De beste jeugdopleidingen van de Noord-Oost-Europese landen

HomeFootball Manager 2024De beste jeugdopleidingen van de Noord-Oost-Europese landen

Auteur

Datum

Categorie

Na een paar decennia in een game beschikt de halve wereld – zo lijkt het althans – over een uitstekende jeugdopleiding. Met name in de actieve competities waar voldoende geld in rondgaat, zorgt de AI ervoor dat clubs zich blijven ontwikkelen. Bij aanvang van een game liggen de kwaliteitsverhoudingen tussen de clubs echter verder uit elkaar, zeker wat betreft de faciliteiten. In deze artikelenreeks bekijken we per regio in FM wat de drie sterkste jeugdopleidingen zijn per land uit die regio. Vandaag focussen we ons op de regio Noord-Oost-Europa.

Estland

Wie kennen ze nog, de broertjes Puri en Nikita Andreev? Drie spelers uit de opleiding van Estse teams, die heel wat Football Managers geleden te boek stonden als groot talent. Dat is er in het echt nog niet eens een beetje uit te komen en het Estse voetbal staat dan ook niet bekend om haar geweldige talentenontwikkeling. De grootste clubs vinden we in de hoofdstad, Tallinn, waar Levadia en Flora al jarenlang de dienst uitmaken. Het is dan ook niet gek dat we daar de beste opleidingen tegenkomen, hoewel beste natuurlijk relatief is. Een bijzondere vermelding is er dan nog wel voor Nomme Kalju, want zij staan derde op onze index. De Tallinnse broedertwist wordt gewonnen door Levadia, dat Flora nipt voorblijft en zich mag kronen tot de ploeg met de beste opleiding van Estland.

image.png.2e9b7565611170afb0281ba6a2078c32.png Top 3

1.      FCI Levadia
2.      FC Flora
3.      Kalju

Letland

De Letse competitie is een van de meest recent toegevoegde competities in Football Manager. Dat betekent helaas niet dat het Letse voetbal sterk in ontwikkeling is. Ooit plaatste de nationale ploeg zich nog voor een Europees Kampioenschap (2004), maar dat lijkt nu heel erg ver weg. Toch breekt er af en toe wel iets door, met Roberts Uldrikis als meest recente voorbeeld. Recordkampioen Skonto Riga bestaat niet meer, maar Riga FC heeft een aantal faciliteiten overgenomen en dat pakt prima uit. Regerend landskampioen RFS wint het nipt in de strijd om de tweede plaats van Spartaks, maar Riga FC heeft de beste jeugdopleiding van Letland.

image.png.15ffbcc1fc523045c5a0e830a7e36668.png

Top 3

1.      Riga FC
2.      RFS
3.      Spartaks

Litouwen

Van Letland naar Litouwen is maar een klein stukje, maar het is qua opleidingen ook een stukje terug. Gvidas Gineitis is nog enigszins talentvol, hij staat onder contract bij het Italiaanse Torino, maar verder houdt het aardig op voor de nummer 138 van de wereld. Een van de bekendere clubs is Suduva, zij staan dan ook derde op deze ranking. FK Zalgiris, recordkampioen van het land, wordt nog verrassend afgetroefd door FA Siauliai. De vrij jonge club heeft relatief gezien de beste opleiding, al ziet het er niet naar uit dat er hier op korte termijn nieuwe sterren opstaan.

image.png.5c964ff192291bed822bb33c8742b7e0.png

Top 3

1.      FA Siauliai
2.      Zalgiris
3.      Suduva

Oekraïne

Het Oekraïnse voetbal is nog relatief gezien het bekendste. De laatste jaren heeft het door de situatie in het land een flinke nauw gekregen, maar voorheen zaten teams als Dinamo Kiev en Shakhtar Donetsk steevast in de Champions League. Het land blijft ook talent produceren, van Shevchenko en Rebrov in het verleden, tot Trubin en Zabarnyi nu.  Het is dan ook niet verrassend dat Dinamo en Shakhtar allebei de bovenste twee treden bezetten. Shakhtar wint dat, al is het nipt. Wel verrassend is misschien de nummer drie, Rukh Lviv. Zo treffen we met Oekraïne eindelijk een land dat echt de moeite waard is.

image.thumb.png.737edaf7a8c79bff4b6a57f2c03137f3.png

Top 3

1.      Shakthar
2.      Dinamo Kiev
3.      Rukh Lviv

Rusland

Qua opleidingen zijn ook de Russen goed voorzien. Door de oorlog is het echter geen heel aantrekkelijke optie, zo spelen de clubs geen Europees voetbal. Mocht je toch besluiten om in Rusland aan de slag gegaan, zijn Spartak Moskou, Krasnodar FC en Dinamo Moskou de teams om in de gaten te houden. Voor Krasnodar is deze tweede plaats helemaal knap, daar ze uit een veel minder dichtbevolkt gebied komen dam de ploegen uit Moskou.

image.png.22ccbb5f57e106cc27b994d0411a4754.png

Top 3

1.      Dinamo Moskou
2.      Krasnodar FC
3.      Spartak Moskou

Wit-Rusland

Wat voor Rusland geldt, is ook voor Wit-Rusland. Teams spelen geen Europees voetbal, maar er zijn nog steeds clubs met een gedegen opleiding aanwezig in Wit-Rusland. Zvezda Minsk is de nummer drie, met een aardige achterstand op de koplopers. BATE Borisov, de recordkampioen van Wit-Rusland, moet het nipt afleggen tegen Dinamo Minsk. Toch lijkt het nog even te duren voor er een nieuwe Aliaksandr Hleb komt opzetten.

image.png.8eba07bf8c3b97742aa9c5a7ab58f56f.pngTop 3

1.      Dinamo Minsk
2.      BATE
3.      Zvezda Minsk

Disclaimer

Bij het bepalen van de beste jeugdopleiding hebben we een aantal criteria toegepast. Ten eerste de waardering voor de jeugdopleiding. Bij gelijke waardering is vervolgens gekeken naar de combinatie van waarderingen voor de jeugdopleiding, -scouting en -accommodatie. Wanneer ook deze waarderingen gelijk aan elkaar zijn, is gekeken naar de clubreputatie.

Koop FM24

Ontvang een flinke MU korting op je bestelling en start direct met spelen!

Koop FM24

Ontvang flinke korting en steun Managers United!

Laatste Artikelen