De grootste talenten van FM 2011: waar zijn ze nu? (1/3)

Het is tijd om een blik achterom te gaan werpen. Football Manager heeft al vaak voorspeld welke spelers het uiteindelijk zouden gaan maken en door zouden breken als echte topspelers. De onderzoekers hebben er ook wel vaker flink naast gezeten. Het blijft namelijk koffiedik kijken als je het hebt over de toekomst van een talentvolle sporter. Vandaag werpen we een blik op een aantal van de grote talenten van Football Manager 2011. Het is inmiddels vijf jaar geleden sinds deze spelers als de toekomst van het voetbal werden betiteld door FM. Hebben ze dit ook waargemaakt? Vandaag behandelen we de keeper en de verdediging.

De doelman: Zacharie Boucher
De Franse doelman Zacharie Boucher stond bij de start van het seizoen 2010/2011 met zijn negentien jaar al dicht bij het eerste elftal van Le Havre. In FM kreeg hij dan ook een potentie van -9, het hoogste (samen met Butland) van alle talentvolle keepers. Door zijn lage afkoopsom werd hij daardoor in het spel een standaardaankoop voor vele spelers. In het echte leven brak Boucher uiteindelijk een jaar na het uitkomen van FM 2011 definitief door bij Le Havre, dat hem uiteindelijk begin 2014 verkocht aan Toulouse. Hier verloor hij echter zijn plaats als eerste doelman en dus werd Zacharie begin vorig seizoen verkocht aan Auxerre, waar hij afgelopen seizoen weer eerste doelman was. FM heeft dus deels gelijk gekregen. Zacharie is doorgebroken en is een respectabele keeper geworden in Frankrijk, maar de topkeeper die de onderzoekers in hem zagen, is hij (nog) niet geworden. In FM 2016 is Boucher dan ook een zeer aardige keeper, die nog altijd de potentie heeft om een leuke eerste keeper te worden voor een kleinere ploeg in een grote competitie.

De rechtsback: Romario
Brazilië staat normaal bekend om zijn aanvallende spelers, maar ook in de verdediging zijn binnen FM altijd wel een aantal leuke spelers te vinden. Zo ook in Football Manager 2011. Romario was het goedkope alternatief voor wie een talentvolle rechtsback zocht. Destijds spelend bij Victoria, had de zeventienjarige Braziliaan een potentie van -9. In het echt heeft Romario het echter tot nu toe vrij moeilijk gehad. Met pas een klein aantal wedstrijden achter zijn naam, wacht hij nog altijd op zijn grote doorbraak. Dit zien we dan ook terug in de meest recente Football Manager. Ondanks dat Romario een stuk ouder is geworden, is hij nog altijd ongeveer even goed als bij de start van FM2011, met het enige verschil dat hij nu nog slechts de potentie heeft om voor de middenmoot van de Eredivisie te spelen.

Centrale verdediger: Raphaël Varane
Dit is inmiddels voor iedereen een heel bekende naam. Raphaël Varane was bij aanvang van Football Manager 2011 pas zeventien jaar jong, maar toen al een respectabele verdediger met een CA van 121 en een PA van -9. De indrukwekkende jongeling was dan ook al snel een favoriete aankoop van spelers die met de absolute topclubs speelden. Rond de tijd dat FM 2011 uitkwam, brak de jonge Raphaël in het echt ook door in Frankrijk. Zijn indrukwekkende debuutseizoen werd meteen beloond met een zomerse transfer naar zijn huidige werkgever: Real Madrid. En ondanks dat Varane hier nog niet hoort tot de onbetwistbare eerste elf, moeten we toch toegeven dat FM deze parel daadwerkelijk op waarde heeft geschat. Over de kwaliteiten van Varane in FM2016 hoeven we het dan ook niet verder te hebben.


Varane in actie voor Frankrijk. Foto door Xavier NALTCHAYAN

Centrale verdediger: Dedryck Boyata
Natuurlijk mag in dit elftal ook geen speler uit België ontbreken. In de jeugd van Manchester City speelde de twintigjarige Dedryck Boyata. Hij was in het seizoen voor FM 2011 doorgebroken met zijn eerste minuten in het eerste elftal van City, maar was nog verre van een vaste waarde. Toch zagen de onderzoekers van FM een grote toekomst voor de Belg, gezien het PA van -9. Deze belofte inlossen blijkt echter lastig voor Dedryck. Na wat losse wedstrijden voor Manchester City en uitleenbeurten aan Bolton en Twente, bleek Boyata te licht om bij de blauwen uit Manchester door te breken. Daarom stapte de Belg vorige zomer over naar Celtic en hoopt hij zich zo via een omweg alsnog naar de top te knokken. Als we Football Manager 2016 moeten geloven, gaat dat Dedryck echter nooit lukken. Zijn top zal hij bij een club als zijn huidige club Celtic vinden.

De linksback: Lucas Digne
En dan komen we al uit bij de derde Fransman in dit lijstje. Op links in de verdediging staat namelijk Lucas Digne. In FM 2011 was hij eigendom van Lille en met zijn 17 jaar toch al een zeer respectabele speler. Met een potentie van -9 was hij dan ook een gewild transfertarget. In tegenstelling tot zijn collega op rechts, is het Digne wel gelukt om door te breken. Bij Lille werd hij geleidelijk eerste keus, waarna Paris Saint Germain hem oppikte. Hier lukte het Lucas niet om eerste keus te worden en daarom werd hij afgelopen seizoen verhuurd aan AS Roma. Hier was hij wel het hele seizoen de vaste linksback. Dat zal dan ook de reden zijn dat de Fransman vanaf dit seizoen te bewonderen is in Barcelona. Maar als we FM2016 moeten geloven, zal Digne flink aan moeten poten om aan te sluiten bij het niveau van Barcelona.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here