De grote NOS-voorspellingen check: De Toekomst van Oranje (2017)

Jaarlijks komt de NOS met een artikel waarin ze de twintig grootste Nederlandse talenten beschrijven met de veelbelovende kop ‘De Toekomst van Oranje’. Wij gaan eens even kijken wat ze er van gebakken hebben in 2017, met behulp van Football Manager 2024.

Kik Pierie, toen 17 jaar

NOS omschreef Pierie als iemand die liet zien het Eredivisieniveau moeiteloos aan te kunnen. Dat dacht men in Amsterdam ook, want na 62 duels op het hoogste niveau voor Heerenveen legde Ajax om en nabij de vier miljoen euro neer voor Pierie. Helaas leek de ontwikkeling van de Amerikaanse Nederlander daar te stoppen, want na een jaar Jong Ajax, een verhuurperiode bij FC Twente met wisselend succes en een verhuurperiode aan Excelsior eindigde het avontuur voor Pierie zonder ook maar één duel in de Eredivisie gespeeld te hebben. Een aantal hardnekkige blessures speelden daar ook een rol in. Sinds deze zomer staat hij vast onder contract bij Excelsior.

image.thumb.png.ecc4dba519d4bac7409b8c2b0742a319.png

Een weinig succesvolle voorspelling dus van de NOS.

Carel Eiting, toen 19 jaar

Volgens de NOS was Carel Eiting een middenvelder met veel inzicht. Daar is niets aan gelogen, maar op het hoogste niveau kwam het er niet echt uit. De concurrentie op het Ajax-middenveld bleek moordend en mede door blessures bleef de teller op 18 duels steken. Na een huurperiode bij Huddersfield Town vertrok Eiting naar RC Genk, maar mede door nog een knieblessure ontwikkelde hij zich niet zoals men had verwacht. Via Volendam maakte Eiting een veelbesproken transfer naar FC Twente, waar hij alsnog hoopt te laten zien aan te pikken op hoog Eredivisieniveau.

image.thumb.png.6cd70be1263ac05697ef87297687a802.png

Ook dit is geen heel succesvolle voorspelling gebleken van de NOS.

Joël Piroe, toen 18 jaar

Spits Joël Piroe maakte naam in de jeugd van Feyenoord alvorens hij de overstap naar PSV maakte. Daar kwam het niet tot een doorbraak in het eerste elftal. Met een transfer naar Swansea leek hij een goede zet te maken, want in de Engelse Championship maakte hij naam als goalgetter. Afgelopen seizoen legde het gedegradeerde Leeds United bijna twaalf miljoen euro neer voor de spits, die daarmee op de drempel van de Premier League komt.

image.thumb.png.0713df2eb2591da4f830f71ad818e092.png

Het is nog geen compleet succes, maar het kan altijd nog.

Timothy Fosu-Mensah, toen 19 jaar

De carrière van TFM leek in een stroomversnelling te komen toen hij vaste aansluiting vond in het eerste elftal van Manchester United. Uiteindelijk kwam hij tot zestien duels in de Premier League, waarna Bayer Leverkusen twee miljoen euro voor hem over had. Na drie seizoenen staat te teller echter op 23 duels in de Bundesliga, wat in schril contrast staat met de toekomst die men in hem dacht te zien, zeker gezien zijn interlanddebuut in 2017. De teller staat op 3 caps en de verwachting is niet dat hier snel verandering in zal komen.

image.thumb.png.f449f7e49a123e36a99e29780c52ea74.png

De uitspraak “Timothy Fosu-Mensah vormt de toekomst van Oranje, maar ook al het heden” is echter geen succes.

Deroy Duarte, toen 18 jaar

Het jongere broertje van Laros Duarte kreeg een aardige voorspelling van de NOS, want hij wist zich in deze lijst te knokken. Ondanks ruim honderd duels in het eerste elftal van Sparta Rotterdam wist Duarte de volgende stap niet te zetten. Uiteindelijk maakte hij transfervrij de overstap naar Fortuna Sittard, waar hij nu bezig is aan zijn derde seizoen.

image.thumb.png.b0a4251a11ed62015083794f5ef6fe67.png

Ook deze voorspelling is een aardige mispeer.

Javairô Dilrosun, toen 19 jaar

Een groot talent op de linksbuitenpositie, begon de NOS haar lofzang over Dilrosun. Het is er vooralsnog niet echt uitgekomen. Vanuit de Ajax-jeugd had hij de stap gezet naar Manchester City, maar daar bleef een doorbraak uit. Een overstap naar Hertha BSC bracht hem wel speelminuten op het hoogste niveau, maar na vier jaar bleef ook daar succes uit. Na een verhuurperiode aan Bordeaux speelt Dilrosun nu in De Kuip, waar hij voornamelijk een rol als wisselspeler heeft. Oranje lijkt ver weg.

image.thumb.png.ca8f4a1e2e7006e51c5ff031d1995448.png

Wederom geen succesvolle voorspelling.

Calvin Stengs, toen 18 jaar

Stengs werd beschreven als een speler die weinig nodig heeft om indruk te maken. Na een aantal fraaie Alkmaarse seizoenen vertrok het product van de AZ-opleiding voor tien miljoen naar OGC Nice. In Frankrijk vond hij echter geen succes en na een huurperiode in Antwerpen speelt Stengs sinds dit seizoen voor Feyenoord. Dit lijkt een juiste keuze te zijn, want hij heeft zich weer terug geknokt in het Nederlands Elftal en is dit seizoen een van de dragende krachten in De Kuip.

image.thumb.png.dee3f3b1cdb86a9dccc5e9351f1f2bc9.png

Eindelijk een voorspelling dat een succesje mag worden genoemd.

Armando Obispo, toen 18 jaar

De centrumverdediger werd ooit door Aad de Mos omschreven als ‘beter dan De Ligt’. Toch lijkt de mandekker een beetje het predicaat ‘eeuwig talent’ te houden. Nadat hij de jeugdopleiding bij PSV voltooide en een verhuurperiode aan Vitesse afrondde, meldde hij zich weer in het eerste elftal in Eindhoven. De laatste tijd waren speelminuten door blessureleed ver weg, maar toch heeft Obispo al ruim zestig duels in de Eredivisie afgewerkt. Oranje lijkt ver weg, maar wie weet komt het ooit nog.

image.thumb.png.6eee921158221d82bf30a8a2eaa5226e.png

Geen succesvolle voorspelling vooralsnog.

Justin Kluivert, toen 18 jaar

De pijlsnelle buitenspeler kende een initiële doorbraak bij Ajax, waar hij na anderhalf jaar in de hoofdmacht al de deur dichttrok en een transfer maakte naar AS Roma. Voor de Romeinen kwam hij tot zestig duels in de Serie A, maar onomstreden was hij nooit. Via verhuurperiodes in Leipzig, Nice en Valencia kwam hij deze zomer terecht bij het Engelse Bournemouth. Daar werd hij één van de weinige spelers die in de vijf grootste competities van Europa tot scoren kwam.

Toch is het een beetje een verhaal met gemengde gevoelens, want een echte topper is hij (nog) niet geworden. Toch kwam hij tot 2 A-interlands voor Oranje. Wie weet worden dat er in de toekomst meer.

image.thumb.png.9cbfba5f843eace23e58952b5ce21d61.png

Deze voorspelling is geen geheel succes, maar kan nog altijd.

Tahith Chong, toen 17 jaar

De opvallende haardos van Chong was één van de dingen die in de omschrijving van de NOS voorbij kwam. Toch blijft er weinig meer hangen dan dat, want van zijn ontwikkeling is weinig gegaan zoals voorspeld. Slechts vijf keer kwam hij in de Premier League uit voor Manchester United, waarna huurperiodes volgden bij Werder Bremen, Club Brugge en Birmingham, die de vleugelspeler definitief overnamen. Na één goed jaar in de Championship mag Chong het opnieuw in de Premier League proberen, want het gepromoveerde Luton Town had bijna zes miljoen over voor de vleugelflitser. Buiten het oranje van Luton lijkt het echte Oranje ver weg.

image.thumb.png.199a9c82f0a03bf036736dcd8299914d.png

Wederom een minder succesvolle voorspelling.

Joshua Zirkzee, toen 16 jaar

De carrière van Zirkzee leek een rappe vlucht te nemen toen hij zich definitief bij het eerste elftal van Bayern München meldde als back-up voor Lewandowski. Na twaalf Bundesliga duels en vier doelpunten werd Zirkzee zonder veel succes verhuurd aan Parma. Een jaar later volgde een huurperiode bij Anderlecht, waar hij een uitstekend seizoen kende met zestien competitietreffers. Reden voor Bologna om de spits naar de Serie A te halen, waar hij een voorzichtige start kende, maar dit jaar definitief lijkt door te breken. Oranje kunnen we dus ook nog niet helemaal afschrijven voor Zirkzee, gezien de concurrentie daar.

image.thumb.png.8c8513f78e5b81d19cb7993d50922ee8.png

Nog geen succes, maar het zit er mogelijk nog wel in.

Sherel Floranus, toen 19 jaar

De multifunctionele back Floranus brak door bij Sparta en maakte een fraaie overstap naar Heerenveen. Ondanks bijna honderdvijftig Eredivisieduels sinds zijn Sparta-debuut is zijn carrière geen heel groot succes gebleken. Na drie jaar in Friesland wachtte een Turks avontuur bij Antalyaspor, maar na twee seizoenen en dertig duels is Floranus dit jaar te bewonderen bij Almere City. Oranje hoeft hij niet aan te denken, tenzij Volendam-uit op het programma staat. Omdat hij dat zelf ook doorhad, speelt hij inmiddels zijn interlands voor Curaçao.

image.thumb.png.c426b9a403e09e89b3635ba5e6ba40aa.png

Deze voorspelling is ook een mispeer gebleken.

Daishawn Redan, toen 16 jaar

De toekomst van Redan zag er rooskleurig uit op het moment dat hij De Toekomst verruilde voor Chelsea. Volgens de NOS is Redan een echte goaltjesdief, maar op het hoogste niveau kwam het er nimmer uit. Nadat hij Chelsea verruilde voor Hertha BSC volgden huurperiodes bij Groningen, PEC Zwolle en FC Utrecht. Venezia uit de Serie B nam hem afgelopen jaar over, maar verhuurde hem direct door aan Serie C-team Triestina. Daarmee lijkt zijn carrière een beetje in het slop te zitten.

image.thumb.png.2d7014f09e16f289c1cc6a73f883cc21.png

Wellicht wel de grootste mispeer uit het rijtje.

Ferdi Kadioglu, toen 18 jaar

Kadioglu maakte na twee prima seizoenen NEC de overstap naar de Turkse gigant Fenerbahçe. Daar werd de dribbelaar langzaam omgeturnd van aanvallende middenvelder naar vleugelverdediger en dat is een succes gebleken. Oranje is nooit haalbaar geweest voor Kadioglu, want hij koos er uiteindelijk voor om voor de nationale ploeg van Turkije uit te komen. Dat is met elf interlands tot nu toe geen verkeerde keuze gebleken en ook uit het elftal van Fener is Kadioglu lastig weg te denken.

image.thumb.png.5d9e325de15166ae37a7dbbf4082029d.png

Een redelijke voorspelling die anders uitpakte door de keuzes van de speler zelf.

Matthijs de Ligt, toen 18 jaar

Op zijn achttiende had De Ligt zijn doorbraak in Ajax al gehad. In de zomer van 2019 legde Juventus dan ook maar liefst 85 miljoen euro neer voor de talentvolle verdediger. Na drie seizoenen verruilde hij Turijn voor Bayern München, waar hij het dit seizoen voor het eerst wat lastiger heeft om zich vast in de basis te knokken. Met ruim tweehonderd duels in topcompetities en al meer dan veertig interlands is De Ligt inderdaad iemand die zijn voorspelling waarmaakt. En de komende jaren zal hij ook in Oranje een vaste keuze blijven, vermoeden wij.

image.thumb.png.0c4477a6b7d6c4845235465aece8ca51.png

Een prima voorspelling dus.

Justin Hoogma, toen 19 jaar

Justin Hoogma had net de stap van Heracles naar Hoffenheim gezet toen hij op de lijst werd gezet. De centrumverdediger, die over een prima traptechniek beschikt, werd ook een prima toekomst voorspeld. Helaas bleek zijn bijdrage bij de Duitse Bundesligaclub zeer beperkt en na verhuurperiodes bij Greuter Fürth en FC Utrecht is Hoogma al weer aan zijn derde seizoen terug op het Almelose nest bezig. De captain doet het daar meer dan prima, maar Oranje is absoluut te hoog gegrepen.

image.thumb.png.e62e95d1499d54b1de373ddb378928c9.png

Wederom een mispeer dus.

Perr Schuurs, toen 17 jaar

Schuurs kende een razendsnelle doorbraak bij Fortuna Sittard, waar hij al op jonge leeftijd de aanvoerdersband droeg. Ook Schuurs is gezegend met een fraaie traptechniek, maar bovenal is hij natuurlijk een centrumverdediger. Ajax zag het in hem zitten, maar ondanks ruim zestig Eredivisieduels zat een vaste basisplek er niet in. Torino legde negen miljoen euro voor hem neer en dat blijkt een prima keuze, want daar is hij aan zijn tweede seizoen bezig en is hij een vaste waarde. Hij wordt al gelinkt met een transfer naar een grotere club, dus wie weet komt Oranje ook nog eens in beeld.

image.thumb.png.048a4d6c7223fad9eff16d62935b6842.png

Geen succes, maar het kan nog altijd.

Rick van Drongelen, toen 18 jaar

De Zeeuwse Rick van Drongelen brak al op zeer jonge leeftijd door bij Sparta Rotterdam. De vaderlandse top lag te slapen, was de toen veel gehoorde mening, toen hij voor slechts drie miljoen euro de stap naar HSV maakte. Na achttien Bundesligaduels degradeerde HSV, waarna hij nog drie jaar op het tweede Duitse niveau speelde. Union Berlin wilde hem wel weer de kans geven in de Bundesliga, maar daar kon hij niet aanpikken en na verhuurperiodes bij Mechelen en Hansa Rostock staat Van Drongelen nu onder contract bij het Turkse Samsunspor. Oranje is echter heel ver weg.

image.thumb.png.f741b4b249b931289256090dd44bbe14.png

Wederom geen succesvolle voorspelling.

Myron Boadu, toen 16 jaar

“Myron heeft alle eigenschappen om een topspits te worden”, zei directeur voetbalzaken Max Huiberts van AZ in 2017. Bij AZ waren ze ook wel blij met hem, want in zijn laatste twee AZ-jaren scoorde hij 29 treffers in de Eredivisie. Ook maakte hij zijn debuut voor Oranje en dat vierde hij met een treffer tegen Estland in 2019.

AS Monaco legde zo’n zeventien miljoen euro neer om hem binnen te hengelen, maar daar blijkt het voor Boadu toch lastig om zich in de basis te knokken. Het afgelopen seizoen kwam hij slechts tot twaalf duels en dit jaar staat de teller voorlopig op zeven duels en één goal. Oranje lijkt zodoende weer uit zicht voor Boadu.

image.thumb.png.0a4ac25b982d4a32b2f9a37f2d06fd01.png

Geen succes, maar het kan misschien nog steeds.

Xavi Simons, toen 14 jaar

Pas veertien jaar oud was Xavi, toen hij door de NOS op de lijst werd gezet. Een gewaagde voorspelling, maar wel eentje die uit is gekomen. Vanuit de jeugd van Barcelona sloot Simons aan bij PSG, waar hij zevenmaal voor de hoofdmacht in de Ligue 1 uitkwam. Na een fenomenaal jaar bij PSV kochten de Fransen hem weer terug, om hem te verhuren aan RB Leipzig en ook daar maakt Simons, nog steeds slechts twintig jaar jong, flink indruk. Na zijn debuut voor Oranje op het WK in Qatar mocht hij nog negen interlands bijschrijven en daar blijft het zeker niet bij. De aanvallende middenvelder gaat nog steeds een hele fraaie toekomst tegemoet.

image.thumb.png.8b786223de6f583b26c65bd71f479705.png

Een voorspelling die zowel gewaagd als fraai blijkt.

Over het algemeen is er niet fantastisch gescoord in de voorspellingen, maar het blijft altijd lastig om het potentieel van een speler in te schatten. Wie weet hebben ze dit jaar wel meer geluk. De tijd zal het leren.

 

CATEGORIEËN