De complete FM13-trainingsgids (2/2)

De nieuwe trainingsmodule veroorzaakte dit jaar een hoop verwarring, hij is namelijk enorm veranderd, vergeleken met die van voorgaande jaren. Van een onrealistisch, maar briljant, systeem waarmee je alles naar hartenlust kunt aanpassen, zijn we overgestapt op een wat meer rigide systeem waarmee je op het eerste gezicht vrij weinig zelf kunt beslissen. De oude trainingsmodule kan vergeleken worden met de tijd dat een tactiek maken, betekende dat je uren met de sliders aan het spelen was om elk facet van de tactiek en spelersinstructies te controleren. Je kon de hele training van ieder individu tot in de puntjes beheersen. De training was net zo onrealistisch als de sliders van de tactiek. In Football Manager 13 is dit echter anders. In deze tweedelige serie worden alle facetten van de nieuwe trainingsmodule behandeld, vandaag deel twee.

Wedstrijdvoorbereidingen 
De optie van de wedstrijdvoorbereidingen is een ideale functie om je team wat bij te sturen in de volgende wedstrijd. Simpel gezegd geeft de wedstrijdvoorbereiding je team een boost op korte termijn. Het kan bijvoorbeeld je verdediging meer stabiliteit bieden of je aanvallers wat meer creativiteit geven in de volgende wedstrijd. 

Ikzelf gebruik de wedstrijdvoorbereidingen enkel als ondersteuning tijdens belangrijke wedstrijden. Bij andere wedstrijden houd ik het op “alleen tactisch” en “teamwork”. Meermaals is het beter om de band binnen je team sterk te houden, dan om tijd te verspillen die je ook aan normale training kunt besteden. Het is vooral in de grote wedstrijden dat je dat ene kleine steuntje in de rug nodig hebt.

Richard Claydon, ookwel bekend als wwfan op SiGames, schreef een kleine gids over de wedstrijdvoorbereiding:

“Bij wedstrijden die ik verwacht te domineren gebruik ik teamwork: je zult sowieso wel winnen, dus spendeer wat meer tijd aan de automatismen binnen je team. Bij een wedstrijd die ik verwacht te winnen gebruik ik normaliter aanvallende impulsen: verzeker jezelf ervan dat je de grootste kans hebt om de aanvallende momenten uit te buiten. Voor wedstrijden die ik hoop te winnen zou ik verdedigend positie kiezen gebruiken: zorg ervoor dat het achterin dicht zit en hoop wat doelpunten te pakken op de counter. In wedstrijden waarvan ik verwacht dat het lastig wordt, gebruik ik aanvallende standaardsituaties: probeer het achterin potdicht te houden en te scoren vanuit een standaardsituatie. Bij een wedstrijd die ik verwacht te verliezen valt de keuze op verdedigende standaardsituaties: probeer de tegenstander te frustreren met kleine ruimtes en laat ze ook niet scoren via een standaardsituatie. En tot slot bij wedstrijden waarvan ik verwacht dat ik gedomineerd wordt, is voor mij teamwork de keuze: je hebt zo’n kleine kans om te winnen dat je beter wat aan de automatismen en teambuilding kunt werken.”

Dit zijn goede richtlijnen denk ik zo, alhoewel het toch iets afwijkt van mijn eigen strategie. Mijn aanvulling op het advies van Richard Claydon is om bij dit systeem te blijven, maar er ten alle tijde voor te zorgen dat je de intensiteit van de wedstrijdvoorbereiding zo laag mogelijk houdt. Vooral in wedstrijden waarbij je de boost niet nodig denkt te hebben, is het zonde van je trainingstijd. Ik zou de slider altijd op 20% houden tot het moment dat er belangrijke wedstrijden in de beker of competitie dan wel wedstrijden tegen rivalen aan komen. Vindt de optimale balans tussen je spelers trainen en je wedstrijden boosten.

Praktijksituatie:

Ik heb met Schalke 04 een grote wedstrijd in de Bundesliga te spelen, uit tegen koploper Borussia Mönchengladbach. Over het algemeen heb ik mijn wedstrijdvoorbereiding op 20% staan (en is dus 80% van de trainingstijd beschikbaar voor de normale training), met de focus op teamwork. Hoewel ik moet zeggen dat ik hier in 60 tot 70% van de tijd niets aan verander, wil ik het soms op aanvallende impulsen zetten als ik denk dat de tegenstander erg verdedigend gaat spelen. Ik maak me zorgen over Gladbach, omdat ze in een 4-4-2 formatie spelen, waartegen Schalke erg zwak speelt. Dit is al helemaal zo wanneer ze vlugge spelers voorin hebben en over veel flair beschikken op het middenveld. Ze hebben met Luuk de Jong en Patrick Herrmann twee snelle spitsen en met Sebastian Rudy een speler die splijtende passes kan geven.

Gladbach beleefde een goede start dit seizoen en ze wonnen iedere wedstrijd op één na. Ik koos als wedstrijdvoorbereiding dan ook voor verdedigend positie kiezen op 40%. Ik kon ook kiezen voor het gebruik van de optie aanvallende impulsen, maar achteruit hangen en onmisbare kansen te creëren op de counter leek me een betere strategie. Verdedigend positie kiezen geeft me de organisatie achterin om een hoop druk op te vangen en het betekent ook dat we wat beter zijn voorbereid op de lange passes die gaan komen doordat we met zoveel ruimte tussen de linies spelen. Om eerlijk te zijn, maakt het niet veel uit wat je kiest, maar hoe je het gebruikt. Het moet passen in de strategie voor die wedstrijd en hem ondersteunen. 

Natuurlijke conditie
Zoals al gezegd zijn de tijden van volledige individuele trainingsdruk voorbij. Nu heb je team-trainingsdruk en daarbovenop nog individuele trainingsdruk, wat ook gezien mag worden als extra trainingsdruk. Maar wat doe je nu aan spelers die niet genoeg tijd hebben na een wedstrijd om volledig te herstellen, als gevolg van een lage natuurlijke conditie? Hieronder een aantal punten die je zouden kunnen helpen:

 • Voeg meer rustdagen toe aan je trainingsrooster zodat je speler mee kan blijven gaan met het wedstrijdritme. Dit betekent echter ook minder training voor de rest van het team, dus het is misschien niet de beste optie die er is, tenzij het hele team een gebrek heeft aan natuurlijke conditie. Dan wordt niemand de dupe van één zwart schaap, maar kunnen ze met zijn allen revalideren.
 • Verlaag de intensiteit van de team training. Dit kan echter betekenen dat je de progressie van andere spelers belemmerd en dat geldt al helemaal voor de vastberaden en professionele spelers, die een hoog trainingsritme wel aan kunnen.
 • Gebruik de individuele vrije dag optie (training -> rust -> 1 dag)
 • Ontwijk individuele training waar mogelijk. De meeste spelers bereiken op een gegeven moment een punt waarbij de individuele training niet veel verschil meer maakt, ze zijn uitgegroeid. Voor die spelers is dit een goede optie.
 • Wissel de betreffende speler eerder in wedstrijden of geef hem eens in de zoveel wedstrijden een wedstrijd rust.

Helaas zijn deze mogelijkheden nog niet volledig genoeg en zijn er in het echte leven meer opties. Het is bijvoorbeeld jammer dat je de basiself niet kunt vragen om de training na de wedstrijd voor maar 50% mee te doen, terwijl de rest een normale training afwerkt. Als manager vind ik dat ik niet genoeg inspraak heb op de spelersconditie. Begrijp me goed, ik wil de oude sliders zeker niet terug, maar een “lichte training”-optie zou een welkome toevoeging zijn aan het spel. Op dit moment is het enige wat ik kan aanbevelen na iedere wedstrijd te kijken wie er niet goed herstelt en hem wat vaker rust te geven. Als het een bepalende speler is, is het beter om zijn individuele training te verlagen. 

Trainingskampen
Trainingskampen worden door het bestuur gekozen. Het heeft voornamelijk te maken met de financiële situatie van je club en de voorbereidingswedstrijden die je al gepland hebt. Wanneer het bestuur tevreden is met je functioneren de afgelopen jaren, kunnen ze ervoor kiezen om jou te laten beslissen over trainingskampen. De locatie van trainingskampen maakt niet uit (bevestigd door Riz Remes van SI), dus je hoeft je niet druk te maken over locaties die in de echte wereld als onbetrouwbaar of gevaarlijk bekend staan. De voordelen van een trainingskamp zijn tweeledig. Aan de ene kant helpt het je je team vorm te geven en aan de andere kant geeft het je wat boosts voor de wedstrijdvoorbereiding. Beschouw trainingskampen niet als een noodzaak, maar meer als klein extraatje dat je kunt krijgen. De trainingskampen zijn nog niet echt ontwikkeld door SI en ze zullen misschien in volgende versies van het spel verbeterd worden.

Algemene training
De algemene training is niets meer dan het ontwikkelen van een speelstijl van je team. Dit betekent niet dat je enkel nog je aanval traint wanneer je ervoor kiest om de focus voornamelijk op aanvallend te leggen. Het is maar een klein onderdeel van de training dat wordt ingenomen door de gekozen focus. Het grootste deel van de tijd blijft het team gewoon trainen op alle onderdelen. Over het algemeen is de algemene-trainingstab ervoor om te kiezen waar je focus ligt en hoe intensief er getraind wordt. Op de volgende onderdelen zou je je kunnen focussen:

 • Conditie: eerste meters, beweeglijkheid, evenwicht, springen, natuurlijke conditie, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.
 • Tactiek: anticiperen, zelfbeheersing, concentratie, beslissingen en teamwork.
 • Balcontrole: dribbelen, aanname, koppen, techniek, flair.
 • Verdedigen: mandekking, tackelen, positie kiezen.
 • Aanvallend: voorzetten, afmaken, afstandsschoten, passen, creativiteit, zonder bal.

Het idee hier achter is om een overkoepelende stijl te hebben qua tactieken en trainingen. Het is niet erg om heel het seizoen aanvallend te trainen als je het hele seizoen tegen degradatie moet vechten. Je team gaat dan enkel bekend staan als team dat de aanval op zoekt. Het zal niet zo zijn dat je hele verdediging geen goede training krijgt. Als je en geduldig en controlerend team wilt zijn, dan zul je deze speelstijl waarschijnlijk verbeteren door balcontrole te trainen. Hieronder staan nog wat voorbeelden waarin je jezelf misschien wel kunt vinden:

Praktijksituatie 1: Degradatiekandidaat

Je team is een van de zwaksten in de competitie en je verwacht tegen degradatie te moeten vechten het hele seizoen. In je strategie is voornamelijk plaats voor verdedigen en counteren. Je hoofddoel zal zijn om het achterin dicht te houden en misschien wel wat doelpunten mee te pikken uit counters of standaardsituaties. Je team moet voornamelijk hard werken om zich te handhaven dit seizoen. 

Trainingsplanning:

 • Automatismen inslijpen om het team wat op elkaar ingespeeld te krijgen. Laat het team ingespeeld raken op de tactieken waarmee je wilt gaan spelen.
 • Verdedigende focus om zo weinig mogelijk tegendoelpunten te incasseren.
 • Tactische focus om onder andere de concentratie en anticipatie te trainen.
 • Een beetje conditietraining om de verdedigers wat hoger te laten springen en harder te laten tackelen. Een sterke en snelle achterste linie is lastig om door te komen.

Praktijksituatie 2: Counterploeg

Je strategische visie is gericht op counteren. Je wilt het achterin dicht houden en de ruimte achter de laatste linie van de tegenstanders gebruiken om tot doelpunten te komen. Het belangrijkste is dat je team erg fit is, om zo heel de wedstrijd te kunnen blijven gaan.

Trainingsplanning:

 • Verdedigende focus om je verdediging te versterken en ze in staat te stellen de bal snel terug te veroveren.
 • Tactische focus om onder andere de concentratie en anticipatie te trainen.
 • Conditioneel trainen om de counters snel te laten verlopen en je spelers de gehele wedstrijd fit te hebben zodat je niet overlopen wordt door de tegenstander.

Praktijksituatie 3: Spelen op balbezit

Je strategische visie is gericht op het standaard dan wel controlerende voetbal. Je wilt controle over de bal houden en op zoek gaan naar dat ene gat in de verdediging. Je team heeft techniek nodig, net als een goede rating voor passen. Je verdedigers moeten de bal kunnen ‘recyclen’, dus terug in het spel weten te brengen en hem niet zomaar weg schoppen.

Trainingsplanning: 

 • Tactische focus
 • Balcontrole
 • Automatismen inslijpen

Praktijksituatie 4: Braziliaanse flair

Druk zetten op de tegenstander, de verdediging omzeilen door middel van frivool spel en scherpe passes. Je spel is vol risico en je wilt voornamelijk aanvallen. Je team moet heel goed zijn in zaken waarbij balbehandeling nodig is. 

Trainingsplanning:

 • Aanvallende focus om eigenschappen als passen en creativiteit te trainen.
 • Balcontrole voor dat beetje extra aanname en dribbelen.
 • Conditioneel trainen om de verdediging van de tegenstander te blijven storen en ze zo uit te putten.

Credits
Het team van Push them Wide bedankt onderstaande mensen voor het tot stand komen van dit artikel:

 • Cleon: voor zijn input en kritieken op dit artikel. Tevens de bedenker van de tweede strategie (de rollen-strategie)
 • NakS: voor zijn input en suggesties voor de invulling van dit artikel. Dankzij zijn jarenlange ervaring zijn de onderdelen trainingskamp, natuurlijke conditie, en algemene training tot stand gekomen.
 • Llama3: voor zijn gids waarin hij in oktober 2012 het nieuwe trainingssysteem kort introduceerde.
 • wwfan: voor zijn gids over de wedstrijdvoorbereidingen.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Coachert. Het origineel is afkomstig van Push them Wide en geschreven door The PTW Team (diverse schrijvers). Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here