De keuzes van MU: vijf clubs die hun honderdste verjaardag vieren in 2024

HomeFootball Manager 2024De keuzes van MUDe keuzes van MU: vijf clubs die hun honderdste verjaardag vieren in...

Auteur

Datum

Categorie

Een honderdjarig jubileum is de laatste jaren voor steeds meer clubs weggelegd. In tegenstelling tot de overige verjaardagen wordt de honderdste vaak wel groots aangepakt en wil men dat graag koppelen aan sportief succes. Daarom kijken we deze keer  naar vijf clubs welke in 1924 zijn opgericht en mogen hopen op sportief succes in hun jubileumjaar. 

AS Monaco

De grootste club uit de lijst is het team van het prinsendom Monaco. AS Monaco speelt haar wedstrijden in de Franse competitie, is jarenlang titelkandidaat geweest, maar het is niet altijd even stabiel. Ze pakten de titel in 2017 en zouden dit feestje natuurlijk graag willen herhalen voor hun jubileum, maar met PSG als voornaamste concurrent wordt dat toch een zeer lastige uitdaging. Toch moet een transferbudget van dertig miljoen euro en de aanwezigheid van spelers als Golovin, Embolo en Ben Yedder je een heel eind in de goede richting helpen. Daarnaast is AS Monaco ook actief in de Champions League, dus als het nationaal nu net niet lukt, kan je Europees misschien nog wel voor een stunt zorgen en de cup met de grote oren naar het iconische Stade Louis II brengen.

image.png.e8c203fb65aa99a00509da195915ed0d.png

AEK Athene

De strijd om de Griekse landstitel is doorgaans een spannende, bloedfanatieke strijd. Soms iets te fanatiek, want het Griekse voetbal heeft zo al haar nodige schandalen gekend. Toch is het een intense, mooie competitie om daar als manager aan de slag te gaan en AEK Athene gaat dit jaar toevallig haar honderdste verjaardag vieren. Wat wil je nog meer? Nou, wellicht wat transferbudget, want dat ligt op slechts 2,5 miljoen euro, maar de vraag is in hoeverre je dat moet aanwenden. Er staat namelijk een prima selectie, met onder meer voormalig Eredivisiespelers Levi Garcia, Lazaros Rota, Tom van Weert en Nordin Amrabat, knipoog-Kroaat Domagoj Vida en met de Mexicaan Orbelin Pineda. De concurrentie komt vooral van Olympiakos en Panathinaikos.

Esbjerg fB

De historie van een voetbalclub kent altijd wel haar ups en downs. De fase waar het Deense Esbjerg echter doorheen gaat, zo aan de vooravond van haar honderdste verjaardag, is misschien wel het beste voorbeeld van een fikse down. De club waar Rafael van der Vaart zijn carrière beëindigde werd in het verleden vijfmaal kampioen van Denemarken, won drie keer de Deense beker en speelde in het seizoen 2019/20 nog Europees voetbal. Nu bivakkeert de club op het derde niveau van Denemarken, wat natuurlijk zorgt voor zure gezichten op het verjaardagsfeestje van de blauw-witten.

De ploeg staat flink in het rood, geld om iets te spenderen is er dan ook niet. Toch zou de club hoge ogen moeten gooien in de promotiestrijd en dat zal dan aan de hand van Emil Holten, Elias Sørensen en Nicklas Strunck zijn, de beste spelers van de club. Aan jou de taak om alsnog een enigszins gezellige verjaardag te bewerkstelligen.

Gil Vicente

In het noorden van Portugal vinden we Gil Vicente terug, een kleurrijk team dat afgelopen jaar nog in de voorrondes van de Europa Conference League speelde. Na een overwinning op het Letse Riga werd het echter flink ingemaakt door AZ, waardoor de Europese droom al snel ten einde was. De ploeg moet het uiteraard afleggen tegen de grote drie Portugese teams en Braga, maar wellicht kunnen ze zo rond hun honderdste verjaardag wel weer plaatsing voor Europees voetbal afdwingen. Het zal alle reden zijn om een gigantisch mooi verjaardagsfeest te vieren. Er is niet heel veel geld om de exotische selectie te versterken, maar met een transferbudget van een half miljoen euro en iets meer dan anderhalf miljoen euro in kas wordt er in ieder geval goed met geld omgegaan. De Braziliaanse doelman Andrew, de Zwitserse middenvelder Maxime Dominguez en de Japanner Kanya Fujimoto zullen de Portugese kar moeten trekken.

ATP (Athletico Paranaense)

Wie een ander soort competitie wil kan ook terecht in Brazilië. In het land van de oneindige hoeveelheid talenten speelt Club Ahtletico Paranaense, een team dat onder meer Kléberson voortbracht. Athletico is veelvuldig winnaar van het staatskampioenschap van Paranaense, won de Braziliaanse Serie A in 2001 en was tweevoudig verliezend finalist in de strijd om de Copa Libertadores, voor het laatst in 2022. De club is geen absolute grootmacht in Brazilië, want ze behoren niet tot de ‘big 12’, maar weten zich vaak wel in de strijd met deze teams te mengen. Het zou mooi zijn als er in 2024 weer een gooi gedaan kan worden naar de Copa Libertadores, de Serie A of nationale beker. Met ook het staatskampioenschap, waar de club weer als grote favoriet verschijnt, zijn er genoeg mogelijkheden om de verjaardag op te leuken met wat goud. De club heeft het verder ook goed voor elkaar, met een prima stadion, 7,5 miljoen euro aan transferbudget en met een aantal prima spelers, waaronder de teruggekeerde veteraan Fernandinho.

image.png.2708103e33341291fa9506c06340df44.png

Hebben jullie ook nog suggesties of juist meer inspiratie nodig? Check dan het Club Gezocht-topic op ons forum en laat je horen.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen