De factoren bij spelersontwikkeling

Iedereen die Football Manager speelt droomt ervan om een team van zijn eigen, unieke regens naar talloze kampioenschappen te leiden, maar hoe zorg je ervoor dat deze regens de toekomstige wereldtop worden? Helaas is er geen geheime formule die honderd procent succes biedt en bovendien houdt iedere manager er zijn eigen stijl op na. Deze gids kan je echter wel inzicht bieden in wat er allemaal van invloed is op de ontwikkeling van je jeugdspelers en hoe je daar het beste gebruik van maakt. Wees je er wel van bewust dat er op een aantal punten geen goed of fout is. Deze gids biedt je enkel advies.

Team Training
De team training is de algemene training die alle spelers in je team ondergaan. Dit is waar je spelers het meeste leren door met elkaar samen te spelen en hun vaardigheden op gelijke wijze ontwikkelen. Er zijn hier verschillende aspecten die van belang zijn, die we hieronder even langs zullen lopen.

Trainingsfocus
Dit is het onderwerp op voetbalgebied waar je team op traint. Je hebt keuze uit de volgende mogelijkheden: gebalanceerd, fitheid, tactiek, balcontrole, verdedigen, aanvallen en samenspel. Tijdens de voorbereiding op het seizoen is het vooral belangrijk om te focussen op fitheid, tactiek en samenspel. Je kunt je training zo instellen als je wilt, maar het is wel aan te raden om het onderwerp van de training overeen te laten komen met de wijze waarop je je team laat spelen. Speel je bijvoorbeeld dominant voetbal met veel technisch vaardige spelers, dan zal het lonen om de trainingsfocus in te stellen op balcontrole. Speel je verdedigend, dan kun je het het beste instellen op verdedigen, enzovoort.

Trainingsintensiteit
Dit bepaalt hoe zwaar je je team laat trainen. Er zijn vijf niveaus waaruit je kunt kiezen: van zeer laag tot zeer hoog. Hoe harder je je spelers laat trainen, hoe meer de training zijn vruchten af zal laten werpen in hun ontwikkeling. Aan een hoge intensiteit kleven echter ook nadelen: je spelers zullen zware trainingen niet op prijs stellen en daarnaast verhoogt het de kans op blessures en vermoeidheid. Bekijk je team goed en bepaal dan welke intensiteit het beste bij de huidige situatie past. Het kan ook lonen om hiermee te experimenteren.

Trainingsschema
Dit regelt de balans tussen de algemene training en de training ter voorbereiding op de wedstrijden. Hoe meer algemene training je inlast, hoe minder tijd je hebt om je team klaar te stomen voor een wedstrijd en vice versa. Focus vooral niet te veel op wedstrijdtraining, omdat je spelers dan weinig algemene training volgen, wat het belangrijkste is voor hun ontwikkeling. Een focus van zo’n twintig tot dertig procent op wedstrijdtraining moet voldoende zijn. De rest van de training kun je dan zelf invullen om je team sterker te maken op gebieden naar jouw keuze.


Het trainingsscherm in FM.

Rustdagen voor en na wedstrijden
Op rustdagen traint er niemand van je team. Je kunt ze voor en na een wedstrijd inpassen. Normaal gesproken moet een rustdag alleen na een wedstrijd je team voldoende rust geven, maar als je een zeer druk speelschema hebt met vier wedstrijden in twee weken, dan kan het zeker lonen om je team wat meer rust te geven zodat ze fitter aan de wedstrijden beginnen. Bovendien verkleint het de kans op blessures.

Individuele Training
Met de juiste individuele training kun je je spelers precies zo laten spelen als jij wilt. Je zou bijvoorbeeld een snelle, aanvallende middenvelder kunnen veranderen in een diepe, spelmakende middenvelder die zijn kansen afwacht om naar voren op te stomen. Er zijn drie soorten individuele training: individuele rol/specifiek attribuut, positioneel en favoriete acties.

Individuele rol/specifiek attribuut
Hier kun je de attributen van je speler finetunen door ze op een specifiek attribuut te laten focussen op de training. Je kunt ze ook op een rol laten trainen (zoals aanvallende middenvelder) zodat je speler op alle attributen traint die bij die rol van pas komen. Het laten trainen op een rol zal altijd effectiever zijn kijkend naar de algemene ontwikkeling van een speler dan trainen op een specifiek attribuut, omdat je speler dan meerdere attributen tegelijk traint. Er zijn drie verschillende maten van intensiteit waaruit je kunt kiezen: licht, gemiddeld en zwaar. In de meeste gevallen volstaat gemiddeld, maar bij spelers met een hoge waarde voor doorzettingsvermogen, professionaliteit en inzet, die bovendien niet al te blessuregevoelig is, kun je de intensiteit best naar hoog zetten.

Positioneel
Hier kun je een speler laten trainen op een positie waar hij zich nog niet optimaal op thuis voelt. Voordat je dit doet, is het wel van belang om te kijken naar zijn attributen en of die passen bij de positie die je voor je speler op het oog hebt. En zelfs al is dat het geval, dan nog kan de speler moeite hebben met het aanpassen aan die positie. Aan de andere kant, als je veelzijdige spelers hebt, dan kan dit een zeer waardevolle manier van trainen zijn. Je spelers zullen elkaars taken beter kunnen overnemen en je zult minder moeite hebben met het wijzigen van je basisopstelling als er een keer een speler weg valt.

Favoriete acties
Dit zijn acties die spelers oppikken tijdens de training, door begeleiding of die ze van nature al hebben. Er zijn vele soorten acties die een speler zich per positie kan aanleren. Als je denkt dat één van je spelers een bepaalde actie goed kan gebruiken, aarzel dan vooral niet om hem daarop te laten trainen. Dit kan je spelers een stuk effectiever maken. Je kan er ook voor kiezen een speler een favoriete actie af te leren als deze strijdig is met de manier waarop je hem wilt zien spelen. Bedenk wel meteen dat het aan- of afleren van een favoriete actie niet altijd succesvol zal zijn.

Trainers en Faciliteiten
Een essentieel onderdeel van de training is de kwaliteit van je trainers en faciliteiten. Als deze niet toereikend zijn, zal de training ook weinig opleveren. Als je trainers zoekt om je staf mee aan te vullen, dan zijn doorzettingsvermogen, discipline en motiveren belangrijke attributen om op te letten. Bovendien is het erg handig dat ze de taal van het land van je club spreken, dat ze een goede reputatie hebben en dat ze gespecialiseerd zijn in een bepaald type training, zoals aanvallen of verdedigen. Het kan handig zijn om trainers in te huren die dezelfde taal spreken als sommige van je buitenlandse spelers. Dit kan die spelers op weg helpen om meer uit de training te halen.


Rene Meulensteen was jarenlang een geweldige veldtrainer.

Om je training van een zo hoog mogelijk niveau te laten zijn, moeten je trainingsfaciliteiten dat ook zijn. Bovendien zorgen betere faciliteiten ook voor meer interesse van spelers om voor jouw club te spelen. Zorg er wel voor dat de kosten ervan niet uit de pan rijzen en je in de financiële problemen brengen.

Begeleiding
In Football Manager kun je er ook voor kiezen om je oudere en meer ervaren spelers een jongere speler onder hun hoede te laten nemen. De oudere speler zal ervoor zorgen dat de jongere speler zich zo goed mogelijk thuis voelt in de ploeg, dat hij zich goed manifesteert tijdens de training en hij helpt hem in zijn ontwikkeling. Van belang is dat de oudere speler goede waarden heeft voor de mentale attributen en dat zijn persoonlijkheid enigszins overeenkomt met die van de jongere speler. Als de jongere speler tevreden is met de begeleiding, kan hij zomaar een favoriete actie overnemen van zijn begeleider. Tot slot kan begeleiding goed zijn voor de cohesie van je team, als je het tenminste goed toepast. Door begeleiding kunnen spelers elkaar namelijk als favoriet personeel gaan zien.

Speeltijd en Tevredenheid
De beste manier om je spelers te ontwikkelen is uiteindelijk gewoon door ze speeltijd te gunnen. Een uitleenbeurt is meestal niet voldoende. Als je je talenten verhuurt aan een club van lager niveau, zal de speler ook moeten trainen met slechtere trainers en faciliteiten, waardoor ze meer moeite zullen hebben om hun potentieel te behalen. Met minder veelbelovende spelers hoeft dit allemaal niet zo erg te zijn, maar bij toekomstige sterspelers moet je af en toe gewoon een gok wagen, vooral in minder belangrijke wedstrijden. Hierdoor kan een talent zich goed in het team inpassen, bouwt hij een goede relatie met je op en kun je zijn training precies in de gaten houden. Zodra je talent een degelijk niveau begint te halen voor je team, zou je er goed aan doen om hem af en toe wat speeltijd te gunnen. Hoe meer wedstrijden, hoe sneller de ontwikkeling. Bedenk wel dat jonge spelers vooral in het begin blessuregevoelig kunnen zijn, aangezien voetbal in het eerste elftal op fysiek vlak heel wat zwaarder is dan jeugdvoetbal.

Tot slot is één van de belangrijkste zaken het moraal van je jeugdspelers. Als je spelers niet gelukkig zijn, zullen ze niet met volle overgave trainen en zal hun ontwikkeling achter beginnen te lopen. Je doet er goed aan om vaak te controleren of je jeugdspelers blij zijn met hun situatie en training en zo niet, probeer dan zo gauw mogelijk een effectieve oplossing te vinden.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Platina32. Het origineel is afkomstig van FMScout en geschreven door Justice. Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here