De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 1)

HomeFootball Manager 2022De beste jeugdopleidingen van het Midden-Oosten (deel 1)

Auteur

Datum

Categorie

Ten tijde van FM21 publiceerden we regelmatig een artikel over de beste jeugdopleiding van een bepaald land. Zo passeerden onder andere Colombia, Wit-Rusland en Zuid-Korea de revue. Nu zijn we inmiddels al bijna een halfjaar verder in FM22 en gaan we iets soortgelijks oppakken. Deze keer laten we ons echter inspireren door de Poképlayerchallenge; een uitdaging waar veel gebruikers van ons forum druk mee in de weer zijn. De challenge is opgedeeld in regio’s over de wereld en het is de kunst om van elke regio een speler minstens twintig wedstrijden voor je elftal te laten spelen. Waar ga je dan de beste jeugdproducten vinden? We begonnen met Noord-Afrika en vervolgen onze reis in het Midden-Oosten.

De regio

Het gebied dat wordt aangemerkt als het Midden-Oosten omhelst maar liefst vijftien landen, te veel om in één artikel te behandelen – we zouden simpelweg een aantal clubs te weinig eer aandoen door ze over te slaan. We beginnen daarom met de eerste helft, gebaseerd op een alfabetische rangschikking van de landen: Afghanistan, Bahrein, Irak, Iran, Israël, Jemen en Jordanië. Qua voetbal steken vooral Israël en Iran hier bovenuit, dus het wordt de vraag welk van de andere landen de top 3 completeert.

image.thumb.png.aa01ad3c9f569dc874281ab68857c041.png

Roodomrand de regio zoals die zichtbaar wordt in het scoutingscentrum van FM.

Werkwijze

Elke keer behandelen we drie clubs. Uit elk land wordt maximaal één club gekozen, ook al zijn de beste drie jeugdopleidingen van de regio is één land te vinden. Om het maar gelijk concreet te maken rondom dit artikel: volgens FM vinden we de beste drie jeugdopleidingen allemaal in Israël, maar we zullen er slechts één bespreken. Uiteraard noemen we de andere clubs uit dat land wel ter inspiratie.

Jeugdopleiding 1: Maccabi Tel-Aviv (Israël)

We beginnen met een ware Champions Leaguewinnaar. Hoe dat kan? Tot 1992 waren de Israëlische clubs aangesloten bij de AFC, de voetbalbond van Azië. Dit leidde ertoe dat meerdere elftallen uit dit land tot in de laatste fase meestreden van het zogeheten Aziatisch toernooi voor landskampioenen. Naast Maccabi won ook concurrent en stadsgenoot Hapoel Tel Aviv deze eerste opzet van de AFC Champions League. Maccabi geldt als een van de meest succesvolle clubs uit Israël met liefst 23 landstitels en nog een paar extra nationale bekers.

Momenteel voetbalt Brandley Kuwas voor de formatie uit Tel Aviv; de vleugelspeler kennen we nog van zijn tijd bij onder meer Excelsior en Heracles. Daarnaast kunnen we Maccabi kennen van de periode waarin Jordi Cruijff er technisch directeur was. Zij hebben of hadden de beschikking over uitstekende jeugdopleiding, -accommodatie en -werving. Bovendien ligt er een goed trainingscomplex. Kortom, meer dan genoeg ingrediënten om een potentiële topper voort te brengen. De zeventienjarige middenvelder Oscar Gluh mag gerekend worden tot het talent met de hoogste potentie, terwijl de eveneens tweebenige Eylon Almog (22 jaar) ondertussen een vaste waarde is in het eerste elftal.

Wat betreft de andere Israëlische clubs vinden we nog zeer goede jeugdopleidingen bij Maccabi Haifa en Maccabi Petach Tivka. Zeker bij Haifa lopen enkele potentiële toppers rond, waaronder de achttienjarige Stav Nachmani. Bij Petach Tivka is Daniel Golani een jongen om goed in de gaten te houden.

