De jeugdkampioenen van Nederland

HomeFootball Manager 2024De jeugdkampioenen van Nederland

Auteur

Datum

Categorie

Niet alleen het reguliere eredivisieseizoen is afgelopen, ook de jeugdspelers zijn inmiddels uitgespeeld. Op zaterdag 11 mei vond de algehele finale plaats van de Eredivisie voor spelers tot 18 jaar. In een spannende finale tussen Ajax en AZ waren het de Alkmaarse jongeren die uiteindelijk aan het langste eind trokken: 0-2. Doelpuntenmaker van beide (late) goals was Kees Smit, talentvolle middenvelder van de ploeg en één van de meest talentvolle middenvelders van de Benelux. Wij nemen een diepere duik in de spelers welke deze finale speelden en plukken aan beide kanten de drie grootste talenten er uit om nader toe te lichten.

Kees Smit (AZ)

We beginnen met de matchwinner van de grote finale. Kees Smit, van 20 januari 2006 en dus slechts 17 bij aanvang van de game, heeft een breed scala aan kwaliteiten. Het beste komt hij tot zijn recht als centrale middenvelder, maar hij kan ook als verdedigende of aanvallende middenvelder uit de voeten. Het talent uit Heiloo, dat op steenworpafstand van het AFAS Stadion ligt, speelt al sinds zijn negende voor AZ en op 10 maart 2023 maakte hij al zijn debuut voor het eerste elftal. Verder speelt Smit zijn wedstrijden eigenlijk altijd voor Jong AZ, waar hij een vaste waarde in de belofteploeg is. Hij blinkt vooral uit door zijn inzicht, wat hij koppelt aan een zeer degelijk fysiek gestel voor iemand van zijn leeftijd. Ook technisch is het allemaal zeer degelijk en is zijn het zijn eerste balcontact, passing en techniek die opvallen.
Football Manager heeft zijn talent inmiddels ook in de gaten, want met zijn (dynamische) potentiële niveau kan hij het schoppen tot een Europese topspeler.

image.thumb.png.2888de0a00495d6e02d6dfc49157eb52.png

Lucas Jetten (Ajax)

De in het Zuid-Afrikaanse Natalspruit geboren Lucas Jetten behoort met zijn 16 jaar tot de jongste spelers van het kampioensduel. Jetten, die al in 2015 aansloot bij de opleiding van de Amsterdammers, is een linksback die ook eventueel als centrale verdediger uit de voeten kan. Mede door zijn jonge leeftijd heeft Jetten nog geen profdebuut op zijn naam mogen zetten, maar als we de ontwikkelaars van Football Manager mogen geloven is dat een kwestie van tijd. De kleine linksback is razendsnel, bezit de longen van een paard en heeft een goede voorzet in huis, terwijl hij ook sterk is in de mandekking, tackelen en het koppen. Koppel dat aan een goede techniek en een hoog potentieel niveau en je hebt een Europese topspeler in spe.

image.thumb.png.827cb469769e8017fae70b689e77534f.png

Jayden Addai (AZ)

Het houdt niet op qua toptalenten, want ook Jayden Addai van AZ mag er wel zijn. Hij kreeg recentelijk nog een upgrade met de winterpatch en dat is logisch, gezien zijn uitstekende optredens in de Keuken Kampioen Divisie. In negentien duels was de buitenspeler goed voor tien goals en vier assists. Daarnaast speelde hij reeds acht duels in de Eredivisie, maar daar bleef het rendement nog wat achter. Toch is het talent onmiskenbaar aanwezig bij de Addai, die aan het begin van het spel al dicht op zijn achttiende verjaardag zit. De Ghanese Nederlander speelt het liefst als rechtsbuiten, vanwaar hij het gevaar kan opzoeken met zijn sterke linkerbeen, maar hij kan ook als linksbuiten meer dan prima uit de voeten. In geval van nood kan je hem ook in de spits opstellen, maar daar ligt zijn voorkeur beduidend minder. Met veel snelheid en een uitstekende techniek is Addai er zeker een om in de gaten te houden voor de toekomst.

image.thumb.png.f29fc4b6c2b1939e60ea45fc37682ef8.png

Skye Vink (Ajax)

De diehard Football Managers onder ons zullen Skye Vink wellicht al wel kennen, want hij was al eerder een wonderkind met een gigantisch potentieel. Daar is weinig aan veranderd. Vink is een jonge spits die vooral zijn minuten in de onder 18 maakt, maar ook al negen duels in Jong Ajax heeft gespeeld. Zijn kwaliteiten zijn nogal divers, want Vink is sterk in de lucht, bezit de nodige flair en kan uitstekend dribbelen. Omdat hij dus ook gezegend is met een fraai potentieel niveau kan Vink uitgroeien tot een zeer goede allround spits voor Europese topteams. Vink, die in 2017 overkwam van de amateurs van Zeeburgia, geldt als een van de toekomstige oogappeltjes van de Ajax-opleiding. Gelukkig heeft hij nog wel wat tijd, want bij aanvang van een nieuwe game is hij net zeventien jaar oud geworden.

image.thumb.png.05b0f99a0286d95e3ac5df487fa5217c.png

Enoch Mastoras (AZ)

Enoch Mastoras is een pas 17-jarige verdediger, die zowel in het hart van de defensie als net voor de defensie kan spelen en ook als rechtsback meer dan uitstekend uit de voeten kan. De Nederlander met Congolese roots speelt ook al sinds zijn tiende voor de succesvolle opleiding van AZ. Het afgelopen seizoen was al zeer waardevol voor Mastoras, die zich bij (Jong) AZ steeds meer als een verdedigende middenvelder weet te profileren. Met fysiek vrij allround kwaliteiten, een prima set mentale attributen en vooral defensief technisch zeer degelijke attributen staat er een hele mooie basis voor een jonge speler die met de nodige aandacht en speelminuten kan uitgroeien tot een Europese topper. Mastorach is heel veelzijdig, dus je kan bijna letterlijk alle kanten op met hem.

image.thumb.png.ae73d4121a6339042c702989470d244b.png

Rayan Bounida (Ajax)

Met Rayan Bounida haalde Ajax een van de meest besproken talenten van de Benelux naar De Toekomst. Bounida genoot het grootste deel van zijn opleiding bij RSC Anderlecht, maar maakte vooral furore op internet, waar hij al op hele jonge leeftijd viraal ging met enkele technische hoogstandjes. Dat leuk kunnen ballen en ook daadwerkelijk met rendement kunnen spelen niet altijd hand in hand gaan, bewees Bounida in zijn eerste Amsterdamse seizoen, waar hij vooral invaller was bij de onder 17. Toch ging het afgelopen seizoen wel beter, maar bij de grote finale van de onder 18 was er ook slechts een korte invalbeurt gegund aan de dribbelaar. De kleine Belgische Marrokkaan heeft een aantal fantastische attributen, want techniek, dribbelen, eerste balcontact, behendigheid en flair zitten allemaal al op 16+. Helaas voor hem blijft het daar een beetje bij, want de rest van de attributen zullen wel enorm aangescherpt moeten worden als Bounida impact wil hebben in de voetbalwereld. Gelukkig voor hem heeft hij ook wel het nodige potentieel, dus er is nog alle tijd voor.

image.thumb.png.65118f6f9de42df2b5b00ae09265fbe0.png

Eervolle vermeldingen
Avery Appiah (Ajax)
Elijah Dijkstra (AZ)

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen