De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika

HomeFootball Manager 2022De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika

Auteur

Datum

Categorie

Ten tijde van FM21 publiceerden we regelmatig een artikel over de beste jeugdopleiding van een bepaald land. Zo passeerden onder andere Colombia, Wit-Rusland en Zuid-Korea de revue. Nu zijn we inmiddels al bijna een halfjaar verder in FM22 en gaan we iets soortgelijks oppakken. Deze keer laten we ons echter inspireren door de Poképlayerchallenge; een uitdaging waar veel gebruikers van ons forum druk mee in de weer zijn. De challenge is opgedeeld in regio’s over de wereld en het is de kunst om van alle landen uit elke regio een speler minstens twintig wedstrijden voor je elftal te laten spelen. Waar ga je dan de beste jeugdproducten vinden? We starten met Noord-Afrika.

De regio

Noord-Afrika bestaat uit zes landen, gebaseerd op de indeling zoals deze gehanteerd wordt in het scoutingscentrum van FM: Algerije, Egypte, Libië, Marokko, Soedan en Tunesië. Gelijk zien we dat hier een aantal grote landen tussen staan. Eigenlijk zien we tijdens toernooien rondom de Afrika Cup alleen weinig van Soedan en Libië. Dat is niet zo gek, want dit zijn respectievelijk de nummers 133 en 118 van de FIFA Wereldranglijst. Marokko is van deze landen overigens het hoogst geplaatst: 24e, gevolgd door nummer 34, Egypte.

image.thumb.png.8bbf467576a00e6dce23b2017649f0e0.png

Roodomrand de regio zoals die zichtbaar wordt in het scoutingscentrum van FM.

 

Werkwijze

Elke keer behandelen we drie clubs. Uit elk land wordt maximaal één club gekozen, ook al zijn de beste drie jeugdopleidingen van de regio is één land te vinden. Om het maar gelijk concreet te maken rondom dit artikel: volgens FM vinden we de beste drie jeugdopleidingen allemaal in Egypte, maar we zullen er slechts één bespreken. Uiteraard noemen we de andere clubs uit dat land wel ter inspiratie.

Jeugdopleiding 1: ZED Football Club (Egypte)

De naam van de club doet niet gelijk bij iedereen een belletje rinkelen. Dat is niet verwonderlijk, want pas sinds november 2020 gaat de club onder de naam ZED door het leven. Voorheen voetbalde men onder de naam FC Masr. De reden van de naamswijziging? FC Masr werd gekocht door het bedrijf ZED Sports. Het legde de club geen windeieren, want één jaar later werd er een prestigieuze titel gewonnen: Best Acadamy in Africa, wat kort daarop leidde tot een partnerschap met Aston Villa. De intentie van de samenwerking met Villa is dat jeugdspelers van ZED ervaring mogen opdoen in Engeland en aldaar mee mogen trainen. Naast een link met de Premier League, heeft ZED ook een connectie met de Bundesliga in de vorm van Borussia Dortmund.

In Gizeh beschikt de vereniging over een goed jeugdcomplex en een adequate jeugdopleiding. Daarnaast is er een vrije goede trainingsaccommodatie aanwezig en mag er over het jeugdscoutingsnetwerk niet geklaagd worden (al kan het nog beter). In de database van FM zijn er geen toptalenten te vinden bij ZED, maar het is zeker de moeite waard om in de loop der jaren af en toe hier een kijkje te nemen voor newgens.

Andere Egyptische clubs met een gerenommeerde jeugdopleiding zijn Ismaily en Wadi Degla. Als talenten van die clubs kunnen we Youssef Wael Halimo (Ismaily) en Karim El Debes (Wadi) aanbevelen.

Jeugdopleiding 2: Raja Casablanca (Marokko)

Met twaalf landstitels is Raja Casablanca met recht een grote club in dit Noord-Afrikaanse land. Tel daar nog de drie Champions Leagues van het eind van de vorige eeuw bij, en het is logisch dat jonge spelers zich aangetrokken voelen om hier te gaan spelen. De club heeft relatief veel jonge spelers in dienst, wat aantoont dat men hier aandacht heeft voor de jeugdige, Marokkaanse voetballers. Het idee om in een volgepakt Mohammed V-stadion te spelen zal bovendien meewegen in de keuze, los van de eigen voorkeur of de voorkeur van familieleden.

Raja Casablanca heeft een adequate jeugdopleiding en een redelijke jeugdaccommodatie tot zijn beschikking. De trainingscomplexen worden als goed bestempeld, terwijl het scoutingsnetwerk gemiddeld wordt genoemd. Voor binnenlandse begrippen betekent dit dat Les Rajaouis een van de betere opleidingen van het land heeft. Een speler om in de gaten te houden is Mohamed Zrida, een 22-jarige vleugelverdediger annex middenvelder met al bijna vijftig competitiewedstrijden voor zijn club in de benen.

Andere Marokkaanse clubs met een aardige jeugdopleiding zijn OC Khourigba en Wydad. Bij de laatstgenoemde club is Achraf Dari een centrale verdediger om in de gaten te houden.

Jeugdopleiding 3: Paradou AC (Algerije)

We sluiten het rijtje van jeugdopleidingen af in Algerije, alwaar we inzoomen op een opvallende club uit Algiers. Sinds de oprichting in 1994 laveerde Paradou als een jojo door het Algerijnse voetbalsysteem, met promoties naar het hoogste niveau en degradaties tot in het derde niveau. Momenteel is men weer actief in de Ligue 1, maar tot grote prijzen is het nog niet gekomen. Toch zit het met de jeugd wel goed, wat vooral te maken heeft met het aangegane partnerschap met de JMG Acadamy. Die academie is dan weer opgericht door oud-WK-deelnemer Jean-Marc Guillou. De jeugdteams van Paradou schijnen dan ook menig ouder team van het veld te blazen.

De jeugdopleiding- en accommodatie van de Algerijnen zijn redelijk adequaat van niveau te noemen. Helaas geldt dat niet voor de trainingsvoorzieningen; die zijn ronduit matig. Daar staat wel tegenover dat Paradou mag spreken van een zeer goede werving van jeugdspelers, dus de kans is groot dat de volgende Algerijnse topspeler hier zijn intrede in het professionele voetbal doet. Bij de club loopt een talentvolle rechtsbuiten rond: Adel Bouzida. Het jeugdproduct is slechts negentien jaar oud en in staat om uit te groeien tot een zeer degelijke speler voor een subtopper uit Nederland.

Ben je op zoek naar meer Algerijnse talenten? Neem dan ook tijdens je FM-carrière eens een kijkje bij NAHD (Nasr Athletic) en ASO Chlef.

De andere landen uit deze regio

In het lijstje konden we slechts de helft van de landen behandelen, waardoor onder meer Tunesië buiten de boot viel. Uiteraard willen we jullie de namen van de clubs met de belangrijkste jeugdopleidingen van die andere drie landen niet onthouden:

Tunesië: Club Athlétique Bizertin
Libië: Al-Ahly Benghazi
Soedan: Al-Hilal Omdurman

Heeft deze gids ertoe geleid dat je een geschikte speler aan hebt kunnen trekken voor je Poképlayerlijstje? Laat het vooral weten op ons forum!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen