De driemansverdediging in Football Manager

HomeMU's HulpgidsenDe driemansverdediging in Football Manager

Auteur

Datum

Categorie

Antonio Conte, Roberto Martinez, Chris Wilder, Thomas Tuchel en sinds kort ook Ronald Koeman. De driemansverdediging is terug van weggeweest. De genoemde coaches en vele anderen gebruiken de laatste jaren, met wisselende successen, een driemansdefensie. Deze manier van verdedigen is zeker niet nieuw. Zo is het totaalvoetbal ontstaan met een 3-4-3 en werd deze verdediging eind jaren 90 nog succesvol gebruikt door Dino Zoff bij de Italiaanse nationale ploeg. Maar hoe passen we dit toe in Football Manager?

De driemansverdediging

De driemansdefensie kun je opzetten op verschillende manieren. Toch zullen enkele basiskenmerken steeds terug komen. Een verdediging met drie centrale verdedigers is centraal sowieso goed bezet. In balverlies is het daarom niet nodig om ‘de tegenstander naar de flanken dwingen’ aan te zetten. Ik zou het zelfs afraden aangezien de flanken open liggen. Dit is dan ook de reden dat de driemansdefensie meestal gecombineerd wordt met wingbacks. Zij moeten de ruimte op de flanken dichtlopen.

Aangezien er weinig teams met drie centrale aanvallers spelen zal er steeds minstens één van de verdedigers geen directe tegenstander hebben. Om hier optimaal van te profiteren kun je ervoor kiezen om de vrije speler(s) te laten uitstappen of om ze extra rugdekking te laten verzorgen. Welke keuze je hier maakt is afhankelijk van de rest van je tactiek. Als je kiest voor een hoge defensieve lijn kan de extra rugdekking helpen om de lange ballen achter de verdediging onschadelijk te maken.

1838539467_Schermafbeelding2021-05-11om09_33_20.png.aa25850b2f28c97df75be1f59e86b855.png

Driemansverdediging met een voorstopper

Als je speelt zonder verdedigende rol voor je defensie kan een stopper een interessante optie zijn. Door uit te stappen kan hij de ruimte tussen de verdediging en het middenveld opvullen en bijvoorbeeld de nummer 10 van de tegenstander opvangen. Als de tegenstander met 1 spits en zonder aanvallende middenvelder speelt (bijvoorbeeld 4-3-3 met de punt naar achteren) kun je ervoor kiezen om ‘dwing tegenstander naar binnen’ te selecteren. In de as van het veld heb jij tenslotte een duidelijk numeriek overwicht.

1270558036_Schermafbeelding2021-05-11om09_32_23.png.99b3ca3a0c804f639d62b4ea3693904c.png

Ook in balbezit zal er steeds een vrije man zijn. Hier kun je gebruik van maken door één of meerdere voetballende verdedigers in te stellen. Als ze geen directe tegenstander hebben kunnen ze meer tijd nemen om die goede risicovolle pass te geven. Afhankelijk van de breedte die je instelt bij de teaminstructies zullen de twee buitenste centrale verdedigers zich meer naar de buitenkant opstellen in de opbouw. De vorige jaren (dit seizoen was het minder succesvol) maakte Chris Wilder bij Sheffield United furore met zijn opkomende centrale verdedigers.

In FM is dit moeilijk te repliceren. De beste manier om in de buurt te komen is door je verdedigers ‘loopt met de bal langs de rechter/linker flank’, ‘rukt op wanneer mogelijk’ en ‘probeert de voetballende oplossing te vinden’ aan te leren als favoriete acties. Vergeet in dit geval niet dat je ruimtes laat die de tegenstander bij een counter zal opzoeken.

Driemansverdediging met een libero

Een rol die we nog niet besproken hebben is de ‘libero’. Deze optie is enkel beschikbaar als je met een oneven aantal verdedigers speelt en dit enkel voor de centrale man. In een ondersteunende rol zal de libero in balbezit doorschuiven naar de ruimte tussen de verdediging en het middenveld. Met een aanvallende rol zal hij nog verder doorlopen om de aanval mee te ondersteunen. Het is dan ook belangrijk om ruimte te creëeren zodat hij deze runs succesvol kan afronden. In het voorbeeld hieronder heb ik daarom de positie van verdedigende middenvelder vrij gelaten. De centrale middenvelders spelen als Mezzala en Carrilero zodat zij in balbezit naar de ‘halfspaces’ bewegen. Op die manier krijgt de libero vrij baan om het spel te bepalen in de as.

562657136_Schermafbeelding2021-05-11om09_31_07.png.f37730794d3bcb953b68635dde1858fd.png

De vleugelverdedigers trekken een beetje naar binnen. Zij geven de libero extra opties voor een korte combinatie en zorgen direct dat bij balverlies het centrum niet open ligt. De vleugelspelers zullen het veld breed houden en de spits moet voorin zorgen voor de doelpunten. Op die manier creëer je een tactiek waar veel beweging en veel ‘voetbal’ inzit. En dan is het aan jou om die talentvolle libero te vinden.

In het kort

-De driemansverdediging geeft je een overtal in het centrum
-Vergeet niet je flanken af te dekken
-Maak optimaal gebruik van je vrije verdediger(s)
-Stel de rollen in op basis van het complete plaatje
-Geef een libero ruimte om op te komen

Andere tactische gidsen

Tiki-taka voetbal in FM
Een countertactiek maken
Standaardsituaties instellen
De tactiek bijsturen tijdens een wedstrijd
Hoe maak je een tactiek?

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen