De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 2)

HomeFootball Manager 2022De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 2)

Auteur

Datum

Categorie

Ten tijde van FM21 publiceerden we regelmatig een artikel over de beste jeugdopleiding van een bepaald land. Zo passeerden onder andere Colombia, Wit-Rusland en Zuid-Korea de revue. Nu zijn we inmiddels al bijna een halfjaar verder in FM22 en gaan we iets soortgelijks oppakken. Deze keer laten we ons echter inspireren door de Poképlayerchallenge; een uitdaging waar veel gebruikers van ons forum druk mee in de weer zijn. De challenge is opgedeeld in regio’s over de wereld en het is de kunst om van elke regio een speler minstens twintig wedstrijden voor je elftal te laten spelen. Waar ga je dan de beste jeugdproducten vinden? De afgelopen keer presenteerden we het eerste deel van het Midden-Oosten, vandaag het tweede en laatste deel.

De regio

Het gebied dat wordt aangemerkt als het Midden-Oosten omhelst maar liefst vijftien landen, te veel om in één artikel te behandelen – we zouden simpelweg een aantal clubs te weinig eer aandoen door ze over te slaan. In dit tweede deel gaan we verder met de volgende landen, gerangschikt op alfabet: Koeweit, Libanon, Oman, Palestina, Qatar, Saoedi-Arabië, Syrië en de VAE.

image.thumb.png.aa01ad3c9f569dc874281ab68857c041.png

Roodomrand de regio zoals die zichtbaar wordt in het scoutingscentrum van FM.

Werkwijze

Elke keer behandelen we drie clubs. Uit elk land wordt maximaal één club gekozen, ook al zijn de beste drie jeugdopleidingen van de regio is één land te vinden. Om het maar gelijk concreet te maken rondom dit artikel: volgens FM vinden we de beste drie jeugdopleidingen allemaal in Israël, maar we zullen er slechts één bespreken. Uiteraard noemen we de andere clubs uit dat land wel ter inspiratie.

Jeugdopleiding 1: Al-Ahli (Saoedi-Arabië)

The RoyalThe ClassyZomaar twee bijnamen van de in Jeddah gevestigde voetbalclub die in 1937 werd opgericht en moest uitgroeien tot het sportieve centrum van de stad. Meer dan tachtig jaar later mag gerust gezegd worden dat die droom uit is gekomen, want tegenwoordig speelt Ah-Ahli in het immense King Abdullah Sports City, een stadion dat onderdak biedt aan meer dan 62.000 toeschouwers. De druk om successen te behalen is groot voor elke trainer. Alleen deze eeuw heeft er een duizelingwekkend aantal van 41 verschillende managers voor de groep gestaan.

Het laatste kampioenschap dateert van 2016; het jaar waarin eveneens de King Cup werd gewonnen. Op continentaal niveau stond Al-Ahli nog in de Champions Leaguefinale van 2012, een evenaring van het resultaat in 1986. Zou je jeugd de toekomst hebben en de club naar nieuwe successen kunnen leiden? Zowel de opleiding, het jeugdcomplex en het trainingscomplex worden als goed bestempeld. Bovendien is de werving van jeugdspelers uitstekend. Er lopen veel spelers met potentie al rond, waaronder Fahad Maghrashi en Firas Al-Ghamdi, twee middenvelders met veel talent, maar die nog wel tot volle wasdom moeten komen.

Als je toch in Saoedi-Arabië bent, loont het misschien wel om te kijken bij de opleiding van Al-Shabab, de club met de beste jeugdopleiding van het land. Ook daar ga je een Arabisch toptalent tegenkomen: Turki Al-Ammar.

Jeugdopleiding 2: Al-Karamah (Syrië)

Met 1928 als oprichtingsjaar is Al-Kamarah SC een van de oudste clubs van het Aziatisch continent. De Blue Eagles spelen hun thuiswedstrijden in Homs, een grote stad in het westen van Syrië. In de lange historie van de club werd zowel de competitie als de nationale beker acht keer gewonnen. Het meest aansprekende moment vond echter plaats in 2006; destijds reikte Al-Kamarah tot de finale van de AFC Champions League, waarin het nipt verloor van Jeonbuk Hyundai uit Zuid-Korea (3-2 verlies over twee wedstrijden).

De Syriërs kennen een uitstekende werving van jeugdspelers en een bijbehorende, adequate jeugdopleiding. De rest van alle faciliteiten zijn redelijk te noemen. In verhouding met de rest van de clubs uit het land steekt Al-Karamah er bovenuit op dit gebied. Van alle jeugdspelers is Mahmoud Al-Aswad veruit het grootste talent. De middenvelder is vastberaden, resoluut en heeft het in zich de subtop van Europa te halen.

Wil je ook naar spelers zoeken bij andere clubs uit Syrië, dan raden we aan om even te buurten bij Tishreen, Al-Fotuwa en Hutteen.

Jeugdopleiding 3: Dhofar (Oman)

Dhofar – ook wel gespeld als Zofar – speelt in een land waar je als FM-speler niet al te vaak zult komen: Oman. Normaliter hoor je weinig over het voetbal uit deze Golfstaat; dat is wat het spelletje dan weer zo mooi maakt. In Salalah, een stad in de provincie Dhofar, heeft men al veel kampioensfeesten kunnen vieren. Zo werd de club elf keer landskampioen en mocht de Sultan Qaboos Cup acht keer omhoog worden gehouden. Deze prijzen maken van Dhofar de meest succesvolle club van het land.

Vooral de uitzonderlijke werving van jeugdspelers zorgt ervoor dat The Boss een stabiele topclub is geworden en kan blijven. De grootste talenten van Oman trekken naar Zhofar, waar zij gebruik kunnen maken van vrij goede jeugd- en trainingsaccommodaties. Natuurlijk moeten de kwaliteiten van de jeugdspelers wel in perspectief worden geplaatst, want als land staat Oman op plek 79 van de FIFA-wereldranglijst. Toch zul je in de negentienjarige Ammar Abed een in potentie redelijke centrumverdediger vinden.

Bij veel andere ploegen uit Oman is de jeugdscouting prima in orde. Als we verder kijken naar de andere faciliteiten, dan verdienen Muscat Club en Al-Rustaq een vermelding in dit rijtje.

De overige landen uit deze regio

In dit lijstje behandelden we de helft van de helft. Dit leidt ertoe dat we van vijf andere landen nog geen club hebben genoemd waarvan de jeugdopleiding hoog aangeschreven staat (in eigen land uiteraard). Die namen willen we jullie niet onthouden. Wie weet kom je daar een parel tegen voor in je Poképlayercollectie.

Koeweit: Al-Qasida
Libanon: Al-Nemjeh
Palestina: Al-Hilal Al-Quds
Qatar: Al-Sadd
Verenigde Arabische Emiraten: Al-Ain

Heeft deze gids ertoe geleid dat je een jeugdspeler aan hebt kunnen trekken voor je Poképlayerlijstje? Laat het vooral weten op ons forum!

Eerder verschenen

De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika
De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 1)

Koop FM23

Ontvang tot wel 30% korting via MU en start direct met spelen!

Koop FM23

Ontvang tot 30% korting en steun Managers United

Laatste Artikelen