Enigszins misleidend is de titel wel. Want wat is arm? Als we in de pre-game editor van FM zoeken op clubs met schulden, dan krijgen we 1062 hits; allemaal verenigingen die ergens nog geld moeten afbetalen. Zo zien we onder meer Real Madrid voorbij komen, terwijl de Spanjaarden ruim 200 miljoen euro op de bank hebben staan. Bovendien zijn spelers geld waard, dus in hoeverre je kunt spreken van armoede… Het is allemaal relatief. In deze gids bespreken we drie clubs die de meest negatieve balans hebben in het spel én over openstaande schulden beschikken.
FC Schalke 04
Het mag geen verrassing heten dat de Duitsers bovenaan prijken in deze lijst. Opzienbarend waren de Duitse krantenartikelen waarin werd besproken hoe die Königsblauen aan hun eigen hoogmoed ten onder waren gegaan. Niet alleen financieel werd een dieptepunt bereikt; ook sportief gezien was het kommer en kwel met een historische degradatie naar de 2. Bundesliga. Die laatste klap is men in Gelsenkirchen inmiddels te boven, maar er moet nog een lange weg worden ingezet om de schulden weg te werken. Bij aanvang van de game heeft Schalke een negatieve balans van bijna 89 miljoen euro en een openstaande schuld van 183 miljoen.
Wie bij Schalke aan de slag gaat, ziet een selectie met redelijk veel jonge spelers. Of ze zijn afkomstig uit de eigen opleiding, of ze zijn voor een schappelijk bedrag (vooral gratis) naar de Veltins-Arena gehaald. Met Rodrigo Zalazar, Leo Greiml, Sidi Sané, Mehmet Aydin en Kerim Çalhanoglu tref je vijf jongelingen die nog veel beter kunnen worden en misschien al snel de schulden weg kunnen werken door een transferklapper te maken.
FC Barcelona
Nog een usual suspect. Nog meer dan over de zojuist besproken Duitsers is er geschreven over FC Barcelona. Wanbeleid, maffiapraktijken, klaar om opgedoekt te worden. De gebruikte termen waren niet mals toen het ene na het andere lijk uit de Catalaanse kast kwam vallen. Nog altijd zijn de financiële zorgen niet voorbij in Camp Nou, waar het gigantische salarishuis zwaar op de begroting drukt. Als je een game start met FC Barcelona, zie je op de balans dertig miljoen euro staan. In het rood weliswaar en met een minteken ervoor. Daar komen nog leningen bij die ruim boven het miljard uitsteken.
Het schuldenplaatje van FC Barcelona
Natuurlijk, er lopen voldoende talenten rond in Barcelona. Alleen al met de verkoop van bijvoorbeeld Pedri of Alejandro Balde zal de balans weer in de zwarte cijfers springen. Echter, met de enorme hoeveelheden geld die maandelijks worden uitgegeven zal een transfer slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Wil je van Barcelona weer een financieel gezonde club maken in FM, dan moet je er een meerjarenplan van maken.
Deportivo Cali
Dan de club die we niet direct hadden voorspeld als de nummer drie in deze lijst. De Colombianen staan iets meer dan twintig miljoen in de min bij aanvang van een game. We zien dit als een kleine, extra moeilijkheidsgraad bij het spelen van een game met los Azucareros. De meervoudig landskampioen mag namelijk opscheppen over een fantastisch jeugdscoutingsnetwerk. Samen met de goede trainingsfaciliteiten- en accommodaties staat dat in Cali garant aan veel talentvolle spelers.
Aan de hand van die spelers moet de het negatief eigen vermogen dus snel weggewerkt kunnen worden. Bovendien heeft Deportivo Cali slechts één openstaande schuld van twee miljoen euro – een schijntje in vergelijking met de schulden van de hiervoor besproken clubs. De vraag is dus niet of je de club financieel gezond krijgt, maar hoe.
Overige clubs (alle met een balans van meer dan 10 miljoen euro in het rood):
Austria Wien
Grasshopper Zürich
FC Lugano
FC Sion
FC Lausanne-Sport