op het vierde niveau uitkomen. Vraag is of de weg terug omhoog ingeslagen kan worden en of er ooit zelfs Europees voetbal gespeeld kan worden op het Afrikaanse vasteland.

SKA Khabarovsk

image.png.b3f948dde5edf55e27815daaac5b3961.png

De huidige situatie in Rusland heeft er voor gezorgd dat de Russische clubs voorlopig niet in Europa uit mogen komen. Ook in Football Manager is dit verwerkt, wat potentieel een streep zet door één van de verste Europese uitwedstrijden ooit. Want als je het als IJslandse club toch eens op mocht nemen tegen SKA Khabarovsk, zou dat een reis van ruim dertienduizend kilometer zijn welke dwars door tien tijdzones gaat.

Uiteraard geldt het andersom ook, voor SKA Khabarovsk zou een Europees duel een logistieke ramp zijn. Echter krijgen ze deze in de nationale competitie ook al wel voor de kiezen, want ook de reis tussen Moskou en Chabarovsk is al ruim achtduizend kilometer en zou je al door zeven tijdzones leiden.

Het zit namelijk zo dat Chabarovsk helemaal in het oosten van Rusland ligt. Het ligt zeer dicht bij de Chinese grens en relatief gezien vrij dichtbij de grens met Noord-Korea.

Wie het avontuur aan zou willen gaan doet er goed aan om airmiles in te schakelen, want kilometers ga je zeker wel maken. Dat doe je eerst op het tweede niveau van Rusland, want dat is waar SKA Khabarovsk momenteel in uitkomt en waar een plek in de middenmoot wordt voorspeld.

CD Santa Clara

image.png.fde7ecdcbe56a574ba2517874e364bd7.png

Verre reizen zijn er ook voor Santa Clara, kersvers promovendus in Portugal. In Football Manager 24 speelt de club nog op het tweede niveau, maar wie met een update voor het nieuwe seizoen speelt of wacht op FM25 kan op het hoogste Portugese niveau aan de slag. Santa Clara komt uit Ponta Delgada, wat te vinden is op de eilandengroep de Azoren.

Een vlucht van Ponta Delgada naar Lissabon zou zo’n twee en een half uur in beslag nemen en dat is eigenlijk wel wat de spelers van CD Santa Clara komend seizoen weer voornamelijk te wachten staat.
Hoogtepunt voor de Santa Clara-fans zijn toch wel de Eilandenderby’s, die ze afwerken tegen Nacional de Madeira en Maritimo Fúnchal, dat ook op het nabijgelegen eilandengroep Madeira te vinden is.

In FM24 wordt Santa Clara nog een roemloze plek in de middenmoot voorspeld, maar in het echte leven wisten ze dit om te zetten in promotie. Een leuke uitdaging voor menig manager om dat feit te herhalen of straks alvast op het hoogste Portugese niveau te beginnen en uiteindelijk Porto, Sporting en Benfica van de troon te stoten.
Wat zou het toch tof zijn als er in de toekomst een voorrondeduel in de Conference League gespeeld kan worden tussen Santa Clara en SKA Khabarovsk…

SC Bastia

image.png.3ad27f8bb5025712fa3d3f20e95413dc.png

Tussen Frankrijk en Italië in ligt het bergachtige eiland Corsica, dat op de kaart bij Italië lijkt te behoren, maar onderdeel is van Frankrijk. Op dit prachtige eiland vinden we ook weer twee mooie voetbalclubs terug, Ajaccio en SC Bastia. Onze keuze valt op de laatste, want de ploeg speelt een fraaie bijrol in een stukje Nederlandse voetbalhistorie.
In het seizoen 1977-78 wist de club namelijk in de Europa Cup II achtereenvolgens Sporting Portugal, Newcastle United, Torino, FC Carl Zeiss Jena en Grasshoppers Zürich te kloppen, wat een finaleplaats opleverde tegen PSV. De finale werd toentertijd nog over twee duels gespeeld en na een 0-0 op Corsica was PSV in eigen huis uiteindelijk ruim te sterk. Voor Bastia kwam er geen herkansing meer in een Europese finale, hoewel het in 1981 nog wel de Franse beker mee naar huis nam.
De jaren daarna bleef de club wel een stabiele Ligue 1 club, maar financieel werd het allemaal een stuk minder. Uiteindelijk leidde dat tot een faillissement in 2017, maar na een doorstart met de amateurtak op het vijfde niveau van Frankrijk is de club inmiddels weer herboren en speelt het in de Ligue 2.

Wie vakantie wil vieren en ook nog eens een voetbalteam onder zijn hoede wil hebben is met Bastia prima voorzien. De prachtige locatie, de fraaie historie en de krachtige wederopbouw van de club bieden genoeg perspectief voor een mooie carrière. En wellicht zit er voor Bastia dan toch nog eens ooit een Europese prijs in.

Boliviaans nationaal elftal

image.png.35863a74e88d48be724745d261992e11.png

Van de eilanden gaan we de grote hoogte in, want het Boliviaanse nationale elftal speelt haar wedstrijden in Estadio Hernando Siles, dat op een bijna letterlijk duizelingwekkende hoogte van 3637 meter boven zeeniveau ligt. Het zorgt af en toe voor bizarre taferelen, want het Argentijnse elftal kwam er in 2009 achter hoe voetballen op extreme hoogte aanvoelde, toen het met 6-1 ten onder ging. Dit gebeurde ondanks de aanwezigheid van grote sterren, zoals Demichelis, Gago, Heinze, Javier Zanetti, Messi, Tevez, Mascherano en Di Maria.
Het zorgde ook wel voor een rel, want later werd bekend gemaakt dat het stadion voorlopig niet meer gebruikt mocht worden voor wedstrijden van het nationale team, iets dat een half jaar later werd teruggedraaid.

Desondanks is het Boliviaanse voetbalelftal geen elftal dat andere landen echt angst inboezemt. Het stadion lijkt het enige wapen te zijn, want plaatsing voor het WK is telkens ver weg en de laatste van drie deelnames is van 1994.
Wie het toch hogerop wil zoeken en het niet erg vindt om een alternatieve database te downloaden, kan ook in de Boliviaanse competitie aan de slag met één van de twee absolute topteams die het stadion in La Paz huisvest: Club Bolívar en The Strongest.

Eervolle vermeldingen

IB Vestmannaeyjar (op een eiland, tussen de bergen).
Tenerife (Canarische Eilanden)
Farøer Eilanden (nationaal elftal)
Central Coast Mariners (stadion met uitzicht op palmbomen en zee)

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen