De complete FM13-trainingsgids (1/2)

De nieuwe trainingsmodule veroorzaakte dit jaar een hoop verwarring, hij is namelijk enorm veranderd, vergeleken met die van voorgaande jaren. Van een onrealistisch, maar briljant, systeem waarmee je alles naar hartenlust kunt aanpassen, zijn we overgestapt op een wat meer rigide systeem waarmee je op het eerste gezicht vrij weinig zelf kunt beslissen. De oude trainingsmodule kan vergeleken worden met de tijd dat een tactiek maken, betekende dat je uren met de sliders aan het spelen was om elk facet van de tactiek en spelersinstructies te controleren. Je kon de hele training van ieder individu tot in de puntjes beheersen. De training was net zo onrealistisch als de sliders van de tactiek. In Football Manager 13 is dit echter anders. In deze tweedelige serie worden alle facetten van de nieuwe trainingsmodule behandeld, vandaag deel één.

Een overzicht
Er zijn een paar deelgebieden waarin je het trainingssysteem in Football Manager op kunt delen.

  • Individueel, wat opgedeeld is in rol, accent, nieuwe positie en gewenste actie. Alle vier de mogelijkheden zijn een extra op de normale trainingen. Wanneer je er dus voor kiest om één of enkele van deze mogelijkheden te trainen, zal je speler niet minder meedoen aan de andere trainingen, maar juist meer uren per dag op het trainingsveld staan. Soms kunnen spelers het niet waarderen als je ze extra werk laat doen. Ze vinden dan de trainingsdruk te hoog. Deze trainingen zijn echter vaak toch wel aan te raden. Zo besteed je speler namelijk extra aandacht aan specifieke punten en uiteindelijk zou de training zomaar het verschil kunnen maken tussen een basisplaats en een tribuneplek.
  • Team – algemeen. Dit gaat over de training van het team als geheel. Het zorgt ervoor dat je hele selectie beter wordt op bepaalde gebieden. Door continu enkel te kiezen voor één van de opties (conditie, tactiek, balcontrole, aanvallen of verdedigen), zal het team op den duur een bepaalde manier van voetbal uit gaan dragen, een manier van spelen waar jouw team om bekend zal gaan staan. De intensiteit van de training is aanpasbaar, je hebt de keuze tussen mogelijkheden variërend van zeer laag tot aan zeer hoog. Afhankelijk van de hoeveelheid extra individuele trainingen die je spelers afwerken en je wedstrijdprogramma, is het verstandig om dit aan te passen. Zo worden je spelers niet oververmoeid of ontevreden over hun trainingsbelasting. Het is nu niet meer mogelijk om positiespecifieke trainingen op te zetten voor je spelers. Spelers trainen nog wel op de belangrijkste facetten die bij hun positie horen, alleen heb je er nu geen invloed meer op.
  • Team – wedstrijdvoorbereiding. Dit is een vrij simpel onderdeel van de training. Afhankelijk van je keuze zal het je team een boost geven tijdens de volgende wedstrijd. De voorbereiding defensief positie kiezen zal je verdedigers een boost geven op de verdedigende onderdelen. De opties teamwork en alleen tactisch vallen buiten deze regel. Deze twee opties geven je team wel een boost in de desbetreffende categorieën, maar zullen ook op langere termijn merkbaar zijn.

De algemene training en wedstrijdvoorbereiding zijn met elkaar verbonden. Met de slider ‘schema’ kun je kiezen voor meer algemene training of meer wedstrijdvoorbereiding. Een gelijkwaardige verdeling is logischerwijs 50-50. Wanneer je verdeling 100-0 is, dan wordt op het ene onderdeel volledig getraind en op het andere onderdeel helemaal niet.

Spelersontwikkeling – De rollen-strategie
Een van de grootste verliezen die de verandering in het trainingssysteem met zich meebrengt, is de mogelijkheid om een speler te vormen precies zoals jij het wilt. Zoals eerder gezegd was het een tamelijk onrealistisch systeem, wat het nieuwe trainingssysteem tot een stap in de goede richting maakt. Tot het moment dat Sports Interactive dit nieuwe trainingssysteem wat beter heeft uitgewerkt en er wat meer flexibiliteit aan gegeven heeft, moeten we verstandig omgaan met de mogelijkheden die we hebben. We moeten slim zijn om hetzelfde “lopende band-effect” te krijgen dat eerst zo effectief was.

De makkelijkste manier om dit te doen is door verstandig gebruik te maken van de spelersrollen-training. Je kunt de ontwikkeling van een speler makkelijk beïnvloeden door hem op de rol te laten trainen die jij wilt verbeteren. Wanneer hij op dit onderdeel wat beter is geworden, kun je hem zo weer op een andere rol laten trainen. De rollen-strategie werkt niet alleen bij het oppoetsen en polijsten van de jongere spelers tot complete allround-voetballers, maar ook bij oudere spelers, om zo hun goede punten wat langer te behouden. Hieronder vindt je twee praktijkvoorbeelden, waarin het een en ander duidelijk wordt gemaakt over de rollen-strategie.

Praktijksituatie 1: De ervaren centrale middenvelder

Marco Höger is een centrale middenvelder, die ook als verdedigende middenvelder en rechtermiddenvelder uit de voeten kan. In dit voorbeeld wil ik hem gaan gebruiken als een verdedigende middenvelder, als spelmaker vóór de defensie met als taak ‘ondersteunen’.


Marco is enorm creatief, met hoge ratings voor passen, zelfbeheersing, creativiteit en voorzetten. Hij is een erg goede speler, maar ik twijfel eraan om hem als vooruitgeschoven spelmaker neer te zetten. Hij heeft hiervoor niet voldoende flair. Er is geen noodzaak om hem als spelmaker vóór de defensie verder te trainen. Al het extra werk dat hij namelijk zal doen op de gebieden aanvallen (passing, creativiteit, zonder bal en voorzetten) en balcontrole (techniek, aanname, dribbelen, koppen en flair) zal namelijk merendeel verspilde tijd en CA-punten zijn, aangezien hij daarin al erg uitblinkt. Hoe hoger een eigenschap, hoe meer Current Ability-punten het kost om nog hoger te komen. Door deze eigenschappen te trainen zal je misschien één of twee verbeteringen zien, maar je negeert ermee wel zijn zwaktes en je speler zal dus nooit in de buurt van zijn potentieel komen.

De zwaktes waarover ik sprak, liggen vooral in het defensieve gedeelte. Tackelen, positie kiezen en mandekking zijn allemaal lager dan ik zou willen en het zou de defensieve stabiliteit van het team verzwakken. Hij is ook wat aan de trage kant, wat echter niet heel veel uit maakt, omdat hij wat dieper tegen de verdediging aan zal spelen. De focus ligt dus op het verdedigende werk. We kunnen de focus op iedere positie waarop de speler kan spelen richten. Wanneer we Höger dus defensief beter willen maken, zullen we hem moeten trainen op de aspecten van een controlerende verdedigende middenvelder.

Deze trainingsfocus is een stuk beter voor Höger, omdat het alle drie zijn zwaktes traint, met daarbij ook nog zijn acceleratie. Het belangrijkste van deze focus is dat het alle defensieve aspecten traint die we voor verbetering vatbaar vinden, en niet deels defensieve aspecten traint (bijvoorbeeld enkel tackelen) en deels aanvallende aspecten. Je kunt dus veronderstellen dat deze focus een groter deel van de CA verspreid over de verdedigende aspecten dan over andere categorieën. Ik zou ook kunnen kiezen voor de balafpakker-focus in dit voorbeeld, maar die rol is gebaseerd op erg simpel en onzorgvuldig passen, wat totaal in strijd is met de goede eigenschappen van Höger, welke ik niet verloren wil laten gaan.

Praktijksituatie 2: De jonge vleugelspeler
NB: Doordat de speler in het originele artikel een regen is, en niet bij mij in de game zit, zal ik de originele Engelstalige afbeeldingen moeten gebruiken. Excuses hiervoor.

Deze 19-jarige vleugelspeler heet Gaurav Singh. Hij is van origine een rechtsvoor, maar hij kan ook als rechtermiddenvelder of rechtsback spelen, waardoor hij multifunctioneel inzetbaar is. Zoals je aan zijn eigenschappen kunt zien, is hij niet bepaald gemaakt voor de wat hardere aspecten van het spel. Ikzelf zal hem gaan gebruiken als rechtsvoor, omdat hij op die positie het meest ontwikkeld is. Desalniettemin is de clubcultuur die ik aan het ontwikkelen ben een cultuur van complete voetballers die mentaal erg sterk zijn. Het is dus heel belangrijk om spelers op jonge leeftijd al in deze cultuur op te leiden.

Op dit moment heeft hij een tekort aan doorzettingsvermogen (determination), wat ik door middel van begeleiding ga trainen, teamwork en inzet (work rate). De laatste twee zullen met de jaren komen, hij is namelijk nog jong. Deze leeftijd houdt ook in dat hij nog lang niet op zijn PA zit en zichzelf dus nog flink zal ontwikkelen als hij op een degelijk niveau voetbalt, wat hij doet. De belangrijkste overweging hier is dan ook, in welke richting moet ik zijn CA punten sturen? Wil ik hem opleiden als vleugelaanvaller, en dus het maximale uit zijn voorzetten (crossing), dribbelen (dribbling) en snelheid (pace) halen? Of wil ik hem opleiden als buitenste middenvelder, waardoor hij wat meer allround wordt? Mijn beslissing was om dat laatste te doen, waardoor hij traint op de volgende onderdelen:

Deze rol laat hem werken aan zijn teamwork en inzet, met daarbij zijn relatief zwakke ratings voor passen (passing) en zonder bal (off the ball), en daarbij negeert het bijvoorbeeld de voorzetten niet, waardoor ook die beter worden. De zwakke punten van Singh liggen in zijn aanvallende en tactische capaciteiten (passen, creativiteit, zonder bal, teamwork en beslissingen), en al deze punten worden in deze rol getraind. Helemaal fijn zou het zijn als de verdedigende punten niet mee getraind werden om hem helemaal op het aanvallende te laten focussen, maar dat kan nou eenmaal niet in het nieuwe systeem. We kunnen er niet uitpikken wat we willen trainen, maar we kunnen dit op deze manier wel benaderen.

De kenmerken-strategie
Ikzelf neig er naar om mijn spelers niet via de rollen-strategie op leiden, maar via de kenmerken-strategie. Wat ik doe is één of enkele punten pakken waarop een speler moet verbeteren, en deze punten enkele jaren lang benadrukken via de individuele accenten. Over het algemeen neem ik drie punten die ik wil verbeteren, en rouleer dan iedere paar maanden in accent. Het resultaat is vergelijkbaar met dat van de strategie van deel één, maar dan wordt het op een andere manier behaald. Laten we er wat voorbeelden bij halen.

N.B.: De afbeeldingen zijn de originele (Engelstalige) afbeeldingen. De originele tekst is gebaseerd op deze afbeeldingen met deze trainingsresultaten, en nasynchroniseren in mijn eigen game zal tot andere resultaten leiden, vandaar de keuze om de originele afbeeldingen te gebruiken.

Dit is Jack Butland, doelman van Birmingham, aan het begin van een game. Ik heb besloten om de focus te leggen op balvaardigheid (handling), springen (jumping) en positie kiezen (positioning). Vooral zijn positie kiezen is erg slecht, en voor een topdoelman in spé is dit wel een van de belangrijke kenmerken. Dit is een screen van hem aan het einde van het seizoen:

De intensiteit van het trainingsaccent was ingesteld op zwaar, zodat er veel tijd gespendeerd werd aan zijn individuele training. De eerste zes maanden werden gespendeerd aan springen, en zoals je kunt zien is hij daar twee punten op vooruit gegaan. De rest van het jaar werden er drie maanden gespendeerd aan balvaardigheid en drie aan positie kiezen. Hoewel de drie maanden te kort waren om een daadwerkelijke stijging teweeg te brengen, is er in de trainingsgrafiek wel degelijk een stijging te zien. Voor de daaropvolgende zes maanden werd het accent op ‘positie kiezen’ gelegd.

De resultaten waren verrassend. Een stijging van vier punten is erg veel in een half jaar tijd. Het andere half jaar werd gespendeerd aan de balvaardigheid, en ook daar was een kleine stijging te bemerken. Zoals je kunt zien is ook dit dus een zeer effectieve manier van training geven. De specifieke zwakke plekken van je speler worden beter. Het enige nadeel is dat je maar een paar punten per seizoen kunt trainen, en niet een complete rol, zoals dat wel kan in de rollen-strategie. Het hangt dus af van de kwaliteiten van een speler, welke strategie het beste werkt. Heeft hij enkele zwakke plekken, dan is de kenmerken-strategie aan te raden. Wil je hem meer allround maken, dan is de rollen-strategie een aanrader.

Dit artikel is met toestemming vertaald door Coachert. Het origineel is afkomstig van Push Them Wide en geschreven door The PTW Team (diverse schrijvers). Het is mogelijk dat in dit artikel geuite opvattingen afwijken van jouw eigen mening. Beschouw dit niet als een fout of een reden om het artikel als slecht te classificeren. Ga liever de discussie aan op het forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here