De beste jeugdopleidingen van Zuid-Amerika (noord)

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingenDe beste jeugdopleidingen van Zuid-Amerika (noord)

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag ligt onze focus op het meest noordelijke deel van Zuid-Amerika.

Bolivia

Bolivia staat niet echt bekend als een groot voetballand, maar schreef ooit historie door een WK-kwalificatieduel tegen het Argentinië van Lionel Messi met 6-0 te winnen. De grote hoogte waarop gevoetbald werd in Bolivia werd daar als voornaamste reden gezien, want het niveau van de spelers, clubs en opleidingen zijn lang niet zo hoog als dat La Paz ligt. The Strongest is de eerste ploeg die zich enigszins weet te onderscheiden. Ze heten sterker dan dat ze zijn, want het is niet de recordkampioen van het land, al behoort het wel tot de grote drie. Qua opleiding hebben ze het nog redelijk voor elkaar, met enkele jonge spelers in de huidige selectie, maar om nu te zeggen dat er iets interessants bij zit voor Europa, nee. Club Oriente Petrolero is de nummer twee van deze lijst. De viervoudig kampioen van Bolivia komt niet uit La Paz, maar uit het lager gelegen en qua inwoners grotere Santa Cruz. Ook zij hebben wel wat jonge spelers in de selectie, maar niet iets dat er echt bovenuit stijgt. Nee, vrijwel alle grote talenten zitten bij de club met de beste opleiding: Club Bolivár. Ook gezeteld in hoofdstad La Paz is Bolívar de absolute recordkampioen van het land, met dertig titels. Niet alleen dat, ze hebben ook veruit de beste jeugdopleiding van het land en logischerwijs ook de grootste talenten. Het is dan ook niet voor niets dat de bijnaam van de club La Academia luidt. Jhon Velásquez en Anderson Ayhuana zijn twee van de grotere talenten, die misschien ooit wel de overstap naar Europa kunnen maken.

image.png.63f92512d3e5f01e5ceda0ffad5b3d4e.png

Top 3

1. Club Bolivar
2. Club Oriente Petrolero
3. Club The Strongest

Colombia

Door de jaren heen is Colombia altijd wel een aardige uitdager van Brazilië en Argentinië geweest. Van de tijd van Carlos Valderrama tot aan James Rodriguez en Radamel Falcão, er breekt altijd wel talent door in Colombia. Voor de wat oudere FM’ers is Fredy Guarin wellicht wel het mooiste voorbeeld, hij was jarenlang een standaardaankoop in de laatste versies van Championship Manager voor deze over ging in Football Manager. De opleidingen in Colombia zijn dan ook van een iets hoger niveau als die in Bolivia, met Deportivo Cali die het spits afbijt. Deportivo Cali is de club die onder meer verdediger Christian Zapata van een gedegen opleiding voorzag, voordat hij furore maakte in de Italiaanse Serie A. Met de pas zestienjarige Elver Arizala beschikt de club wederom over een groot verdedigend talent, die we wellicht nog wel terug gaan zien in Europa. Op de tweede plaats vinden we Atlético Nacional terug, de eerste Colombiaanse winnaar ooit van de Copa Libertadores. Zij leidde ooit onder meer David Ospina op, de doelman die het in Europa zeer goed deed en voor zijn thuisland tot 126 caps kwam. Ook Davínson Sanchez heeft een groot deel van zijn opleiding genoten bij Nacional. Ook nu loopt er zat talent rond en met Oscar Perea (17) loopt er zelfs een heus wonderkind rond in Medellín. De beste opleiding behoort echter toe aan Envigado, de club waar Fredy Guarín en James Rodríguez ooit hun opleiding genoten. Op dit moment loopt er wel wat talent rond, maar Andrés Tovar en William Hurtado moeten het toch echt op talent afleggen tegen Perea.

image.png.352a4865b0b82f51c1c306af0c2b19b6.pngTop 3

1. Envigado
2. Atlético Nacional
3. Deportivo Cali

Ecuador

Met Ecuador treffen we wederom een redelijk voetballand aan in deze regio. De recordinternational is Iván Hurtado, maar wellicht dat Antonio Valencia de beste voetballer is die het shirt ooit droeg. Op dit moment bezit men echter een soort gouden generatie, want met Moisés Caicedo van Chelsea en Pieró Hincapié (Leverkusen) en Willian Pacho (Frankfurt) loopt er een uitstekend trio 21-jarigen rond in Europa. Zij komen alle drie ook uit de beste opleiding van het land. Voor het zover is kijken we eerst naar één van de twee ploegen die de opleidingsmalaise enigszins weten te ontlopen. Liga Deportiva Universitaria Quito, ofwel LDU Quito is de eerste club die we in deze top drie tegenkomen. De club verkocht ooit Edison Mendez aan PSV en Óscar Zambrano zou wel eens de volgende middenvelder kunnen zijn die de stap naar Europa gaat zetten. De selectie bestaat voornamelijk uit jonge spelers, dus het zou een mooie uitdaging zijn om het land eens te leren kennen. Op de tweede plek komen we een beetje een vreemde eend tegen in de vorm van SC Orense. Deze ploeg zag het levenslicht pas in 2009, wat het de jongste club op het hoogste niveau van Ecuador maakt. Met focus op jeugd en verstandig beleid zet de ploeg haar opmars in de hoogste Ecuadoriaanse klasse voort. De geel-groene brigade beschikt dan ook over een jonge selectie en zal ook een leuke uitdaging kunnen betekenen. Toch is de afstand naar de beste opleidingsclub van het land groot. Independiente del Valle is namelijk de club met veruit de beste opleiding in Ecuador en de recente doorbraak van Caicedo, Hincapié en Pacho onderstreept dat nog maar eens. Met het pas zestienjarige wonderkind Kendry Paéz heeft de club absoluut goud in handen, maar de vraag is vooral voor hoe lang dat nog is. Toch is er weinig reden tot zorgen, want er staan zoveel talenten klaar dat de ploeg nog jaren vooruit kan.

image.png.9a5ba2e88f49bc686d77cc0cb46f16d7.png

Top 3

1. Independiente del Valle
2. SC Orense
3. LDU de Quito

Kleine leestip van de redactie: in de novelle van De Raam wordt er gespeeld met (de talenten van) Independiente.

Frans-Guyana

Zo uitgebreid als dat we de vorige landen konden behandelen, zo beknopt moet het nu. Frans-Guyana is het grootste gedeelte van de Europese Unie dat niet in Europa ligt. Als Frans Overzees gebied betaalt men daar ook met de Euro, wat een aanzienlijk toename in de welvaart bracht. Op het gebied van voetbal is er echter weinig te beleven. Het land heeft een eigen competitie, maar het niveau is erg laag. Oud AA Gent-speler Sloan Privat behoort tot de meer bekende voetballers van het land, dat niet is aangesloten bij de FIFA, maar wel bij de CONCACAF. Daarom is de Gold Cup het hoogste toernooi waarvoor het land in aanmerking kan komen.

Over het niveau kunnen we kort zijn: het is lood om oud ijzer. Al bevindt de beste opleiding zich in hoofdstad Cayenne.

image.png.629e7add664e16557c8840ac4cd600dc.png

Top 3

1. CSC de Cayenne
2. Etoile Matoury
3. ASC Le Geldar

Guyana

Het ‘gewone’ Guyana is een gebied dat ooit tot het Britse gebied behoorde, maar nu onafhankelijk is. Zij zijn wel aangesloten bij de FIFA, hebben zelfs ooit in de top 100 van de FIFA Ranking gestaan, maar qua niveau doet het weinig onder voor Frans-Guyana. De clubs komen nooit ver op internationale toernooien en het land zelf komt doorgaans de kwalificaties niet door. De meest bekende speler is wellicht Stephen Duke-McKenna, speler van QPR en nog enigszins talentvol in deze versie van Football Manager. In het land zelf heb je echter weinig te vinden als je op zoek bent naar talent.

image.png.b95653b2b0561c4df08c8ca002635da7.png

Top 3

1. Guyana Defence Force (GDF)
2. Alpha United
3. Fruta Conquerors

Peru

Met Peru treffen we weer een wat groter voetballand aan, hoewel de impact van de Peruvianen nooit zo groot is geweest als die van bijvoorbeeld Colombia. Met voormalig FM-wonderkinderen Reimond Manco en Andy Polo, de voormalige sterspelers Claudio Pizarro en Paolo Guerrero en oud-eredivisiespelers Jefferson Farfán en Renato Tapía hebben we de meest bekende namen ook direct wel benoemd.

Met Academia Deportiva Cantolao hebben we direct ook een mooie club te pakken om de aftrap te verzorgen. Cantolao degradeerde afgelopen jaar naar het tweede niveau van Peru en dat is zonde, want dit is bij uitstek een opleidingsclub, die ook bekend staat als de club die oud Bayern Munchen-speler Claudio Pizarro opgeleid heeft. Met slechts negen spelers in het eerste elftal die de 23 jaar zijn gepasseerd is het wel duidelijk waar de focus op ligt. Ook bij Alianza Lima ligt de focus op de jeugd, maar het is ook één van de populairste clubs van het land en met 25 landstitels ook één van de meest succesvolle. Waar de voormalige club van Farfán qua titels alleen Universitario voor zich duldt, doen ze qua opleiding alleen onder voor Sporting Cristal, de derde club van het land. Sporting Cristal is de opleidingsclub van Andrés Mendoza, de voormalige Club Brugge-ster. Met Joao Grimaldo hebben ze dan ook wel de meest talentvolle speler van de competitie in huis.

image.png.17fadf24091cb0b437dfd0081429686c.png

Top 3

1. Sporting Cristal
2. Alianza Lima
3. AD Cantolao

Suriname

Het voetbal in Suriname zit wel enigszins in de lift. Steeds meer ‘Nederlanders’ met een Surinaamse achtergrond zetten de stap naar het nationale elftal en kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2026 is een reële doelstelling van de Surinaamse voetbalbond. Waar het nationale elftal in de lift zit geldt dit (nog?) niet voor de nationale competitie, wat tot de zwakste competities van deze regio behoort. Laten we hopen dat we in de toekomst hier ook met andere ogen naar gaan kunnen kijken. wellicht biedt het zelfs inspiratie voor een heuse ‘building a nation’ uitdaging. Om jullie daarmee op weg te helpen, hebben we in ieder geval een top 3 samengesteld.

image.png.f88054a10bac0e2cd4e17d5ad3e5063a.png

Top 3

1. Robinhood
2. Inter Moengatapoe
3. Leo Victor

Venezuela

Venezuela klinkt al een stuk bekender als voetballand, maar bakt er eigenlijk in de praktijk niet veel van. Het nationale elftal behoort tot de zwakste ploegen die aan de CONMEBOL kwalificaties voor het Wereldkampioenschap meedoen en de clubteams hebben even weinig impact op het voetbal in Zuid-Amerika. Tienvoudig landskampioen Deportivo Táchira doet nog haar best om spelers op te leiden, want hier beginnen we de laatste top drie mee uit deze regio. Bij Táchira stond ooit Tomás Rincón onder contract, voor hij via HSV zijn heil in de Italiaanse Serie A zocht. Met Carlos Vivas en Yerson Chacón staan er nu ook twee spelers onder contract die wellicht nog wel naar dat niveau kunnen groeien. Net boven Deportivo staat het hoofdstedelijke Caracas FC. de twaalfvoudig kampioen van het land. Zij zijn de club geweest waar Roberto Rosales zijn opleiding genoot, de vooramlige rechtsback van FC Twente en KAA Gent. Bekendste speler nu is Wuilker Fariñez, de doelman die ook enkele jaren een heus wonderkind was in eerdere versies van Football Manager.

De beste opleiding is in handen van Mineros de Guayana, maar dat betekent voor dit moment nog helemaal niets, daar de club nauwelijks over contractspelers beschikt. Wellicht dat dit in de toekomst dus nog zal veranderen, want de faciliteiten zijn er wel naar.

image.png.2a4bee7ce0cf76f19ebfa4962a0d536f.png

Top 3

1. Mineros de Guayana
2. Caracas FC
3. Deportivo Táchira

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen