De grootste talenten van FM 2011: waar zijn ze nu? (2/3)

Het is tijd om een blik achterom te gaan werpen. Football Manager heeft al vaak voorspeld welke spelers het uiteindelijk zouden gaan maken en door zouden breken als echte topspelers. De onderzoekers hebben er ook wel vaker flink naast gezeten. Het blijft namelijk koffiedik kijken als je het hebt over de toekomst van een talentvolle sporter. Vandaag werpen we een blik op de een aantal van de grote talenten van Football Manager 2011. Het is inmiddels vijf jaar geleden sinds deze spelers als de toekomst van het voetbal werden betiteld door FM. Hebben ze dit ook waargemaakt? Vandaag behandelen we het middenveld en de aanval.

Verdedigende middenvelder: Gueida Fofana
De vierde (en laatste) Fransman uit dit lijstje en bovendien de tweede speler van Le Havre is de verdedigende middenvelder Geuida Fofana. Met zijn negentien jaar was Fofana in FM2011 een hot transfertarget. Hij was namelijk al klaar voor bijvoorbeeld het niveau van de Eredivisie, maar had met een PA van 170 de potentie uit te groeien tot een speler die tot de beste ter wereld zou behoren. Dit is er echter nooit compleet uitgekomen. De jonge Fransman maakte een goede start bij Le Havre en niemand keek dan ook raar op dat hij werd opgepikt door Lyon. Hier maakt hij ook een goede start, maar de laatste twee seizoenen heeft Fofana nauwelijks meer een wedstrijd gespeeld door zware blessures en dus maakte hij afgelopen mei bekend te stoppen met professioneel voetbal. FM2016 zal dus de laatste Football Manager game zijn waarin je Fofana op kunt stellen. En ondanks al zijn blessureleed is hij voor een club als Lyon nog altijd een zeer waardevolle wisselspeler.

Aanvallende middenvelder: Zakaria Labyad
Vijf jaar terug was de Nederlandse Marokkaan Zakaria Labyad het grootste talent uit de opleiding van PSV. De aanvallende middenvelder leek voorbestemd in de voetsporen van Afellay te treden en had in het seizoen voorafgaande aan FM2011 al gedebuteerd. Het was dan ook niet gek dat de jonge aanvallende middenvelder al meteen de kwaliteiten had om als invaller bij PSV te fungeren en met zijn potentie van -9 had hij ook de mogelijkheden om uit te groeien tot een wereldster. Wat er echter gebeurde met Labyad, kent iedereen hier wel. De middenvelder brak uiteindelijk door in Eindhoven, maar maakte ruzie om een overstap naar Sporting Lissabon te forceren. Hier belandde hij, na een veelbelovende start op de bank om zich uiteindelijk via uitleenbeurten aan Vitesse en Fulham weer proberen terug te knokken. Wat er dit seizoen voor Zakaria in het vat zit in Portugal, is echter nog altijd onduidelijk. Als we FM2016 moeten geloven, kan Zakaria beter op zoek gaan naar een iets kleinere club, want slagen zal hij waarschijnlijk alleen bij kleinere clubs uit de grotere Europese competities.

Rechtsbuiten: Pavel Nekhaychik
Waarschijnlijk de minst bekende naam in dit elftal. In FM2011 speelde bij de grootste club van Wit-Rusland, BATE Borisov, een drietal grote talenten. De meest gewilde van deze drie was waarschijnlijk rechtsbuiten Pavel Nekhaychik. Deze man was al 22 jaar oud, maar had de kwaliteiten om al bij een iets kleinere club uit een grote competitie aan de slag te gaan. Bovendien was hij relatief goedkoop en had hij met een PA van 175 de mogelijkheid om tot een grote speler uit te groeien. Zoals wel te verwachten viel, was voor deze Wit-Rus verre van zo’n mooie toekomst weggelegd. Pavel speelde nog voor Dinamo Moskou en Tom Tomsk en komt momenteel uit voor Orenburg, die net zijn gepromoveerd naar het hoogste Russische niveau. Dat Pavel niet meer zo goed is in FM2016 als hij was in 2011 had iedereen wel in kunnen vullen. Dat zijn potentie inmiddels echter lager ligt dan zijn startniveau in 2011, is misschien wel opvallend.


Nekhaychik in actie voor zijn land. Foto door henrikalexandersen.

Linksbuiten: Erik Lamela
Uit het lijstje met middenvelders en aanvallers is linksbuiten Erik Lamela natuurlijk. De Argentijn speelde ten tijden van FM2011 nog in Argentinië bij topclub River Plate, maar zijn uitstekende techniek was al terug te zien in zijn beoordelingen in 2011. En ook hij was een hot target op de transfermarkt, met al de kwaliteiten om te schitteren bij de top van de Eredivisie en de potentie om een wereldtopper te worden. Deze wereldtopper is hij ook geworden. In 2010/2011 brak Lamela door in Argentinië, waarop AS Roma hem naar Europa haalde. Ook hier blonk hij uit, waardoor hij een transfer kon maken voor veel geld naar Tottenham. Hier speelt hij nog altijd en bewijst hij, na een seizoen van aanpassen, dat hij behoort tot de betere voetballers die momenteel op de wereld rondlopen. De echte absolute wereldtopper die FM2011 in hem zag, zien we zowel in het echt als in FM2016 niet direct terug, eerder een subtopper, maar we mogen toch concluderen dat FM wel gelijk heeft gehad om Erik ooit als enorm talent aan te duiden.

Rechter spits: Piotr Parzyszek
Als eerste van de twee spitsen hebben we in dit elftal gekozen voor een van de meest verrassende namen in de lijst met grote talenten uit FM2011: Piotr Parzyszek. De Pool was op dat moment nog een broekie van zeventien jaar oud en was een groot talent bij De Graafschap. Echter, dat hij zou behoren tot het selecte gezelschap met een PA van -9, had waarschijnlijk niemand verwacht. Bij het begin van het spel, was Piotr nog niet zo sterk, maar de potentie om de wereldtop te bestormen, had hij wel. Het liep echter anders. Uiteindelijk brak de spits wel door bij De Graafschap, waarin hij het ook schopte tot topscorer, waarna hij werd verkocht aan Charlton Athletic. Hier kwam hij echter nooit aan de bak, waarna hij via uitleenbeurten aan Sint-Truiden en Randers FC, weer terugkeerde op het vertrouwde nest in Doetinchem. Hier probeert hij zijn carrière nu weer nieuw leven in te blazen. Deze tegenslagen zien we dan ook terug in FM2016. Piotr kan hooguit nog een aardige spits worden in de Eredivisie, maar de top van Nederland, dus laat staan de wereldtop, zal hij nooit bereiken.

Linker spits: Erick Torres
De Mexicaanse spits Erick Torres is inmiddels al jarenlang een bekende naam binnen FM. Dit alles begon in FM2011, toen hij als zeventienjarige al een sterke set kwaliteiten had met bovendien een potentie die hem in staat stelde om de wereldtop te bereiken. In de echte wereld heeft Erick het moeilijker om de top bestormen. Hij debuteerde al voor Chivas Guadalajara, maar werd uiteindelijk ook verhuurd aan Chivas USA. Begin 2015 werd hij gekocht door Houston Dynamo, dat hem wel weer verhuurde aan Chivas Guadalajara, maar dit seizoen speelt Torres vast in de MLS. Als we FM2016 moeten geloven, zal Torres ook geen topspits meer worden, maar een alleraardigste goalgetter voor de middenmoot in de grote competities schuilt nog altijd in hem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here