Jeugdopleiding 2: Foolad Khuzestan (Iran)

Het is niet de grootste en meest populaire club van Iran, maar wel de club met de beste jeugdopleiding, als we de makers van FM mogen geloven. In 1971 werd Foolad opgericht door het gelijknamige bedrijf uit de provincie Khuzestan, waarmee direct de gehele clubnaam is verklaard. Binnenlandse prijzen wist Foolad twee keer te winnen: zowel in 2005 als 2014 werd de Persian Gulf Pro League gepakt. Opvallend genoeg zat er tussen deze kampioenschappen nog een degradatie (en uiteraard promotie) in voor de club.

In 2000 werd de Foolad Youth Acadamy geopend; een instituut dat al snel tot de grootste en beste van heel Iran behoorde. De beleidsbepalers en fans zijn maar wat trots op de vele spelers die de opleiding heeft voortgebracht. Veel van de voetballers kwamen uit voor de nationale jeugdteams en een enkeling wist een transfer naar Europa te maken, waaronder huidig OH Leuven-aanvaller Kaveh Rezaei. Wat men name opvalt bij de faciliteiten van Fadood, is de uitzonderlijke werving van jeugdspelers. Zij hebben vervolgens de beschikking over vrij goede jeugd- en trainingsaccommodaties. Van alle spelers is Alireza Bavieh, een achttienjarige, tweebenige aanvallende middenvelder, waarschijnlijk het grootste talent.

Naast Foolad valt het ook aan te bevelen eens een kijkje te nemen in de jeugdopleidingen van Sepahan en Mes Kerman. Bij de eerstgenoemde ploeg vind je in Yasin Salmani een van de grootste talenten van Iran en bij Mes Kerman is het vooral afwachten hoe de eerstvolgende jeugdlichting eruit gaat zien.

Jeugdopleiding 3: Shabab Al-Ordon (Jordanië)

De grote vraag aan het begin van onze zoektocht was welk land de derde plek zou gaan bemachtigen. Het blijkt Jordanië te zijn, want daar speelt tweevoudig Jordanian Pro Leaguewinnaar Shabab Al-Ordon. In de korte tijd dat de club bestaat (ondertussen precies twintig jaar) werden een aantal opvallende successen geboekt, waaronder een eindzege in de AFC Asian Cup, het equivalent van de Europa League.

The Lions of Ghamdan, zoals de spelers van de club uit de hoofdstad Amman ook wel worden genoemd, kunnen gebruikmaken van een redelijke trainingsaccommodatie. Datzelfde predicaat krijgt de jeugdopleiding. Daar staat tegenover dat de jeugdwerving van Shabab goed wordt genoemd. Als we kijken of dit betekent dat er nu al potentieel goede spelers rondlopen – uiteraard voor Jordanese begrippen – dan worden we niet teleurgesteld. Wassim Ryalat mag gezien worden als een international in spe en met de juiste ontwikkeling zou dit ook gesteld kunnen worden over doelman Ahmad Juaidi.

Naast Shabab is er eigenlijk één ploeg in Jordanië die ook opvalt wat betreft de jeugdopleiding. Het gaat dan om Amman FC, dat een uitzonderlijke werving van jeugdspelers kent.

De overige landen uit deze regio

In het lijstje konden we slechts de helft van de landen behandelen, waardoor onder meer Irak buiten de boot viel. Uiteraard willen we jullie de namen van de clubs met de belangrijkste jeugdopleidingen van die andere drie landen niet onthouden:

Afghanistan: Kabul Soccer Club
Bahrein: Al-Muharraq
Irak: Al-Karkh
Jemen: Al-Saqr Taizz

Heeft deze gids ertoe geleid dat je een jeugdspeler aan hebt kunnen trekken voor je Poképlayerlijstje? Laat het vooral weten op ons forum!

Eerder verschenen

De beste jeugdopleidingen van Noord-Afrika

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Koop FM22

Koop Football Manager 2022 via MU en start direct met spelen!

Laatste Artikelen